| | | |

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Kuinka usein syöt kakkua aamupalaksi? Miltä kuulostaisi lettukakku? Lettukakku voi syntyä kun paistat liikaa lettuja ja keksit lopuille letuille käyttöä. Tai sitten se syntyy harkitusti, kuten tämä valloittava lettukakku, jonka paistoin, täytin ja kokosin maalla meidän perheen iltapäiväkahveille. Letut ovat mitä parhainta kesäherkkua ja tuoreilla marjoilla viimeistelty kakku kuuluu kesään – myös aamuihin. Yhdistämällä nämä saat kaikki kerralla: letut, kakun ja kesän.

Letut ovat edelleen yksi kesän (ja syksyn, talven sekä kevään) trendikkäin tarjottava. Letut sopivat makeiksi suupaloiksi niin brunssilla, syntymäpäivillä tai ihan vaan mökkikahveilla ystävien ja perheen kesken. Leipomani valloittava lettukakku sopii kaikkiin näihin kesäisiin herkutteluhetkiin. Itselleni voisin tehdä lettukakun ihan vaan välipalaksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Sain Fiskarsilta testiin Fiskars Hard Face -sarjaan kauan kaivatun uutuuden, viiden letun lettupannun. Lapsuus tuli mieleen tästä lettupannusta! Muistan kuinka mummini paistoi tasalaatuiset letut aina lettupannulla, ja miten herkullisia ne olivatkaan. Pannusta hurmioituneena innostuin vanhempieni luona maalla paistamaan lettuja ulkona grillissä, jossa on kaasuliesi. Mahtava viiden letun lettupannu sopii nimittäin ihan kaikille liesille, myös induktiolle. Helteisestä säästä ja kaasusta huolimatta lettupannun bakeliittikahva ei kuumentunut, ja siitä sai hyvän otteen. Yllätyin, olin varautunut paistoon patalappujen kera.

Tein jogurttipohjaisen lettutaikinan, jossa maistuu vanilja ja kardemumma. Lettuohjeeni on helposti muunnettavissa gluteenittomaksi tai vegaaniseksi. Lue vinkit alempaa ohjeen yhteydestä. Lisäksi voit leikkiä mausteilla ja saada aikaan erikoisempiakin makuyhdistelmiä vaihtamalla kardemumman kaneliin tai lisäämällä taikinaan vaikka unikonsiemeniä sitruunan kanssa!

Kokosin itse letuista yhden upean lettukakun. Minusta kakusta tuli näyttävä ja ihan mielettömän herkullinen. Tekisi mieli ottaa käsin tuo päällimmäinen lettukerros kuvasta ja laittaa kerralla suuhun. Jos yksi lettukakku tuntuu liian isolta, voit halutessasi tehdä pienet lettukakut myös suoraan lautasille annoskokoisiksi kakuiksi.

Valloittavan lettukakun koristeet löytyivät luonnosta. Käytä villisti mielikuvitusta ja koristele lettukakku marjoin ja syötävin kukin, kuten minäkin tein. Pihallani ja äitini puutarhassa kasvaa isoja puskia lemmikkiä (yksi lempikukkani), joten siitä syystä lemmikki pääsi myös tämän kakun koristeeksi.


Valloittava Lettukakku

Raikkaat jogurttiletut: (n. 40 pientä lettua)

  • 3 kananmunaa
  • 3 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 dl maitoa
  • 4.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria (voit lisätä halutessasi myös vaniljatangon siemeniä)
  • 1 tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • sokeria halutessa

Paistoon:

  • voita tai öljyä
  1. Mittaa munat, jogurtti ja maito isoon kulhoon. Vatkaa sekaisin.
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.
  3. Aloita lisäämään jauhoseosta jogurtti-seokseen koko ajan vatkaten.
  4. Vatkaa taikina kuohkeaksi ja kuplivaksi. Jätä vetäytymään noin 30 minuutiksi.
  5. Nosta jokaiseen lettupannun syvennykseen voita tai öljyä.
  6. Kuumenna lettupannu liedellä (tavallinen, kaasu tai induktio).
  7.  Kun voi ruskistuu ja väreilee, nosta lettutaikinaa syvennykseen kauhalla.
  8. Paista lettuja kohtuullisella lämmöllä noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean sävyn.

Vinkki! Mausta lettutaikina sitruunankuorella, kanelilla tai muilla suosikkimausteillasi. Näin saat taikinaan helposti erilaisia makuja!

Sitruunakreemi:

  • 2 dl vispikerma
  • 150 g mascarponejuustoa
  • 2 sitruunan kuoriraaste
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 rkl tomusokeri
  1. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  3. Lisää mascarpone, sitruunankuori ja sokerit – vatkaa kevyesti sekaisin.
  4. Halutessasi lisää enemmän sitruunankuorta tai muita mausteita!
  5. Laita kreemi pursotinpussiin, jossa on mieleisesi tylla.

Lisäksi:

  • mustikoita ja mansikoita
  • vaaleaa siirappia
  • syötäviä kukkia (lemmikkejä tai orvokkeja)

Lettukakun kokoaminen:

  1. Nosta isolle lautaselle 5 lettua.
  2. Pursota sitruunakreemiä lettujen päälle ja nosta toiset letut kreemin päälle. Toista kahteen kertaan.
  3. Nosta seuraavaan kerrokseen kolme lettua täytettyjen lettujen päälle, pursottele ja kokoa (yhteensä 4 lettua ja 3 täytekerrosta).
  4. Kokoa lopuksi viimeinen kerros (yksi lettu – viisi kerrosta).
  5. Lopuksi koristele lettukakku mansikoilla, mustikoilla ja luonnonkukilla.
  6. Kaada päälle hunajaa tai vaaleaa siirappia!
  7. Tarjoile lettukakku heti.

VEGAANINEN: Tee taikinasta vegaaninen jättämällä muna pois ja lisäämällä taikinaan 1 soseutettu banaani. Korvaa maito ja jogurtti kaura-, soija- tai kookostuotteilla. Voit tehdä sitruunakreemin kauratuotteilla (korvaa mascarpone kauratuorejuustolla).

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Vinkki! Kokoa kakku pieniksi annoskakuiksi suoraan lautasille! 

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Fiskarsin alumiinista valmistetussa lettupannussa on erittäin kestävä Hardtec Superior 3-kerrospinnoite. Pohja lämpenee tasaisesti ja tehokkaasti.  Olin aivan haltioissani kuinka tasalaatuisia lettuja sainkaan paistettua. Tästä syystä myös lettukakku oli helppo koota, kun se pysy hyvin kasassa saman paksuisten ja kokoisten lettujen ansiosta. Kaasuliedellä paistamisesta huolimatta en saanut yhtään lettua käräytettyä – tämä tapahtui ensimmäistä kertaa ikinä!

Viiden letun lettupannu ja kaikki muut Hard Face -sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa, Fiskarsin Sorsakosken tehtaalla. Saan usein kysymyksiä verkkokaupalleni koskien pinnoitettuja kakkuvuokia tms. Kerrottakoon tästä syystä myös seuraava fakta: Fiskarsin PTFE-pinnoite on kulutuksen kestävä ja tarttumaton. Fiskarsin pinnoitteet eivät sisällä perfluorioktaanihappoa (PFOA). Fiskars lupaa lettupannulle myös astianpesukone kestävyyden, mutta suosittelen (kuten hekin) aina käsinpesua pitkän käyttöiän takaamiseksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku Valloittava Lettukakku

Mitä mieltä olet lettukakustani?

Oletko itse leiponut lettu- tai pannukakku-kakkuja? Jos innostut kokeilemaan, olisi ihana nähdä kuvia sinun versiostasi. Jaa oma lettukakkusi Instagramissa merkitsemällä se #anninuunissalettukakku ja @anninuunissa.

Ihanaa viikon jatkoa!

♥ Anni

Seuraathan herkkujani ja muita juttuja myös

 Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

109 Kommenttia

  1. Hanna sanoo:

    Aitoa voita ja rapeat reunat kuumalla pannulla! Iki-ihana herkku, maistuu aina ja kaikille. Varsinkin kesällä mökillä!

  2. Iida sanoo:

    Parhaat lätyt tehdään perinteisellä ohjeella ja täytetään mansikoilla ja kermavaahdolla.

  3. Eeva sanoo:

    Parhaat letut tulevat, kun korvaa osan nesteestä kivennäisvedellä.

  4. Jonsku sanoo:

    Parasta on, kun paistaa ison kasan lättyjä heittää päälle vaahterasiirappia, kermavaahtoa ja pensasmustikoita sitte jokaiselle haarukka ja veitsi ja siitä syödään monta kerrosta samaan aikaan suuhun 😀

  5. Arja sanoo:

    Perinteinen lättytaikina joka saa tekeytyä huoneen lämmössä hyvän tovin ennen paistamista. Löytyy paistetaan edottomasti voissa. Tarjoillaan marjojen ja vaniljajäätelön kera.

  6. Shadi sanoo:

    Lettutaikinaan tuo makua kaneli ja kaardemumma ??Lettujen kanssa maistuvat niin mansikkahillo kuin vaniljajäätelökin.??

  7. Elise H. sanoo:

    Yleensä meillä on lätyt tehty ihan perustaikinasta, mutta silloin tällöin on tehty rahkalättyjäkin. Nekin ovat todella hyviä.
    Tuollainen viiden lätyn pannu olisi kätevä, koska pienemmät lätyt ovat huomattavasti helpompia kääntää. Olenkin pyytänyt mieheni aina paistamaan lätyt, koska hän on taitavampi isojen lättyjen kääntäjä 🙂

  8. Sirkka sanoo:

    Teen tavallisesti letut ihan tavallisella ohjeella, mutta voisi kokeilla välillä muutakin esim. yllä olevaa.

  9. Jessica Tuikkanen sanoo:

    Äidin ohjeella. Tulee ihanan pitsireunaiset ja ohuet letut.

  10. Johanna sanoo:

    Minä teen aina perinteisen lettutaikinan mutta paljon vaihdellaan sitten ”kylkiäisiä”. Itse keitettyjä hilloja, kermavaahtoa, marjoja, kastikkeita, jäätelöä yms, joilla saa sitten makua ja näkyä lettuihin. Välillä vietetään lettukestejä, laitetaan pöytään herkkuja ja jokainen soveltaa omannäköisen lettunsa ❤ Voisi kyllä kokeilla eri reseptejä taikinoidenkin osalta. Ehkä sitten jos onni kolahtaa ja tuon lettupannun voittaisi, olenkin tuommoista suunnitellut ostavani mutta aina unohtunut ostaa. Letunpaisto lasten kanssa ja varsinkin niiden syöminen on aina kivaa ?

  11. Kate sanoo:

    En yleensä laita sokeria taikinaan…hillo ja marjat riittää. Samoista letuista voi sitten tehdä myös suolaisia. Rasvaan taikinassa ruokaöljy ja paisto voilla. Kiitos ihanista ohjeistamisessa.

  12. JenniM sanoo:

    Parhaat letut on syöty mökillä mummun omalla reseptillä muurikalla paistaen. Kotioloissa parhaat letut syntyy hyvistä, tuoreista raaka-aineista. Taikinassa pitää olla kivennäisvettä, ja taikinan täytyy antaa turvota tarpeeksi kauan. Paistamisessa paras rasva on oikea voi! Ja meidän perheen paras lettujen ja vohveleiden paistaja on ehdottomasti 15-vuotias poikani 🙂

  13. Kaisa sanoo:

    Kun lettuhimo iskee, niitä on pakko saada! Monia ohjeita testattu, niistä otettu parhaat vinkit talteen ja vihdoin on taattu taikina joka toimii joka kerta: jauhoja tulee puolet nesteen määrästä, yksi kananmuna puolta litraa nestettä kohti ja pitkä turvotusaika, esimerkiksi yön yli. Suolan ja sokerin määrä pitää olla tasapainossa, niin voi käyttää sekä suolaisia että makeita täytteitä.

    Viimeksi paistoin lettuja yhtäaikaa kolmella pannulla, kun syöjiä oli niin paljon että taikinaakin piti tehdä reilusti. Kaikki meni 😛

  14. Jaana Lehtinen sanoo:

    Rahkaa lettutaikinaan.
    Parhaat letut on pitsireunaisia.
    Kakkusi on taas kerran herkullisen näköunen.

  15. Jenna sanoo:

    Oon tykästynyt terveellisiin lättyihin, joita tein ennen banaanista, mutta oon sittemmin vaihtanut banaanin itselleni paremmin sopivaan päärynään. Sauvasekottimella vaan päärynää, kaurahiutaleita, kananmunaa ja ripaus ihanaa vaniljasokeria sekaisin paksuhkoksi taikinaksi. Paistoon öljyä. Herkuttelen terveyslätyt yleensä marjojen, hunajan ja paksun jugurtin kanssa, nam! 😛 Lettupannu helpottaisi paistamista mukavasti, kun nyt teen pieniä kasoja tavalliselle paistinpannulle tästä taikinasta.

  16. T sanoo:

    Perus ohjeella tehnyt 🙂

  17. Paula sanoo:

    Perinteinen ohje paras. Ei mitään vissyä tms. Voita paistamiseen. Nam.

  18. Johanna sanoo:

    Perinteisellä äidin lettutaikina-ohjeella ja joukkoon ripaus vaniljaa. Sillä syntyy parhaat letut?

  19. moonangel sanoo:

    Minulla on käytössä vanha amerikkalaiset pannukakut ohje jolla olen tykännyt tehdä pannukakkuja aika paljon. Muutoin sovellan lettutaikinoissa 🙂

  20. Onpa ihana idea! Tämä täytyy muistaa seuraavana isänpäivänä, sillä Henkka ei ole perinteisten kakkujen ystävä, mutta pitää letuista sitäkin enemmän. Lettukakku olisi siis upea yllätys isänpäivään. Olen tehnyt toistaiseksi lettuja ihan sillä perinteisellä perusreseptillä, mutta voisihan sitä toki tuunatakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *