Mehevä Tumma Kakkupohja
Leivoin mehevän tumman kakkupohjan muutamia viikkoja sitten keväistä kakkuprojektia varten. Tästä vaaleaa vaniljaista kakkupohjaa jäljittelevästä tummasta versiosta tuli niin ihana, että tekin innostuitte. Tuo vaalea versio onkin yksi blogin suosituin kakkupohja. Blogin arkistoista löytyy jo useita kakkupohjien ohjeita. Tällainen tummaa sokerikakkupohjaa kiinteämpi mehevä pohja sieltä kuitenkin puuttui. Rakastan näitä 15 cm korkeita kakkupohjia, joilla saa näyttäviä juhlakakkuja. Tulette näkemään niitä useamman tänä keväänä täällä blogin puolella.
Muistathan
- Pidentää paistoaikaa, tarpeen vaatiessa. Paistoajat vaihtelevat uuneittain (tehon vuoksi).
- Kokeile kakkupohjan kypsyys puutikulla, kun tikkuun ei tartu enää märkää taikinaa on kakku valmis
- Voit paistaa pohjan myös isommassa vuoassa, mutta silloin kakusta tulee matalampi
- Anna kakkupohjan levätä hetki vuoassa, jossa se kypsyy vielä hetken.
- Kippaa kakkupohja sitten ritilälle, jossa se jäähtyy tasaisesti.
- Peittele kakku, kun se on jäähtynyt ettei se kuivu
- Leikkaa kakkupohja kerroksiin terävällä veitsellä
- Voit pakastaa kakkupohjan hyvin peiteltynä ja käyttää myöhemmin. Itse paistan kakkupohjan melkein aina etukäteen pakastimeen
Mehevä tumma kakkupohja
Ohje
- 100 g voita
- 3 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 kananmunaa
- 3.5 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl kaakaojauhetta (tumma makeuttamaton)
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 0.5 tl suolaa
- 2 dl kermaa/maitoa
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele halkaisijaltaan 15 cm korkea (alumiini)kakkuvuoka.
- Sulata voi mikrossa tai vesihauteessa, jäähdytä.
- Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi. Lisää sula voi vatkauksen lopussa ohuena nauhana sekaan.
- Sekoita kaikki loput kuivat aineet keskenään.
- Lisää kuivia aineita ja kermaa vuorotellen muna-sokerivaahtoon kevyesti vatkaten.
- Kun kaikki aineet on lisätty ja taikina on tasaista – kaada taikina kakkuvuokaan.
- Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa noin 55-60 minuuttia.
- Anna kakun jäähtyä noin 15 min vuoassa ja kippaa kakku sitten jäähdytysritilälle jäähtymään ennen leikkausta ja täyttöä.
Vinkki! Tuplaa taikina, jos teet isomman kakun! Tarkista kypsyys puutikulla: kun tikkuun ei jää yhtään taikinaa, on kakku valmis. Uuneissa on eroja, joten paistoaika voi vaihdella alle tunnista yli tuntiin. Tuplataikinaa tulee paistaa vielä kauemmin. Voit peittää kakun pinnan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, jos kakku ottaa liikaa väriä uunissa. Voit pakastaa kakkupohjan samalla tavalla kuin tavallisenkin sokerikakkupohjan.
Aurinkoa päivään!
/Anni
Lisää kakkuohjeita löydät täältä.
Hei! Mulla käy tosi usein kakkupohjien kanssa niin, että uunin jälkeen kakku lässähtää ja keskelle tulee sellainen muutamia senttejä syvä kraateri. Olen kuvitellut, että tämä johtuisi juuri siitä, että kakkua kokeilee puutikulla, vaikka kakku onkin raaka vielä. Osaatko antaa mitään neuvoa tähän? Millä kakun kypsyydestä voisi varmistua ilman kraaterin syntymistä? Vai johtuuko se edes puutikulla tökkimisestä? Kiitos! 🙂
Heippa, kuvailemasi ongelma käy usein sokerikakkupohjan kanssa. Tällaisessa raskaammassa kakkupohjassa se ei ole niin yleistä. Linkitän tähän alle ohjeen sokerikakkupohja-ohjeeseen, josta löydät eri syitä lässähtämiseen.
https://stg.anninuunissa.fi/taydellinen-sokerikakkupohja/
Tämä menee ehdottomasti testiin viikonlopun synttäreille! Koska pohja on normaalia sokerikakkupohjaa raskaampi, luuletko että ohjeistasi marjamousse ja salted caramel kreemi pysyisivät täytteinä? Vai onko tuo kreemi liian litkua sinne väliin?
Kyllä pitäisi molempien pysyä hyvin välissä 🙂
Moi! Tuleeko pohjasta tosiaan tuon kokoinen, kuin kuvassa? Minkä kokoisella kakkuvuoalla tämä on tehty? Kiitokset!
Moi, kuvat ja resepti täsmäävät aina minulla 🙂 Vuoan koko on ilmoitettu myös ohjeessa: korkea 15 cm vuoka.
Minkä kokoisia kananmunia käytät?
Keskikokoisia noin 53-63 g
Monenko hlö kakkupohja tää on?
Riippuu vähän täytteistä jne, mutta sanoisin että 10hlö.