Raikas Puolukka-Semifreddo eli Puolukkajäädyke

Raikas Puolukka-Semifreddo eli Puolukkajäädyke

Raikas Puolukka-Semifreddo eli Puolukkajäädyke vei sydämeni muutama viikko sitten Töyrylän Kartanon illallispöydässä, jossa sitä tarjoiltiin jälkiruokana illallisella. Töyrylän isännän semifreddo oli maustettu limoncellolla, joka sopi niin ihanasti tähän silkkiseen jälkiruokaan. Lue lisää kartanovierailusta täältä.  Pyysin reseptin isännältä, mutta totta kai unohdin sen viikkojen kuluessa. Pitäisi aina kirjata ylös, mutta mielestäni onnistuin hyvin reseptin jäljittelyssä. Limoncelloa ei kaapistani löytynyt, joten se pikantti maku jää minun versiosta puuttumaan.

Semifreddo on jäätelön tapainen italialainen jälkiruoka ja herkku, joka on parhaimmillaan hiukan sulana. Semifreddo tarkoittaa sanatarkasti puoliksi pakastettua tai puolikylmää. Yritän kuvailla tätä herkkua vielä hiukan. Suutuntumasta tulee mieleen jäädytetty pehmeä mousse tai jäädykkeen ja kermajäätelön risteytys. Koostumus ja maku on kerrassaan ihana eikä missään nimessä jää kakkoseksi jäätelölle. Mielestäni tätä herkkua voi sanoa semifreddoksi, jäädykkeeksi tai jäätelöksi.

Semifreddo tehdään valkuaisista, keltuaisista, sokerista ja kermasta. Kaikki vatkataan eri kulhoissa kuohkeaksi ja yhdistetään. Sen jälkeen massa pakastetaan. Vatkauksessa kannattaa olla tarkka. Nimittäin kuohkeat seokset takaavat samettisen pehmeän ja täyteläisen semifreddon.

Jouduin palauttamaan eilen illalla (herkutellessani) mieleeni tämän herkun raaka-aineet pariin kertaan. Kyseessä on tuhti herkku, vaikka puolukat sitä hieman keventävätkin. Ihan koko annosta ei kannata yksin ahmia. Puolukka-Semifreddo olisi täydellinen jäkiruoka kinuskilla höystettynä vaikka rapujuhlissa!

Semifreddo kannattaa hyydyttää silikoniseen vuokaan, josta sen saa nätisti paineltua ulos tarjolle. Käytin itse uutta Pavonin silikonivuokaani, jonka ansiosta semifreddostani tuli näin kaunis myös muodoltaan. Vuoassa on muotoiltuna 8 pyörrettä/palaa/osaa, jotka ovat täydellisiä annoskokoja. Semifreddostani siis riittää hyvin kahdeksalle hengelle.


Raikas Puolukka-Semifreddo eli Puolukkajäädyke

Ohje: (n. 8 hlö)

  • 0.5 dl hienoa sokeria
  • 0.5 dl vettä
  • 200 g puolukoita
  • 2 valkuaista
  • 2 keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl vispikerma
  1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta.
  2. Lisää puolukat sokeriveteen ja sekoittele. Riko muutama puolukka, mutta älä kaikkia. Jäähdytä seos kunnolla.
  3. Vatkaa valkuaiset + 0.5 sokeria, keltuaiset + 0.5 dl sokeria ja kerma kaikki eri kulhoissa (puhtailla välineillä) kuohkeaksi vaahdoksi.
  4. Sekoita puolukkaseos keltuaisvaahtoon ja sekoita.
  5. Lisää seuraavaksi kerma käännellen massaan.
  6. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti käännellen massaan.
  7. Kaada seos silikoniseen vuokaan ja jäädytä noin 4 tuntia tai yön yli peitettynä pakastimessa.

Vinkki! Massa riittää loistavasti Bombé -silikonivuokaan, jota käytin.  Minulla jäi vain 2 dl massaa yli ja tein niistä pieniin kulhoihin annoskokoiset semifreddot. Näin pääsin koemaistamaan herkkua.  

Koristeluun

  • Puolukoita

Vinkki! Tarjoile puolukkajäädyke lämpimän kinuskikastikkeen kanssa! 

Raikas Puolukka-Semifreddo eli Puolukkajäädyke
Raikas Puolukka-Semifreddo eli Puolukkajäädyke

Mitä sinä aiot leipoa puolukoista?

Katso muut puolukka-ohjeet täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

7 Kommenttia

  1. Hei, tätä mun on pakko kokeilla! Ihana näköinen ja monesti kaivannutkin jotain uutta ideaa mitä voisi puolukasta tehdä 🙂

    1. Hei Anu 🙂 Kiva kun bongasit tämän. Voin kertoa, että tämä on kyllä taivaallista. En osaa itse käyttää puolukkaa niin monipuolisesti. Tästä tuli uusi jälkiruokahitti meille 🙂 ja voi tehdä muuten läpi vuoden, jos pakastimesta löytyy puolukkaa!

    1. Kiitos Minnea 🙂 Tämä on taivaallista! Pitää käydä kurkkaamassa tuo sinun herkullinen leipäresepti!

  2. Minou sanoo:

    Tätä täytyy kyllä tehdä. Voin kuvitella maun jo etukäteen mutta saattaa tulla vieläkin paremman makuinen herkku. Puolukat ja kinuski on todella maistuva yhdistelmä. Ostin juuri uuden vuoan joka sopii hienosti jälkiruokien tekoon.

  3. sirpa sanoo:

    Isoäitini opetuksien mukaan valkuaiset, keltuaiset ja kerman voi vatkata _SAMOILLA_ vatkaimilla, kunhan tekee sen juuri tuossa järjestyksessä: ensin valkuaiset, sitten keltuaiset (jos kuuluu reseptiin) ja lopuksi kerma: kaikki vatkaantuu hyvin, eikä tarvitse pestä ja kuivata vatkaimia välissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *