| |

Suklaiset Madeleine-leivokset

Suklaiset Madeleine-leivokset

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Madeleine-leivokset ”Petite Madeleine” ovat täydellisiä pieniä tee- tai kahvihetken leivonnaisia. Ne sopivat teehen tai kahviin kastettaviksi ja ahh mikä makujen taivas tuo yhdistelmä onkaan! Madeleine-leivokset ovat kuin keksejä (raskalaiset usein ajattelevat näin), mutta ne ovat pehmeitä ja kuohkeita kuten kakkupohja. Niissä maistuu perinteisesti sitruunan- tai appelsiinin kuori. Kastoin madeleinet tällä kertaa suklaaseen ja rouhin päälle pistaasipähkinää. Voin kertoa, että nämä herkut hävisivät aika nopeasti parempiin suihin.

On jo tovi kun näitä herkkuja leivoin. Tämä postaus oli jäänyt jostain syystä odottelemaan tänne blogin luonnoksiin. Olen ollut jo ihan joululeivonnan hurmiossa, kunnes tajusin tänään aamulla, että tämä resepti on myös loistava pikkujouluherkku! Appelsiinia, suklaata ja pistaasipähkinää. Kaikki maut sopivat loistavasti jouluun.

Madeleine-leivokset ovat todella helppoja tehdä, mutta ainoa vaatimus niiden tekoon on tuo madeleine-pelti, mitä ilman ei voi onnistua. Pellin ansiosta madeleinet saavat tuon kauniin simpukan muodon. Leivoksia paistetaan uunissa vain 6-7 minuuttia, joten parhammillaan leivokset ovat valmiita alle 30 minuutissa. Leivoin näitä herkkuja usein yllätysvieraille. Madeleine-leivoksien kanssa voi myös hienostella ja lisätä niihin makua pienillä muutoksilla. Joissain vanhoissa ranskalaisissa ohjeissa voi saatetaan esimerkiksi ruskistaa, mikä lisää pähkinäistä makua leivoksiin. Myös taikinan saatetaan antaa levätä 30 minuutista useampaan tuntiin jääkaapissa. Tämän kikan ansiosta leivonnaisten pinnasta tulee rapeampi ja leivonnaisesta maukkaampi.

Parhaimmillaan madeleinet ovat uunituoreina juuri ja juuri jäähtyneinä, mutta niitä voi tarjoilla hyvillä mielin vielä parin päivän päästä. Perinteisesti madeleinet kuorrutetaan tomusokerilla ja tarjoillaan sellaisenaan hyvin simppelisti. Itse ajattelin dipata madeleinet seuraavaksi marenkiin.


Suklaiset Madeleine-leivokset

Laadukkaan madeleinepellin löydät esimerkiksi Cervera verkkokaupasta*.

Ohje

  • 50 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kardemummaa
  • puolikkaan appelsiinin kuoriraaste

Koristelu

  • tummaa suklaata
  • rouhittua pistaasipähkinää
  1. Sulata voi ja jätä sivuun.
  2. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  3. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja raasta appelsiinin kuori valmiiksi.
  4. Lisää jauho-seos siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti sekaisin.
  5. Lisää voisula ja appelsiinin kuori lopuksi varovasti käännellen taikinaan.
  6. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
  7. Voitele madeleinepellin* syvennykset esim. vuokaspraylla.
  8. Nostele taikinaa lusikalla pellin syvennyksiin. Noin 1 rkl per syvennys riittää hyvin.
  9. Paista leivoksia uunin keskitasolla 200 asteessa noin 6-7 minuuttia tai kunnes leivokset ovat kypsiä ja vaaleanruskeita.
  10. Irrota hiukan jäähtyneet leivokset vuoasta.
  11. Pyyhi syvennykset, voitele ja paista seuraava erä tarvittaessa.
  12. Dippaa jäähtyneet madeleine-leivokset sulassa tummassa suklaassa ja ripottele päälle pistaasipähkinän muruja.

Vinkki! Mausta taikina halutessasi sitruunankuorella. Tee suklaisia madeleineja korvaamalla osa jauhoista kaakaojauheella! 

Katso myös toinen madeleine-ohjeeni tästä.

Suklaiset Madeleine-leivokset

Ihanaa viikkoa!

♥ Anni


Myös näillä sopii

Herkutella

6 Kommenttia

  1. Madeleinet on meillä harvemmin nautittuja herkkuja, mutta ehkä siksi niin hyviä.
    Dubaissa käydessä olen tavannut käydä yhdessä ranskalaisessa brasseriessä, josta sai myös mielestäni aivan ihania Madeleinejä.
    Toivottavasti pääsen joku päivä vielä niiden aitoon miljööseen nauttimaan niitä 🙂

    1. En itsekään ole näitä tehnyt kun vasta kaksi kertaa 🙂 Ovat kyllä herkkuja ja haaveilen myös että pääsisi Ranskaan maistamaan aitoja. Ihanaa päivää Sari!

  2. Täällä juuri istun teekuppi kädessä ja suu maiskuu, saisinpa tuollaisen leivoksen juuri nyt. En ole muuten koskaan tehnyt itse näitä itse, pitääkin kokeilla. Rakastan pistaasipähkinää ja suklaakin kyllä maistuu 🙂

    Ihanaa torstaita!

    1. Peggy <3 Minäkin haaveilen nyt näistä kun kaikki on jo syöty 😀 haha. Näitä tosiaan tulee harvemmin tehtyä, jos ei omista tuota peltiä. Kaapit tursuaa kaikkea, mutta jos pellin saa vaikka lainaksi jostain, niin kannattaa kokeilla 😉

      Ihanaa torstaita myös sinne <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *