Salted Caramel Kakkupohja
Salted caramel, kinuski, karamelli, toffee, fudge, suolakaramelli.. mitä näitä nyt on? Ihania kaikki. Te tiedätte, että rakastan kinuskia kaikissa muodoissa. Sillä voi leipoa, maustaa ja koristella. Viime viikonloppuna leivoin kinuskisen kakkupohjan. Olen ennenkin yrittänyt vastaavaa, onnistumatta ihan täysin. Vasta tämä kakkupohja vei jalat alta. Salted caramel kakkupohja, se on mehevä, paahteinen, kostea ja kuohkea. Siinä maistuu ja tuoksuu suolakaramelli. Sitä ei tarvitse edes kostuttaa, kakun väliin sopii vain kreemi. Täydellistä.
Vilautin teille lopullista kakkua Instagramin puolella. Salted caramel kakkupohja sai seurakseen yhtä ihanan salted caramel kreemin, jonka ohjeen jaan teille seuraavaksi. Kreemin ohjetta seuraa ihanimman salted caramel kakun kokoamis- ja koristeluohje. Kannattaa pysyä siis kuulolla.
Olipa ihana pitkästä aikaa ottaa vastaan kunnon kakkuprojekti. Siksi päätin mehustella tällä ohjeella oikein kunnolla ja jakaa kaikki vaiheet ominaan teille. Tämä kakku matkasi 93-vuotiaan mummini syntymäpäivän kahvipöytään ja sai ainakin siellä erittäin hyvän vastaanoton.
Salted Caramel Kakkupohja
Ohje
- 225 g voita
- 3 dl sokeria
- 4 isoa kananmunaa (M-koko)
- 1 tl vanilja-aromia
- 1 purkki (380 g) dulce de leche – valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa
- 4,75 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl merisuolaa
- 3 dl maitoa
- Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan KORKEA 18-20 cm kakkuvuoka leivinpaperilla (jos sinulla on vain matalia vuokia voit korottaa niitä leivinpaperilla tai paistaa kakun kahdessa samankokoisessa vuoassa).
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola, jätä sivuun.
- Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää myös vanilja-aromi.
- Lisää karamellisoitu kondensoitu maito lusikallisina sekaan koko ajan vatkaten.
- Lisää maito ja jauhot vuorotellen sekaan hiljaa vatkaten, kunnes taikina on tasaista.
- Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alatasolla noin 1,5 h tai kunnes puutikkuun ei jää enää taikinaa.
- Anna kakun jäähtyä vuoassa ja nosta se ritilälle jäähtymään. Leikkaa kakku kolmeen osaan vasta kokonaan jäähtyneenä.
HUOM! Jos paistat kakun kahdessa vuoassa puolittuu paistoaika. Tarkkaile sitä ja testaa kypsyys puutikulla.
Vinkki! Leivo kakkupohja etukäteen ja pakasta se hyvin peiteltynä. Kakkupohja kannattaa muutenkin aina leipoa etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä ja maku syventyä.
Herkullista viikon jatkoa!
/Anni
Lisää kakkupohja-ohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Ihanan kuuloinen ohje! Tuota dulce de lecheä ei taida olla olemassa laktoosittomana, toimisiko jos keittäisi itse kinuskista laktoosittoman version ja tekisi pohjan siihen?
Joo se on tosi harmi 🙁 Luulen, että onnistuu itse keittämällä, mutta valitettavasti en ole v ielä ehtinyt testata niin vastaukseni ei ole 100% varma.
Jäin pohtimaan tuota ”kakun väliin sopii vain kreemi” – lausetta. Tekisi mieli kokeilla tätä pohjaa täytettynä esim. niin että kreemin alla olisi ohut kerros jotain hilloa (esim. karpalo), mutta onko joku syy miksi hillo ei sopisi? 🙂 Pohja menee testiin joka tapauksessa (näyttää niin hyvältä!), mutta mielelläni kuulen jos olet jo testannut erilaisia täytteitä ja joitain toimimattomiksi yhdistelmiksi todennut. Kiitos! 🙂
En tarkoittanut ettei kakun väliin sovi mikään muu kuin kreemi, vaan että se on taivaallista ihan vaan kreemilläkin. Ja kannattaa aina muistaa, että makuasioita ovat nämä. Täällä minun vinkit kakun täyttöön ja koristeluun:
https://stg.anninuunissa.fi/salted-caramel-taytekakku/
Kiitos, näin arvelinkin, mutta oli pakko vielä varmistaa, ennen kuin alan testaamaan. 🙂 Mutta ehdottomasti menee testiin siis tämä, luultavasti jo tänä viikonloppuna!
Onnistuukohan gluteenittomana?
Uskoisin, että onnistuu, mutta en ole vielä testannut itse´, joten vastaus ei ole 100% varma.
Onnistuisikohan tehdä tämä noin 10 cm korkeaan halkaisijaltaan 26 cm vuokaan? Pitäisikö ohje kaksinkertaistaa? Ei löydy noin pientä vuokaa mikä ohjeessa on.
Voit toki tehdä isompaan vuokaan, mutta silloin kakusta tulee matalampi. Tuplaamalla taikinan saat korkemman kakun, mutta paistoaika saattaa venyä todella pitkäksi.
Onko reseptissä käytetty L-koon munia? Pitäisikö M-kokoisia laittaa yksi enemmän?
M-koon munat käytössä tässä.
Minulta löytyy halkaisijalta 16cm korkea kakkuvuoka, onkohan ohje liian iso siihen?
Onko taikina liian iso halkaijaltaan 16cm korkeaan vuokaan?
En tiedä vuokasi korkeutta, mutta saattaa olla ettei mahdu. Voithan paistaa loput kakkupohjasta vaikka muffinivuoassa ja vaan sen verran kun mahtuu tässä vuoassa. En lähtisi pienentämään ohjetta <3
Kuinka paljon tämä pohja kohoaa uunissa/kuinka täyteen vuoan voi laittaa?
Tämä pohja ei kauheasti kohoa kun kyseessä raskaampi voikakkupohja. pari senttiä kuitenkin itse jättäisin aina kohoamisvaraa. Leivinpaperilla saa myös korkeutta vuokaan kun vuoan vuoraa.
Kakku uunissa :). Kommentit luin vasta nyt ja ihmettelen kun ohjeessa lukee että isoja kananmunia (=minun käsityksen mukaan L kokoa) mutta kommenteissa kerrot käyttäneesi M kokoa? Harmittaa nyt kun laitoin yleisen ohjeen mukaan 5 M kokoista, kun se vastaisi 4 L kokoista. toivottavasti ei mene ihan mönkään koko pohja.
Moni ei tiedä kirjain kokoisten munien olemassaolosta, joten en ole merkinnyt kirjaimia ohjeeseen. Varmasti onnistuu myös L-koon munilla – niillä on hyvin pieni koko ero kuitenkin. Merkitsin väärinkäsitysten välttämiseksi koon M nyt ohjeeseen myös.
Eihän ohjeisiin yleensä merkitäkään kirjaimia. Tuo isoja-sanan poisto riittää varmasti niin kaikki käyttävät keskikokoisia niin kuin tarkoituskin :).
Päällisin puolin kakkuni näyttää hyvältä, toivotaan että makukin oikea :).
Toivottavasti kakkusi onnistuu yhtä hyvin kuin omani 🙂
Heippa,
Onko pohjassa käyttämäsi vanilja aromi nestemäistä vai jotain muuta? Mahtava ohje ja aivan huippu tämä sinun blogi 😊
Aromina käytän nestemäistä vaniljauutetta 🙂 Kiitos ihana!
Mietin, että miksiköhän voi alkoi erottumaan taikinan teossa? Noudatin ohjeita tarkkaan. Vatkasin hyvin tehokkaasti, kaikki aineet huoneenlämpöisiä. Ainoastaan korvasin vehnäjauhon gluteenittomalla jauhoseoksella. Voikohan johtua siitä? Tosin kyllä taisi alkaa erottumaan jo siinä vaiheessa kun kinuski lisättiin.
Hmmm, tosi hankala sanoa miksi taikina juoksettui – en usko, että jauhoilla on väliä. Kuulostaa enemmänkin siltä, että jokin aineista oli kylmää sitä lisätessä tai sitten liika vatkaus, Oliko kinuski kylmää/kuumaa? Teitkö sen itse vai käytitkö valmista? Mitä?
Onko paistolämpötila kiertoilma- vai tavalliselle uunille? Olen aika kokematon leipuri, joten en tiedä kumpaa toimintoa leivonnassa yleensä kannattaisi käyttää… Tämä salted caramel todella houkuttaa, ehkä uskaltaudun kokeilemaan.
Ilmoitan aina erikseen jos käytän kiertoilmaa – koska sitä ei kaikilla ole en sitä juuri koskaan käytä 🙂 Uunien tehot vaihtelee ja siksi ohjeissa paistoajat ovat muutenkin viitteellisiä. Tämä on ihanaa, mutta myönnän ohjeen olevan vaativa. Oikeat välineet ja se että lukee kunnolla ohjeen auttaa eteenpäin. Aina huoneenlämpöiset raaka-aineet myös.
Onnistuuko gluteenittomista jauhoista?
En ole kokeillut gluteenittomana valitettavasti. Jos kokeilet, niin kerro miten kävi!
Miten reseptiä kannattaisi muuttaa, jos kakun paistaa 24-senttisessä vuuassa?
En lähtisi muuttamaan raaka-aine listaa – siinä on riskinä että kakku ei onnistu (tällaisissa raskaissa pohjissa). Jos teet isompaan vuokaan ja haluat korkean kakun, voit paistaa esim kaksi pohjaa erikseen tällä ohjeella ja niistä leikata kerrokset.