Mausteisen Pähkinäinen Banaanileipä
Syksyllä 2014 minulla oli ilo ja kunnia suunnitella sekä toteuttaa Leivotaan lehdelle neljä erilaista banaanireseptiä. Lehti ilmestyi lokakuun 2014 alussa ja oli myynnissä marraskuun puoliväliin. Tässä on yksi suunnittelemistani resepteistä: Mausteisen Pähkinäinen Banaanileipä eli toiselta nimeltään Banaanikakku. Banaanileipä tai -kakku on kuivakakun sukulainen. Ihanan mehevä ja herkullinen herkkukakku, joka sopii syötäväksi ympäri vuoden.
Täydelliseen mehevään mausteiseen pähkinäiseen banaanileivän taikinaan, makua tuo hasselpähkinä, kaneli, neilikka ja kardemumma. Päätin leipoa näitä banaanileipiä jouluksi kuivakakun muodossa ja viedä muutamia ystäville joulutervehdyksenä joulukukan sijasta. Banaanileipä on mukavaa vaihtelua taateli- ja maustekakuille, joita on aina tarjolla joulupyhinä. Suosittelen lämpimästi tätä ohjetta. Leivästä tuli erittäin kuohkea, pehmeä ja maukas.
Mausteisen Pähkinäinen Banaanileipä
Ohje:
- 2 kananmunaa
- 2 dl ruokosokeria
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl hasselpähkinärouhetta
- 1,5 tl kanelia
- 1 tl neilikkaa
- 0,5 tl jauhettua kardemummaa
- 2 tl soodaa
- 2 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 2 ylikypsää isoa banaania
- 100 g voita
- 2 dl piimää
Koristeluun:
- tomusokeria
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Voitele ja korppujauhota kakku/leipävuoka (noin 1,5 litraa).
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi monitoimikoneessa.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
- Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
- Soseuta banaanit kulhoon sauvasekottimella ja lisää sula voi joukkoon.
- Lisää piimä banaanivoiseokseen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää munavaahdon sekaan jauhoseosta ja banaaniseosta vuorotellen muutamassa osassa nuolimella käännellen, kunnes kaikki ainekset ovat sekaisin.
- Kaada taikina leipävuokaan ja paista uunissa alatasolla noin 55 minuuttia. Voit peittää leivän pinnan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, ettei se tummu liikaa. Muista tarkistaa kypsyys puutikulla, koska uunien tehoissa on eroja.
- Anna leivän jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa se sitten ritilälle jäähtyään.
- Koristele leipä ennen tarjoilua tomusokerilla.
Vinkki! Kuten muutkin maustekakut on tämäkin kakku parempaa seuraavana tai sitä seuraavana päivänä!
Kuvat: Studio Koivunen Oy
Myös näillä sopii
Herkutella
Kurpitsapiirakka vaahtokarkeilla ja kinuskilla
NYC Bucket List – Magnolia Bakery
Talvisia elämyksiä mielelle ja keholle – Kuusijärvi
Spelttisuolakeksit juustoille ja hilloille