Vanilja Macarons
Vihdoin uskaltaudun jakamaan ensimmäisen macaron-ohjeeni! Niin helpoilta kuin macaronit näyttävätkin, niiden valmistaminen on hieman haastavaa. Kun perusmenetelmät hallitsee, tulee macaronienkin leipomisesta mukavaa puuhastelua ja lopputulos puhuukin sitten puolestaan.
Macaronit eli suupalan kokoiset ranskalaiset mantelimarenkileivokset, joiden välissä on täyteläistä täytettä voi maustaa ja värjätä hyvin monella tavalla. Minun helmikuiset macaronit on värjätty pinkillä elintarvikevärillä ja maustettu vaniljalla tulevaa ystävänpäivää fiilistellen. Alla ohjeet vaihe vaiheelta ja vinkkejä haasteisiin.
Vanilja Macarons
16 macaronia
- 1, 75 dl mantelijauhetta
- 2, 5 dl tomusokeria
- 2 isoa munanvalkuaista
- 0,5 dl hienosokeria
- 0,5 tl vaniljauutetta
- tippa punaista elintarvikeväriä
Täyte
- 4 rkl pehmeää voita
- 0,5 tl vaniljauutetta
- 2 dl siivilöityä tomusokeria
1. Sekoita mantelijauhetta ja tomusokeria monitoimikoneessa 15 sekuntia. Siivilöi seos kulhoon. Laita leivinpaperia kahdelle uunipellille.
2. Laita munanvalkuaiset isoon kulhoon ja vaahdota kovaksi vaahdoksi. Vatkaa vähitellen sekaan sokeri (1 tl kerrallaan). Vaahdota kunnes saat kovaa kiiltävää marenkia. Vatkaa joukkoon vaniljauute ja elintarvikeväri.
Vinkki: Laita munanvalkuaiset kulhoon 30min ennen vatkausta, jolloin niistä haihtuu kosteutta. Valmis täydellinen valkuaisvaahto muistuttaa partavaahtoa.
3. Kääntele varovasti manteliseosta kolmasosa kerrallaan nuolijalla marenkiin. Kun kuivat aineet ovat sekoittuneet hyvin, jatka seoksen leikkaamista ja kääntelyä kunnes saat kiiltävää, sakeaa ja nauhamaista taikinaa. HUOM. älä kuitenkaan sekoita liikaa ettei taikina juoksetu!
Vinkki: Aloita kääntely reunoista ja pohjalta ja leikkaa viimeiseksi keskeltä. Valmis täydellinen taikina valuu nauhana lastasta ja jääneet kuviot tasoittuvat 30 sekunnissa.
4. Kaada taikina pursotinpussiin, jossa 1 cm:n pyöreä pää. Pursota leivinpapereille 32 pientä pyöreää nokaretta. Kopauta uunipeltejä napakasti pöytää vasten niin että ilmakuplat rikkoutuisivat. Anna seistä huoneenlämmössä 30 minuuttia, kunnes pinta kovettuu hieman. Lämmitä uuni tällä aikaa 150 asteeseen.
Vinkki: Pursota taikinanokareet riittävän kauas toisistaan. Saat 3 cm nokareista pieniä macaroneja ja 7 cm nokareista isoja macaroneja. Pellin kopauttaminen auttaa röpelöreunan muodostumista.
5. Paista marenkeja uunissa 10-15 minuuttia uunista riippuen. Tarkista aina välillä ettei marengit paistu liikaa reunoilta tai tummu. Anna jäähtyä pellilä 10 minuuttia. Irrota marengit varovasti lastalla leivinpaperilta ja anna jäähtyä kunnolla.
Vinkki: Jos marengit ovat ruskistuneet liikaa vähennä uunin lämpötilaa. Marengit ovat valmiita, kun niissä on rapea kuori ja kun röpelöinen pohja ei hylly nostettaessa paistoksia varovasti leivinpaperilta. Jos pohjat ovat vielä pehmeitä ja tahmeita, nosta pelti takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi, mutta jätä luukku raolleen.
6. Viimeisessä vaiheessa valmistetaan täyte: vatkaa voi ja vaniljauute kuhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Vatkaa tomusokeri hiljalleen sekaan, kunnes seos on tasaista ja pehmeää. Levitä täytettä voiveitsellä yhdelle marengille ja paina päälle toinen.
Myös näillä sopii
Herkutella
Valkosuklainen Pikkujoulukakku
Vegaaninen Skagenröra + tarjoiluehdotus
Rouskuvat Pähkinä-caramelkeksit (G)
Horsmankukka-Mansikkahillo