Mummon Mausteinen Omenapiirakka (G)
Olin muutama viikko sitten Pusulassa vanhempieni luona. Nyt vauvan syntymän jälkeen on tullut muuten vietettyä normaalia enemmän aikaa maalla äidin kanssa ja se on ihanaa! Myös kummitätini, äitini sisko asuu lähellä, joten heistä on ollut yhdessä paljon apua vauvan kanssa. Äidin kanssa ollaan vuorotellen leivottu iltapäiväkahveille satokauden antimista. Tämä mummon mausteinen omenapiirakka jäi erityisesti mieleeni.
Soitin äidille perjantaina ja pyysin ohjeen tähän ihanan mausteiseen omenapiirakkaan. Äitini on saanut ohjeen joskus aikoinaan isosiskoltaan. Ohjeesta oli jäljellä lehdestä repäisty kulunut sivu. Se mistä lehdestä ohje on aikoinaan revitty jäi mysteeriksi. Jos tunnistat ohjeen niin kerro ihmeessä, mistä ohje on peräisin.
Omenapiirakkaohjeita löytyy pilvin pimein ja oletin ettei uutta suosikkia voisi enää itselleni löytyä. Suosikin paikkaa on pitänyt leivontakirjastani löytyvä mehevä omenapiirakka, josta löytyy raparperiversio täältä blogin arkistoista. Tässä omenapiirakassa oli ensimmäisestä lusikallisesta asti jotain vastustamatonta. Oliko se mausteseos? Hapokas sitruunanmehu vai pohja, joka on ihanan murumainen ja ei niin makea?
Mummon Mausteinen Omenapiirakka (G)
Pohja
- 100 g voita
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 3 rkl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)
- 0,75 dl kermaa
GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Tarkista onko seoksessa valmiiksi nostatusaineita, jos on älä laita leivinjauhetta.
Täyte
- 5 kpl kotimaisia omenoita
- 1,5 dl tummaa sokeria (fariini tai ruoko)
- 1 tl kanelia
- ripaus neilikkaa
- ripaus muskottipähkinää
- 2 tl perunajauhoja
- 0,5 dl sitruunamehua
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Nypi huoneenlämmössä pehmennyt voi sekaan, kunnes taikina on murumaista. Ota 1 dl murua sivuun.
- Lisää kerma ja kääntele taikina tasaiseksi. (saattaa jäädä hieman murumaiseksi, se on ok).
- Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan (24-28 cm) pohjalle ja reunoille.
- Kuori ja viipaloi omenat ohuiksi lohkoiksi (kuoriminen ei ole välttämätöntä). Asettele omenat pohjan päälle osittain päällekkäin.
- Sekoita pienessä kulhossa sitruunanmehu, sokeri, perunajauhot ja mausteet. Kaada seos tasaisesti omenoiden päälle.
- Lopuksi ripottele sivuun ottamasi muruseos piirakan päälle.
- Paista piirakkaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
- Tarjoile omenapiirakka hiukan lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa,
Vinkki! Tumma sokeri antaa piirakalle täyteläistä makua. Voit käyttää myös valkoista sokeria.
Ihanaa päivää!
/Anni
Lisää omenaherkkuja löydät täältä.
Juuri uunista ulos ja herkuteltiin. Paras omppuoiirakka, mitä olen syönyt! Kiitos reseptin jakamisesta!
Kiitos kommentistasi. Ihana kuulla 🙂 Tämä on kyllä mieletön!
Tämän ohjeen bongasin n 40v sitten, muistaisin Anna-lehdestä. Nimi tälle oli Annan omenapiirakka ( tai Annen), lehdestä leikattu ohje on hukkunut, mutta osasin ulkoa jo muutaman leipasun jälkeen. Teen myös gluteenittomana. Silloin ohjeessa oli sitr.mehua 1/2 sitruunan verran. Tästä on tullut suosikkini!
Mahtavaa 🙂 Alkuperä selvitetty siis. On kyllä todella hyvä ohje. Teen tätä itse tulevana viikonloppuna!
Hei! Vähän tyhmä kysymys, mutta voiko olla laittamatta neilikkaa ja muskottia? Toki se on mausteinen piirakka ja siksi vähän outo kysymys.. Kun en hirveästi käytä neilikkaa ja muskottia niin ei viitsi ostaa.
Maistuu varmasti hyvältä ilman noita mausteitakin 🙂