Monipuolinen Voikreemi
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Usein kuulen lauseen ”En pidä voikreemin mausta”. Uskallan väittää, että usein kreemin vatkaaminen jää puolitiehen tai sitä ei mausteta kunnolla, jolloin koostumus kärsii ja maku voi olla voimainen. Täydellisen ja monipuolisen voikreemin koostumus on vaalea, kuohkea ja silkkinen. Voikreemikin voi olla kevyt kun sen maustaa raikkaaksi ja malttaa vatkata oikein. Voikreemi on myös hyvin monikäyttöinen!
Muistan varmasti ikuisesti voikreemin maistelusession Englannissa. Olin kakkumessuilla viime marraskuussa ja pääsin maistelemaan Sugar & Crumbsin ständillä uusia makutomusokereita. Tomusokerit oli vatkattu voikreemin sekaan, jotta maku tulisi luonnollisesti esiin osana käyttötarkoitusta eli leivonnassa. Hah en tiedä kuinka monta sataa grammaa voikreemiä nuolimme pienien tikkujen päistä, mutta emme yksinkertaisesti voineet lopettaa maistelua. Parhaimmillaan voikreemi nimittäin on juuri niin ihanaa kuin tuolla messuilla. Nyt makutomusokereita saa myös Suomesta useassa herkullisessa maussa! Miltä kuulostaisi Key Lime, Vanilla Fudge, Prosecco, Peach Bellini tai Black Cherry?
Lupasin teille kreemitysohjeita. Tässä postauksessa annan niitä ja myös vinkkejä täydellisen ja monipuolisen voikreemin vatkaukseen, levitykseen ja käyttöön. Seuraavaksi sitten lisää kakun kokoamisesta. Ihanaa päivää!
Monipuolinen Voikreemi
Riittoisuus halkaisijaltaan 18-22 cm kokoisen kakun kuorrutukseen riippuen hiukan kreemityksen paksuudesta. Pienempään kakkuun riittää myös pursotukseen.
TÄRKEÄÄ KREEMITYKSESSÄ ON OIKEAT VÄLINEET, KUTEN PALETTIVEITSI.
Ohje
- 200 g voita
- 4-5 dl (maku)tomusokeria
- 1 rkl maitoa
- aromi, marjajauhe tai muu mauste esim. kaneli tai vaniljan siemenet
- pastaväri
- Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Tähän menee useampi minuutti. Näet selvästi kuinka voin väri vaalenee ja seos kuohkeentuu.
- Aloita lisäämään tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
- Kun olet lisännyt kaiken tomusokerin jatka vatkaamista usean minuutin ajan.
- Lisää kylmä maito ja jatka vielä vatkaamista.
- Jos värjäät kreemin, lisää väri vatkauksen loppuvaiheessa.
- Valmis voikreemi on kuohkeaa, vaaleaa, silkkistä ja se ei maistu voilta.
- Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä* apuna käyttäen
HUOM! Kreemin vatkaamiseen menee kokonaisuudessaan noin 10 minuuttia.
Vinkki! Mausta voikreemiä oman makusi ja mielikuvituksesi mukaan! Voit lisätä kreemiin kanelia, hunajaa, aromeja, marjajauheita tai sitruunan kuorta. Oikeastaan voit maustaa kreemiä melkein millä vain. Nestemäisiä aineita en suosittele ettei kreemi juoksetu.
Voikreemin käyttö
- Sokerimassan alla eristeenä (kakut)
- Kuppikakkujen kuorrutteena
- Kakun kuorrutteena
- Kauniit ja terävät pursotukset kakun päälle (kukat ja lehdet)
- Kääretortun ja kakun täytteenä
- Macaron kuorien välissä
- Suklaaganachen alla
Muuta huomioitavaa
- Voikreemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän
- Voit myös pakastaa voikreemin – ota sulamaan ja vatkaa uudestaan ennen käyttöä
- Voit tehdä voikreemin myös maidottomaan margariiniin, jolloin saat VEGAANISTA kreemiä
- Voi-pohjainen kreemi kovettuu kylmässä. Tämä tekee pursotuksista kestävämpiä ja siksi kreemi soveltuu loistavasti myös kakun kuorrutukseen ja esimerkiksi ganachen alle.
Oliko tämä postaus hyödyllinen? Toivoisitko lisää tämän tyyppisiä postauksia? Jätä toiveita alle ♥
Lisää täytteitä ja kuorrutuksia löydät täältä.
Todella hyvä postaus ja lisää tällaisia selkeitä ohjeita:) Kiitos!!
Hei Nanna, kiitos kommentista ja palautteesta 🙂 Lisää siis tulossa!
Voiko tomusokerin korvata tavallisella sokerilla? Ennen vanhaan kuulemma voikreemi tehtiin normi sokerilla.
Ei kyllä voi tässä ohjeessa. Olen kuullut myös perinteisestä ohjeesta, jossa tavallisesta sokerista tehtiin veden kanssa siirappi ja käytettiin vasta sitten, mutta siihen minulla ei ole ohjetta.
Tämä sattui juuri sopivaan ajankohtaan kun äitienpäivä on tulossa ja kakku pitäisi leipasta! Käykö makutomusokerina esimerkiksi DanSukkerin mansikanmakuinen?
Moi Lilli 🙂 Mahtavaa, ja tottakai käy ehdottomasti tuo Dansukkerin sokeri 🙂
Juu tykkäsin tästä 🙂 Lisää vaan 🙂
Meri
Heips, mahtavaa! Lisää siis tulossa 🙂
Lisää tällaisia. Mielenkiintoinen juttu, kiitos.
Juttutoiveena kiinnostaisi syötävien kakkukuvien käyttö eri pohjien päällä.
Hei Tiia 🙂 Kiitos kommentistasi. Laitetaan toive korvan taakse 🙂
Juu, lisää tälläisiä postauksia. Meillä on tulossa kesäkuussa tytön rippijuhlat ja haluaisin tehdä kaikki makeat tarjottavat itse. Juhlat ovat sunnuntaina, mutta vieraita on talo täynnä jo perjantaista lähtien. Eli kaipaisin postausta, jossa neuvotaan, mitä ja milloin voisin tehdä etukäteen tai pakastaa, jotta voisin itsekin nauttia vieraista…
Hei Heli 🙂 Alla linkki postaukseen, jossa enemmän vinkkejä juhlajärjestelyihin. Pakastamisesta ja etukäteen leivottavista herkuista voisin kyllä kirjoitella vielä erikseen. Kiitos vinkistä!
https://stg.anninuunissa.fi/juhlakauden-startti-annin-vinkit/
Kiitos vastauksestasi, jään mielenkiinnolla odottelemaan vinkkejäsi?.
Tällainen tyhmä kysymys, että miten päin saan pehmeämpää kreemiä. Eli laitanko tuon 4 vai 5 dl sokeria? Olen kerran ainoastaan tehnyt (4,5 dl tomusokeria) enkä saanut pinnasta tarpeeksi tasaista kun eka kerros kovettui liikaa jääkaapissa. Muutenkin toivoisin pehmeämpää lopputulosta ja arvonkin tässä, että päällystänkö kakun vaan pelkällä kermavaahdolla. Montaa tuntia en voi pitää kakkua huoneenlämmössä ennen tarjoilua.
Voi kovettuu aina jääkaapissa ja siksi voipohjainen kreemi kovettuu aina. SItä ei voi välttää. Voit lisätä halutessasi tuorejuustoa kreemiin, jolloin siitä tulee pehmeämpää. Laita esim 100 g ja maista tarviiko lisätä sokeria. Lisää juusto vatkauksen loppuvaiheessa. Tasaisen pinnan saa useammalla kreemikerroksella. Yleensä levitetään ensin murupinta, joka kovettuu jääkaapissa ja sen päälle levitetään uusi ohut kerros joka muotoillaan tasaiseksi taas jääkaapissa. Palettiveitsi on paras väline muotoiluun.
Lisää tälläisia postauksia ehdottomasti! Olisi kiva lukea myös helppoja vinkkejä erilaisiin koristelutekniikoihin liittyen. 🙂
Hei Heidi 🙂 Kiitos kommentistasi. Laitetaan toive korvan taakse 🙂
Oooh, kuola valuu pitkin leukaa näppäimistölle, mä niin maitan noita eri makuisia voikreemejä. Ja arvaatkos mitä, mä oon luullu, että noita tomusokereita löytyy tasan kaksi, se tavallinen jamansikan makuinen!
Tod. upeeta näitähän pitää alkaa testaamaan, sillä mun mielestä helpoin ja paras täyte kakkuhuin on just voikreemi <3 <3 <3.
Kiitos taas vinkeistä Anni ja mitä parhainta aurinkoista uutta viikkoa sinulle <3.
Ihana kuulla, että rakastat voikreemiä! Minäkin <3 🙂 Nämä tomusokerit kyllä pistävät pään sekaisin. Niin monia ja ihania makuja niitä on! Oma suosikkini on nyt Banana Split! Aivan ihanaa!
ups viesti lähti ennen aikojaan. Ihanaa aurinkoista viikkoa myös sinulle <3
Hei,
olen aloitteleva leipoja ja mietin palettiveitsien pituuksia. Olisin kysynyt, minkä pituisia palettiveitsiä käytät esim tällaisen voikreemin levitykseen? Käytätkö yhtä vai eri pituisia? Kuinka paljon riippuu kakun koost vai riippuuko? 🙂
Yt Emilia
Hei Emilia,
Palettiveitsen pituus on makuasia. Käytän itse pientä ja isompaa 🙂 Pienen kakun voi kuorruttaa helposti pelkästään pienelläkin palettiveitsellä, kuten myös matalat kakut. Käytän näitä yleensä:
https://www.anninuunissa.com/kulmapalettiveitsi-p-1304.html
https://www.anninuunissa.com/pieni-kulmapalettiveitsi-p-270.html
Kiitos vinkeistä!
Yt Emilia
Moikka! Tosi hyvä postaus, kiitos! 🙂 Makutomusokerit menevät kyllä seuraavaksi kokeiluun. Sen verran houkuttelevan näköisiä. Olisi kiva kuulla mitä makuja olet maistanut ja mitkä ovat lemppareitasi (paitsi banana split)? Ovatko eri makuiset tomusokerit väriltään kuitenkin kaikki vaaleita vai eri värisiä?
Moi Ilona, kiitos kommentistasi 🙂 Kiva kuulla, että pidit postauksesta. Makutomusokereita suosittelen lämpimästi. Ovat kaikki eri tavalla ihania ja makuasia on se mikä kenenkin mielestä on paras 🙂 Banana Split on saanut paljon kehuja, ja pidin siitä itsekin kovasti samoin Black Cherry ja Strawberry Milkshake. Kaikki sokerit ovat väriltään valkoisia, kuten tomusokeri muutenkin 🙂
Ok, hyvä tietää. Kiitos vastauksesta 🙂 Täytyy alkaa maistelemaan!
Vielä tuli mieleen sellainen, että oletko annostellut makutomusokerin ohjeiden mukaan vai vain puolet/osa kerrallaan kuten pussin kyljessä ehdotetaan, jos haluaa keveämpää makua. Testaan ekaa kertaa juhlakakkuun, niin siksi kysyn 😀 Ja vielä toinen hassu kysymys, säilyykö nämä kuten tavallinen voikreemi jääkaapissa ja pakkasessa?
Olen laittanut ohjeen mukaan 4-5 dl kuten laittaisin tavallista tomusokeriakin. Tuo määrä tulee laittaa tähän määrään voita. Nämä on ovat makuasioita, jos haluat hennonmman maun niin korvaa osa tomusokerista tavallisella. Kyllä säilyy kuten tavallinenkin eli kovettuu ja vaatii ehkä uuden vatkauksen kun otat käyttöön 🙂
Tein kuorrutteen pakkauksen ohjeilla vadelma-valkosuklaa-tomusokerilla, ja tosi hyvää tuli! Ei liian makea, mutta selkeästi erottuivat tomusokerin maut kuitenkin! 🙂
Ihana kuulla 🙂 Kiitos kun jätit kommentin Ilona!
Moi!
Kiitos tästä postauksesta! Ja ihanaa, kun vastailet kysymyksiin niin nopeasti 🙂
Pysyyköhän tällä ohjeella tehty kreemi hyvänä kakun päällä, jos tänään jo kuorrutan sillä, ja huomenna iltapäivällä on juhlat? Ei ala halkeileen tms? Ja pysyykö sokerimassakoristeet päällä jos laitan ne vasta huomenna ennen kun kakku menee tarjolle? 🙂
Hei Lotta,
Kyllä voikreemi pysyy todella hyvänä jääkaapissa vaikka teet sen jo tänään. Joskus pinta voi halkeilla, varsinkin jos kostea täyte työntää ulos kakusta. Halkeamat voi tasoittaa ennen tarjoilua. Voikreemi pehmenee taas huoneenlämmössä, joten voit kiinnittää koristeet vasta ennen tarjoilua. Mukavaa viikonloppua!
Hei, kiitos hyvästä ohjeesta. Olen tällä pari kertaa tehnyt kreemiä ja hyvää on tullut!
Mahtavaa, kiitos kommentistasi 🙂
Hei! Ihania ohjeita! Kiitos!!! Tykkään leipoa mutta en osaa kuin perusasioita. Unelmakääretortun täytettä kaipailin. Olet tosi taitava leipuri! Hyvää syksyä! Minulla on cidp sairaus (neurologinen), se vähän vaikeuttaa ja hidastaa välillä tekemisiäni. Mutta leivonta rentouttaa minua! Voi hyvin! T.Tanja Myllymäki
Hei Tanja, kiitos ihanasta kommentistasi. Se lämmitti mieltä! Aloitin itse leipomisen 5 vuotta sitten ja näin paljon olen oppinut siinä ajassa, että voin opastaa muitakin. Pärjäät perusasioilla hyvin. Leivonta rentouttaa minuakin! Voi hyvin ja mukavaa syksyä! -Anni
Hei!
Kuorrutan kastekakun tällä voikreemillä viikonloppuna. Olen tehnyt koristeita kinuskikissan vaniljamassasta, osaatko sanoa milloin koristeet olisi hyvä kiinnittää? 1. Kun kreemi on kokonaan jämähtänyt eli kakun syöntipäivänä elintarvikeliimalla vai 2. Kun kreemi on vielä semi pehmeää eli kakku olisi yön jääkaapissa koristeluineen päivineen?
Itse laitan koristeet kreemikakkuun ihan sellaisenaan ilman liimoja tarjoilupäivänä. Kreemin pintaan tarttuu helposti koristeet, vaikka sen olisi kovettanut jääkaapissa. Kreemin ei pitäisi myöskään pehmentää koristeita kuten kerma tekee, mutta silti laittaisin tarjoilupäivänä vasta kosristeet kakun pintaan 🙂
Jos haluaa kahvin makuisen,mitä suosittelet?
Hei Maria,
Suosittelen kahvi-aromia:
https://www.anninuunissa.com/vahva-kahvi-aromi-37ml-p-790.html
Voit myös laittaa myös kahvijauhetta. Nestemäistä kahvia en suosittele, koska se saattaa juoksettaa kreemin.
moikka!
Olen taas kakkuja tekemässä, ja tarvisin vähän apua. Teemana on yksisarviskakku ja väri toiveina kelta-lila. tällä ajattelin kakun kuorruttaa ja harjan tehdä. Tarvisin siis lilaa väriä, miten tämän saisin kun eikö tämä ole hieman kellertävää, kun voita sisältää? Vai voinko vain laittaa suoraan lilaa väriä? entäs jos käytän vain perus tomusokeria ja maustan vaniljalla, mitä luulet onko hyvä? toivottavasti ymmärsit ja pystyt auttamaan!
voiko tehdä perus tomusokerista?
Tottakai voi tehdä ihan tavallisestakin, se on itseasiassa se enemmän käytetty. Makutomusokeria kannattaa käyttää, jos haluaa helposti erimakuja kreemiin 🙂 Voit maustaa vaniljalla.
Voit taittaa keltaisuutta värjätessä esimerkiksi valkoisella pastavärillä:
https://www.anninuunissa.com/wiltonin-valkoinen-pastavri-p-1175.html
Tulipa mukavan tuntuinen kreemi, sopiva levittää ja hyvää tulee perus tomusokerillakin 🙂 varmasti seuraavalla kerralla vois kokeilla sitä makutomusokeria..
Kiitos 🙂
Kiitos mukavasta kommentista 🙂 Ole hyvä! <3
Hei.
Pitääkö kakku nostaa lämpimään ennen tarjoilua?
Levoton kakun päälle marenkigreemin mutta leikkaussalissa kakku halkeili, siis tuo kreemi.
Hei,
Nostan itse aina kakun etukäteen huoneenlämpöön, koska kakku on parempaa silloin 🙂 Se on maku-asia. Voikreemi ei halkeile yhtä helposti kuin marenkikreemi.
Hei Anni!
Voiko tota tomusokerin määrää vähentää jonkin verran vai paistaako silloi voin maku liian voimakkaasti?tai osaatko neuvoo miten siit sais vähemmän makean😁
Hei, Sokerin vähentäminen voi vaikuttaa koostumukseen. Jos haluat voit lisätä sekaan hieman tuorejuustoa taittamaan makeutta 🙂 Lisää juusto vatkauksen loppuvaiheilla 🙂
Okei,kiitoksia💋