Mehevä Raparperipiirakka (G)
Tämä piirakka syntyi hetken mielijohteesta. Makasin sohvalla närästyksissäni ja koin huonoa omaatuntoa lepäilystä. Paistoihan ulkona aurinko ja oli tunne, että pitäisi mennä nauttimaan siitä! Nousin ylös, kävelin palstalle ja hain muutaman raparperinvarren. Selailin omaa leivontakirjaani ja muistelin sieltä löytyvää omenapiirakkaohjetta. Soveltuisiko se raparperipiirakaksi. Päätin kokeilla.
Tämä piirakka on ihanan mehevää. Jo taikina jää sen verran pehmeäksi, että lopputulos lupaa jotain erilaista. Suosittelen käyttämään ohjeessa fariinisokeria, koska se tekee taikinasta kinuskimaisen herkullisen. Ohje on testattu aikoinaan myös gluteenittomana ja vegaanisena. Löydät vinkit näihin ohjeen yhteydestä.
Muutama teistä ihmetteli Instagramin puolella, että enkö kuori raparperin varsia? Ehdottomasti en kuori nuoria oman maan raparpereja. Niissä on makua, väriä ja ne ovat alkukesästä parhaimmillaan. Pidemmälle kesää mennessä raparperit kannattaa kuoria. Osa oli luulossa, että kuoret ovat myrkyllisiä. Alla lisätietoja raparperin käsittelystä ja ominaisuuksista.
Raparperista
Raparperista käytetään vain herkulliset varret. Lehdet ovat myrkyllisiä – älä käytä niitä edes koristeena tai lautasina. Raparperi sisältää oksaalihappoa ja siksi sen syömistä raakana ei suositella. Raparperin kanssa suositellaan nautittavan maitotuotteita, koska raparperi sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Mikäli raparperi maistuu suurina annoksina, olisikin hyvä muistaa nauttia samalla maitotuotteita tai muuta kalsiumpitoista. Vaniljakastikkeelle ja -jäätelölle on siis hyvin perusteltu syy!
Varsien väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Kuorissa on yleensä paljon punaista väriä, joten jos haluat punaista leivonnaisiin ja hilloihin, älä kuori varsia. Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria, loppukesän paksut varret kannattaa taas kuoria. Suuriksi kasvaneet vanhemmat varret ovat helposti puisevia. Tiesitkö, että raparperi on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa myös esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua.
Mehevä Raparperipiirakka (G)
noin 8 hlö
Ohje
- 200 g raparperia (noin 3 dl paloja)
- 150 g voita (tai maidotonta margariinia)
- 1,5 dl fariinisokeria (myös tavallinen käy)
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 1 kananmuna
- 0,75 dl maitoa
- Pese raparperit ja pilko varret paloiksi. Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria.
- Sulata voi, jäähdytä ja sekoita fariinisokerin kanssa kulhossa.
- Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseosta pienissä erissä voisokerin sekaan.
- Ota reilu desi taikinamurua sivuun.
- Lisää seuraavaksi taikinakulhoon muna ja maito. Kääntele taikina nuolimella tasaiseksi. Huom! tämä taikina jää melko löysäksi.
- Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (26-28 cm) ja ripottele päälle raparperipalat.
- Sirottele raparpereiden päälle sivuun jätetty taikinamuru.
- Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin puoli tuntia.
- Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
- Tarjoile mehevä piirakka vaniljajäätelön tai – kastikkeen kanssa!
Vinkki! Pakasta piirakka ja sulata tarpeen vaatiessa huoneenlämmössä! Tämä piirakka pysyy pakastuksesta huolimatta yhtä mehevänä! Lisää halutessasi kanelia piirakan pinnalle.
GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomiin jauhoihin ja sekoita 1 tl psylliumia nesteeseen eli tässä ohjeessa maitoon. Jos käytät valmista jauhoseosta, tarkista onko seoksessa valmiiksi psylliumia tai kohotusaineita
VEGAANINEN: Tee vegaaninen versio käyttämällä kauramaitoa, maidotonta margariinia ja jättämällä kananmuna pois ohjeesta.
Aurinkoa päivään ja uuteen alkavaan viikkoon!
/Anni
Kaikki lisää kevään raprperiohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Hei Anni! Pystyisiköhän tämän tehdä grillissä? Crumble-tyylistä ajattelin kokeilla, mutta tämäkin kuulostaa liian hyvältä🤤
Heippa, en ole vielä kovin kokenut grillileipuri. Mutta miksi ei onnistuisi? Jos kokeilet olisi kiva kuulla kokemuksia onnistumisesta 🙂
Minkä kokoiseen vuokaan teit piirakan?
Mun vuoka on noin 25-26 cm, mutta siinä on tosi korkeat reunat. Taikina menee ohuemmin myös 28 cm piirakkavuokaan, joka useimmin löytyy kodeista 🙂
Jos tekisi kaksinkertaisesti niin tulisiko pellillinen? 🤭 Kun kerta voi pakastaakin niin samalla kertaa tekisi isomman satsin 🤭
Riippuu pellin koosta tietenkin – en ole mitannut/testannut itse, joten kokeilemalla se selviää 🙂
Hei.
Leivinjauhetta on kovin vähän. Minulla ei ainakaan kovin kohonnut, ennemminkin jäi littanaksi.
Miten muilla?
Tuula
Hei,
Paljon meheviä piirakkakuvia on lähetetty minulle pitkin kuluvaa viikkoa 🙂 Minkä kokoinen vuoka sinulla oli käytössä? Suurempaan vuokaan tehtynä piirakasta tulee väkisin matalampi. Tämän piirakan ei ole tarkoituskaan kohoilla uunissa suuresti.
28 cm levyiseen vuokaan sopi hyvin..ja tuli todella mehukas piirakka😋
Ihana kuulla! Kiitos kommentistasi Ulla <3
Minulla oli juurikin tuo 27cm vuoka. Ehkä desi päälllysmuruun oli liikaa.?
Jokatapauksessa makua kehuttiin!
Jos päällysmurun jättää vähemmäksi, niin sitä ei tule tarpeeksi piirakan päälle 🙂 Meillä kaikilla on vähän erilainen mittakäsi ja toki myös maku. Kiva kun maku oli kuitenkin kohdillaan.
Kiitos reseptistä. Mä laitan aina ihan överisti raparperia, koska tykkään todella kirpeästä, ja herkkua tuli . Taikina kohosi riittävästi ainakin omaan makuun eli itse en välitä senttien paksuisesta pohjasta joka monesti peltipiirakoista löytyy. Omaan makuun myös muruja oli juuri sopivasti, eli piirakkaan tuli ihanaa rapsakkuutta pintaan pohjan ja raparperien hoitaessa sen mehevyyden.
Onko raparperin pakastamisesta millaisia kokemuksia, eli tarviiko pakastettuun raparperiin lisätä perunajauhoja tms ettei tule liian märkää? Nyt kun noita varsia löytyy niin mietin sopivien annospussien pakastusta että saa myös uunituoretta piirakkaa jatkossa.
Moi Laura,
Ihanaa raparperia pitääkin laittaa aina omaan makuun sopivasti! Kiitos kommentista ja arviosta 🙂
Itse olen paloitellut pakastuspusseihin sellaisenaan. Mä en ole tottunut pakastamaan raparperia hirveästi, joten en voi oikein antaa kunnollisia suosituksia.
Moikka, voisiko raparperin korvata esimerkiksi vadelmalla tai jollain muulla marjalla? Muut herkuttelijat eivät ole raparperin faneja 🙂
Voi tottakai. Alunperin olen tämän ohjeen suunnitellut omenalle 🙂
Moi! Mahtuisiko taikina 20 cm:n vuokaan? En omista suurempaa vuokaa kun tulee harvoin leivottua kovin isolle porukalle..
Riippuu tietenkin vuoan korkeudesta 🙂 Jos kaikki ei mahdu yhteen vuokaan, laita loput johonkin toiseen astiaan niin saat kaksi pienempää piirakka.
Maistui ja hyvää tuli myös tämän Annin uunissa 🙂
Ihana kuulla 🙂 Upeaa kesää kaima!
Laitoin fariinisokerin sijasta kookossokeria – perfect! Kiitos ohjeesta 😊☀
Oi hyvä tietää, että toimii silläkin <3 Kiitos kommentistasi!
Tämä on niin superhyvää, että uppoaa jopa tämmöiselle raparperivastaiselle ihmiselle!
Mahtavaa! 🙂 Tämä on kyllä loistoresepti.
Ihana ohje tällaiselle harvoin leipovallekin! Kananmuna unohtui ja kaapista löytyi vain normisokeria, mutta hyvää tuli silti 😊
Olipa ilo lukea kommenttisi 🙂 Kiitos siitä!
Tulipas ihana piirakka tällä ohjeella! Fariinisokerilla tulee ihana karamellinen vivahde. Ensimmäinen piirakka hupeni jo eilen, tänään täytyy laittaa toinen paistumaan!
Tämä on kyllä ihana ohje <3
Kivikova. Ei noussut yhtään. Leivinjauheen määrää ihmettelin, puoli tl. Minulla on monta parempaa raparperipiirakkaohjetta. Tämä oli pettymys.
Voi harmi! Minulla ja niin monella muulla tämä piirakka on noussut hienosti ja tullut kuvissa näkyvän piirakan mehevyys.
Kiitos tästä ohjeesta, hyvää tuli! Tein gluteenittomilla jauhoilla ilman psylliumia ja normisokerilla. Nams! ❤️😊
Ihana kuulla! 🙂 Hyvää kesää!