Itse tehty ricotta – pala taivasta
Oletko koskaan tehnyt itse ricottaa? Et vai? Se on niin helppoa ja kun kerrat opit sen taidon, et osta enää kaupan valmista ricottaa. Mielestäni niillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Ricotta on sanan tarkassa merkityksessä ”uudelleen keitetty”. Se on italialainen tuorejuusto, jota valmistetaan maitoa keittämällä. Maito juoksettuu hapon ansiosta, jolloin maidon hera erottuu valuttaessa ja syntyy ricottaa.
Italiassa ricottaa myydään vain sen valmistuspäivänä, jolloin ricotta myös tulisi käyttää. Tuoreena ja parhaimmillaan! Mutta ei huolta ricotta kyllä säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Ricottaa voi käyttää kuten tuorejuustoa. Se sopii loistavasti leivontaan (taikinoihin tai juustokakkuun), pastan täytteeksi, pastakastikkeeseen, leivän päälle ja sitä voi syödä myös sellaisenaan esimerkiksi tomaatin ja sormisuolan kanssa. Ricottaa voi myös maustaa esimerkiksi yrteillä ja chilillä. Nam!
Tämän taidon sinä tahdot oppia, lupaan. Ja kun olet opetellut tämän ohjeen, leivo ihana ricottakakkuni, joka vie jalat alta. Löydät ohjeen tästä linkistä. Pian tulossa myös uusi keväinen ricotta-ohje käyttöön.
Itse tehty ricotta – pala taivasta
Ohje (noin 250 g valmista ricottaa)
- 7 dl täysmaitoa
- 2 dl kuohukermaa
- noin 1 tl suolaa
- 2 rkl sitruunan mehua
- Mittaa maito, kerma ja suola paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna maito-kermaseosta kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
- Juuri kun seos on alkamassa kiehumaan (poreilee jo hiukan), lisää sitruunamehu ja käännä lämpöä pienemmäksi.
- Anna seoksen poreilla hiljalleen pari minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen tekeytyä noin viisi minuuttia. Näet, että tässä vaiheessa hera alkaa erottua maidosta.
- Kaada seos märällä harsolla vuorattuun siivilään ja valuta ricottaa huoneenlämmössä noin tunnin ajan.
- Siirrä ricotta kannelliseen rasiaan jääkaappiin, missä se säilyy muutamia päiviä.
Vinkkejä: Älä lisää sitruunamehua ennen kiehumista, koska siinä tapauksessa hera ei erotu maidosta ja juustoa ei synny. Maustamisideoita: valkosipulia, erilaisia yrttejä, chiliä ja pippuria.
Aurinkoista viikon jatkoa!
/Anni
Kaikki hemmottelu-reseptit löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Hei. Herasta ei voi valmistaa ricottaa, sehän juuri on se mitä siitä siivilästä valuu pois.
Hei, bongasit kirjoitusvirheen tekstistä! Hienoa 🙂 Tein korjauksen.
Hei,
olisiko sinulla ohje maidottoman ricotan valmistukseen? Voiko maidoton ricotta onistua muuten kuin pähkinöistä?
Valitettavasti minulla ei ole kokemusta maidottomasta ricottasta 🙁
tämä tulee ehkä väärään kohtaan, mutta
Missä vaiheessa paras laittaa ns yrtit ym? ennen juustottumista vai lopussa?
Laitan aina lopuksi mausteet valmiiseen ricottaan 🙂
Hei, paljonko tästä tulee arviolta heraa? Mietin, että tulisiko juuri sopivasti sämpylätaikinan nestettä varten😁
Heippa, oih mikä kysymys – pakko myöntää etten osaa arvioida.
Moi puoli litraa heraa tuli minulla. Hieman alle.