| |

Täyteläinen Mignon-juustokakku

Täyteläinen Mignon-juustokakku (Ve)

Mignon-muna. Osa rakastaa sitä ja osan mielestä se on aivan liian ällöä, ainakin jos syö kokonaisen munan kerralla. Itse muistan mignon-munat jo lapsuudesta. Saimme sisarusteni kanssa yhdet munat joka vuosi pääsiäisenä. Minua kiehtoi tuo kananmunan näköinen herkku kun sen sai rikkoa itse ja pistellä suuhun. Jälkikäteen ehkä vähän ällötti, on se aika tuhtia. Tiesitkö muuten, että mignon ei sisällä ollenkaan maitoperäisiä aineita eli se on maidoton ja itse asiassa se ei ole edes suklaata! Mignon-munan sisältöä voisi verrata nutellaan. Ehkä nyt ajatteletkin, että niissä on jotain samaa. Ihana silkinpehmeä pähkinäinen aromi.

Täyteläinen Mignon-juustokakku (Ve)

Olen tehnyt mignon-munista aiempina vuosina moussea pääsiäiskakun väliin. Tänä vuonna halusin jotain simppeliä ja kaikille sopivaa. Tätä ohjetta voisi melkein sanoa kolmen raaka-aineen ohjeeksi, nimittäin juustokakkukerrokseen ei tule muuta kuin mignon-munia, kauravispiä ja kauratuorejuustoa! Olen jäänyt koukkuun ohjeisiin, jotka ovat juuri näin helppoja tehdä. Aineet vain sekaisin ja vuokaan. Miksi tehdä monimutkaisesti kun yksinkertaisesti saa tällaista herkkua aikaan?

Tätä kakkua nautittiin ennen pääsiäistä. Valmistin kakun veljelleni, joka rakastaa juustokakkuja. Harmillisesti hän sairastui juuri ennen sovittua kyläilyä, joten jouduin syömään kakusta yksin yli neljänneksen. Päätin viedä loput kakusta sairastuvalle ja kakku sai paljon kehuja vaativalta juustokakkuraadilta. Voit tehdä kakun myös tavallisilla maitotuotteilla halutessasi. Lue vinkit ohjeen yhteydestä.


Täyteläinen Mignon-juustokakku

Noin 12 hlö

Pohja

  • 200 g kaurakeksejä
  • 75 g maidotonta margariinia
  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (18-20 cm) pohjalle. (Käytin itse 18 cm vuokaa)
  2. Vuoraa kakkuvuoka reunakalvolla.
  3. Murenna keksit esimerkiksi blenderissä tai sauvasekoittimella ja sulata margariini.
  4. Yhdistä rasva sekä keksimuru ja painele seos kevyesti kakkuvuoan pohjalle.
  5. Laita pohja jääkaappiin odottamaan.

Vinkki! Valitse gluteenittomaan versioon gluteenittomat kaurakeksit.

Vinkki! Jos teet isompaan vuokaan, tuplaa ohje. 

Mignon-täyte

  • 4 mignon-munaa (tai saman verran 200 g wienernougat’ta)
  • 2 dl kauravispiä (käytin Kaslink)
  • 150 g kauratuorejuustoa (käytin Oatly)
  1. Sulata mignon-munat mikrossa ja jätä jäähtymään.
  2. Vatkaa kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Lisää kauratuorejuusto vatkaamalla sekaan.
  4. Lisää lopuksi sula mignon ja kääntele tasaiseksi.
  5. Kaada massa keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pöytään, että pohja asettuu vuokaan. Tasoita pinta.
  6. Laita kakku muutamaksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin tekeytymään.

MAITOTUOTTEILLA TEKEVÄT! Halutessasi voit tehdä ohjeen voihin, vispikermaan ja maustamattomaan tuorejuustoon. Käytä silloin 3 dl vispikermaa ja 200 g tuorejuustoa. Vatkaa kerma ensin yhdessä kulhossa napakan kuohkeaksi ja toisessa kulhossa vatkaa kevyesti tuorejuusto sekä mignon-sula. Yhdistä seokset sitten nuolijalla kääntelemällä. Suosittelen tekemään kakun isompaan vuokaan, jolloin kakusta tulee hiukan matalampi ja mousse pysyy koossa. Jos seos vaikuttaa liian löysältä lisäisin 2 liivatetta. Tuorejuustoissa on eroja ja osalla täyte on maitoversiossa jäänyt liian löysäksi. Tärkeää on ettei seosta vatkaa liikaa ettei se juoksetu.

EDIT: Vegaaniseen versioon käytä wienernougat’ta, jos mignon-munien aidon kananmunankuoren takia et halua käyttää mignon-munaa kakussa.

Koristeet

  • suklaamunia
  1. Koristele kakku suklaamunilla tai muilla pääsiäiskarkeilla.

Jos teet maidottoman tai vegaanisen version, valitse sopivat koristeet!

Täyteläinen Mignon-juustokakku (Ve)
Täyteläinen Mignon-juustokakku (Ve)
Täyteläinen Mignon-juustokakku (Ve)

Ihanaa viikkoa ja herkullista pääsiäistä!

♥ Anni


Lisää Pääsiäisen herkkuja löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

7 Kommenttia

  1. Hei Anni! Tämä on ensimmäinen kommentti, jonka jätän blogiisi, joten aluksi pitää sanoa: blogisi on ihanan inspiroiva, kaunis ja sitä on ilo seurata somessa! Erikseen pitää näyttää peukkua siitä, että olet alkanut tuomaan blogiiin yhä enemmän erikoisruokavalioon sopivia reseptejä ja myös vegaanisia vaihtoehtoja. Kiitos niistä! Näistä erikoisruokavaliomerkinnöistä haluan nimenomaan puhua – niiden kanssa nimittäin kannattaa oikeasti olla tarkka, niin säästyy myöhemmin turhalta vaivalta.

    Esimerkiksi tämä kakku on ehdottomasti maidoton, mutta vegaaninen se ei ole. Vegaaniuden käsite on yksinkertainen: vegaaninen tuote ei sisällä mitään eläinperäistä. Vegaanisen tuotteen valmistamiseen ei käytetä mitään eläinperäistä. Vegaani ei syö, eikä käytä, mitään eläinperäistä. Veganismi on eläinoikeusasia eikä pelkkä ruokavalio, ja tämä on hyvä muistaa kun suunnittelee vegaanisia reseptejä. 🙂 Eri asia on ihmiset, jotka suosivat vegaanista ruokaa tai syövät kasviperäistä ruokavaliota esim. terveyssyistä, mutta tämä asia ei mene yksi yhteen veganismin kanssa. Tämä kakku, sitten kun se on valmis, ei sisällä enää syötäviä eläinperäisiä ainesosia, joten varmasti moni kasviperäistä ruokaa suosiva söisi iloisesti palan kakkua, mutta vegaaniseksi se ei kakkua tee. Vaikka toki mignonin syötävä osa on maidoton, vegaaninen se ei ole, sillä sitä kananmuna ei ole, ja kananmunaanhan mignon on valutettu. Kananmunan poistaminen (sen jälkeen kun se on ensin tuotettu ja sittemmin ostettu) nougatin ympäriltä ei muuta tilannetta. Vähän sama kuin tekisi lihakeiton, ja kauhoisi vegaanin lautaselle vain perunat ja juurekset ja sanoisi että noniin, nyt se on vegaaninen. Joitain vuosia takaperin Fazer myi mignoneita konvehteina, ja toivon kovasti, että ne tulevat vielä joskus takaisin myyntiin!

    Halusin kommentoida asiaa, koska blogisi on todella suosittu ja sinulla on valtava seuraajamäärä – ja varmasti ihmiset etsivät blogisi kautta vegaanisia reseptejä tarjottavaksi esimerkiksi vegaanikaverilleen, sukulaiselleen tms – eikä näillä ihmisillä välttämättä ole selkeää käsitystä siitä, mikä on vegaanista ja mikä ei. Kahvipöydässä tulee sitten ikäviä tilanteita, kun vegaanin eteen kannetaankin herkku joka sisältää ”ihan pikkuisen hunajaa, munaa tai liivatetta” – usko pois, näitä tilanteita on tullut vastaan usein! Kieltäytyminen on kiusallista, jos joku on erikseen nähnyt vaivaa kestittääkseen vegaanin, vaikkei tietotaitoa aiheesta kauheasti olisi. Mielestäni reseptin laatijalla ja julkaisijalla on vastuu oikean informaation levittämisestä – faktat kannattaa kertoa faktoina eikä sokerikuorruttaa, ja jos itse ei ole ennen reseptin julkaisua varma asiasta, kannattaa kysyä joltain toiselta. Apua varmasti annetaan mielellään. 🙂

    Tärkeää on muistaa että veganismi ei ole mielipideasia. Hunaja ei ole vegaanista, eikä esimerkiksi tämä mignon, vaikka sitä miten päin katsoisi ja vaikka jonkun mielestä mentäisiin harmaalla alueella. Kun pidetään merkinnät selkeinä, ei synny hämäännystä, väärää tietoa eikä hukkaleivonnaisia. 🙂

    Huh kun tulikin jaariteltua! Toivottavasti et tykkää kyttyrää kun lähdin näin juurta jaksain avaamaan aihetta, mielestäni tämä on vain tärkeä asia, josta pitää puhua. Ei muuta kuin kaikkea hyvää sinne, ja toivottavasti jatkossakin nähdään lisää vegaanisia vaihtoehtoja blogissasi!

    T. Tiina / Urbaani vegenda

    1. Moikka Tiina,

      Kiitos kommentistasi ja palautteestasi 🙂

      Arvostan palautettasi ja että selkeytit minulle asiaa, joka ei ehkä kuitenkaan ollut minulle vielä niin selkeä kuin luulin. Olen tehnyt korjauksia ohjeeseen sekä postaukseen palautteesi perusteella ja toivon sen olevan nyt paremmin ymmärrettävissä.

      Arvostan leivonnassa helppoutta, vaihtoehtoja ja ehkä vähän liian usein toivon, että lukijat osaavat valita itse heille sopivamman vaihtoehdon rivien välistä. Olet oikeassa sinä, että julkaisijalla on vastuu oikean informaaton levittämisestä ja nyt oli tosiaan niin etten edes tullut ajatelleeksi kananmunankuorta, jota ei loppuleivonnaisessa syödä. Minun lähipiirissäni on vegaaneja, joita usein konsultoin näissä reseptiasioissa, mutta heidänkin osalta löytyy niitä, jotka välillä saattavat joustaa tilanteissa kuten juhlat tms. En ollut siis tarkoituksella sokerikuorruttanut faktoja, vaan tunnustan olleeni tietämätön asiasta 🙂 Jatkossa käytän enemmän aikaa taustatutkimukseen. Vegaanisia leivonnaisia toivotaan minulta usein ja haluan antaa vinkkejä kaikille seuraajilleni.

      Ihastuttavaa kevättä sinulle!

      Terkuin,

      Anni

      1. Kiitos hyvästä ja asiallisesta vastauksesta! Resepti on nyt termistöltään ehdottomasti parempi, kiitos kun otit palautteen avomielin vastaan. 🙂 Ja niinhän se on että tällaiset aiheet vaativat monesti vähän ekstraperehtymistä. Kivaa kevettä sinullekin!

        T. Tiina

  2. Ilona sanoo:

    Nam, tämä menee huomenna testiin! Kannattaako lisätä vähän liivatetta tai agar jauhetta, jos teen kaksinkertaisen annoksen? Vai kannattaako lähteä sille tielle nyt ollenkaan?

    1. Jos teet Ilona kauratuotteisiin niin ei ainakaan tarvitse nimittäin täyte oli todella napakkaa ilmankin. Teet varmasti isompaan vuokaan tuon kaksinkertaisen annoksen, joten kakun halkaisija auttaa sitä myös pysymään paremmin kasassa. Ihanaa viikonloppua!

  3. Tutta sanoo:

    Tein kakun maitoversion mutta tummaa suklaata käyttäen. Huomasin, että yön yli jääkaapissa ollut kakku oli liian pehmeä koostumukseltaan. Laitoin pakkaseen ja toivon että se tuo maun ym. kohdilleen.
    Hellyttävän makeahan tuo on mut odotan silti kylmän vaikutusta.. KIITOS reseptistä.

    1. Hmmm erikoista, että massa jäi löysäksi, jos käytössä oli tumma suklaa. Massan pitäisi olla melko jämäkkää jo sekoittaessa. Koska hyydyttäviä aineita ei massaan tule ei kylmässä tapahdu mitään taikatemppuja hyytymisen suhteen. Laitan tähän vielä tarkennukset ohjeen osalta;

      MAITOTUOTTEILLA
      Vatkaa kerma ensin yhdessä kulhossa napakan kuohkeaksi ja toisessa kulhossa vatkaa kevyesti tuorejuusto sekä mignon-sula. Yhdistä seokset sitten nuolijalla kääntelemällä. Suosittelen tekemään kakun isompaan vuokaan, jolloin kakusta tulee hiukan matalampi ja mousse pysyy koossa. Jos seos vaikuttaa liian löysältä lisäisin 2 liivatetta. Tuorejuustoissa on eroja ja osalla täyte on maitoversiossa jäänyt liian löysäksi. Tärkeää on ettei seosta vatkaa liikaa ettei se juoksetu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *