Mustikkajuustokakku mansikkamarengilla
Juustokakut ovat ihania, usein helpompia ja nopeampia valmistaa kuin täytekakut. Juustokakut ovat myös todella suosittuja. Kuulin taas vierailta kehuja siitä kuinka juustokakut ovat parhaita. Rakastan marenkia ja tein jo muutaman viikon sisään toisen kakun, jonka päälle pursottelin suosikkimarenkiani eli sveitsiläistä marenkia. Sveitsiläinen marenki vatkataan isossa kulhossa kiehuvan veden päällä, jolloin valkuiset kypsyvät vesihöryllä pohjan kautta. Tämä tapa valmistaa marenkia vie hiukan enemmän aikaa, mutta se on sen arvoista. Marengista nimittäin tulee silkin pehmeää, suussa sulavaa ja täydellistä pursotukseen. Mielestäni sveisiläinen marenki kakun päällä ei edes kaipaa tohotinta, jolla huiput voisi kuumentaa kullanruskeiksi. Voit halutessa kuitenkin tehdä niin.
Maustoin mansikkamarengin aidolla mansikkajauheella. Maustamiseen sopii mikä tahansa muukin aidoista jauheista, joissa ei ole lisättyä sokeria, väriaineita tai makuaineita. Marenki saa ihanan aidon marjan/hedelmän maun ja hitusen kaunista väriä pintaan. Lisäsin reseptiin vain muutaman ruokalusikallisen jauhetta ja se riitti oikein hyvin. Halutessa vielä voimakkaampaa makua ja sävyä, voi jauhetta lisätä oman maun mukaan. Näin syntyi ihana, täyteläinen mustikkajuustokakku mansikkamarengilla, joka vei jokaisen vieraan kielen mennessään.
Helppouden ja herkullisuuden takia kakku sopii täydellisesti keskikesän juhliin. 22 cm irtopohjavuokaan tehtynä kakusta syö helposti yli 10 henkeä riippuen tietenkin vieraiden nälästä ja muusta tarjoilusta. Kakku on helppo valmistaa myös mökillä, kunhan sinulta löytyy kulho ja vatkain!
Mustikkajuustokakku mansikkamarengilla
Pohja:
- 200 g kaurakeksejä (tai digestive)
- 50 g voita
- Hienonna keksit blenderillä tai murskaamalla.
- Sulata voi ja sekoita keksimurskaan.
- Vuoraa 22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja taputtele keksipohja pohjalle kevyesti.
- Laita vuoka jääkaappiin odottamaan ja valmista täyte.
Täyte:
- 2 dl kermaa
- 200 g vaniljatuorejuustoa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa tai mascarponea
- 1 purkki mustikkatäyttistä (300 g) (tai mustikkahillo/marmeladi)
- 3 liivatelehteä (1 rkl sitruunamehua)
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun.
- Vatkaa tuorejuustot ja mustikkatäyttis toisessa kulhossa. Maista ja lisää halutessasi sokeria.
- Liota liivatteet kylmässä vedessä (n. 5 min) ja sulata kuumaan sitruunamehuun.
- Kaada liivatenauha hieman jäähtyneenä ohuena nauhana mustikkaseokseeen koko ajan vatkaten.
- Lisää lopuksi kääntelemällä kermavaahto.
- Aseta reunakalvo kakkuvuokaan pohjan päälle ja kaada täyte vuokaan.
- Siirrä vuoka jääkaappiin ja anna tekeytyä muutama tunti tai yön yli.
- Valmista marenki tarjoilupäivänä.
Vinkki! Tuo mustikkatäyttis on uutuus leivontatäyte Dronningholmilta, joka sisältää aitoa mustikkaa ja on todella monikäyttöinen. Katso Unicornkakku -resepti, johon käytin vadelma ja sitruuna täyttiksiä!
Mansikkamarenki:
- 3 valkuaista
- 2 dl sokeria
- 4 rkl aitoa mansikkajauhetta
- Mittaa valkuaiset teräskulhoon.
- Nosta kulho kattilan, jonka pohjalla on kiehuvaa vettä, päälle ja aloita vatkaus.
- Lisää sokeri erissä ja vatkaa niin kauan kunnes sokerikiteet ovat sulaneet (n. 60 astetta).
- Siirrä marenki toiseen kulhoon tai monitoimikoneeseen ja vatkaa huoneenlämpöiseksi.
- Lisää vatkauksen loppuvaiheessa mansikkajauhe ja sekoita hyvin.
- Pursottele ihan pehmeä marenki kakun päälle.
Vinkki! Jos marenkia jää yli, pursottele leivinpaperille marenkeja ja anna niiden kuivua vuorokausi huoneenlämmössä. Saat ihania rapeita marenkeja kakkujen koristeeksi tai herkutteluun mansikoiden kanssa!
Kaunis valkoinen kakkulautanen on uutuus verkkokaupasta. Ihanaan pitsireunaiseen lautaseen voi yhdistää kätevän kakkukuvun. Tutustu uutuuksiin: www.anninuunissa.com
Ihanan näköinen kakku! Marengista tykkään minäkin, pitääkin yhdistää sitä juustokakun kanssa.
Kiitos Tita 🙂 Kannattaa yhdistää ehdottomasti. Minulta tulee pian toinenkin juustokakku + marenkiresepti. Olen hurahtanut näihin!
Hei! Soveltuisiko täyte tuplattavaksi kakkuun? Näin saisi hieman korkeutta ja näyttävyyttä. Entä kuinka kauan marenki säilyy kauniina? Juhlat tulossa ja tämä sopisi niin mainiosti kahvipöytää koristamaan 🙂
Hei, kiitos kommentistasi 🙂 Ehdottomasti voit tuplata täytteen. Tulee varmasti upea kakku! Marenki säilyy kauniina pitkään. Tietenkin kakku tulee säilyttää jääkaapissa. Sanoisin, että jopa 1-2 vuorokautta ja ehkä pidempäänkin. Tuossa sveitsiläisessä marengissa, joka on mustaherukkamarengin pohjana on se hyvä, etu että pitää muotonsa kauniina ja on jämäkkää, mutta pehmeää.
Hei! Entäs, jos käyttää mustikkatäyttiksen sijaan esim 2 dl siseutettuja (pakastemustikoita)? Paljonkohan silloin menisi liivatelehtiä?
Hei,
Laittaisin varmaan 4 liivatetta. Sellainen yleissääntö on että 1 dl nestettä = 1 liivate. Laittaisin siis kaksi tuohon mustikkaan ja 2 muuta massaa varten 🙂
Hei, herkullisen näköinen kakku, testiin menee! 🙂
Teen samanaikaisesti kaksi tällaista kakkua. Onnistuukohan kaksinkertaisen marenkiannoksen tekeminen vai onko parempi tehdä kahdessa erässä?
Moi Riikka,
Kyllä voit tehdä kaksinkertaisen marenkiannoksen, valitse vain tarpeeksi iso kulho 🙂 Mukavaa leivontaa!
Moikka!
Voiko kakkua koristella eli tehdä nuo marenkiset koristeet päivää ennen tarjoilua vai miten käyttäytyy jääkaapissa valmiin kakun päällä?
Nm yritys helpottaa juhlapäivän askareita 🙂
Moi, täm,ä pehmeä marenki kestää hyvin kakun päällä jääkaapissa 🙂
Meillä marenki huiput alkoivat kakun päällä ” sulaa” eli muuttuivat tosi pehmeiksi ,
Mistähän moinen johtuu jos ei näin pitäisi käydä?
Muutoin hyvän makuinen kakku, omasta mudtikkahillosta tehtynä!
Luultavasti vatkattu liian vähän aikaa toi jokin muu marengin valmistuksessa ei ole mennyt täysin nappiin.