Satokauden Pekoni-Sienipiirakka
Satokauden Pekoni-Sienipiirakka on jokavuotinen perinne tai tarkemmin sen leipominen on perinne. Leivoimme tänä vuonna urakalla piirakoita Kakkukatrin kanssa ja katoimme pienen piirakka-piknikin työpaikkani puutarhaan. Piknikpöydältämme löytyi kahta suolaista piirakkaa: pekoni-sienipiirakka ja Katrin kesäkurpitsapiirakka. Jälkiruoaksi herkuttelimme makeilla piirakoilla: kaunis omenapiirakka vaniljakreemillä ja Katrin kinuski-puolukkapiirakka.
Piirakoiden lisäksi nautiskelimme puolukkamehulla ja yhdistelimme kattaukseen puolukan varsia, korillisen kotimaisia omenoita ja pihlajanmarjoja. Tunnelmallista alkusyksyn fiilistä piknikiin toivat valkoiset ja punaiset lyhdyt, joita ripustimme puihin roikkumaan. Näissä söpöissä lyhdyissä on muuten pattereilla toimivat valot, joten ne tuovat tunnelman lisäksi myös valoa pimeneviin iltoihin ja sopivat täydellisesti esimerkiksi terassille! Löydät valikoiman erilaisia lyhtyjä verkkokaupastani. Kauniissa säässä oli mukava kuvata ja vielä mukavampi herkutella kuvauksien jälkeen.
Häpeällisesti joudun kuitenkin kertomaan teille etten itse välitä sienistä (olen tästä maininnut ohimennen ehkä jo aikaisemmin). En siis näitä sienipiirakoitakaan syö. Siitä on joku muu vahingoniloinen, koska syötävää riittää hänelle enemmän meillä kotona. Vaikka en sieniä syö, leipoessa sienipiirakkaa maistelen toki, että kaikki maut ovat kohdallaan ja täytyy sanoa, että tässä ohjeessa tuo parmesanraaste ja tuore oregano ovat ne ainekset, jotka lopullisesti vievät kielen mennessään!
Käytän nykyään melkein poikkeuksetta irtopohjallisia piirakkavuokia piirakoita leipoessani. Tykkään nostaa piirakat esille vuoasta, jolloin piirakan kauniit reunat erottuvat. Irtopohjallisissa vuoissa on aaltoilevat reunat, ja tarttumaton pinnoite, joka takaa sen, että saat piirakan helposti nostettua vuoasta. Voit tarjota piirakan myös aina suoraan vuoan pohjan päällä, kun reunat on irrotettu. Voit käyttäää piirakkavuoan reunoja myös tarjottimena kääntämällä sen väärinpäin, kuten minä teen usein. Katso vinkki kuvista alempaa!
Satokauden Pekoni-Sienipiirakka
Pohja:
Tein pohjan 28 cm irtopohjalliseen piirakkavuokaan. En esipaistanut pohjaa tällä kertaa. Ohjeen löydät tästä.
Täyte:
- 100 g pekonia (hienonnettuna)
- 2 dl valmiiksi hienonnettua ja paistettua kantarellia tai suppiksia (n. litra raakoja sieniä)
- 200 g tuorejuustoa
- 150 g ranskankermaa
- 2 kananmunaa
- mustapippuria
- 1 dl parmesaania raasteena
- 2 pientä kevätsipulia
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen
- Paista pekonit rapeksi muruksi.
- Paista litra siivottuja ja silputtuja sieniä.
- Sekoita tuorejuusto, ranskankerma, kananmunat, mustapippuri ja parmesanraaste kulhossa juoksevaksi.
- Hienonna kevätsipulit ja ripottele piirakkapohjalle.
- Lisää seuraavaksi sienet ja pekoni piirakkapohjalle.
- Kaada täytteiden päälle juustoseos.
- Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 35 minuuttia.
- Jäähdytä piirakka jäähdytysritilän päällä.
Vinkki! Halutessasi oikein rapean pohjan, paista piirakkaa vielä 5-10 minuuttia alalämmöllä!
Myös näillä sopii
Herkutella
Gluteeniton Supersuklainen Suklaakakku (minikakut)
Helpot Vadelmaviipaleet
Brushstroke Cake – Värikäs Vappukakku (G)
Pärnu – Muutama vinkki matkalle!