Mehevä Mantelikakkupohja
Mehevä Mantelikakkupohja on yksi suosikeistani! Olen kuitenkin niin kaavoihin kangistunut, että päädyn melkein aina leipomaan tavallisen vaalean sokerikakkupohjan tai ehkä se on sitä ettei ”hyvää ja turvallista kannata vaihtaa”? No kuitenkin tällä kertaa käännyin polulla toiseen suuntaan ja päätin tehdä kesäiseen mansikkakakkuun hieman erilaisen, tuhdimman kakkupohjan. Manteli sopii loistavasti mansikan kanssa, joten se oli lähtökohtana reseptin suunnittelussa.
Voi tekee kakkupohjasta kiinteämpää, joten lisäsin voita tähän mantelikakkupohjaan. Mantelijauhot anatavat pohjaan aromikkuutta ja tuhtiutta. Voit kokeilla kakkua myös kokonaan gluteenittomana vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin. Paistoin kakun halkaisijaltaan 18cm irtopohjavuossa, mutta myös pari cm isompi vuoka käy mainiosti. Otathan huomioon, että silloin kakusta tulee hiukan matalampi. Vielä isompaan esimerkiksi 24 cm tekisin taikinan 1,5 -kertaisena ettei tule littana kakku. Kakkupohjaa voi maustaa oman mielen mukaan. Itse maustoin kakun vaniljatangolla ja unikonsiemenillä.
Mehevä Mantelikakkupohja
Ohje:
- 2,5 dl sokeria
- 200 g voita huoneenlämpöisenä
- 4 munaa
- 2,5 dl mantelijauhoa
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljatankoa rouheena
- 2 rkl unikonsiemeniä (valinnainen)
- Pingota 18 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja vuoraa reunat reunaleivinpaperilla.
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Sekoita munat yksi kerrallaan joukkoon vatkaten.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vanilja keskenään.
- Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 180°C:ssa n. 40 min.
- Voit peittää kakun kevyesti foliolla, jos pinta tuntuu tummuvan liian nopeasti.
- Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja kippaa jäähdytysritilälle.
- Leikkaa kakku kolmeen osaan ja täytä haluamallasi tavalla.
Vinkki! Mausta kakkupohja halutessasi kardemummalla, sitruunankuorella tai unikonsiemenillä.
Mitä teen väärin, kun paistamisen loppuvaiheessa irtopohjavuoan pohjasta valuu rasva ulos? Olin vuorannut vuoan leivinpaperilla. Tein kakkupohjan manteli-ja gluteenittomasta jauhoista.
Hei Eija, et luultavasti tee mitään väärin. Irtopohjavuoat päästävät herkästi rasvan läpi, kun taikina on raskaampi ja sisältää voita. Irtopohjavuokahan ei ole kiinteä vaikka sen vuoraisi – rasva pääsee valumaan raoista. Jos vuoka valuttaa todella paljon voi vuoka olla myös viallinen. Voit laittaa kestoleivinpaperin uunin pohjalle, jotta rasva ei kärytä ja tahraa uunia. Pieni määrä valunutta rasvaa ei vaikuta kakkun koostumukseen. En osaa sanoa voisiko gluteenittomat jauhot vaikuttaa myös rasvan erottumiseen. Mukavaa päivää!
Hei, kakun keskusta lässähti uunissa paiston loppuvaiheessa. En avannut luukkua tai mitään vastaavaa. Mistä johtuu?
Hei Milla, harmi kuulla, että kakkusi lässähti. En osaa suoraan sanoa mistä johtuu. Tällaiset paksummat ja raskaammat taikinat harvemmin lässähtävät. Olikohan voi-sokeri-munavaahtosi tarpeeksi kuohkeaa?
Hei, kuulostaa ihanan maukkaalta kakkupohjalta. Miten tämä kestää pakastamista? Ajattelin leipoa jo nyt ja juhlat on vasta viikon päästä.
Hei Mia, en ole itse pakastanut tätä pohjaa, mutta uskon, että pohja kestää pakastuksen kuten muutkin kakkupohjat 🙂
Hei Anni! Voisiko ohjeen voin korvata jollakin maidottomalla? Olen tekemässä ensimmäistä synttärikakkua tyttärelleni, jolla on maitoallergia. Tai suosittelisitko jotain toista kakkupohjaa?
Hei Emilia, voin voi korvata esimerkiksi maidottomalla margariinilla (Sunnuntai). Muissa kakkupohjissa voi käyttää myös kauratuotteita, esim:
https://stg.anninuunissa.fi/paasiaisen-mango-passion-naked-cake-g/
Säilyykö kakkupohja mehevänä jos valmistan sen perjantaina ja kuorrutan vasta seuraavana päivänä ja valmis kakku syödään vasta sunnuntaina?
Hei Henna,
näin teen itse melkein kaikki kakut. Tämä kakkupohja paranee maun suhteen ajan kanssa 🙂 Muista peitellä kakkupohja hyvin ettei se kuivu.
Olipa mahtava löytää tämä kakkupohjan ohje. Nytpä siis juhannuskakkua leipomaan !!
Kiva kuulla <3 Toivottavasti leipomasi juhannuskakku oli maukas!
Hei, ajattelin tehdä mansikkakakun pojan 3v synttäreille. Monenko hengen kakku tästä tulee? Jos teen pohjan valmiiksi perjantaina, täyttäminen (kostutus?) lauantaina ja juhlat sunnuntaina. Säilytänkö perjantaista asti jääkaapissa? Oisko paras joku kuvullinen vuoka?
Hei Sanni,
Kakun riittoisuus riippuu täytteistä, juhlien luonteesta tai muusta tarjoiluista. Tein itse kakusta tämän mansikkakakun joka on 15 hlö kakku:
https://stg.anninuunissa.fi/juhannuskakku-mansikkakakku/
Voit säilyttää kakun jääkaapissa tai huoneenlmmössä hyvin peiteltynä. Täytettynä jääkaapissa.
Hei. Yritin kaksi kertaa peräkkäin tehdä tällä reseptillä pohjan, mutta kummallakin kerralla keskusta lässähti paistoajan lopussa. Mistähän voi johtua? Ainekset mittasin tarkasti ja vatkasin munat hyvin.
Hei Heta,
Onko sinulla millaiset munat käytössä? Lässähtikö kakku uunissa vai uunista oton jälkeen?
Kakun lässähtäminen on yleisimpiä ongelmia leipomisessa. Nämä myös tulee muistaa:
1. Uunin luukkua ei saa avata paiston aikana.
2. Taikina voi lässähtää jo ennen paistoa, jos sitä kopistelee tai sekoittaa liikaa.
3. Uuneissa on aina eroa, voisiko paistolämpötila olla liian alhainen?
4. Olihan kaikki raaka-aineet huoneenlämpöisiä?
Hei.
Yritin kaksi kertaa peräkkäin tehdä pohjan tällä reseptillä, mutta kummallakin kerralla paistoajan lopussa pohja lässähti keskeltä. Mistähän voi johtua? Mittasin aineet tarkasti ja sekoitin hyvin.
Moi. Yritin tätä pohjaa tehdä, mutta paiston lopussa kakku lässähti keskeltä ja tuntuu taikinaiselta vaikka on ollut jo pitkään uunissa. Mistähän tämä voisi johtua?
Hei, harmi kuulla, että kakkusi lässähti. En osaa suoraan sanoa mistä johtuu. Olikohan voi-sokeri-munavaahtosi tarpeeksi kuohkeaa?
Moikka!
Tämä on aivan loistavan makuinen kakkupohja, mutta kuten edellisillä kakku lässähtää joka kerta keskeltä? Jotenkin ”rasva” valuu kakun keskiosaan ja se ei paistu kunnolla? Uunissa se on vielä ihan hyvännäköinen, mutta kun ottaa pois, niin hetken päästä keskiosa valahtaa alas. Hieman lusikalla katsoin mitä kuoren alla tapahtuu, niin se oli pelkkää nestemäistä/rasvaista mössöä? paistoin yli tuon annetun ajan reilusti. Osaisitko sanoa, miten ehkäistä tämä rasvan valuminen tuohon keskelle, joka estää kakun paistumisen? Tein täysin ohjeen mukaan.
Moi Johanna,
Tämä on erikoinen ongelma, joka on toistunut monella. En osaa suoraan sanoa mistä se johtuu, mutta veikkaan sen olevan yhteydessä tuohon mantelijauhon rasvaisuuteen. Minun pitäisi leipoa tämä pohja pitkästä aikaa ja tehdä vähän kokeita, jotta saisin tarkan vastauksen annettua. Sitä ennen voin vaan toistella samoja vastauksia, joita täältä löytyy jo eli voi-sokeri-munavaahdon lässähtäminen ja että kakku on raaka keskeltä kun se otetaan uunista.
Tässä tosiaan käy niin, että lässähtää jo uunissa ollessaan vaikka luukkua ei avata välissä ja muutenkin kaikki tehty varovasti ja ohjeiden mukaan. Muutenhan tää on äärimmäisen herkullinen kakkupohja, voi kun sais tuon vaan vielä kuntoon..:)
Hei! Jos paistan kakun 15cm vuoassa (ei irtopohjavuoka), niin suositteletko paistamista kahdessa vuoassa?
Paistaminen kahdessa vuoassa on aina hyvä idea, koska se lyhentää paistoaikaa ja pohja paistuu tasaisemmin 🙂
Auttaisikohan tähän lässähtämiseen mantelijauhon ja vehnäjauhon suhteen muuttaminen. Nimittäin monissa resepteissä mantelijauhoa on suhteessa muihin aineksiin vähemmän. Määrä tuntuu aika isolta.
Itse onnistuin hienosti näillä suhteilla. Tämä kakku on selvästi haastavampi saada onnistumaan, tuota suhteiden muuttamista voi tietenkin kokeilla.
Voisiko mantelijauhon karkeus vaikuttaa lopputulokseen? Lähinnä liian karkea jauho saisi ainekset erottumaan.
Tämä resepti ei kyllä valitettavasti toimi. Kuulosti ja näytti herkulliselta, joten päätin kokeilla siitä huolimatta, että kommenteissa toistuu kakun lässähtäminen. Olisi pitänyt uskoa kommentteja, sillä juuri niinhän siinä kävi, että kakku romahti keskeltä. Olisi kiva, että reseptiä korjattaisiin tai poistettaisiin, nyt oli ihan ajan ja raaka-aineiden tuhlausta.
Minun lisäkseni moni muu on leiponut tällä ohjeella onnistuneen kakun. Leivonta on aina välillä haastavaa ja juurikin kakkupohjat ovat niitä, missä useimmiten koetaan epäonnistumisia. Se varmasti harmittaa, sääli että yhtä moni ohjeen kanssa onnistunut ei jätä kommenttia. Ohjetta en poista, koska käytän sitä säännöllisesti myös itse. Mukavaa kesää!
Kakku onnistui ensimmäisellä kerralla helteestä huolimatta. Todella hyvä pohja, menee jatkoon ehdottomasti! 😊
Ihanaa! 🙂 Kiitos kommentistasi! Tämä pohja epäonnistuu monilla – hieman vaikeampi ohje siis. Nyt taas on yksi todiste siitä, että ohje on todella hyvä kun kakku onnistuu!
Kokeilin tätä pohjaa ensimmäistä kertaa ja luin kommentit ennen leipomista. Kieltämättä hirvitti kokeilla tätä, kun monella tuntui epäonnistuneen pohja jollain tavalla. Kommenttien pohjalta muokkasin ohjetta niin, että laitoin 2 dl mantelijauhoa ja 2 dl glut jauhoja. Paisto uunin alemmalla ritilällä alumiinivuoassa. Onnistui täydellisesti!
Upeaa kuulla, että onnistuit! Tämä on vaikea pohja, siitä ei ole epäilystä. Edeleenkään en ole ihan varma miksi niin monella lässähtää kakku! Voisin lisätä muutosvinkkisi ohjeen yhteyteen <3
Tein tällä samalla ohjeella, eli 2dl gluteenittomia jauhoja, 2dl mantelijauhoja ja uunin alimmalla tasolla 40min, kertaakaan uunia avaamatta ennen kakkupohjan poistamista uunista, ja onnistui täydellisesti. Kiitokset hyvästä ohjeesta.
Ihana kuulla! Kiva kun kommentoitte myös onnistumisista 🙂