Mango-Mustikkakakku – Vauvan ensimmäinen kakku (6 kk)
Meidän Papu täytti puoli vuotta. En ole tajunnut ennen oman lapsen syntymää miksi vauvavuoden jokainen kuukausi on niin merkityksellinen, että sitä haluaa juhlistaa. Varsinkin tätä puolivuotispäivää. Vauvan (ja lapsien) kanssa konkretisoituu se, miten nopeasti aika kuluu. En voi uskoa, että siitä vähän yli kolmekiloisesta pienestä nyytistä on kasvanut oman tahdon omaava, vastavuoroisesti naureskeleva ja jokelteleva kahdeksankiloinen ilopilleri.
Missä on se vauva joka nukahti syliini, tuhisi suurimman osan päivästä kapalossa ja oli niin pieni omassa sängyssään ettei häntä raaskinut sinne yksin laittaa? Nyt vaunukoppa ja sänkykin uhkaa jäädä pieneksi. Vauvan kasvu ja kehitys on mieletöntä. Ja myös se miten vauvan ruokailu muuttuu kuuden kuukauden aikana maidon syönnistä soseiden maisteluun, puuron hotkimiseen ja nyt oman kakun herkutteluun!
Tässä kakussa on kaikkea mitä kuuden kuukauden ikäinen vauva saa syödä. Kakku ei sisällä lisättyä sokeria, suolaa tai maitotuotteita. Makeus kakkuun tulee hedelmistä ja taateleista. Kakku maistuu myös aikuisille, jotka leikkaavat itselleen oman palan siltä puolelta, mihin koristeet on aseteltu. Meidän poika on tottunut syömään karkeaakin ruokaa, mutta osa vauvoista ei. Jätä silloin pohja leikkaamatta vauvan lautaselle, vaikka sekin olisi täysin sopivaa syötävää vauvalle. Ehkä sinun vauvasi voi napostella pohjan omin sormin?
Niin, jokainen vauva on oman kakkunsa Mango-Mustikkakakku – Vauvan ensimmäinen kakku (6 kk) ansainnut!
Mango-Mustikkakakku – Vauvan ensimmäinen kakku (6 kk)
8-10 hlö
Pohja
- 2 dl kaurahiutaleita
- 3 kivetöntä taatelia
- noin 2 rkl kookosmaitoa tai kaurakermaa
- Aseta halkaisijaltaan noin 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Aseta reunoille reunakalvo, jos haluat tasaiset ja siistit reunat kakkuun. (Voit myös öljytä reunat tai käyttää leivinpaperia).
- Mittaa kaurahiutaleet ja taatelit blenderiin ja aja tasaiseksi.
- Lisää kookosmaitoa tai kaurakermaa sen verran, että aineksista muodostuu massa, jonka voi painella kakkuvuoan pohjalle lusikkaa apuna käyttäen.
Mustikkakerros
- 3 dl kotimaisia mustikoita
- 1 iso banaani
- 2 dl kookosmaitoa (valkoinen osa)
- myllystä vaniljaa
- 1 dl kookosmaitoa (kirkas osa)
- 2,5 tl agar jauhetta (Meira)
- Mittaa mustikat, banaani, kookosmaito ja vanilja blenderiin ja aja tasaiseksi.
- Sekoita agar kookosmaidon kirkkaaseen osaan pienessä kattilassa ja kiehauta. Keitä noin 2 minuuttia.
- Kaada agar-seos ohuena nauhana mustikkatäytteeseen koko ajan sekoittaen.
- Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin.
Mangokerros
- 300 g (pakaste)mangokuutioita (1 pussi)
- 2 dl kookosmaitoa (valkoinen osa)
- ripaus jauhettua kardemummaa
- 1 dl kookosmaitoa (kirkas osa)
- 2,5 tl agar jauhetta (Meira)
- Mittaa mango, kookosmaito ja kardemumma blenderiin ja aja tasaiseksi.
- Sekoita agar kookosmaidon kirkkaaseen osaan pienessä kattilassa ja kiehauta. Keitä noin 2 minuuttia.
- Kaada agar-seos ohuena nauhana mangotäytteeseen koko ajan sekoittaen.
- Kaada täyte vuokaan hieman jähmettyneen mustikkapohjan päälle lusikkaa apuna käyttäen ja laita kakku jääkaappiin hyytymään noin 4-5 tunniksi tai yön yli.
Koristeet (vain aikuisille)
- pensasmustikoita
- kookoslastuja
- mangopaloja
- Asettele koristeet toiselle puolelle kakkua.
Vinkki! Voit hyydyttää kakun myös liivatteilla. Laita silloin 3 liivatetta kumpaankin kerrokseen.
Kävimme juhlistamassa 6 kk päivää kakun kanssa Home In Garden kukkakaupassa. Kuvista suuri kiitos lahjakkaalle Erjalle. Lisää Erjan kauniita kuvia löydät täältä ja täältä.
Herkullista viikonloppua!
/Anni
Lisää vinkkejä vauvan ruokiin kerään tänne.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Hei,
ihana kakku!
Juuri mietin mitä voisin leipoa kun meidän tytär täyttää vuoden ja haluan että hänkin pääsee syömään kakkua. Tässä ratkaisu! 😍
Kuitenkin yksi kysymys, yksi vieraista on allerginen mangolle, millä sen voisi korvata?
Kiitos ihanista resepteistä, ilo seurata mitä kaikkea ihanaa leivot. ❤
Kiitos <3
Mango on luontaisesti kermainen ja makea hedelmä, joten sopii hyvin juuri tällaiseen sokerittomaan kakkuun hyvin. En osaa suoraan sanoa millä voisi korvata - opettelen täällä itsekin vasta näitä vauvoille sopivia ohjeita. Sinuna varmaan tekisin toisen kerroksen banaanista ja jostain toisesta marjasta, jos haluat kaksi kerroksisen kakun? Toinen vaihtoehto on tehdä pelkkä mustikkakakku eli tuplaa mustikkakerroksen aineet.
Hei!
Haluaisin valmistaa tämän kakun meidän tytön 6kk päivän kunniaksi. En tiedä johtuuko äiti aivoista vai mistä mutta en vaan nyt ymmärrä tuota kookoskerman valkoista ja kirkasta osaa? Tarkoitatko tällä sitä, kun purkin avaa ja se on erottunut rasvaisuuden mukaan siinä samassa purkissa kahteen osaan?
Kiitän vastauksesta jo etukäteen! 😊
Hei,
Kookosmaito tölkeissä neste on jakaantunut valkoiseen maito osaan ja kirkkaaseen nesteeseen eli sitä tarkoitetaan tässä eli juuri mitä arvelitkin 🙂
Hei. Voiko tuon agar jauheen korvata jollain? Liivatelehti? Määrä?
Hei, kyllä liivatteella voi korvata. Tuolla ohjeessa näin ohjeistankin:
Vinkki! Voit hyydyttää kakun myös liivatteilla. Laita silloin 3 liivatetta kumpaankin kerrokseen.
Heitin just roskiin koko kakun. Ei riittänyt mitenkään 3 liivatetta hyydyttämiseen ja en ole leipoja, joten en osannut pelastaa kakkua muuten. Harmittaa paljon ja rahaa meni turhaan aineita hankkiessa.
Tarkoitetaanko ”kolmella liivaatteella” kolmea liivatelehteä vai kolmea teelusikallista liivatejauhoa per kerros? Millähän banaanin voisi korvata? Vauvamme ei pidä banaanista ja isäntäkin on allerginen 🤔
Onko vinkkejä mistä kaupasta voisi löytyä vaniljaa myllystä? Olen etsinyt useammasta K-kaupasta, mutta ei ole osunut silmiin.
Käytän itse tätä ja olen löytänyt hyvin varustelluista K-marketeista. tuolta voi katsoa saatavuuden. Ihan loistotuote!
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/dr-oetker-vaniljamylly-15g-5701073062968
Moikka,
Jos käyttää vaniljatankoa vaniljamyllyn puutteessa, niin osaatko neuvoa, kuinka paljon sitä olisi hyvä rapsuttaa mustikkatäytteen joukkoon? Ajattelin leipoa tämän kakun, kun tytöllä tulee tämä samainen 6kk pian täyteen 🙌🏼🎂 Mukavaa kevään aikaa sinne, blogisi on aivan ihana ja inspiroiva! 🌞
Laittaisin yhden tangon siemenet 🙂 vanilja on niin herkullista! 🙂 Onnea etukäteen ja kiitos ihanasta palautteesta.
Moikka!
Itse en syö banaania, niin olisiko ideaa, mitä käyttää sen tilalla? Käviskö joku omenasose?
Ja kiitos näistä ohjeista, oma vauva kohta 6kk, niin ihanaa päästä hänelle leipomaan 😊
Moikka, banaani toimii tässä ohjeessa hyvänä makeuttajana, kuten mangokin. Omenasosetta voi laittaa, mutta sen tulisi olla mahdollisimman makeaa 🙂 Voit toki tehdä kaksi kerrosta vain mangostakin 🙂
Agar agar on merilevää eikä sovellu alle 1-vuotiaille. Onko määrä oikea? Lasken lähemmäs 700g mustikkatäytettä, joka Meiran agar agarin laskuohjeen mukaan olisi yli 5tl.
Agar agr ei ole merilevää, vaan se on levästä valmistettua polysakkaridiseosta, jolla näin pieninä määrinä ei ole ravitsemuksellista merkitystä. Kuten ohjeessa ohjeistan halutessaan voi myös käyttää liivatetta. Suositukset ovat suosituksia. Ohjeen mitat ovat oikein.
Just heitin roskiin koko kakun. Ei riittänyt 3 liivatetta hyydyttämään kakkua ja koska en ole leipoja en tiedä miten oisin voinut kakun pelastaa. Harmittaa tuhlattu aika ja raha.
harmi kuulla, että sinulla oli epäonnea reseptin kanssa. Kumpaankin kerrokseen tarvitaan tuo 3 liivatetta eli koko kakkuun yhteensä 6 liivatetta. Itse hyydytin kakun agarilla, joten en ole testannut eri liivatelaatujen eroja tässä ohjeessa.
Hei, mitä ns.eroa on hyydyttää livatteella vs agar-jauheella? Kysyn ihan mielenkiinnosta kun agar minulle täysin uusi tuttavuus.. Vaniljan voinee korvata nestemäisellä vanilja-aromilla? Sitä olisi valmiina kaapissa.
Kiitos ihanista ohjeista, käytän usein sinun reseptejä leivonnassa 🙂
Hei, ei ole muuta eroa kuin, että agar on kasvipohjainen ja liivate eläinperäinen hyydytysaine. Niiden käyttö eroaa hiukan toisistaan. Jos liivate on sinulle tutumpi niin käytä sitä 🙂 Katsoisin vanilja-aromin pakkaus-selosteen, että ei sisällä mitään mitä vauvalle ei saa antaa, muuten ok. Kiitos palautteesta 🙂
Voiko kakun pakastaa?
Ihana kakku! Voikohan tätä pakastaa? 😊
En ole pakastanut tätä kakkua, joten en ole varma miten reagoi ilman sokeria ja agarilla hyydytettynä. Täällä lisää tietoa pakastuksesta:
https://stg.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Tarkoitetaanko ohjeessa tuoreita vai pakastettuja mustikoita?
Tähän aikaan vuodesta pakasteesta totta kai 🙂
Hei!
Annetaanko pakastemarjojen ja -mangokuutioiden sulaa ensin ennen täytteen tekoa? 🙂
Hei, olen laittanut hiukan kohmeisina blenderiin 🙂
Ei ollut ostamassani kookosmaidossa mitään kirkasta osaa, mites sitten toimitaan?
Erikoista, yleensä kookosmaidossa aina nämä erottuvat. SItten laita 1 dl ja 2 dl kookosmaitoa sellaisenaan.
Hei! Voinko käyttää kakkuvuokaa mikä on 22 cm halkaisijaltaan?
Moi, totta kai mutta kakusta tulee matalampi 🙂
Maku oli ihana, mutta kakku lössähti muutama tunti vuoan irroituksen jälkeen. Tarvisisi varmaankin enemmän agaragaria kuin 2,5 tl/kerros.
Kyllä pitäisi tällä määrällä hyytyä. Mitä merkkiä käytit?
Hei. Käykö kuivatut taatelit. Onko määrä sama.? Ja kuuluuko vaniljatangolle tehdä muuta kuin ryystää siemenet sinne sekaan.. Tarvitseeko siis vaniljaa lämmitellä? En siis ole ennen tankoa käyttänyt, että voi olla tyhmä kysymys.
Heippa, kuivatuista taateleista saattaa jäädä kovia sattumia. Voit pehmittää niitä vesitilkassa kattilassa tosin. Vaniljatanko on käyttökelpoista sellaisenaan 🙂
Olisiko määrä kuitenkin taateleissa sama? Nuo ovat siis pussissa tänään ostettuja ja pehmoisia kylläkin. Kakku tekeillä myöskin lauantaiksi tytön 6kk joten jos riski että pieleen menee, ennätän kyllä hakea heviosastoltakin. Kakun meinasin tehdä perjantaina, vai olisiko torstai liian aikaisin?
Sama määrä, voit myös maistaa tehdessä tai koittaa jos hajoavat yhtä hyvin blenderissä – sitten käyvät sellaisenaan 🙂
Hei,
Kiitos kivoista resepteistä. Voisiko taateleita korvata jollain?
Heippa, taatelit tuovat pohjaan makeutta ja sitovat sen kiinteäksi. Banaania voi tietenkin kokeilla, mutta en ole ihan täysin varma miten käyttäytyy kokeilematta.
Voiko banaanin ja kaurahiutaleet korvata jollakin
Banaani toimii tässä makeuttajana (sitä on vaikea korvata tosiella luonnostaan yhtä makealla hedelmällä – voit laittaa vaikka molempiin kerroksiin mangoa) ja kaurahiutaleet muodostavat pohjan. Niille en nyt heti keksi korvaajaa.
Voiko tuossa ohjeessa käyttää ihan mangososetta?
Voi kyllä 🙂