| |

Täydellinen Italialainen Pizza

Täydellinen Italialainen Pizza

Kaipaan Italiaa, kaipaan matkailua, vieraita tuoksuja ja sitä kutkuttavaa fiilistä mitä uudet kohteet ja maut tuovat tullessaan. Olen viime aikoina plärännyt puhelimen kuvia ja matkustanut niiden kautta uudestaan suosikkikohteisiini. Samalla on löytynyt myös teille vinkkejä ja ohjeita, kuten täydellinen italialainen pizza. Tänään lähdetään virtuaalimatkalle Comojärvelle herkullisen pizzan pariin.

Itsetehty pizza. Mikä ihana syy syödä pizzaa vaikka joka päivä! Pitkään kohotetusta taikinasta roomalaisia oppeja kunnioittaen. Tässä VIHDOIN ohje Comojärvellä opitun täydellisen pizzataikinan tekoon! Täydellistä tai ainakin herkullista tulee monella muullakin ohjeella, mutta tätä Umberton ohjetta kannattaa kokeilla. Näin pitkän kaavan mukaan en aina itsekään jaksa pizzaa leipoa, mutta jos siihen rupean on se joka kerta sen arvoista. Kirjoitin aiemmin kokemuksia italialaisesta pizzakurssista tänne.

Olimme mieheni kanssa reilu vuosi sitten Italiassa pizzakurssilla, joka oli minulta hääpäivälahja sekä yllätys suurelle pizzafanille eli miehelleni. Leivoimme kurssilla pitkään kohotettavaa pizzataikinaa ”slap and fold” -metodilla. Eli taikinaa läpsyteltiin, heiteltiin, taiteltiin ja vaivattiin pöytää vasten useampaan kertaan. Sen jälkeen taikinat laitettiin jääkaappiin kohoamaan vuorokaudeksi ja leivoimme pizzat paikan päällä edellisen ryhmän taikinoista. Paistoimme pizzauunissa täydellisen kuohkeaa, ilmasta kupruilevaa ja aromikasta pizzaa simppeleillä täytteillä, kuten Italiassa on tapana. Hyvää pizzataikinaa tulee kunnioittaa ja sen makua ei tule peittää.

Kotiin palattuamme laitoimme taikinat tekeytymään Italiasta tuoduilla jauhoilla ja paistoimme parhaimmat pizzat ikinä pizzakiven päällä grillissä. Silmät kiinni, pizza huulilla palasin takaisin Comojärvelle.


Täydellinen Italialainen Pizza

pellillinen tai 4 ohutta pyöreää pizzaa

Ohje

  • 350 g 00-jauhoja (pizzajauhot esim. Ramlösa)
  • 245 g vettä
  • 8-10 g suolaa
  • 1 g tuorehiivaa (tai 1 tl kuivahiivaa tai hapanjuurta!)
  • oliiviöljyä
Vaihe 1
  1. Mittaa huoneenlämpöinen vesi kulhoon ja sulata hiiva veteen.
  2. Lisää 20% jauhoista käsillä tai puuhaarukalla sekoitellen. Lisää seuraavaksi suola.
  3. Lisää loput jauhot ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Älä vaivaa taikinaa vielä tässä vaiheessa.
  4. Laita taikinan päälle keittiöliina ja jätä tekeytymään noin puoleksi tunniksi. Tämä vaihe parantaa taikinan gluteenirakennetta (autolyysi).
  5. Taikinan levon jälkeen aloita taikinan vaivaaminen, vaivaa 10 minuuttia (kurssilla läpsittiin ja heiteltiin taikinaa oikein kunnolla pöytää vasten, kunnes siitä tuli kiinteää ja tasaista).
  6. Anna taikinan levätä taas 15 minuuttia ja toista vaivaaminen, mutta vain 3 minuutin ajan. Taittele taikina lopuksi kirjeen muotoon (vedä taikinaa kevyesti jokaiselta sivulta keskelle) ja anna levätä 15 minuuttia.
  7. Toista kohdat 5 ja 6 vielä kerran ja laita taikina puhtaaseen oliiviöljyllä valeltuun kannelliseen astiaan nousemaan. Nostata taikinaa huoneenlämmössä 8-10 tuntia tai jääkaapissa 12-16 tuntia. Jos nostatat taikinan jääkaapissa, ota se huoneenlämpöön muutama tunti ennen leipomista. Pitkä jääkaappinostatus antaa taikinalle enemmän makua.
vaihe 2
  1. Ota taikina jääkaapista pari tuntia ennen leipomista. Kaada taikina kulhosta työpöydälle tai suoraan uunipellille.
  2. Levitä taikina varovasti uunipellille sormin painellen tai jaa se 4 osaan, joista pyörittele jauhojen (käytimme Italiassa semolinaa – täällä riisijauhot toimivat samaan tapaan) avulla pyöreitä pizzoja. Taikinassa on paljon ilmaa ja sitä tulee käsitellä hellästi, ei repimällä.
  3. Laita uuni kuumenemaan vähintään 250 asteeseen. Jos sinulla on pizzakivi laita se valmiiksi uuniin.

Vinkki! Voit korvata tässä ohjeessa hiivan myös hapanjuurella!

Vinkki! Hienojakoiset 00-jauhot tekevät taikinasta täydellisen! Italiassa jauhot merkitään numeroilla niiden tuhkapitoisuuden ja jauhatuksen perusteella. 00-jauhot ovat sitä hienointa vehnän ytimestä jauhettua pizzajauhoa.

Täytteet

Täytä pizza oman makusi mukaan, mutta simppelisti. Kun taikina on näin hyvää riittää pelkkä tomaattikastike ja yrtit täytteeksi. Oma suosikkipizzani on margherita, joten tykkään lisätä myös sopivasti mozzarellajuustoa ja oliiviöljyä. Teimme italiassa helpon pikaisen tomaattikastikkeen, jonka ohjeen löydät alta.

  • noin 200 g mozzarellaa
  • oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa

(Pika)Tomaattikastike

  • 2 dl passataa eli paseerattua tomaattikastiketta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • oreganoa
vaihe 3
  1. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen aineet keskenään, maista ja levitä pizzan päälle sopiva kerros.
  2. Leikkaa mozzarella siivuiksi ja nostele pizzan päälle.
  3. Paista pizzaa pizzakiven päällä uunissa noin 10 minuuttia tai grillissä noin 4-5 minuuttia.
  4. Koristele valmis pizza basilikalla ja oliiviöljyllä. Nauti!

Vinkki! Lisää tomaattikastikkeeseen myös valkosipulia.

Italialainen Pizza
Täydellinen Pizza
Pizzan salat

Buona Pizza a tutti!

/Anni


Lisää pizza-ohjeita löydät täältä.

Seuraathan herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Kommenttia

  1. Mimma sanoo:

    Mitä tapahtuu jos kohotusaika onkin 24h? Tuleeko mausta voimakkaan hiivainen? Olisi tarkoitus tehdä pitsaa huomisillalle, mutta en kerkeä tehdä taikinaa aamulla. Kiitos avustasi!

    1. Pidempi kohotusaika ei haittaa! Maku vaan paranee ja ei pitäisi maistua hiivaiselta ellei laita liikaa hiivaa. Laita ihan pikkuisen 🙂

  2. Jussi sanoo:

    Pidemmässä kohotusajassa kannattaa huomioida ettei pizzasta välttämättä tule yhtä ruskeareunaista kuin vähemmän aikaa kohotetusta taikinasta. Hiiva käyttää taikinan sokereita ravinnokseen ja jos taso laskee liian alas, on se kaikki pois Maillardin reaktiosta. Itse olen omissa pizzataikinoissani suosinut n.12h jääkaappikohotusta. Osa ihmisistä tykkää kohotella jääkaapissa jopa 3-4 päivää, voisin kuvitella että silloin eron jo huomaa, ainakin sitkon puutteena, makua toki voi taikinassa olla enemmän. Kokeilemalla selviää.
    Itse olen myös tykästynyt italialaiseen pizzaan. Sähköuunissa jos olen paistanut, laitan 300 astetta lämpöä ja pizzateräksen ainakin 30minuutiksi esilämmitykseen, siten että myös grillivastus on päällä. Teräksessä on se hyvä puoli, että pystyy monta pizzaa paistamaan peräjälkeen, ilman että teräs ehtii liiaksi jäähtymään. Tykkään kun pizzapohja on alta katsoen tummia pisteitä täynnä ja rapea.

  3. Ansku sanoo:

    Tehtiin ekaa kertaa ja hyvää tuli, mutta pohja jäi vähän sitkeäksi. Taikina oli vähän löysää vaivatessa ja en saanut sitä taiteltua. Voisikohan se olla syynä? Onkohan puntari tehnyt tepposet kun punnitsin jauhoja 🤔

      1. Veeti sanoo:

        Ensimmäistä kertaa tein itse pizzapohjan ja tuntuu että kaikki epäonnistui. Ensinnäkin jouduin lisäämään jauhoja varmaan 10 kertaa kun taikina tarttui niin pahasti käsiin, joka odotusajalla pesin kädet ja tuntui että puolet taikinasta meni viemäristä alas kun en saanut taikinaa käsistä pois. Pizzan muotoilusta meinasi tulla itku kun siitä ei tullut mitään, keskellä oli koko ajan reikä ja oli vaikea saada siitä isompaa. Lopulta siitä tuli yksi melko pieni pizza joka on nyt uunissa, poikaystävän pitää hakea pizza kaupasta 😅 eli hyvin meni kaikki! Ei kauheasti motivaatiota kokeilla uudelleen, mutta ymmärrän että tää vaatii treenausta 😌

  4. Alisa sanoo:

    Hei. Jos haluaisi tehdä ohjeen mukaan 1,5 kertaisen, voiko aineksia tuplata 0,5?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *