|

Perinteinen Tiikerikakku

Perinteinen Tiikerikakku

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Perinteinen Tiikerikakku on resepti, jota olen hautonut mielessäni muutaman vuoden. Jotenkin se tuntui aluksi niin tylsältä ja liian perinteiseltä. Silti monesti kuulee kahvikakkujen vertailuissa, että tiikerikakku vie voiton herkullisuudessaan. Tasan kaksi vuotta sain myös toiveen ”Leipoisitko tiikerikakun, jakaisitko oman reseptisi ja vinkit?”. Lupasin leipoa ja tässä se nyt on. Hiukan myöhässä, mutta parempi myöhässä kuin ei milloinkaan. Ja ai että tästä tulikin herkkua, niin mehevää ja maukasta, niin helposti ja pienellä vaivalla.

Ohjeeni perustuu äitini vanhaan reseptiin, jota muuntelin hiukan. Jaoin taikinan neljään osaan ja paistoin 4 ihanaa pikkuruista tiikerikakkua.Voit tehdä ohjeellani myös yhden ison kakun noin 2.5 litraiseen kakkuvuokaan. Kurkkaa muuten kaikki ihanat Nordic Ware kahvikakkuvuoat täältä*!

Vein luonnollisesti äidille maistiaisen tästä perinteisestä tiikerikakusta. Vaikka kerroin leiponeeni hänen ohjeensa pohjalta oli hän melkein vakuuttunut kaakaoraitojen olevan oikeaa suklaata. Kertokoon se tämän kakun mehevyydestä. Oikea paistoaika takaa mehevän ja jopa hiukan kostean kahvikakun, joka on kypsä kauttaaltaan. Aika parantaa kahvikakkujen makua, joten voi huoletta leipoa kahvikakkuja varastoon. Itse laitoin yhden näistä kakuista pakastimeen, yhden söimme töissä, yhden kotona ja yhden sai äitini.

LAADUKKAIMMAT KAHVIKAKKUVUOAT LÖYDÄT TÄÄLTÄ*


Perinteinen Tiikerikakku

Ohje (yksi kakku 2.5 litran vuokaan)

  • 200 g voita
  • 4 dl sokeria
  • 4 kanamunaa
  • 6 dl jauhoja
  • 1.5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2.5 dl kermamaitoa (esim 1 dl kermaa ja 1.5 dl maitoa – tai vaihtoehtoisesti kevyt kermaa)
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele voilla tai margariinilla huolellisesti noin 2.5 litrainen kakkuvuoka tai 4 pientä kakkuvuokaa käytin tätä vuokaa*.
  3. Mittaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kulhoon – vatkaa kuohkeaksi (muutama minuutti).
  4. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes ne ovat kunnolla sekoittuneet.
  5. Sekoita toisessa kulhossa kaikki muut kuivat aineet paitsi kaakaojauhe!
  6. Lisää jauhoja ja maitokermaseosta vuorotellen voisokerivaahtoon koko ajan vatkaten miedolla teholla.
  7. Lopuksi erota taikinasta 1/3 ja sekoita siihen kaakaojauhe nuolijalla käännellen.
  8. Kaada taikinoita vuokaan vuorotellen 3/4 vuoan tilavuudesta ja lopuksi tasoita pinta.
  9. Paista pieniä kakkuja noin 35 minuuttia ja yhtä isoa kakkua noin 55 minuuttia uunin keskitasolla.
  10. HUOM! Tarkista kypsyys puutikulla! Kun tikkuun ei jää taikinaa on kakku valmis.
  11. Anna kakkujen levätä paiston jälkeen noin 10 minuuttia vuoassa.
  12. Koputtele vuokaa ensin päältä ja kippaa kakut jäähdytysritilälle*.
  13. Anna kakkujen jäähtyä rauhassa. Säilytä peiteltynä huoneenlämmössä.

Vinkki! Kuivakakut paranevat ajan kanssa. Kakku/kakut säilyvät hyvin peiteltynä huoneenlämmössä useamman päivän tai jopa viikon! Taikinaa kaataessa vuokaan: kaada ensin pohjalle vaaleaa taikinaa ja sitten päälle eli keskelle kaakao-taikinaa ja lopuksi vielä vaaleaa taikinaa päälle. Vedä halutessa veitsellä kakun päälle raitoja, niin että taikinat sekoittuvat toisiinsa. Ks. kuva alla. 

Perinteinen Tiikerikakku

LAADUKKAIMMAT KAHVIKAKKUVUOAT LÖYDÄT TÄÄLTÄ*

Perinteinen Tiikerikakku
Perinteinen Tiikerikakku

Ihanaa päivää!

Lisää Kuivakakku-reseptejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

35 Kommenttia

  1. Mirja sanoo:

    Hei,oon tekemässä tiikerikakkua voiko kermaviiliä käyttää kermamaidon sijaan. Jos voi paljonko maitoa + kermaviili?

    1. Hei Mirja,

      En ole itse korvannut kermaviilillä koskaan, mutta varmasti onnistuu silläkin. Laita samassa suhteessa eli joko pelkästään kermaviiliä 2.5 dl tai 1.5 maitoa ja kermaviiliä 1 dl. Voit laittaa myös pelkkää maitoakin tuon 2.5 dl 🙂 Mukavaa leivontaa!

      1. Mirja sanoo:

        Kiitos vastauksesta,muistin vasta nyt katsoa. Kakun tein,en muista mittasuhteita kermaviilin +maidon laitoin pakkaseen enkä edes maistanut kakkua,hyvältä se näytti. Terv. Mirja

        1. Varmasti kakkusi on hyvin herkullista! 🙂

  2. Ihania nämä vanhat perinteiset kakut. Ne tuppaa unohtumaan uusien reseptien tieltä.

    1. Näin se juuri on Kirsi 🙂 Tänä jouluna minulla on tarkoitus leipoa paljon perinnekakkuja! Tulossa pian muun muassa Ihannekakun resepti.

    1. Hei Janita,

      ei ole valmista reseptiä tuohon vuokaan, mutta voit tehdä vuokaan kakkuja millä tahansa kahvikakkuohjeella. Muistat vaan lyhentää paistoaikaa. Paista vaikka ensin 20-30 min ja tarkista kypsyys puutikulla – kun tikkuun ei jää taikinaa on kakut valmiita. Katso vuoan päältä kuinka monta litraa koko vuoka yhteensä on, niin voit arvioida taikinan määrää (että riittää jokaiseen kakkuun) 🙂 Toivottavasti tästä oli apua!

      1. Janita sanoo:

        Voi kauhee, en oo vastannut mitään!
        Tein muuten tämän ohjeen mukaan, tuli yhteensä 9 pikkuista kakkua, tosi söpöjä 🙂
        Ihanaa joulua sulle! ?

        1. Ihana kuulla Janita <3 🙂 Herkullsita joulua sinullekin!

  3. Katariina sanoo:

    Tein maidottoman tämän kakun, onnistui tosi hyvin!

  4. Heidi sanoo:

    Moi! Käytätkö tässä siis ihan normaalia kaakaojauhetta?

    1. Moi Heidi, leivonnassa käytetään aina makeuttamatonta leivontaan tarkoitettua tummaa kaakaota ellei toisin mainita. EI siis sitä jauhoa mistä tehdään kaakaota.

  5. iitulapiitula sanoo:

    Mahtuisko tämä kumminki 2L vuokaan?

    1. Voithan aina toki kokeilla 🙂 tai jättää osan taikinasta laittamatta vuokaan ettei kakku kohoa yli.

      1. Sari sanoo:

        Minä tein tällä ohjeella 1,8 l vuokaan eikä taikinaa jäänyt yhtään yli? Mutta hyvää tuli 👍

  6. Henna sanoo:

    Hei! Käytkö Nordic Ware-vuokien voiteluun tarkalleen mitä? Käytin itse voiteluun rypsiöljyä ja kakku jäi jumiin. 🙁

    1. Moi Henna,

      En usko, että rypsiöljy on paras, koska se ei pysy tasaisesti vuoan pinnassa. Itse käytän voita tai margariinia, kuten ohjeessa kerron. Pehmitän hiukan ja sivelen pullasudilla koko vuoan ja kaikki kolot. Joskus suihkautan hiukan vuokasprayta myös sekaan ja kyllä lähtee kakku irti. Voitelua täytyy olla kunnon kerros jonka näkee selvästi ja tietenkään kakkua ei saa paistaa liikaa ettei se pala vuokaan kiinni.

      1. Henna sanoo:

        Tein niin kuin sanoit eli vaihdoin rypsiöljyn voihin ja kakku irtosi vuoasta vaivatta! Kiitos vastauksesta ja ihanasta leivontakirjasta. Nyt on mietinnän alla, että mitä ohjetta kirjasta kokeilen seuraavaksi! 🙂

  7. Tupu sanoo:

    Siis tämä on ihan mahtava ohje! Paras kahvikakkuohje mihin olen törmännyt 🙂 Yksinkertainen perusohje mutta mittasuhteet ja nesteen määrä tuo tarpeeksi maukkaan, makean ja ennen kaikkea mehevän lopputuloksen. Innostuin ohjeesta niin että olen varioinut siitä eri makuja, kuten sitruuna, suklaa-manteli hippukakku ja suklaakakku. Kiitos huikeasta ohjeesta!

    1. Wau mahtavaa! Tämä ohje on siis löytynyt äitini ohjevihkosta ja se on peräisin jo 70-luvulta. Kyllä ennen on parhaat kakut keksitty <3 Ihanaa viikonloppua!

  8. Tupu sanoo:

    Niin todellakin on! Ihanaa viikonloppua sinullekin!

  9. Anna sanoo:

    Hei, suunnittelen tekeväni tätä syntämäpäivilleni. Kuinka kauan enennen juhlia kakku olisi hyvä valmistaa tai voiko sen tehdä esimerkiksi jo edellisenä päivänä? Toiseksi, kuinka monta palaa tai kuinka monelle henkilölle tuo 2,5 litran ohje on? Jos vieraita on 60 ja on muitakin kakkuja niin montako kuivakakkua tekisit?

    Kiitos paljon jos ehdit vastata!

    1. Hei, kuivakakut paranevat vanhetessaan eli voit leipoa tämän hyvissä ajoin 1-3 päivää ennen. Perinteisestä kuivakakusta eli tämän kokoisesta tulee noin 25 palaa (eli 25 hlö). Tekisin enintään 2 kuivakakkua. Riittoisuutta kannattaa aina miettiä kaiken muun tarjoilun ja makean määrän suhteen.

  10. Annukka sanoo:

    Olin hukannut oman, vanhan tiikerikakkuohjeeni, joten tämän aion tehdä nyt, lahjaksi 80+ miehelle, jonka lempikakku on juuri tiikeri.
    Vuoan voitelusta sen verran, että vanhanaikaiset, alumiiniset pienet rengasvuoat vaativat ainakin minulla voi- tai margariinivoitelun lisäksi jauhotuksen, esim. kauraryyneillä (tulee kiva pinta), mannaryyneillä tai ihan tavallisilla korppujauhoilla.
    Kiitos ohjeesta 🙂

    1. Ja kiitos sinulle kommentistasi 🙂 Toivottavasti tulee yhtä hyvä kakku kuin minulle!

  11. Minou sanoo:

    Kiitos vihjeestä käyttää vuokasprayn lisäksi voita Nordic Waren vuokiin. Olen käyttänyt pelkkää sprayta tähän asti ja hyvin on leipomukset onnistuneet. Yleensä leivitän vielä vuoan vehnäjauhoilla. Tämä tuplametodi luulostaa vieläkin turvallisemmalta varsinkin.vuokiin joissaon paljon kuvioita ja koloja.

  12. Annika sanoo:

    Onnistuukohan gluteenittomana, eli jos vaihdan jauhot gluteenittomiin? 😊

    1. Pakko myöntää että itselläni ei ole kokemusta kuivakakuista gluteenittomina. En voi olla 100% miten pysyy kasassa 🙁

  13. Riitta sanoo:

    Just laitoin kakun uuniin ja aloin vähän vertailemaan muihin tiikerikakku ohjeisiin ja säihkähdin tuota suht suurta jauhomäärää…
    No, kakku on uunissa. Ei voi enää mitään muutella. Täytyy vaan odottaa ja toivoa, että hyvä tulee. Yleensä Annin ohjeet ovat hyviä.
    Kerron kohta miten kävi. Jos olisin vertaillut ohjeita aiemmin, niin ainakin desin olisin jättänyt jauhoja pois !

    1. Kuten kerron postauksessa on kyseessä perinteinen ohje äitini reseptikirjasta 70-luvulta 🙂 Tällä ohjeella on minä ja monet muut onnistuneet useita kertoja. Toivottavasti myös sinä.

  14. päivi sanoo:

    Tästä kakusta on tullut myös mun luottoresepti Kiitos ihanan mehukas eikä murusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *