Pienen pienet Runebergintortut
Runebergin päivä on sunnuntaina eli on aika herkutella taas näillä ihanilla tortuilla. Leivoin perinteisestä tortusta tänä vuonna pienemmän version, koska näitä voi syödä useamman hyvällä omallatunnolla. Heh, tai niin ainakin tykkään uskotella itselleni. Näissä pienen pienissä runebergintortuissa oli sekin hyvä puoli, että hilloa riitti joka suupalalle. Se, jos mikä on tärkeää.
Kostutuksen tein tänä vuonna punssilla, kun yleensä sen olen tehnyt rommilla. Täytyy sanoa, että punssi toimii ehkä jopa paremmin ja antaa tortulle ihanan makuvivahteen. Millä sinä kostutat runebergintortut?
Historiasta taas tämän verran: Muistatko miten alkuperäinen tortturesepti on syntynyt? Kerrotaan, että Runeberg valitti makean nälkää vaimolleen, mutta tällä ei ollut mitään tarjottavaa. Fredrika Runeberg päätti kuitenkin tehdä leivonnaisen niistä aineksista mitä häneltä löytyi kaapista: vehnäjauhoja, keksejä, korppujauhoja, manteleita ja vadelmahilloa. Fredrikan 1850-luvulta peräisin olevasta reseptikirjasta löytyi Runebergin torttujen perinteinen ohje, mutta siinä oli vadelmahillon sijaan omenahilloa.
Pienen pienet Runebergintortut
Ohje (24 kpl)
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 iso kananmuna
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl keksimurskaa (pipareita)
- 0,5 dl korppujauhoja
- 0,5 dl mantelijauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl kardemummaa
- 0,5 dl kermaa
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään.
- Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
- Sekoita kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa voi-sokerivaahtoon.
- Voitele minimuffinipelti tai muu pieni vuoka.
- Annostele taikina pellin vuokiin (voit laittaa paperiset vuoat alle ensin tai voidella pellin).
- Paista torttuja 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes tortut ovat saaneet hyvin väriä ja taikinaa ei jää puutikkuun kokeiltaessa.
Kostutus:
- 6 rkl vettä
- 3 rkl punssia
- 1 rkl sokeria
- Sekoita kaikki aineet keskenään ja sivele sekä nostele kostuketta jäähtyneiden torttujen päälle.
- Laita tortut lepäämään ja maustumaan jääkaappiin ainakin tunniksi.
Koristelu:
- 1 dl vadelmahilloa
- 0,5 dl tomusokerikuorrute
- Annostele jokaisen tortun päälle vadelmahilloa ja tasoittele.
- Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja vesi, kun seos on tarpeeksi kiinteää pursota se vadelmahillonokareiden ympärille.
Vinkki! Voit kostuttaa tortut myös pelkällä sokerivedellä tai omenamehulla!
Ihanaa viikonloppua!
/Anni
Lisää Runebergin reseptejä löydät täältä.
Todella hyvää on
Kyllä vain! Nämä ovat todella todella herkullisia 🙂
Todella hienoja runebergejä. Punssi antaa varmasti hyvää makua näihin:)
Kiitos 🙂 Punssi sopii täydellisesti. En palaa enään rommiin, millä olen aikaisemmin tottunut kostuttamaan.
Näitä pitääkin tehdä pian. Yksi mun suosikkileivonnaisista. 🥰🤩
Runebergin päivä on ensi tiistaina! Näitä pitää ehdottomasti leipoa viimeistään silloin <3
Hyviä ja sieviä tuli, ehkä vähän matalia. Voisiko laittaa 2 munaa?
Kostutus omenamehu, sokeri ja millejä vaalea viskiä😂, kun ei ollut muuta. Toivottavasti ei ole ”loukkaus Runebergiä kohtaan”. Punssia seur kerralla. Kiitos reseptistä! Saisinpa liitettyä kuvan…
Kiva kuulla, kokeile vaan kahdella pienellä kananmunalla seuraavaksi 🙂 Moni käyttää omenamehua ja punssin sijaan myös rommi sopii 🙂 Herkullista Runebergin päivää! <3
Aivan ihanan makuisia, MUTTA. Tein ensimmäisellä kerralla ohjeen mukaisena ja minulla oli 12 koloinen muffinssivuoka.
Taikina juuri ja juuri riitti niihin kahteentoista torttuun. Aika pienen pieniä olivat ja 10 minuutissa paistuivat ehkä jo liiankin.
Maku siis oli aivan ihan, mutta ohje oli 24:llle. No tästä viisastuneena tein uuden taikinan 1 1/2 kertaisena samaan 12 kpl vuokaan ja se kannatti. Pienehköjä ovat vieläkin mutta ah niin ihania. Onko joku onnistunut tosiaan saamaan ohjeesta 24 torttua ?
Ja kuinka pienen pienen pieniä niistä onkaan tullut.
Hei Riitta,
Nämä tortut on tehty halkaisijaltaan 24 paikkaisessa minimuffinipellissä – 12 paikkaiseen peltiin tehtynä koko suurenee ja määrä on ihan eri, kuten olitkin huomannut 🙂