| |

Vegaaninen Mustikkapiirakka

 Vegaaninen Mustikkapiirakka - Leivonta - Ohjeet

Vegaaninen Mustikkapiirakka sai alkunsa rakkaan ystäväni vierailun yhteydessä tänä viikonloppuna. Kööpenhaminassa asuva ystäväni: vegeä ja luomua puolustava, tulevaisuudessa täysin vegaani ympäristön puolestapuhuja avasi meidänkin silmiä ruoan ja varsinkin kasvispainotteisen ruokavalion suhteen. Herkullisen vegaanin lauantaibrunssin jälkeen lähdimme mustikkaan ja illalla leivoin tämän helpon ja perinteisen, mutta tällä kertaa vegaanin mustikkapiirakan itsekerätyistä mustikoista. Ystäväni ei tätä piirakkaa valitettavasti kerennyt maistamaan. Jos luet Anna tämän niin voit lunastaa lupauksen: leivon mökillä sinulle uuden!

Tämä mustikkapiirakka-ohje perustuu perinteiseen äidiltäni saatuun ohjeeseen mustikkapiirakka murupohjalla. Korvasin maitotuotteet ja kananmunan kauramaidolla sekä vegaanilla margariinilla. Tämä vegaaniversio on ehdottomasti yhtä herkkua kuin perinteinen versio. Lisäksi ohje on helppo ja nopea, kuten alkuperäinenkin ohje. Tähän asti vegaanileivonta on yllättänyt minut yksinkertaisuudellaan ja helppoudellaan (sekä maullaan). Kokeilen varmasti uusia reseptejä piakkoin. Laittakaa minulle toiveita tulemaan, jos teillä on jotain tiettyjä toiveita vegaanisten tai gluteenittomien leivonnaisten suhteen!

Kannattaa käydä muuten kurkkaamassa Hyvää Ruokaa -blogissmiten kermaviili korvattiin vegaanisella kermaisella vaihtoehdolla suositun Mummon Mustikkapiirakka -ohjeeni testin yhteydessä. Hyvää ruokaa -blogista löytyy muuten aivan ihania ruokareseptejä ja kauniita kuvia! Valmistaudu siis viettämään sivuilla tovi, jos sinne eksyt. 

Tein mustikkapiirakan pyöreään 28cm irtopohjavuokaan, josta piirakan voi nostaa ulos kokonaan kauniiden reunojen koristamana. Huomasin, että piirakkapohja ei ollut kokonaan kiinteä piirakan keskeltä, koska mustikkani olivat hyvin vetisiä. Tästä syystä suosittelen piirakkapohjan esipaistamista. Tämä mustikkapiirakka sopii kuitenkin paremmin paistettavaksi umpinaiseen vuokaan. Vaikka piirakasta tulisi hieman lusikoitavaa, niin haittaako se, koska maku on yhä täydellinen?


Vegaaninen Mustikkapiirakka

Muropohja:

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 100 g leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl kauramaitoa
  1. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
  2. Vaahdota sokeri ja margariini kulhossa.
  3. Lisää vuorotellen jauhoseosta ja kauramaitoa koko ajan sekoitellen.
  4. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen perinteiseen piirakkavuokaan tai irtopohjalliseen piirakkavuokaan.
  5. Esipaista piirakkapohja (200 astetta noin 10 min) varsinkin, jos käytät pakastemustikoita.

Vinkki! Tee piirakasta gluteeniton vaihtamalla jauhot gluteenittomiin jauhoihin! 

Täyte:

  • 400 g metsämustikoita
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 1 dl sokeria
  1. Sekoita mustikat, sokeri ja perunajauhot keskenään kulhossa.
  2. Kaada marjat esipaistetulle piirakkapohjalle.
  3. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa vielä 25 minuuttia.
  4. Tarjoile sellaisenaan tai kaurajäätelön kanssa.

Vinkki! Laita vain 0.5 dl sokeria, jos haluat hieman kevyemmän piirakan vähemmällä sokerilla. 

Vegaaninen Mustikkapiirakka - Leivonta - Ohjeet

Seuraa herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Katso kaikki Mustikka-ohjeet TÄÄLTÄ.

Myös näillä sopii

Herkutella

4 Kommenttia

  1. Maria sanoo:

    Mitä luulet onnistuuko tämä resepti laittamalla soijarahkaa täytteeksi? Onko väliä mitä gluteenitonta jauhoja käyttäisin?

    1. Hei Maria,

      Itsekin vasta kokeilen vegaanisia reseptejä 🙂 Eli kokeilisin soijarahkalla sinuna, mutta en voi 100% antaa takuuta siitä miten toimii, koska en ole kokeillut itse. Käytän usein Semperin gluteenitonta jauhoseosta tai Sunnuntain – en ole huomannut eroa.

  2. Tapsu sanoo:

    Kiitokset mainiosta reseptistä!

    Leivottiin porukalla jämistä (pari desiä jauhonjämiä, pakastimessa kauan sitten ostettu marjasekoitus ja sokeriastiallinen rippeitä) ja vaikka itse sanonkin, niin mainio tuli, meni kymmenen minuuttia ja piirakka oli sanalla sanoen kadonnut! Googlasin vaan netistä reseptiä, harvemmin kun kuitenkin leivon, ja tämä tuli vastaan. Ja sitten eikun leipomaan. Plus: vaikka en ole mikään mestari-jauhopeukalo, niin näköjään onnistui tällä ohjeella ihan ”tumpeloltakin”.

    P.S. Huomasin myös, että meillä oli huushollista kauramaito loppu, enkä jaksanut lähteä kylille asti hakemaan, joten paikkasin ihan tilkkasella vettä ja makoisaa tuli siitä huolimatta.

    1. Heips Tapsu,

      Olipas mukava lukea tämä kommentti! Kiitos kun viitsit jättää sen.

      Oikein mukavaa viikonloppua ja toivottavasti eksyt sivulleni uudestaankin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *