Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täyttelen täällä näin aamutuimaan muutaman kakun. Täytteitä pohtiessani päätin kirjotella teille vinkkejä kakun täyttämiseen ja julkaista samalla luotto- kakkumousseohjeeni, joka on ollut minulla käytössä ihan leipomisen alkuajoista lähtien. Korkeat moussekerrokset ovat olleet pitkään muodissa ja usein niistä kyselläänkin: Miten mousse pysyy kakun välissä, kuinka paljon moussea yhden kerroksen väliin? Tässä postauksessa teille vastauksia ja ihana muuntautuva marjamoussen ohje.
Itselläni kakun suunnittelu lähtee koristelusta ja ulkonäöstä. Toteutusta miettiessä alan pohtimaan täytteitä. Usein ainakin toiseen kerrokseen pääsee vaniljainen marjamousse, jonka voi yhdistää suklaamoussen tai valkosuklaamoussen kanssa. Kaksi marjakerrostakaan ei ole huono, jos kaipaa pirteyttä. Tykkään tästä ohjeesta, koska se on yksinkertainen ja muuntautuva. Voin vaihtaa joka kerta marjat ja muuten ohje pysyy samana. Lisäksi tämä mousse on superherkullista!
LAADUKKAAT TARVIKKEET LEIVONTAAN LÖYDÄT TÄÄLTÄ*
Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)
- 150 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 4 liivatetta + tilkka vettä
- 1,5-2 dl kermaa
- 2-3 dl marjoja (mustikka, punaherukka, mustaherukka, vadelma tms.)
- Vaahdota kerma ja vaniljakastike kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
- HUOM! Osalla ollut ongelmia saada kerma ja vaniljakastike vaahtoutumaan yhdessä. Välttääksesi tämän, vatkaa vaahdot erikseen ja yhdistä.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).
- Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään.
- Soseuta tai paseeraa tuoreat marjat tai sulatetut pakastemarjat.
- Lisää soseutetut marjat edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.
- Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.
- Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
- Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kerma-vaniljavaahto.
- Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy jääkaapissa.
Vinkki ja riittoisuus: Punaherukan ja vadelman ja muutkin marjat voit myös paseerata soseutuksen sijaan eli painele siivilän läpi niin, että siemenet jäävät siivilään. Tällä ohjeella tulee 1 kerros halkaisijaltaan 18-20cm kakkuun tai kaksi moussekerrosta halkaisijaltaan 15cm kakkuun.
HUOM! Kakkumoussella täytetty kakku kannattaa täyttää aina päivää ennen koristelua, jotta mousse jähmettyy ja tekeytyy vielä paremman makuiseksi jääkaapissa. Kakkumousse ei ole jämäkkää täyttövaiheessa. Liivatteet jämäköittävät sen.
HUOM! Pakastemarjat käyvät oikein hyvin sulatettuna! Käytän itse talvella aina pakastemarjoja ja kesällä tuoreita tähän mousseen.
Vinkkejä moussen maustamiseen ja kiireisen leipurin tuote
- Voit myös maustaa ja lisätä makua kakkumousseihin monella eri tavalla. Itse käytän usein aitoja marja/hedelmäjauheita, joista suosikkini on vadelma- sekä sitruunajauheet. Jauheita löydät isompien markettien kuivaosastolta kuivattujen hedelmien läheisyydestä. Myös Ruohonjuuri ja muut nettikaupat myyvät marjajauheita.
- Vahvoilla aromeilla voit myös vahvistaa moussen makuja varsinkin, jos sinulla on joku erikoisempi täyte. Käytän itse aromeja paljon, löydät niitä leivonnan erikoistarvikeliikkeistä.
- Lopuksi vinkkaan vielä kiireiselle leipojalle mahtavan vinkin: hyydykejauheet, joihin lisätään vain tilkka vettä ja vaahdotettu kerma! Hyydykejauheilla valmistat hetkessä maistuvan kakkumoussen. Makuvaihtoehtoja löytyy useita: banaani, vadelma, mansikka, suklaa, sitruuna, päärynä,passion ja kirsikka. Itse testasin vähän aikaa sitten suklaapohjan kanssa banaanimoussea. Oli ihanaa nam! Hyydykejauheita löydät leivonnan erikoistarvikeliikkeistä.
Lisää tekniikoita kakkujen täyttöön löydät täältä.
Kiitos ihanista vinkeistä, juuri tällaisia olen kaipaillut pääsiäiskakkuun. Luuletko, että marjamoussessa toimisi marjojen sijaan soseutetut persikat? Sopisi jotenkin pääsiäiseen.
Ole hyvä Helena 🙂 Kiva, kun tämä on ollut monelle hyödyllinen ohje! Siis mikä idea! Varmasti toimii persikat – tätä täytyy itsekin kokeilla nam! 🙂 Hyvää viikonloppua!
Heippa Anni! Tarkoittaako tuo reseptin 3 dl sosetta vai marjaa?
Marjoja 🙂
Heh, minulla koko homma yleensä päättyy koristelun miettimiseen ja yleensä ei kovin hyvin tuloksin. Useimmiten aloitan suunnittelun kuorrutuksen miettimisellä eli tuleeko suklaata, kinuskia, marsipaania vai marjakiille. Useimmiten käytän yhtä täytettä ja siihen kaveriksi sitten hilloa. 🙂
Heippa, näin on erilaiset tottumukset meilllä leipureilla suunnittelun suhteen 🙂 Usein vaihtuu myös tehdessä se koristelusuunnitelma. Itse olen tykännyt myös suklaatäytteestä + hillo sen kaveriksi esimerkiksi mustikka nam!
Ihanaa tätä haluun testata kesällä lasten synttäreille ? oletko kokeillut miten onnistuu maidottomilla tuotteilla? Esim. Oatlyn tai plantin kauravalmisteilla? ja munattoman täytekakkupohjan resepti kiinnostaa nyös ? meillä molemmat lapset kananmuna- ja maitoallergisia.
Hei Petra, en ole valitettavasti koittanut maidottomilla tuotteilla vielä. Uskoisin kyllä, että hyvin onnistuu, koska mousseen tulee kuitenkin liivatetta ja oikeaa marjaa ja esim. kaura valmisteet käyttäytyvät muissakin resepteissä tavallsien keman tavoin. Munatonta kakkureseptiä minulta ei löydy, mutta otan vinkin korvan taakse 🙂 sellainen pitää tehdä!
Mahtavaa, kiitos vastauksesta! ? onneks on vielä reilu kk aikaa tehdä koe kakkuja ?
Hei! Sopiiko tämä mousse nyt sen mehevän vaalean vaniljakakkupohjan väliin, siis on tarpeeksi jämäkkä siihen? Mikä sopisi toiseen kerrokseen mousseksi, suklaamousse? Onko ohjeissasi tähän sopivaa jämäkkää suklaamoussea?
Voiko maustamaton tuorejuusto olla mascarpone? Kiitos vastauksista 🙂
Sinulla on ihan huippuja ohjeita!
Moi Stina,
Lisää 1-2 liivatetta varmuuden vuoksi, luulen että kestää silloin. Riippuen mitä marjaa käytät. Hapokkaat marjat heikentävät liivatteen tehoa. Tässä suklaamousse ohje, joka on testattu ja pysyy varmasti tuhdin kakun välissä hyvänä, kun valitset tumman väh. 50% kaakaota sisältävän suklaan. Tuorejuuston voi aina korvata mascarponella! Kiitos palautteesta, se ilahduttaa aina! 🙂
https://stg.anninuunissa.fi/taydellinen-suklaamousse-liivatteeton/
Hei, kiitos ohjeesta, aion kokeilla sitä! Kostutetaanko kakkulevyt ennen moussen lisäämistä?
Hei Minna, kiitos kommentistasi. Ole hyvä 🙂 normaali kostutus kakulle. Mukavaa leivontaa!
Hei Anni! Kiitos huippublogista. Toimiiko näiden marjamoussien kanssa pakastemarjat? Jos ne sulattaa ja sen jälkeen soseuttaa tehosekoittimessa? Vai tuleeko liian vetistä? Kiitos jo etukäteen.
Hei Sara,
Kiitos ihana palaute <3 Teen itse melkein aina moussen pakasteista, koska tuoreita on niin harvoin tarjolla, joten vastaus on kyllä! 🙂 Mukavaa leivontaa!
Hei!
Tämä lähtee testiin tänään. Riittäisikö tuo määrä matalaan, 20cm halkaisijaltaan olevan kakun kahteen väliin, jos en tahdo tehdä kovin korkeaa?
Valmista kakkua mietin; Haluaisin päälle suklaaganachen, mutta tarvitseeko kakku ensin päälleen kreemin tms? Kreemejä en ole koskaan ennen tehnyt. Suklaakakkupohja on kyseessä ja mabsikoista teen moussen 🙂
Hei Marjo,
Kyllä luulen, että riittää 🙂
Ganache ei välttämättä tarvitse kreemiä. Alla voi olla sokerimassa tai ihan pelkkä kakkukin 🙂
Moi!
Olisiko mahdollista tässä korvata osa marjoista esim. granattiomenalla jos haluaa täytteeseen lisää kirpeyttä?
Hei Viivi 🙂
Miksi ei. En ole itse kokeillut, mutta en keksi miksi tämä ei onnistuisi. Granaattiomenassa on paljon nestettä, joten liivatteenmäärä saattaa kasvaa. Mukavaa viikkoa!
Hei.
Olen tehnyt ohjeellasi helpon mehevän suklaakakun pari kertaa ja resepti on mahtava. Minua on pyydetty tekemään kyseinen kakku vadelmamoussetäytteellä juhliin. Kestäisikö tämä mousse kakun välissä? Syöjiä on n. 20. Riittääkö, jos tuplaan pohjan ja täytteen ja käytän 24 cm vuokaa?
Hei Liisa, tämä mousse on tarkoitettu juurikin kakun väliin 🙂
Tällä ohjeella tulee 1 kerros halkaisijaltaan 18-20cm kakkuun tai kaksi moussekerrosta halkaisijaltaan 15cm kakkuun. Riittää varmasti myös tuplana 24 cm vuoassa kahteen kerrokseen, mutta moussekerroksista tulee hiukan matalammat 🙂
Hei! Aivan ihana blogi sinulla ? Olisin neuvoja vailla ?Olen tekemässä äidille syntymäpäiväkakkua, tein mehevän vaalea vanilijakakkupohjan ohjeesi mukaan ja toiveena oli mansikka raparperi täyte. Ajattelin voisiko sen jotenki soveltaa tähän täytteeseen? Vaihtoehtona myös olisi valmista mansikka raparperi hilloa mutta mitä tuon kaveriks ja miten mahtaa toimia tiiviin pohjan kanssa? Kiitos jo etukäteen! ?
Hei Sylviä 🙂 Kiitos palautteesta!
Voit tehdä niin että laitat ensin kakkupohjan päälle raparperihillo- (tai tuon mansikkaraparperihillo) kerroksen ja sitten moussen. Tai korvaat osan mousseen tulevasta mansikasta raparperilla. Jos teet makeasta soseesta tai hillosta vähennä mousseen tulevaa sokeria ja maistaen lisää sen verran kun on tarvis. Jos teet halkaisijaltaan pienen, mutta korkean kakun niin lisää muutama (2) liivate 🙂 Mukavaa leivontaa!
Hei! Tämä täyte kuulostaa todella hyvälle ? Voisikohan marjojen tilalle laittaa persikkaa/banaania soseutettuna ja lisäksi hieman marianne crushia?
Hei Karoliina 🙂 Tämä on todellista herkkua! Ihana yhdistelmä tuo persikka/banaani ja crush! Varmasti toimii niilläkin 🙂 Ihanaa leivontaa!
Voisiko moussessa vadelmat korvata kokonaan vadelmajauheella?
Hei Niina, en korvaisi tässä ohjeessa kaikkia marjoja jauheella. Ajattelen itse niin, että marjajauheet ovat enemmänkin mausteita, joilla voi lisätä makua ja väriä mousseihin ja kreemeihin 🙂
Hei,
Ajattelin tehdä suklaakakkupohjaan marjamoussetäytteet. Voiko kakun pakastaa täytteineen? Jos voi, niin voinko myös kuorruttaa kakun moussella ja pakastaa kuorrutteineen?
Hei Reeta, en pakastaisi lähtökohtaisesti kakkua täytteineen ja kuorrutteineen, koska koostumus voi kärsiä. En ole näin pakastanut itse kakkua, joten en voi suositella sitä. Teen itse aina kakkupohjat etukäteen, pakastan ne ja sulatan kun on tarve. Täytän päivää ennen ja koristelen tarjoilupäivinä 🙂
Hei,
tein ohjeellasi kakkupohjan 25cm kakkuvuokaan. Haluan kaksi eri makuista moussetäytettä, kuinka ohjetta soveltamalla saisin tasaiset ja riittävän paksut kerrokset kakkujen väliin?
Moi Tyllerö 🙂
Tee tällä ohjeella 2 kertaa mousse ja laita kumpikin mousse yhteen väliin niin saat tasaiset kerrokset. Itse jaan aina tämän ohjeen moussen pienempään vuokaan kahteen kerrokseen, joten näin isossa voit laittaa yhteen. Jos jhalut todella korkeat kerrokset niin tee 1.5 kertaisena ohje kaksi kertaa 🙂 Toivottavasti tästä oli apua.
Ja vielä toinen kysymys 🙂
Mitä mahdoin tehdä väärin, kun kakkupohja uunissa vetäytyi reunoistaan keskelle päin ja keskiosa jäi kuopalle? Laitoin leivinpaperin suojaksi kun kakun paistoaikaa oli mennyt noin puoli tuntia. Paperin laittoon saakka kakku näytti vielä hyvältä 😀
Hei,
Oletan että teit sokerikakkupohjan. Kuulostaa siltä, että kakku on lässähtänyt, johon voi olla monta syytä: liian tuoreet munat, liian vähän vatkattu, taikina on lässähtänyt jauhoja käännellessä tai sitten se että avasit uunin luukun. Sokerikakkupohja on todella herkkä. Lue ohjeet ja vinkit huolella vielä kerran täältä:
https://stg.anninuunissa.fi/taydellinen-sokerikakkupohja/
Hei,
Ohjeessasi käskettiin vatkaamaan kerma ja vaniljakastike vaahdoksi. Tarkoititko sekaisin? Olen kerran vatkannut ne samalla kertaa ja jostain syystä eivät vatkautuneet ollenkaan. Sen jälkeen olen varmuuden vuoksi vatkannut aina erillään. Mutta helpottaa kummasti jos olet testannut ja toimii.
Kiitos ihanista ohjeista ?
En myöskään saanut yhdessä näitä vaahtoutumaan laisinkaan
Tämän ongelman voi tosiaan välttää vatkaamalla kummatkin erikseen. Voikohan olla että vaahtoutuvissa vaniljavaahdoissa on eroja. Itse saan nämä aina vaahtoutumaan hyvin yhdessä tai erikseen.
Minäkin pari kertaa olen yrittänyt vatkata yhtä aikaa enkä ole saanut kunnolla vaahdoksi. Siksi ”mousse” on ollu aina ihan löröä ja hankaloittanut täyttämistä. Onneksi liivatteet kuitenkin ovat toimineet ?
Ehkä voisin tästä vinkata reseptin yhteydessä, jos monella on sama ongelma 🙂
Mä oon myös saanu vain ”vaahtoa” aikaiseksi. Mitä vaniljakastiketta oot käyttäny?! Onneks liivatteet on joka kerta toimineet ja kakku on pysynyt kasassa.
Hei Johanna, vaahtoa on siis tarkoitus saada. Olen kokeillut monen merkkisiä vaahtoutuvia kastikkeita: Flora, Rainbow etc.
Hei Mummu, olen vatkannut erikseen ja yhdessä ja saanut itse aina vaahtoa 🙂 Voit tottakai vatkailla myös erikseen, jos halaut tehdä varman päälle. En tiedä voiko vaahdoissakin olla eroa. Kiitos palautteesta. Ihanaa lauantaita!
Ehkä vähän hölmö kysymys, mutta miten se mousse tuonne kakun väliin laitetaan? Miten kerroksista saa siistejä, miten sen täytteen saa koko kerroksen päälle reunoihin asti yhtä tasaisesti, ilman että sitä kuitenkaan tursuaa reunojen yli?
Hei Elli,
Voit katsoa ohjeita korkean kakun täyttöön esimerkiksi tämän ohjeen yhteydestä:
https://stg.anninuunissa.fi/brushstroke-cake-varikas-vappukakku/
Korkeat kakut siis kasataan vuokaan, jossa ne paistetaan: ensin pohja, sitten puolet moussesta, sitten keskimmäinen kakkukerros ja sitten lput moussesta ja päälle viimeinen kakkupala. Kakku laitetaan jääkaappiin ja se hyytyy ja tekeytyy siellä täydelliseksi 🙂
Heippa Anni ☺️
Haluaisin tehdä tätä mousse kakun väliin.. siinä yhdessä kuvassa oli mustikka mousse.. eli voiko tehdä 2-3 dl pelkkä pakaste mustikasta? Eli tehosekoittimella ja sit lisätä sen muiden aineiden kaa???
Moi 🙂
Voit tehdä juuri noin kun kuvasit. Marjojen tilalle voi laittaa tosiaan mitä tahansa marjoja 🙂
Heippa Anni ja kiitos ihanasta blogista! Olen onnistunut sillä monta kertaa. <3 Suunnittelin äitienpäiväksi leipovani kakun jossa pohjana sinun mehevä suklaakakku pohja ja välissä vadelma ja vaniljamousse. Voisiko vanilijamoussen toteuttaa tällä ohjeella niin että korvaa maustamattoman tuorejuuston vanilijatuorejuustolla ja jättää marjat pois ehkä myös vähän vähentää sokerin määrää. Entäs liivatteet, riittäisikö vähempi jos marjoja ei ole? 🙂 Vai onko sinulla jotain toista ohjetta hyvään vanilijamousseen?
Hei Eveliina 🙂 Kiitos kivasta viestistä. Voit jättää marjat ja osan sokerista pois (maista itse mikä olisi hyvä määrä) ja laittaa vain 2 liivatetta 🙂 Lisäisin sekaan aitoa vaniljaa tangosta tai myllystä. Ei löydy blogista vielä vaniljamousseohjetta, siihen pitääkin tehdä muutos!