| | |

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

 Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)  -resepti sai alkunsa ihan mielettömästä leivontakuumeesta. Voiko minulla olla sellaista? Voi totta kai. Vaikka näyttää siltä, että leivon koko ajan, niin samalla lista leivonnaisista, joita haluan kokeilla kasvaa koko ajan. Sesongit ovat lyhyitä ja haluan ehdottomasti ottaa sesongit huomioon reseptien suunnittelussa.

En ole kerennyt leipoa kakkuja niin paljon kuin oli tarkoitus tai kuin olen halunnut kesän aikana. Sitäkin enemmän on tullut tehtyä piirakoita, jäätelöä ja muita kesäkausiherkkuja. Suklaahammasta on kolottanut pahemman kerran ja nyt oli vihdoin aika kääriä hihat ja paistaa ihanan mehevä sekä täydellinen suklaakakku!

Halusin suunnitella suklaakakku -reseptin, joka sopii niin sekaaneille, vegaaneille ja keliaakikoille syötäväksi ja leivottavaksi. Eli tämä resepti sopii kaikille. Olen kirjoittanut vinkit erikoisruokavalioille reseptin loppuun ja ainesosaluetteloon. Vaihtamalla raaka-ainetta, voit leipoa kakun ihan saman ohjeen mukaan vegaaniseksi tai gluteenittomaksi.

Mmmm tiedättekö mikä on parasta? Tämä kakku odottaa vasta täyttöä, joten kuulette siitä vielä! Osaatko arvata mitä kakun väliin tulee? Entä koristeeksi? Mitä sinä yhdistäisit tähän herkulliseen, mehevään ja kosteaan suklaakakkuun? Marjoja kenties?


Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Ohje:

  • 4 dl vehnäjauhoja (myös gluteeniton käy)
  • 4 dl sokeria
  • 3 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 tl leivontasoodaa eli ruokasooda (tai leivinjauhe 3-4 tl)
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl maitoa (kaura- tai soijamaito)
  • 0.75 dl kookosöljyä (tai auringonkukanöljyä tms.)
  • 2 kananmunaa (lue korvaava tuote alempaa)
  • 2 tl vanilja-aromia
  • 2 dl kuumaa kahvia (tai kuumaa vettä)
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita jauhot, sokeri, kaakao, sooda, suola isossa kulhossa.
  3. Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy, kananmunat ja vanilja-aromi ja lisää hiljalleen jauhoseokseen koko ajan sekoitellen.
  4. Jatka sekoittamista ja lisää kuuma vesi tai kahvi hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
  5. Voitele kaksi halkaisijaltaan 18-20 cm kakkuvuokaa vuokaspraylla. Käytin tätä 20cm vuokaa.
  6. Laita pohjalle halutessasi leivinpaperi ja vuoraa reunat reunaleivinpaperilla. (näin kakku irtoaa helpommin vuoasta)
  7. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista noin 30-35 minuuttia (jos paistat yhdessä vuoassa on paistoaika n. 1 tunti). Tarkista kypsyys puutikulla!
  8. Anna kakkujen tai kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen ritilälle jäähtymään.
  9. Ennen täyttöä tasoita kakkujen pinta ja leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Jos leivoit yhden kakun saat 2-4 kerrosta riippuen vuoan koosta.

Vinkkejä! Öljyn sijasta voit käyttää reseptissä myös sulaa voita. Tummalla sokerilla leivottaessa kakku saa ihanan karamellimaisen vivahteen. Valitse halkaisijaltaan 18cm vuoka, jos haluat korkeamman kakun. Muista, että pienemmässä vuoassa paistoaika pitenee hiukan ja suuremmassa lyhenee. Tarkista kypsyys aina puutikulla – kun taikinaa ei jää tikkuun on kakku valmis. 

Leivo Gluteeniton Suklaakakku: Vaihda jauhot gluteenittomiin jauhoihin halutessasi.
Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä (tai banaanisosetta) ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Seuraa herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Katso myös supersuosittu Mehevä Vaniljakakkupohja.

Myös näillä sopii

Herkutella

183 Kommenttia

  1. Susanna sanoo:

    Onko tämä mureneva? Itse olen kokenut ongelmaksi suklaakakuissa, että jos ne ovat meheviä niin sitten ne ovat myös kauhean murenevia. Jos taas rakenne on kiinteä (kun käyttää taikinassakin suklaata) niin sitten kakku on helposti liiankin kova.
    Suklaakakku on ongelma 😀 Kokeilen kuitenkin nyt tätäkin ohjetta

    1. Hei Susanna, kiitos kommentistasi. En huomannut ajatella murenevaisuutta ennen kysymystäsi. Nyt kun täytin kakun niin tarkastelin pohjaa tarkemmin. Se on hiukan murenevainen, mutta tämän kakkupohjan kuuluukin olla, koska ei ole niin tuhti ja painava kun jos laittaa voita ja oikeaa suklaata 🙂 Kannattaa kuitenkin leipoa ja tarkastella pohjaa itse. Makuasioitahan nämä murenevaisuudetkin on 😀 Kiva jos kokeilet!

      1. Susanna sanoo:

        Pohjan rakenne oli oikein hyvä, ja kakku oli maukas. En jaksanut odottaa kreemin ohjetta tähän aamuun vaan tein kreemin omasta päästä ja laitoin siihen n. 150 g voita, 300 g tuorejuustoa, 250 g tomusokeria ja n. 100 g sulatettua suklaata. Mausteeksi pikakahvijauhetta. Tuli herkullinen kakku aikuiseen makuun. Tosi tuhti tosin, kuten suklaakakut yleensäkin.

        1. Mahtavaa Susanna 🙂 Kreemisi resepti kuulostaa todella hyvältä 🙂 Tuhti oli kakku meilläkin. Eilen sitä maisteltiin ja tänään lisää. Onneksi suklaakakkua ei tule leivottua niin usein ja sen kerran kun sitä leipoo niin pitää sen olla sitten tosiaan TODELLA suklaista!

  2. Camilla sanoo:

    Leivontasooda??? Siis… Mitä???

    1. Hei Camilla,

      Tässä vastaus sinulle: ruokasooda, sooda, leivontasooda kaikki samaa ainetta eri nimillä 🙂 Viimeksi kirjoitin reseptiin vain sooda ja siihen kysyttiin tarkennusta, joten tällä kertaa näin. Kaikki tunnemme tutut tuotteet vähän eri nimillä 🙂

      1. Samu Voutilainen sanoo:

        Sooda ja ruokasooda ovat eri asioita; sooda on natriumkarbonaatti, kun ruokasooda on natriumbikarbonaatti.

        1. Leivonnassa käytetään vain ruokasoodaa 🙂 jaa siitä puhun reseptiikassa, vaikka nimeä lyhentäisin.

  3. Marjo sanoo:

    Olisin kysynyt tuosta kaakaojauhosta, onko kyse siis siitä tummasta ”leivonta”kaakaosta vai kaakaojuomajauheesta..? Oli niin iso määrä että halusin varmistaa ?

    1. Hei Marjo, kyse on tummasta makeuttamattomasta kaakaojauheesta, jota käytetään leivonnassa. Korjasin myös reseptiin 🙂 Mukavaa leivontaa!

  4. Mielettömän mehevän näköinen kakku ja pistän korvan taakse, tuttavani kyläilyä varten.

    1. Kiitos Peggy 🙂 Tätä kakkua tuli leikattaessa kerroksiin maisteltua aika paljon! Niin hyvää, Nyt alan kuorrutushommiin. Hyvä viikonloppua!

  5. Millä täytit kakun? Itse olen leiponut tuolla sara la fountainin ohjeella aina tämmösen kakun ja ohjeesta en poikkeavuuksia nähnyt kuin että öljy on eriä. Kakku on herkullista!

    1. Hei Krista, täytin ja kuorrutin kakun (itseasiassa juuri äsken) silkinpehmeällä suklaakreemillä, jonka tein voista, suklaasta ja tuorejuustosta. Päälle laitan marjoja. Resepti tulee myöhemmin blogiin 🙂

  6. Kakkujen leipomisess ausein tuleekin ongelmaksi se, että kuka ne kakut oikein syö 😀 Täällä ainakin leipomisinspiraatio ois korkeella, mutta maha ei vedä ihan niin paljon.

    Kätevä resepti kyllä! Suklaakakkupohja maistuu aina 🙂 Etenkin juuri tuo kahvi kakkutaikinassa on tosi hyvä lisä!

    1. Moi Jenni 🙂 Näinhän se on. Eilen kiikutettiin täytetty suklaakakku äidin luo. Siellä oli enemmän syöjiä ja kakun sai maistelun jälkeen jättää sinne hyvällä omalla tunnolla 🙂 Toi kahvi oli muuten se taika! Hyvää viikonloppua!

  7. Minna sanoo:

    Minulla on iso halk.n.30cm oleva kakkuvuoka, jos teen taikinaa tuplaten, niin tuleeko siitä liian raskas vai jaksaisiko paistua kuitenkin hyvin?
    Gluteenittomana ajattelin tehdä, syntymäpäiviä varten 🙂

    1. Hei Minna, kyllä tuplataikinakin paistuu, mutta paistoaika pitenee runsaasti, varsinkin jos teet yhteen vuokaan. Kannattaa tarkkailla ja testata kypsyys puutikulla. Toinen vahtoehto on, että teet kahdessa erässä 30 cm vuokaan 🙂

      1. Minna sanoo:

        Niin hieman ajattelinkin, teenpä siis kahdessa erässä, niin varmasti onnistuu 🙂 kiitos!

  8. Johanna sanoo:

    Minkä kokoista vuokaa käyttäisit jos käyttäisit vain yhtä vuokaa? Itselläni suurin on 28cm vuoka ja syöjiä ehkä 11 lasta+6 aikuista. Olisiko yksinkertainen annos sopiva sinusta?

    1. Hei johanna, voit tehdä minkä kokoiseen vuokaan tahansa taikinan kokonaisena silloin paistoaika pitenee. Jos suurennat vuoan halkaisijaa tulee kakusta tosin matala. 28 cm vuokaan saat ehkä kaksi ohutta kerrosta kakkua kun olet tasoittanut päältä kohonneen osan. Samalta se maistuu, mutta kakku näyttää erilaiselta 🙂

      1. Johanna sanoo:

        Aaa, saadaksesi korkean kakun olit valinnut pienen vuuan. Monelleko lasket tästä kakusta riittävän?

    2. Inka sanoo:

      Hei, kannattaako kakku koota täyttäessä takaisin nimenomaan suljettuun irtopohjavuokaan vai tiukentaa vuoka vasta kakun ympärille? Kiitos mahtavista reseptistä!

  9. Jonna sanoo:

    Hei!
    Kauanko pohja säilyy ja kärsiikö pakastuksesta?

    1. Hei,

      kyllä voi pakastaa kuten kaikki muutkin kakkupohjat ja säilyy 3-6 kk kun kunnolla pakattu ja suojattu esim. kelmuun.

  10. Jonsku sanoo:

    Tein puolillaanpa ja nyt on uunissa 🙂 ohje vaikuttaa juuri sellaiselta ihanalta joka aiheuttaa mahdollisimman vähän tiskiä!

    1. Kiitos kommentistasi Jonsku 🙂 parasta resepteissä on myös se, jos sotkua tulee vähän! Toivottavasti tykkäät kakusta!

  11. Katju sanoo:

    Heips, ihanan kuuloinen kakku. Aioin tehdä tällä ohjeella mutta suorakulmaisen kakun eli teen kaksi uunipellillistä pohjaa ja kokoan niistä kakun neljäkerroksiseksi. Osaatko sanoa millä suhteelle teen takinan yhteen uunipellilliseen vai sopeisiko sen tehdä noilla alkuperäisillä määrillä? Kiitos 🙂

    1. Hei Katja,

      Kiitos kommentistasi 🙂 Tämä kakku on ihanaa!

      Uunipellien koko vaihtelee ja on kyllä todella paljon isompi halkaisijaltaan, kuin käytätämäni vuoka. Testaisin yhdellä taikinalla ensin ja muuntelisin reseptiä sen mukaan ehkä 1.5 kertaiseksti, jos yksi taikina on pellille liian pieni. Valitettavasti en osaa antaa tarkempaa arviota kokeilematta itse ensin.

      Mukavaa leivontaa!

      1. Katju sanoo:

        Kiitos vastauksesta, kokeilen ensin tehdä normaalin ja teen lisää jos ei riitä 🙂

        1. Tekisin samoin 🙂 Mukavaa leivontaa! Toivottavasti kakku onnistuu ja vieraat pitävät siitä <3

  12. JENNI sanoo:

    Moi Anni! Tuleeko tuohon todella noin paljon 3dl kaakaojauhetta? Tuntuu kovin paljolta?

    1. Hei Jenni,

      Kyllä tulee 🙂 Kakku on todella suklainen ja suklaata ei tule muussa muodossa. Kaakaojauhe korvaa osan osan jauhoista myös. Kakkupohjasta tulee todella tumma, melkein musta ja osa syynä on tuo kaakaojauhe 🙂

      1. JENNI sanoo:

        Kiitos vastauksesta! ? Vielä sellainen kysymys että voiko tuossa käyttää tavallista maitoa kauramaidon/soijamaidon sijasta, esim.rasvaton? Ajattelin tehdä tämän kakun ensi viikonloppuna tyttäremme ristiäisiin ja siksi tarkastelen, kun en ehkä ehdi tehdä koeversiota ?

        1. Mikä tahansa maito käy taikinaan 🙂 Soija- ja kauramaidot olivat vaan vinkkinä ohjeessa, jos sen tekee vegaanisena. Annan vielä muutaman vinkin paistoon, jos et tee testikakkua. Paisto on koettu hankalaksi varsinkin, jos poikkeaa reseptistä vuoan tai taikinan koon mukaan. Uuneissa ja niiden tehoissakin on eroja. Tarkista aina kypsyys kakun keskeltä puutikulla. Jos käytöt halkaisijaltaan isompaa vuokaa tulee kakusta reilusti matalampi. Otathan sen huomioon. Mukavaa leivontaa!

          1. JENNI sanoo:

            Teen kyllä 20cm vuokaan, mutta taidan senkin taikinan paistaa kahdessa erässä kuten olet neuvonut ?

        2. Heippa
          Voiko omena tai banaani pyreen( soseen) korvata jollain muulla maulla vegaani versiossa?

          1. Jotkut tekevät pellavan siemenistä hyytelön, joka korvaa kananmunaa. Itselläni ei ole valitettavasti siitä enempää kokemusta tässä ohjeessa. En voi antaa tarkempia ohjeita kokeilematta 🙂

  13. Hienoa 🙂 Mukavaa leivontaa! 🙂

  14. Karoliina sanoo:

    Toimisiko tämä taikina cupcakeseissa?

    1. Hei Karoliina, toimii kyllä. Paisto on silloin noin 25 minuuttia (normaali kokoiset muffinssit muffinipellillä paistettaessa) 🙂

  15. Laura sanoo:

    Hei! Ihana ohje, mutta voiko vanilja aromin korvata vaniliinisokerilla, ja jos voi, kuinka paljon sitä kannattaisi käyttää? En malta odottaa että pääsen leipomaan tämän!

    1. Hei Laura,

      Kiva kun inspiroiduit tästä. Voit korvata vaniljasokerilla (1 tl) tai lisätä yhden vaniljatangon siemenet vaihtoehtoisesti 🙂 Mukavaa leivontaa!

  16. Kirsi sanoo:

    Voiko laittaa suklaata kaakaon sijasta?

    1. Hei Kirsi,

      koska kaakaojauhoja tulee 3 dl korvaa se jauhojen määrää myös osittain. En uskalla kokeilematta suositella vaihtoa suklaaseen valitettavasti. Jos testaat niin kerro ihmeessä miten onnistui 🙂 Mukavaa viikonloppua!

  17. Saara sanoo:

    Hei,
    Voisitko korjata tuon ”vegaaninen” -merkinnän, kun ohje sisältää kananmunaa ( = eläinkunnan tuote = ei vegaaninen).

    1. Hei Saara,

      Et tainnut lukea reseptiä ihan loppuuna asti 🙂 Perusreseptin lopussa kerron miten kakun voi leipoa vegaanisena:

      Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.

      Mukavaa viikonloppua!

  18. Tepa sanoo:

    Hei Katju, joko teit uunipellillä ? kiinnostaisi tietää miten kävi ja mitkä suhteet ? viikonloppuna 50 v juhlat, ajattelin myös tehdä pellillä , koska vieraita lähes 40.

  19. Johanna sanoo:

    Hei minulla on vain yksi 20cm halkaisijaltaan oleva vuoka, voiko loppuosa taikinasta odotella sillä aikaa kun ensimmäinen erä paistuu vai kannattaako tehdä taikina kahdessa erässä?

    1. Hei, tekisin kahdessa osassa, ettei taikina kärsi. Voit myös paistaa yhdessä vuoassa koko kakun, mutta silloin paistoaika pitenee ainakin tuntiin. Tarkista kypsyys puutikulla (paina kakun keskelle ja kun taikinaa ei jää tikkuun on kakku kypsä). Mukavaa leivontaa! 🙂

  20. Maija sanoo:

    Eipä muuten oo vegaaninen tuo ohje, kananmunat ei kuulu vegaanin ruokavalioon.

    1. Hei,

      Et tainnut lukea reseptiä ihan loppuuna asti ? Perusreseptin lopussa kerron miten kakun voi leipoa vegaanisena:

      Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.

      Mukavaa viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *