Täydellinen Sokerikakkupohja – Ohje+Muistilista
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täydellinen sokerikakkupohja onnistuu helposti lasitekniikalla huolellisesti ohjeita ja vinkkejä seuraten. Täydellinen kakkupohjan on jokaisen täydellisen kakun alku. Lue tästä parhaat ja testatut ohjeet sekä vinkit onnistumiseen.
Leivoin viime viikonloppuna valmiiksi muutamia sokerikakkupohjia pakastimeen tulevia kakkuprojekteja varten. Onnellisena ihailin täydellisesti noussutta kakkua ja silittelin pitkäaikaista rakkauttani: nimittäin alumiinista kakkuvuokaa, jolla valehtelematta olen hankinnasta lähtien paistanut täydellisimmät sokerikakkupohjani koskaan. Jaoin kuvan kakkupohjasta Leivontaharrastajien FB-ryhmään ja kiinnostus vuokaa sekä kakkupohjaa kohtaan yllätti minut. Kyselyjen määrän noustessa lupasin jakaa teille omat vinkkini ja tässä ne tulevat.
Käyttämäni alumiininen kakkuvuoka on erikois-syvä ja se on materiaaliltaan anonisoitua alumiinia, joka vaikuttaa kakkupohjan tasaiseen paistoon positiivisesti. Voit ostaa vuoan monessa eri koossa ( itse käytän eniten halkaisija 15cm tai 20cm). Vuoka ei kaipaa voitelun jälkeen jauhotusta. Kakkupohja irtoaa täydellisesti vuoasta kippaamalla jäähdytysritilälle*.
Kuvissa näkyvä kakku on tehty halkaisijaltaan 15cm vuokaan, jos tahdot tehdä isomman kakun niin käytä isompaa vuokaa ja lisää aineksia ohjeessa neuvotun lasitekniikan mukaisesti. Huomaathan, että kaikilla on hiukan oma tapa tehdä kakkupohjat. Äidiltä, mummolta tms. peritty ohje. Tämä on minun tapani ja se on osoittautunut niin hyväksi,etten enää ohjetta vaihda. Omalta äidiltäni opin sain ohjeen, jonka opputuloksena on kuvissa näkyvä täydellisesti kohonnut ja paistunut sokerikakku.
KitchenOne -kaupasta löytyy monia erikois-syviä tai -korkeita kakkuvuokia. Alumiinia en löytänyt heidän valikoimista, mutta irtopohjallisia kyllä. Esimerkiksi tämä kakkuvuoka*.
Täydellinen Sokerikakkupohja – Ohje+Muistilista
Ohje (korkeaan 15 cm kakkuvuokaan)
- 3 kananmunaa
- sokeria
- 0,5 tl vaniljasokeria
- erikoisvehnäjauhoja 90%
- perunajauhoja 10%
- 0,5 tl leivinjauhoa
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot saman kokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. (Huom! Perunajauhoja laitan 10% jauhojen kokonaismäärästä ja vähnäjauhoja 90%).
- Mittaa lopuksi vaniljasokeri sokerin sekaan ja leivinjauho jauhojen sekaan.
- Kaada munat ja sokerit yleiskoneeseen* ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää teho voimakkaalle ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes muna-sokerivaahto on hyvin vaaleaa ja kuohkeaa.
- Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka (suosittelen vuokasprayta). (Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
- Lisää jauhot kolmessa erässä siivilän läpi ja kääntele varovasti nuolijalla vaahtoon. (Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
- Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan.
- Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)
- Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle*.
(Huom! Jäähdytysritilä* on näppärä ja tarpeellinen. Kakku jäähtyy tasaisesti, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää myös alakautta!
YLEISKONE SUOSITUS. Minulla on ollut pitkään (kohta 7 vuotta) Kitchen Aid Artisan* ja sille annan lämpimät suositukset. Helppo käyttää, helppo puhdistaa, varaosia saatavilla ja laadukas tuote kestää vuosia kovassakin käytössä.
Muistilista täydelliseen kakkupohjaan:
- Aina huoneenlämpöiset kananmunat.
- Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran.
- Paisto uunin alatasolla 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi.
- Vähintään 10 minuutin vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden.
- Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti.
- Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.
- Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös koostumukseen.
- Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.
- Ripaus rakkautta leivontaan!
Löydä kaikki tarvikkeet täydellisen kakkupohjan leivontaan esimerkiksi KitchenOne -kaupasta*
Ihania leivontahetkiä!
/Anni
Lisää kakkuohjeita löydät täältä.
Hei! Pystyykö tästä tehdä niin, että osan jauhoista korvaisi kaakaojauheella?
Hei Pia,
Voi tehdä 🙂 ohjekin löytyy erikseen tummaan pohjaan täältä :
https://stg.anninuunissa.fi/tumma-sokerikakkupohja/
No huh, miten täydellinen pohja tästä tulikaan! Tasainen ja superhyvin kohonnut! Kyllä nyt kelpaa 😀 Kiitos ohjeesta!
Kiitos kommentistasi Ilona 🙂 Kiva kuulla, että kakkupohjastasi tuli täydellinen 🙂
Hei! Tekisin kakun normaalia korkeampaan 20cm vuokaan, kuinka monta kananmunaa olisi hyvä määrä ettei kakku pursua yli?
Hei Elina,
Korkeaan 20 cm vuokaan olen tehnyt 4-5 munan kakkupohjan 🙂
Olen omasta mielestäni ollut ihan hyvä leipoja ja ennen vanhaan ( ? ) saanut onnistumaan kaikki leipomukseni. Mutta nykyisin ei täytekakkupohja onnistu! Oikeestaan aina lässähtää ainakin jonkun verran keskeltä. Millä mitalla mittaat leivinjauheen? Oikein mitalla vai vaan lusikalla esim. 1 tl. Minkä ikäinen on sopiva muna, ettei ole liian tuore?
Aikoinaan lasten ollessa pieniä, leivoin joka viikko jotain, nyt vain satunnaisesti. Olenko menettänyt vain tatsin?
P.S. mulle ei ole tuota sinun vuokaa, mutta hyvä alumiinivuoka kuitenkin. Sillä olen yli 30v kakut tehnyt….
Hei Maija,
Tässä vastauksia sinulle:
1. Mittaan leivinjauheen silmämääräisesti, kuten muutkin aineet nykyään. Jotkut eivät laita ollenkaan leivinjauhetta, nimittäin jos sitä tulee liikaa saattaa se lässäyttää kakun. Silloin täytyy muistaa todella hyvä vatkaus (vähintään 10min), jos jauheen jättää pois.
2. En osaa sanoa enempää munien tuoreudesta kuin sen että minulla on aina pöydällä munia, jotka on hankittu muutamaa päivä aikaisemmin. En tee tiloilta haetuista munista kakkupohjia koskaan. Huoneenlämpöiset munat on tärkeää.
Minullakin vielä joskus satunnaisesti kakkupohja lässähtää, kun se on niin pienestä kiinni. Tsemppiä leivontaan, toivon että onnistut seuraavalla yrityksellä 🙂
Hei, miten kannattaa toimia kostutuksen kanssa jos on pakastanut pohjan?😁
Ihan samalla tavalla kuin muutenkin 🙂
Hei Anni! Mitä yleiskonetta käytät? 🙂 hakusessa sellainen ja olisi kiva kuulla suositus!
Hei 🙂 Mulla on Kitchen Aid Artisan <3 Kaunis ja tehokas!
Anni tämä sinun kakkupohjaohjeesi on vertaansa vailla! Ensimmäinen ikinä itsetehty kakkupohja oman pojan synttärijuhlaan viime viikonloppuna tällä ohjeella ja pohjasta tuli täydellinen! Samaa yritin tänään uudelleen ja lopputulos oli aivan yhtä hyvä, tästä tulee luotto-ohjeeni! Täytteenä oli sinun vaahtokarkkimousse ja kuorrutteena valkosuklaakreemi. Koristelin vielä ilman uunia tehdyillä marengeilla. Ihana kakku tuli kaikkiaan kiitos sinun selkeiden ja mainioiden ohjeiden! 1-v ei vielä päässyt osingoille, mutta ehkä sitten jo ensi vuonna.
Ahhh ihana palaute! Kiitos Elina <3 🙂 Nämä ovat niitä parhaita kommentteja, jolloin myös itse tunnen onnistuneeni!
Moi! Osaatko auttaa, kun minulla ongelmana keskustan ”liiallinen kohoaminen”. Kakusta ei siis tule tasainen, vaan pikemminkin kumpu! Upea kakkuohje!
Moikka, hmmm outoa. Kohoaminen keskeltä on yleisempää raskaille kakkupohjille. Millainen ja minkä kokoinen vuoka sinulla on?
Aika pitkä kakuntekokokemus kertoo tällaisen sokerikakun riittävyydestä tämän: Yhdestä kananmunasta saa herkkua neljälle hengelle. Annikin kertoo tuossa yllä tekevänsä yleensä 3 munan kakun, ja toteaa siitä riittävän hyvin kymmenelle. Samoissa siis mennään. Tottakai täytteet ja muut tarjottavat vaikuttavat, mutta nyrkkisääntönä tämä on osoittautunut ihan hyväksi.
Tv. H.Kan
Juuri näin 🙂 Olen täysin samaa mieltä. Rittoisuuteen vaikuttaa moni asia, myös juhlien luonne ja ajankohta – onko myös suolaista ja muuta tarjolla.
Hei! Tilasin 25 cm vuoan. Montako munaa käytän sokerikakkupohjaan?
Hei Leena,
Löydät eri munamäärät alle linkitetystä postauksesta. Jos tilasit vuoan verkkokaupastani oli tilausvahvistuksen välissä ohje 25 cm sokerikakkupohjaan.
https://stg.anninuunissa.fi/taydellinen-iso-kakkupohja-25cm-25hlo/
Kiitos nopeasta vastauksesta! Tilasin vuoan verkkokaupastasi, mutta se ei ole vielä saapunut. Yritän odottaa kärsivällisesti 😀
Ok 🙂 saat siis ohjeen paketin mukana. Mukavaa uutta viikkoa! Toivottavasti paketti saapuu pian.
Ai että miten kaunis kakkupohja tuli uudella vuoalla ja tällä ohjeella! (Toisella yrityksellä tosin :D) Ensimmäinen lässähti keskeltä hieman, koska en saanut nuolijan pienen koon vuoksi sekoitettua jauhoja kunnolla. Pallovispilä oli täydellinen väline, ja toisesta kakusta tuli tasainen. Toivottavasti on myös sisältä yhtä onnistunut. Kiitos hyvästä ohjeesta!
Hienoa Leena 🙂 Mukava kuulla!
Moi!
Onnistuisiko tällä ohjeella kakkupohjan teko levymallina uunipellillä, ei siis vuoassa? Tarkoitus olisi saada suorakulmion mallinen kakku tehtyä ja sellaista vuokaa meillä ei ole.
Moikka,
Onnistuu kyllä! Tarkkaile paistoa, sillä se on paljon lyhyempi noin 15 min. Laittaisin noin 4 munaa pellilliseen 🙂
Hei! Mikäköhän meni vikaan, kun kakkupohjan reuna vähän lysähti toiselta puolelta? Siihen tuli muutama iso ryppy. Muuten onnistui ihan hyvin, kakku on kypsä ja rakenne ok.
Hei, sokerikakkupohja on todella herkkä lässähtämään. Syitä on lukuisia ja tarkkaan en voi sanoa mikä meni vikaan. Kannattaa käydä muistilista läpi huolella, mikä tahansa virhe tai uunin epätasainen lämpö voi olla syynä. Onneksi pieni lässähdys ei vaikuta makuun, eikä kakun ulkonäköön 🙂 Jokainen kakku on oma yksilönsä!
Hei! Sanoit yhdessä postauksessa, että voita voi lisätä tähän kakkupohjaan. Kuinka monta grammaa voita suosittelisit?
Esimerkiksi tässä 4 munan pohjassa on 100 g sulana 🙂
https://stg.anninuunissa.fi/mansikka-rahkakakku-aidille/
Haluan tehdä kakun suorakulmaiseen vuokaan, kooltaan 28×18 ja syvyys 7 cm. Miten tässä mittaan ainekset? Montako kananmunaa ja miten mitoitus? Ja entä jos haluan kaakaojauhetta taikinaan, jotta saan siitä ruskean sokerikakkupohjan? Mikä mitoitus siinä?
Saisiko tästä suklaista versiota millään konstilla? Kakkupohjan ohje on aivan loistava! Olen taikonut tällä jättikorkeita ja kuohkeita kakkuja. Mutta voiko lisätä kaakaojauhetta tms.?
Kyllä saa 🙂 https://stg.anninuunissa.fi/tumma-sokerikakkupohja/
Mistä voi ostaa noita alumiinisiakorkeita vuokia nykyään?
Melkein kaikista leivontatarvikeliikkeistä löytyy. Googlettamalla alumiininen kakkuvuoka löydät varmasti vaihtoehtoja 🙂
Aivan täydelliset kakkupohjat tuli tällä ohjeella! 🤍 Ensimmäistä kertaa ikinä tein kakkupohjat itse ja siksi tämä jännittikin hurjasti kun huomenna äitienpäivä ja lupasin tehdä kakun.
Mahtavaa <3 Ihana kuulla! Aurinkoista äitienpäivää!
Hei, seuraan sun ig:tä ja blogia ja oonkin testannut jo vaikka mitä reseptejä. Kiitos niistä. ☺️ nyt kyselisin, että säilyykö kakku hyvänä, jos teen ja kokoan sen kuorrutusta vaille valmiiksi jo kaksi päivää ennen tarjoilua? Eli tekisin kakun jo perjantaina, vaikka juhlat ovat vasta sunnuntaina. Suunnitelmana on tehdä tämä pohja ja täytteeksi marjamousse ja valkosuklaamousse/-kreemi. Kiitos vastauksestasi.
Hei, säilytyksessä aina valttina aistinvarainen arviointi. Hyvin voit tehdä näin, mutta jos kakkua jää juhlista yli niin ota se huomioon kokonaissäilyvyydessä.
Siis paljonko sokeria? Tai jauhoja? Montako desiä.. en kyllä ymmärrä tuota ohjetta
Luethan ohjeen huolella kokonaan läpi 🙂 Aineita mitataan lasitekniikalla munien suhteessa, joten ohjeessa ei ole määriä 🙂 Lue edellisiä kommentteja, jos tarvitset lisää apuja.