| |

Raikas Ananassima

Raikas Ananas-sima

Kaupallinen yhteistyö Suomen Sokeri

Uskomatonta! Vappua vietetään viikon päästä. Laitoimme juuri simat tekeytymään IG-Livessäni. Ihanaa miten moni teistä pääsi paikalle leipomaan ja valmistelemaan tulevaa vappua. Lupasin teille simaohjeen myös kirjallisena, jotta tekin jotka ette ehtineet mukaan liveen, ehditte laittamaan simat vapuksi valmistumaan. Liven voi katsoa jälkikäteen täältä.

Osa teistä teki tänään perinteistä simaa ja osa tätä raikasta ananassimaa, joka on tämän vuoden juttu! Perinteisen siman ohjeen löydät Dansukkerin sivuilta eli täältä. Kummassakin simassa valmistusprosessi on täysin sama. Ohjeessa erona on vain sitruunan määrä ja käytetty sokeri.

Meillä äiti tekee aina perinteistä simaa ja sen muistan elävästi myös lapsuudesta. Nykyään tykkään itse kokeilla uusia makuja ja myös vaihdella sokereita, jotta jokainen vuosi maistuu hiukan erilaiselta. Moni ihastui viime vuonna mangosimaan, mutta ihanaa tuli tästä ananassimastakin, jota testailin taloussokeriin sekä fariinisokeriin. Paras yhdistelmä tuli mielestäni yhdistelemällä 50/50 näitä molempia. Dansukkerin fariinisokerilla tulee tuo monelle tuttu siman väri paremmin esiin.

Raikas Ananas-sima
Raikas Ananas-sima

raikas ANANASsima

2 litraa valmista simaa

Ohje

 1. Mittaa sokerit, ananasmurska, tuore ananas paloina ja litra vettä kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.
 2. Purista puolikkaan sitruunan mehu isoon kulhoon.
 3. Kaada päälle sokeri-ananasliemi ja kaada toinen litra vettä kylmänä sekaan.
 4. Kun seos on kädenlämpöistä lisää sekaan pieni herneen kokoinen nokare hiivaa.
 5. Sekoita, peittele kelmulla ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön.
 6. Noin 24 tunnin päästä siivilöi sima ja pullota se pulloihin, joiden pohjalla on 1 tl sokeria ja rusina tai kaksi.
 7. Laita pullot jääkaappiin. Sima on valmista noin 6 päivän päästä, kun rusinat nousevat pintaan.
 8. Valmis sima säilyy hyvänä noin viikon.

Vinkki! Sima valmistuu nopeammin huoneenlämmössä, jopa kolmessa vuorokaudessa! Korkkeja kannattaa ilmata ettei pullot räjähdä tai pullistu.

Sima säilyy noin viikon viileässä sen valmistuksesta. Lue lisää ohjeita siman valmistuksesta ja säilytyksestä täältä

Raikas Ananas-sima

Simaa käytetään huoneenlämmössä noin vuorokausi käymisprosessin starttaamiseksi. Sima on lähtenyt käymään, kun pinnalla on kuplia ja vaahtoa. Silloin on aika pullottaa sima ja siirtää viileään, joka taas hidastaa käymisprosessia. Viileässä pidempään tekeytynyt sima on aromikkaampaa.

Raikas Ananas-sima

Halutessaan rusinat voi jättää pois pullojen pohjalta. Niiden nouseminen pintaan kuitenkin tarkoittaa sitä, että sima on alkanut valmistua ja juomaan syntyy toivottua happoa.

Raikas Ananas-sima

Tiesitkö, että voit käyttää mitä tahansa sokeria siman valmistukseen? Perinteisesti käytetään fariinisokeria.

Ja tiesitkö mitä siman valmistuksessa oikeastaan tapahtuu kemiallisesti?

Sokeripitoiseen nesteeseen lisätyt hiivasolut kuluttavat sokeria ja tuottavat käymisreaktiossa hiilidioksidia ja alkoholia. Siman käyminen alkaa huoneenlämmössä ja jälkikäyminen jatkuu pulloissa, jolloin tuloksena on pirskahtelevaa hiilidioksidia sisältävä sopivan hapokas juoma.

Raikas Ananas-sima

Joskus käy niin, ettei sima lähde käymään, vaikka sen tekisi juuri ohjeen mukaisesti. Hiiva ei toimi aina niinkuin pitäisi ja se kuolee herkästi, jos sen lisää liian kuumaan nesteeseen – kuivahiiva taas tarvitsee oikean lämpötilan. Jos kävi niin ettei simasi alkanut kuplia niin ei hätää! Kyllä hiilihapotonkin sima maistuu, ja halutessasi voit sekoittaa sen joukkoon kivennäisvettä tai limonadia tuomaan kuplia.

Raikas Ananas-sima

Herkullisen kuplivaa vappua!

/Anni


Lisää vappuohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

2 Kommenttia

 1. Jaana sanoo:

  Kysyisin että voiko jättää pois sitruunan onko siitä haittaa ananas siman teossa😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *