|

Horsmankukka-Mansikkahillo

Horsmankukka-Mansikkahillo

Kaupallinen yhteistyö Dansukker/Suomen Sokeri

Hillon keittäminen on ehkä helpoin juttu ikinä! Nyt kun tuoreet kotimaiset marjat, etenkin mansikat ovat parhaimmillaan kannattaa kesä säilöä purkkiin. Itse tehty hillo on herkullista, kotimaista ja muistuttaa myös kesästä. Hillopurkki on kaunis lahja tai vieminen ystävälle sekä sukulaisille.

Keitin sesongin ihanimmista raaka-aineista hilloa: mansikoista ja maitohorsmista. Pakkasin hillon lasipurkkeihin, jotka koristelin horsmankukalla. Näitä vien lahjaksi maalle tänään.

Horsmankukka-Mansikkahillo

Maitohorsma

Ihanien syötävien kukkien huumassa päätin tänä vuonna tuunata mansikkahillon kesän kauneimmalla villiyrtillä eli maitohorsman kukilla. Ympäri Suomea kukkiva kaunokainen on syötävä ja sisältää itse asiassa paljon C-vitamiinia. Horsma kukkii juuri nyt ja vain kerran kesässä, joten pidä kiirettä!

Maitohorsman kukinnot ovat makumaailmaltaan monimuotoisia. Niistä voi tunnistaa mesimarjaa, kukkaista makua, tummaa viinirypälettä, kirsikkaa, päärynää ja sitrusta. Jälkimaku on hienostunut. Ennen käsittelyä eli tuoreena makuja on vaikea saada esille. Tässä hillossa maut sekoittuvat mansikkaan, mutta horsmasta voi tehdä myös kauniin väristä horsmahilloa tai horsmamehua.

Muistathan kerätä käyttämäsi horsmat suojaisilta paikoilta, ei esimerkiksi autoteiden varsilta. Haluamme käyttää mahdollisimman puhtaita ja saasteettomia kukkia. Kerätyt kukat kannattaa käyttää heti sillä ne nuutuvat helposti eivätkä kestä esimerkiksi seuraavaan päivään.

Mihin kaikkeen minä käytän horsmankukka-mansikkahilloa?

 • paahtoleivän päällä
 • lettujen, vohveleiden ja köyhien ritareiden päällä
 • jogurtin ja viilin kanssa
 • kakkujen, keksien ja kääretorttujen välissä
 • puuron päällä
 • juustojen kanssa
 • vien lahjaksi
Horsmankukka-Mansikkahillo

Dansukker Luomuhillosokeri

Dansukkerilta löytyy luomuhillosokeri, joka on valmistettu luomusokerista ja joka ei sisällä lainkaan säilöntäaineita. Luomuhillosokerin ainoa säilövä ainesosa on sokeri, joka säilöö marjat luonnollisesti. Luomuhillosokerilla valmistettu hillo kannattaa purkittaa pienempiin purkkeihin, sillä sen säilyvyys avattuna on lyhyempi kuin perinteisellä hillolla.

Koska Luomuhillosokeri ei sisällä säilöntäainetta, hyvä keittiöhygienia on erityisen tärkeää hillon säilyvyyden varmistamiseksi. Hilloon kannattaa käyttää vain ensiluokkaisia raaka-aineita ja tuoreet raaka-aineet (marjat, yrtit ym.) huuhdellaan kylmällä vedellä ennen käyttöä. Purkit ja kannet pestään ja kuumennetaan huolellisesti ennen täyttöä.

Horsmankukka-Mansikkahillo

Horsmankukka-Mansikkahillo

2 purkillista

Ohje

 1. Nypi maitohorsman latvoista kukat ja nuput kulhoon, jossa on kylmää vettä (tee tämä ulkona, jotta et tuo ötököitä sisään – vedessä ne tulevat ulos kukista ja lentävät pois). Laita kukat vielä hetkeksi talouspaperin päälle kuivumaan.
 2. Perkaa mansikat. Käytä mielellään tuoreita kotimaisia mansikoita. Halkaise mansikat suoraan kattilaan ja lisää vesi päälle.
 3. Kuumenna, kunnes höyryä alkaa syntyä.
 4. Lisää luomuhillosokeri vähän kerrallaan sekoitellen.
 5. Lisää seuraavaksi horsman kukat. Sekoita hiukan.
 6. Käännä lieden teho miedolle ja keitä noin 10 minuuttia.
 7. Jäähdytä hilloa 30 minuuttia kattilassa. Kuori mahdollisesti syntynyt vaahto hillon pinnalta.
 8. Annostele hillo puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin ja sulje purkit huolellisesti.
 9. Anna jäähtyä ja nosta purkit jääkaappiin. Säilytä purkit viileässä.

Vinkki! Voit käyttää myös 50% hillosokeria ja 50% taloussokeria. Näin hillosta tulee hiukan pehmeämpää.

Vinkki! Jos purkitat hillon liian kuumana, marjat nousevat pintaan. Hillo hyytyy parhaiten viileässä.

Horsmankukka-Mansikkahillo
Horsmankukka-Mansikkahillo

Suomalainen hillosokeri on valmistettu kotimaisista sokerijuurikkaista. Tämä on aina varma valinta, jota löytyy valmiiksi kaapistani koko vuoden ympäri.

Horsmankukka-Mansikkahillo
Horsmankukka-Mansikkahillo

Nautinnollisinta marjasesonkia toivottaen!

/Anni


Lisää hillo-ohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *