Punaherukka Kuppikakut Marenkikuorrutuksella
Punaherukka Kuppikakut Marenkikuorrutuksella -ohje syntyi jo alkukesästä. Kaiholla katson näitä ihania tunnelmakuvia Malminkartanon omenapuutarhasta, jossa omenapuut vasta kukkivat. Olimme ystäväni Emman kanssa ihastelemassa puutarhaa, opettelemassa ulkoilmakuvausta ja nauttimassa leivottuja herkkuja. Suosittelen lämpimästi vierailemaan puistossa taas ensi keväänä! Kuka kypsät omenat kerää? Siitä pitää ottaa selvää.
Punaherukka on vadelman jälkeen suosikkimarjani ja käytän sitä yleensä läpi vuoden, koska herukoita löytyy aina pakastimestani. Näistä syistä herkuttelimme punaherukalla jo toukokuun lopussa. Tämä resepti on vasta nyt hieman ajankohtaisempi ja siksi sen julkaisenkin teille näin elokuussa.
Muffinssiresepti on tuttu ja turvallinen. Kaikki sekaisin ja uuniin! Tällä ohjeella teen kaikki muffinssini ja niistä tulee aina todella meheviä ja herkullisia. HUOM! Muffinssipelti on välttämätön kuohkeiden muffinssien paistamiseksi! Pelkillä paperivuoilla saat lättäniä muffinsseja, jotka kuivuvatkin helposti. Muffinssipellillä teet kätevästi myös minimunakkaita, minipullia ja muita herkkuja, joten kaappiin sen ei tarvitse jäädä keräämään pölyä, jos päätät investoida. Katso myös tämä samalla reseptillä leivottu (yksi blogin suosituimmista ohjeista): Parhaat Mustikkamuffinssit.
Kirpakka punaherukka ja marenki on täydellinen yhdistelmä! Siksi kuppikakut saivat tällä kertaa marenkikuorrutteen! Nämä herkut sopivat niin juhliin kuin arkeenkin!
PS. Kuvissa näkyvä pitsireuninen kakkustandi on täältä.
Punaherukka Kuppikakut Marenkikuorrutuksella
Ohje: (12 kpl)
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 1,5 tl vaniljasokeria
- 0,5 rkl leivinjauhoa
- ripaus suolaa
- 100 g voita
- 1,5 dl maustamatonta jogurttia
- 2 munaa
- 2 dl punaherukoita
- Sulata voi mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa.
- Vispaa kevyesti sulatettu voi, jogurtti ja munat keskenään toisessa kulhossa.
- Yhdistä voi-munaseos ja jauhoseos nuolijalla käännellen.
- Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, mutta älä vatkaa.
- Kääntele lopuksi punaherukat taikinaan nuolijalla.
- Asettele valkoiset paperiset vuoat muffinipellille ja jaa taikina vuokiin 3/4 tilavuudesta.
- Paista muffinsseja 175 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
- Nosta valmiit muffinssit jäähtymään ritilälle.
Vinkki! Kokeile ohjetta myös mustikoilla, mustaherukoilla tai puolukoilla!
Italialainen marenki:
- 2 valkuaista
- 1.5 dl sokeria
- 0,5 dl vettä
- Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa 120 asteiseksi.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, koko ajan vatkaten täydellä teholla.
- Vatkaa niin kauan, kunnes vaahto on huoneenlämpöistä.
- Pursota marenki kuppikakkujen päälle ja viimeistele marenki tohottimella.
Heips! Soveltuuko kuppikakkuresepti pitkulaisen kakun tekoon uunivuoassa?
Hei Sartsa, hyvä kysymys 🙂 Itseasiassa tämä ohje ja taikina sopii todella hyvin myös kakun muotoon 🙂 Paistoaika pitenee jonkun verran riippuen vuoasta. Kannattaa tarkistaa kypsyys puutikulla 🙂
Mitenhän onnistuu gluteenittomista jauhoista? Ja mitä G jauhoja suosittelet käyttämään jos kokeilee?
Suosittelen kaurajauhoja tai gluteenittomia jauhoseoksia esim Sunnuntai 🙂 Kannattaa lisätä myös hiukan psylliumia, jos sitä ei ole valmiina jauhoissa.
Tein näitä ystävilleni joululahjaksi granaattiomenaversiona ja olivat tajuttoman hyviä! Kiitos taas kerran loistavasta ohjeesta!
Vaikka nämä onnistuivatkin loistavasti, en aivan ilman ongelmia näitä saanut tehtyä: vesisokeri keitoksen kovettui ja meni kiteiseksi kun rupesin kaatamaan sitä valkuaisen joukkoon. En tiedä oliko ongelma liian pitkä keittämisaika vai rikkinäinen lämpömittari, mutta tilanne kuitenkin pelastui, kun laitoin sekään vähän lisää vettä ja keitin hieman lisää. Lisäsin myös ihan puhdasta sokeria kun tuntui, ettei marenki millään kiinteytynyt. Kaikesta marenkisähellyksestä huolimatta, sain marengin pursotettu kauniisti muffinien päälle. Laitoin vielä tohotuksen jälkeen muffinit uuniin, jotta marenki kovettuisi eikä tuhriutuisi paketissa.
Ihana kuulla, kiitos kommentistasi 🙂
Kuulostaa siltä, että sokeriliemi on kristallisoitunut ja sitä on keitetty sekä sekoiteltu liikaa. Seuraavalla kerralla parempi onni ja toimiva mittari 🙂 Ihanaa joulun aikaa!
Olen oppinut, että happamien maitotuotteiden kanssa leipoessa tulisi käyttää ruokasoodaa.
Onko se turha oppi vai miksi tähän ohjeeseen ei soodaa tule?
Siksi kun leivinjauhe käy yhtä hyvin 🙂 Halutessasi voit käyttää myös soodaa, se toimii parhaiten happamien maitotuotteiden kanssa, mutta niiden käyttö ei velvoita käyttämään soodaa. Alla vielä taustaa tuosta opista:
Ruokasoodaa käytetään leivonnaisissa, joissa on siirappia, mausteita tai jotain hapanta tuotetta, kuten piimää tai kermaviiliä. Jos hapan ainesosa puuttuu, ruokasooda jättää leivonnaiseen kitkerän maun. Jos haluat korvata ruokasoodan, voit lisätä leivinjauhetta taikinaan kaksinkertaisen määrän.
Kiitos paljon vastauksestasi sekä kaikista loistavista vinkeistä ja luottoresepteistä blogissasi!