Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku
Tänään on syntymäpäiväni. Jotenkin, näinkin vanhana, olo on aina spesiaali syntymäpäivänä. Tunne on kutkuttava heräämisestä alkaen, puhelimeen tulee enemmän viestejä kuin normaalisti ja sitä on koko päivän huomion keskipisteenä, ainakin omasta mielestään. Mieheni herätti minut tänään, laittoi kahvimukin käteen ja passitti sohvalle odottelemaan kun aamiainen valmistuu keittiössä (hän ei ikinä tee aamiaista arkena). Kirjoitan tässä teille tätä synttäripostausta odotellessani. Illalla on luvassa vielä jokin toinen yllätys aamiaisen lisäksi, luulen että menemme syömään ulos. Siinä ne sitten ovatkin, tämän vuoden synttärijuhlinnat.
Viime viikot ovat olleet yhtä juhlaa. Viime viikolla kirjani tuli vihdoin painosta, perjantaina juhlittiin naisia, tänään maanantaina syntymäpäiviäni ja huomenna esikoikirjani löytyy kirjakaupoista kautta maan! Juhlat eivät lopu vielä tähänkään vaan reilu viikon päästä on kirjani julkistamistilaisuus, jota olen suunnitellut jo alkuvuodesta asti. Minusta ikinä ei ole liikaa syitä juhliin, mutta kohta oloni alkaa olla jo hämmentynyt. Niin paljon juhlittavaa, hienoja saavutuksia ja muistoissa varmasti kestäviä hetkiä. Kehotitte minua nauttimaan kaikista kehuista, palautteesta, ylistyksestä ja juhlimaan saavutuksia kunnolla. Aion sen tehdä. Kirjan julkaisu jättää hiukan nämä tärkeät syntymäpäivät varjoon, mutta toisaalta pidän sitä parhaimpana syntymäpäivälahjanani – saan juhlia 33-vuotiaana oman kirjani ilmestymistä! Miten mahtavaa se onkaan?
Tämän vuoden syntymäpäiväkakustani löytyy poikkeuksellisesti makuina mansikka, suklaa ja vanilja. Jotkut teistä ehkä muistavat, että yleensä oman syntymäpäiväkakkuni mauista ainakin yksi on kinuski. Tänä vuonna tein poikkeuksen. Poikkeukseen ei ole mitään erikoista syytä. Alkoi tehdä järkyttävästi mieli trio-jäätelöä, joten leivoin jäätelöhaaveeni kakuksi. Kakku syötiin viikonloppuna perheeni luona Pusulassa ja sitä oli maistamassa myös ihana ystäväni Anna perjantaina. Tänään ei ole siis enää luvassa kakkua. Kynttilät on jo puhallettu.
Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku
Noin 10 hlö
Kakkupohja
Tumma gluteeniton sokerikakkupohja 15 cm vuokaan, ohje löytyy tästä.
Kostutus
1 dl omenamehua
Mansikkamousse
- 2 dl vispikermaa
- 3 liivatetta
- 200 g tuorejuustoa
- 0.5-1 dl tomusokeria
- rouhittua vaniljaa, vaniljatangon siemeniä tai vaniljasokeria
- 2 dl mansikkapyreetä (käytin itse tehtyä pakastettua)
- Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi, jätä sivuun.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).
- Vatkaa tuorejuusto ja sokeri notkeaksi.
- Lisää mansikkasose edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.
- Liota puristetut liivatteet tilkkaan kuumaa vettä.
- Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
- Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kermavaahto.
- Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy jääkaapissa.
Vaniljakreemi
- 200 g voita
- 4 dl velvet vanilla tomusokeria (myös tavallinen käy)
- 2-3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
- pinkkiä pastaväriä
- Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Tähän menee useampi minuutti. Näet selvästi kuinka voin väri vaalenee.
- Aloita lisäämään makutomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
- Kun olet lisännyt kaiken sokerin, jatka vatkaamista usean minuutin ajan.
- Lisää tuorejuusto ja jatka vatkausta.
- Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10 minuuttia.
- Värjää osa kreemistä juuri ennen kreemin levitystä.
Suklaaganache
Ohje löytyy täältä. Teen nykyään suklaaganachen ilman ohjetta mututuntumalla. Minusta se paras niin, koska käytössä oleva suklaa vaikuttaa usein ganachen koostumukseen. Lisään kermaa vähitellen hienonnetun suklaan sekaan – vain sen verran, että ganache on juuri sopivan valuvaa.
Koristeet
- kukkia
- suklaapalloja
- mansikoita
Kakun kokoaminen
- Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen.
- Kasaa kakku kelmulla tai reunakalvolla vuorattuun vuokaan: ensin pohja sitten puolet moussesta ja toista.
- Kostuta pohjat mehulla ennen moussen lisäämistä.
- Vedä kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai pari tuntia.
- Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle.
- Voikreemi tulisi levittää kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista, käyttää jääkaapissa ja toistaa levitys.
- Levitä siis kakkupohjan päälle ensin yksi ohut kerros ”murukerros” kreemiä ja käytä kakku jääkaapissa (n. 5-10min), jolloin kreemi kovettuu kakun pintaan. Toista tarvittaessa.
- Värjää lopuksi osa kreemistä vaaleanpunaiseksi ja levitä kakun alaosaan liukuvärimäisesti. Lisää siis kreemiä vain alaosaan ja tasoita raapalla.
- Laita ganache pursotinpussiin ja pursottelen kakun reunat varovasti suklaalla. Laita kakku jääkaappiin, jotta suklaavalumat jähmettyvät
- Lopuksi asettele koristeet kakun pintaan. Muista peittää kukkien leikkuupinnat esimerkiksi kukkaputkilla.
Katso alla olevista linkeistä edellisten vuosien synttärikakut:
Heissan ihanainen, mun piti tulla kuolaamaan vielä tänne blogiin sun ihanan näköistä kaakkua, näyttää niin super heerrrkulliselta näissä sun kuvissa!
Hmmmm….. alkoi tehdä mieli trio jäätelöä….. hmmmmm, onkohn vielä ylläreitä luvassa <3.
On sulla ollut mahtava jakso, ihana loma, kirjan ilmestyminen jne. olen niin onnellinen puolestasi.
Kohta nähdään <3.
Kiitos Sari! Kakku oli jumalaista ja taltutti taatusti Trio-jäätelö himonkin 🙂
Tämä on kyllä ollut yhtä juhlaa koko alkuvuosi. Toivon jo että vähän hellittäisi hih. Ihana nähdä pian ja taas juhlia!
Ihana kakku 😍 ja onnea synttärin johdosta! Mä haluaisin myös käyttää kukkia koristelussa, mutta en ole oikein enää uskaltanut kun kukkakaupassa olivat tosi jyrkästi sitä vastaan. Onko sinulla aina kukkaputket käytössä ? Entä muuta suojaa, jos kukka koskettaa kakun pintaa?
Todella paljonhan kukkia käytetään, enkä ole silti kuullut kenenkään saaneen esim. allergisia reaktioita.
Kiitos Eija <3 Ompa erikoista, että kukkakaupassasi ollaan noin jyrkkiä. Oma kukkakauppiaani on ihan eri mieltä. Kukkia käytetään paljon hääkakuissa ja erikoiskakuissakin nykyään. Itse käytän kukkaputkia tai foliota, jolla peitän kosketuspinnan kokonaan. Usein otan kukat myös pois kun syönti aloitetaan. Kesällä kerään kukat luonnosta ja kasvatan itse esim orvokkeja jne.
Kotipellon puutarha kasvattaa myös kuluttajille syötäviä kukkia:
http://www.mimis.fi/fi/kuluttajatuotteet
Kiitos vastauksesta ja kiva kuulla, että kaikki eivät ole samaa mieltä/yhtä jyrkkiä kukkien suhteen . En mäkään ole sitten edes kysynyt muilta kukkakauppiailta tuon kommentin jälkeen. 😊
Moikka! Mitä suklaata olet käyttänyt tämän kakun ganacheen?:) ihana kakku!
Hei Julia, kiitos 🙂 Taisin käyttää Lidlin tummaa suklaata, jossa on noin 50% kaakaota. Sellainen 100g punainen paketti 🙂
Okei, kiitos! Tein pohjan sillä sinun ohjeellasi 15cm vuokaan ja laitoin pakkaseen odottamaan viikonloppua. Ainakin irtosi täydellisesti vuoasta ja muutenkin näytti hyvältä 😊 Jos pakastat kakkupohjan otatko yöksi sulamaan ja leikkaat ja täytät aamulla vai onko parempi ottaa aamulla ja leikata suoraan jäisenä?😁
Itse teen niin että otan kakkupohjan sulamaan ja leikkaan sen kohmeisena – sulaa noin tunnissa huoneenlämmössä sopivaksi leikkuuta varten. Sitten teen täytteen ja täytän paistovuokaan, peittelen ja laitan jääkaappiin yöksi. Seuraavana päivänä teen kreemin, kuorrutan ja koristelen 🙂
Hei, osaatko sanoa mitä voisi helpoiten käyttää liivatteen sijasta, kun juhlien vieraina on myös kasvissyöjiä ? Yleensä tykkään jähmettää kakkujen täytteitä vaniljakreemijauheella mutta siinäkin on eläinperäisiä aineita..:(
Hei Alina, olen käyttänyt itse vegegeliä. Sitä saa tavallsista marketeista ja pakkauksessa on ohjeet miten sillä korvataan liivatteet 🙂 Toimii hyvin, olen kokeillut.
Hei! Miten muokkaan reseptiä kun syöjiä on 24 ja minulla on 20 ja 24, ja 26cm vuoat. Olisi hienoa jos vain yksi kakku riittäisi eikä tarvitsisi tehdä kahta. Kiitos jo etukäteen!
Moikka, tuplaisin ohjeen (kakkupohjaan 7 kananmunaa) ja tekisin kakun halkaisijaltaan 24 cm vuokaan 🙂
Hei! Toimisiko kakun täytteet yhdessä ”mehevä vaalea vaniljakakkupohja” kanssa? Ovatko lopputulokseltaan sopivan jämäköitä, jotteivat lässähdä? Olisiko täytteiden etukäteen tekemisestä varmuusapua, jotta ”hyytyvät” ja ovat näin jämäkämpiä kakkua kootessa? Kiitos jo etukäteen! Ihania reseptejä sinulla!
Hei, kyllä tämä mansikkamousse pysyy myös vaniljakakkupohjan välissä 🙂 Kakku kootaan vuokaan moussen kanssa, missä mousse hyytyy kakun väliin. Moussea ei voi tehdä siis etukäteen. Liivatepohjaiset mousset hyydytetään aina kakun väliin. Lisää ohjeita kakun kokoamiseen täällä:
https://stg.anninuunissa.fi/kakun-taytto-ja-kokoaminen-nain-onnistut/
Tämä nyt ei liity niin kakkuun, joka kyllä näyttää herkulliselta, mutta muistatko mistä tuo ihana tarjoilulautanen on? Saakohan sitä enää mistään?
Kakkustandi on vuosi vanha Miss Etoile merkkinen. Täältä näyttäisi löytyvän!
https://teemukissa.com/collections/miss-etoile/kakkustandi