|

Mustikkapiirakka Pullataikinaan

Mustikkapiirakka Pullataikinaan

Mustikat ovat vihdoin kypsiä! Eilen herkuttelimme mieheni kanssa illalla mustikkarahkaa ja nyt mietimme kuumeisesti minkä piirakan leipoisin ensimmäisenä! Pullataikinaan leivottu piirakka on vahvoilla.

Mustikkapiirakka pullataikinaan. Tämä resepti johdattaa minut yhteen varhaisimpaan lapsuuden makumuistooni. Muistan kesäpäivän, mustikoiden mehukkaan kiillon piirakan päällä, tuoksun keittiössä, äidin hääräämässä kulhojen ympärillä ja uunista tulleen piirakan, joka nostettiin jäähtymään lieden päälle. Oi tämä piirakka nostattaa makumuistot esiin todella vahvasti!

Mieheni rakastaa tätä piirakkaa. Leivon sitä hänelle aina silloin tällöin. Myös talvella pakastemustikoista. Välillä lisään päälle myös muita marjoja. Vadelma ja mansikka sopivat loistavasti. Ohje on ollut täällä blogin arkistoissa jo pitkään. Nyt oli aika päivittää kuvia, sopivasti kun sain tämän herkun leivottua miestäni piristämään.

Mustikkapiirakka Pullataikinaan

Alla ote alkuperäisestä postauksesta viiden vuoden takaa. Kirjoittelin silloin näin.

Nyt lähti kaikki viime vuoden pakastetut mustikat pakkasesta piirakan päälle. Äitini reseptillä leivon maailman parasta mustikkapiirakkaa pellillisen. Tätä voisi syödä kerralla vaikka koko piirakan. Vaniljakastike tai -jäätelö kruunaa ihanan makuelämyksen. Kaiken lisäksi tämä herkku on helppo tehdä. Piirakkapohjana siis pullataikina kuivahiivalla nostettuna ja marjat päälle. Ei kun herkuttelemaan!

Mustikkapiirakka Pullataikinaan

Pellillinen – palojen määrä riippuu kuinka isoja leikkaat noin 16 palaa.

Pullataikina

  • 2,5 dl maitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 ps kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
  • noin 7 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita

Päälle

  • 700 g mustikoita
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl perunajauhoja
  • 1 kananmuna voiteluun
  1. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää hiivajauhoseos +42 -asteiseen maitoon.
  2. Lisää sokeri, suola ja kardemumma ja sekoita kunnolla.
  3. Alusta loput jauhot taikinaan.
  4. Lisää pehmeä huoneenlämpöinen voi taikinaan alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoiseksi.
  5. Jätä taikina kohoamaan lämpimään liinan alle noin 45 minuutiksi.
  6. Kauli taikina leivinpaperin päälle ja nosta pellille. Anna kohota vielä hetken (10-15 minuuttia).
  7. Sekoita mustikat ja perunajauho kulhossa. Lisää myös sokeri ja sekoita.
  8. Kaada mustikkasokeriseos pullapohjan päälle ja tasoittele marjat kauniisti.
  9. Voitele piirakan reunat kananmunalla.
  10. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piirakan reunat saavat kullankeltaisen värin.

Vinkki! Jos teet piirakan pakastemustikoista niin käytä hillosokeria joka sitoo hieman nestettä.

Vinkkejä! Voit tehdä myös pyöreitä pieniä piirakoita. Jos haluat piirakan reunoille kauniin värin, niin sudi pullareunat kananmunalla ennen uuniin laittamista. Tarjoile hieman sulaneen vanhanajan vaniljajäätelön kanssa.

Mustikkapiirakka Pullataikinaan
Mustikkapiirakka Pullataikinaan

Ihanaa päivää!

/Anni


Kaikki lisää mustikkaohjeita löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

24 Kommenttia

  1. Pirjo sanoo:

    Laitanko pakastetut mustikat jäisinä vai sulatettuna piirakan päälle?

    1. Teen tämän piirakan useimmiten tuoreista mustikoista. Laittaisin pakastemustikat kohmeisina perunajauhossa käänneltyinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *