Perinteinen Kalavoileipäkakku
Tein perinteisen kalavoileipäkakun viikonloppuna. En mistään erikoisesta syystä. Meillä ei ollut juhlia eikä vieraitakaan tulossa kylään. Tämä kakku syntyi ihan vaan siitä syystä, että mieheni rakastaa kalavoileipäkakkuja ja en ole vielä kertaakaan sellaista tehnyt hänelle tai kenellekään muullekaan.
Olen myös luullut, että voileipäkakkujen tekeminen on todella haastavaa ja tästä syystä tottunut vaan maistelemaan muiden tekeleitä. Nyt voin rehellisesti sanoa, että ainakaan tällä reseptillä valmistus ei ole muuta kuin yksinkertaista ja hauskaa! Valitettavasti kaksi päivää siihen menee, jos haluaa kakun olevan mehevää sekä maukasta. Valmistus ja odottelu on kuitenkin sen arvoista.
Tässä teille helppo ja herkullinen uusi luottoreseptini!
Perinteinen Kalavoileipäkakku
Riittoisuus noin 10-12 hlö.
Tarvitset
(huomaa kuvissa lyhyempi kakku 10 leipäpalasta, resepti on pidempään kakkuun)
Pohja
- 15 isoa viipaletta grahampaahtoleipää
Täyte 1
- 300 g kylmäsavulohta
- puolikas maustekurkku
- pieni kesäsipuli
- 1 prk Crème Fraiche
- 0,5 dl majoneesia
- 2 tl sitruunapippuria
- 2-3 rkl sitruunamehua
- tilliä
Kostutus
- 0,5 dl vettä joka maustettu 4 rkl sitruunamehua
Päälle
- 200 g ruohosipuli tuorejuustoa
- 0,5 prk Crème Fraiche (150 g)
- 70 g kylmäsavustettua lohta
- 100g katkarapuja
- kurkkua
- kirsikkatomaatteja
- 1 puntti ruohosipulia
Päivä 1
- Leikkaa leipäviipaleista reunat pois.
- Poista suolakurkusta siemenkota ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli erittäin pieneksi. Hienonna kylmäsavulohi ja tilli.
- Sekoita kulhossa creme fraiche, majoneesi, sitruunanmehu ja mausteet. Lisää hienonnettu suolakurkku, sipuli, lohi ja tilli, sekoita.
- Aloita kakun kokoaminen asettamalla työpöydälle leivinpaperi. Aseta kolme leipäsiivua vierekkäin leivinpaperin päälle ja kostuta ne pullasudilla kevyesti. Lisää päälle kerros täytettä. Jatka samaan malliin kunnes kakku on koottu.
- Kiedo valmis kakku leivinpaperiin tiukasti ja kelmuta paketti.
- Laita kakku vetäytymään jääkaappiin yön yli.
Päivä 2
- Ota kakku pois ”paketista”. Tasoita reunat tarvittaessa.
- Vatkaa tuorejuusto ja creme fraiche kulhossa ja levitä kakun päälle kauttaaltaan.
- Silppua ruohosipuli ja ripottele kakun reunoille.
- Asettele kakun päälle kauniita lohiruusukkeita ja katkarapuja.
- Koristele kakku kurkulla, sitruunalla ja ruohosipulilla.
- Tarjoile komeus!
Vinkki! Kokoa kakku illalla ja koristele seuraavana aamuna, jolloin kakku on sisältä juuri sopivan mehevää.
Vinkki! Monissa ohjeissa kakkua kostutetaan maidolla tai kasvis/kala/lihaliemillä, mutta tähän kakkuun sitruunavesi on parhain mehevöittäjä. Sivele leivän pintaa ihan kevyesti kostutetulla pullasudilla, älä maalaa leipää märäksi.
Vinkki! Koristeluun käytin ohuita kurkkuviipaleita, jotka käärin rullaksi ja kirsikkatomaateista leikkasin kauniita kukkia. Käytä mielikuvitusta koristelussa, mutta muista että yksinkertaisuus on kaunista.
Katso myös Perinteinen Porovoileipäkakku.
Moikka!
Täytyy tulla tätäkin reseptiä kehumaan. Uskaltauduin tekemään tällä reseptillä ihka ensimmäistä kertaa voileipäkakun itse! Kävi pieni kämmi täytteen kanssa, kun huomasin että olin laittanut tuon ruohosipuli tuorejuuston sinne sekaan kaikkien muiden ainesten lisäksi. Mutta maistuipa se silti tosi hyvältä ja koska täytettä tuli enemmän sain tehtyä vielä neljännen leipäsiivurivin. Päälle laitoin maustamattoman tuorejuuston ja ranskankerman sekoitusta. Yleensä olen syönyt sellaisia yltäkylläisen juustoisia voileipäkakkuja mistä tulee jopa vähän huono olo, ja siksi yllätyin, että tämä oli kevyemmän makuinen! Tästä tuli siis todella hyvä ja raikas.
Reseptissä ei muuten mainita, minkä kokoinen creme fraiche purkki tähän ohjeeseen käytetään, niitä kun löytyy kaupasta eri kokoisia 🙂
Kiitos Tiina! Tämä oli ensimmäinen voileipäkakku, jonka itse koskaan tein 🙂 Meillä tykätään raikkaudesta – siksi vähennän ohjeissa sokerin, juuston tai rasvan määrää, jos resepti sen sallii 🙂 Pitääkin lisätä tuo ranskankerman määrä, Mukavaa viikon jatkoa sinulle!
Mikäköhän se creme fraiche-purkin koko olisi? Aion kokeilla reseptiä lähipäivinä 😋
Olen käyttänyt tässä 150 g purkkia 🙂
Heippa. Riittäiskö tämän ohjeen määrät pieneen pyöreään voileipäkakkuun? Vuoan koko olis 18cm 🙂
Hei, tämä on arvio – en ole itsekään kokeillut, mutta uskoisin, että riittää 🙂
Hei!
Täytteessä näyttää olevan tomaattia? Puuttuu kuitenkin reseptistä…
Hei Tanja, täytteessä ei ole tomaattia ja siksi ei ole ohjeessakaan 🙂
Olisipa minullakin tuollainen vaimo! 😁
😀
Aivan huippuresepti. Tein vapuksi gluteenittoman!
Ihana kuulla, kiitos kommentistasi 🙂
Herkullisen näköinen kalakakku. Taidanpa tehdä Vapuksi. Kokoaisin kuitenkin kakun ns. tiilenmuuraus-tekniikalla, jolloin sauma asettuisi joka kerroksessa eri kohtaan.
Hei! Kostutukseen tulee 0,5 vettä eli paljonko? Määrä puuttuu reseptistä 🙁
Hups dl puuttui sieltä, korjattu!
Hei,
Miten iso kakku reseptistä siis tulee ja kasvattaisitko (kuvaan verrattuna) mieluummin leveys- vai pituussuunnassa koossa pysymistä ja ulkonäköä ajatellen (tärkeää etenkin, koska teen gluteenittomana? Tarkoittaako ohjeissasi ”vatkaa” sähkövatkaimella vatkausta? 🙂
Se kasvattaako pituussuunnassa vai leveyssuunnassa on makua-asia. Ohjeen kakku on pituussuunnassa kolmen paahtoleipäpalasen kokoinen, kuten ohjeessa mainitaan: (huomaa kuvissa lyhyempi kakku 10 leipäpalasta, resepti on pidempään kakkuun).
Vatkaaminen tosiaan sähkövatkaimella ja sekoittaminen lastalla tms.
Hei! Pitääkö koko tuon kostukkeen mennä voileipäkakkuun?
Itse kostutin tällä määrällä, voit toki laittaa vähemmän 🙂 Kostuttaminen on aina makuasia.
Kiitos tästä ohjeesta,jos Minäkin rohkenen kokeilla:)
Tässä ei ole liikaa tuorejuustoa,eikä muistakaan rasvaisia täyteaineita ja
kalaa on paljon.
Kiitos Anni:)
Ihana kuulla Hannele, tämä on hyvä ja herkullinen perus-ohje!