| |

Gluteenittomat Uunidonitsit

Gluteenittomat Uunidonitsit

Gluteenittomien uunidonitsien ohjetta on kyselty paljon. Päätin tehdä testierän ja se onnistui! Muunsin reseptin suoraan vanhasta donitsiohjeestani vaihtamalla jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja tattarijauhoihin. Minusta tattarijauhot tuovat makua taikinaan, mutta jos et pidä tattarista voit käyttää tässä ohjeessa myös pelkästään gluteenitonta jauhoseosta tai vaihtaa tattarijauhot vaikka riisijauhoihin.

Tiesitkö, että melkein kaikki perusreseptit voi leipoa gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot 1:1 gluteenittomiin jauhoseoksiin? Gluteenittoman leivonnaisen koostumus voi olla hieman jauhoisempi ja helposti rikkoontuva. Siitä syystä itse lisään taikinoihin hieman psylliumia. Niin tein myös tässä ohjeessa. Psyllium on kuitulisä, joka tuo taikinaan sitkoa. Psylliumia löytää ihan tavallisista marketeista.

Uunidonitsit pitävät suosionsa tänäkin vuonna. Kevyemmät ja helposti uunissa pellillä paistettavat donitsit ovat monella tapaa helppoja ja tottakai herkullisia. Samanlaista munkkimaista koostumusta niihin ei kuitenkaan saa kuin pullataikinasta ja öljyssä paistettuna. Tärkeää uunidonitseja leipoessa on se ettei dodntseja paista liikaa, liika paisto tekee niistä nimittäin kuivia koppuroita.

Meillä paistetaan aidot munkit vielä vappuaattona öljyssä. Se on traditio, mutta uunidonitseja tarjoan mielelläni pienille vieraille, vappupiknikillä ja osana isompaa kattausta. Taisin koristella näillä minidonitseilla myös kakun eilen ♥ Kuulette pian lisää tuosta kakusta.


Gluteenittomat Uunidonitsit

Ohje:

  • 1.5 dl gluteenitonta jauhoseosta (sunnuntai tai semper)
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0.5 tl psylliumia (parantaa koostumusta ei pakollinen)
  • 1 dl maitoa tai kermaa
  • 0.5 dl öljyä tai voisulaa
  • 1 kananmuna
  1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.
  2. Sekoita kananmuna, maito tai kerma ja öljy tai voi toisessa kulhossa
  3. Lisää neste vähitellen jauhoihin ja kääntele taikina tasaiseksi nuolijalla.
  4. Voitele tai suihki donitsipelti vuokaspraylla.
  5. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa pellille donitsivuokiin (täytä noin puoleen väliin).
  6. Paista uunissa 200 asteessa noin 5-7 minuuttia (isompia donitseja hiukan pidempään).
  7. Nostele donitsit jäähtymään jäähdytysritilälle.

Koristelu:

  1. Sulata candy melts tai valkosuklaa mikrossa.
  2. Dippaile jäähtyneet donitsit suklaaseen ja ripottele päälle nonparellit.
  3. Lehtikulta kannattaa nostella varovasti pinseteilla donitsin pintaan.

Vinkki! Voit tehdä tällä ohjeella donitseja minkä tahansa kokoisella pellillä. Jos donitsisi ovat isompia pidennä paistoaikaa muutamalla minuutilla! Älä paista liikaa tai donitseista tulee kuivia.  

Vinkki! Jos et pidä tattarijauhojen mausta voit korvata sen esimerkiksi riisijauhoilla tai käyttää kokonaan gluteenitonta jauhoseosta. Mielestäni tattari tuo vähän enemmän makua ja rakennetta donitseihin. 

Gluteenittomat Uunidonitsit Gluteenittomat Uunidonitsit

ARVONTA

Millainen on sinun vappukakkusi tai muu vappuherkku?

Osallistu vappuarvontaan jakamalla oma leivonnaisesi Instagramissa tageilla:

@anninuunissa #minunvappuherkku

Näin olet mukana makutomusokeri-palkinnon arvonnassa! Osallistua voi 2.5.2018 asti!


Lisää Vappu-ohjeita löydät täältä.

Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Pinterest

Instagram

Myös näillä sopii

Herkutella

12 Kommenttia

  1. Hei Hani,

    kiitos hyödyllinen linkki. Siellä mainitaankin tuo sama suhde, jonka kirjoitin tekstiini eli 1 dl vehnäjauhoja = 1 dl gluteenitonta jauhoseosta 🙂

  2. Ihanaa, kun sä aina vaan jaksat kokeilla ja tehdä uusia reseptejä ♥ Nämäkin näyttää niin ihanilta! Ei arvais gluteenittomiks ulkonäön perusteella lainkaan 🙂

    1. Se on työ jota rakastan. Jos olisi aikaa niin leipoisin koko ajan ja vielä enemmän 😀 Kiitos kun käyt kommentoimassa. Nämä oli kyllä herkullisia meidän mielestä, vaikka hieman eri suutuntuman tuo gluteenittomuus tekee.

  3. Heissan Anni 🙂
    Melko usein tulee leivottua gluteenittomia ihan tyttären vuoksi ja välillä ystävien iloksi. Donitseja en ole eläissäni vielä paistanut, kun se pelti on vieläkin siellä kaupassa, nyt oikeesti hankin sen.
    Miten voikin olla niin suloisen näköisiä, mä RAKASTAN kaikkea vaaleanpunaista <3.
    Hauskaa vapun odotusta sinulle!

    1. Heippa Sari 🙂 Sama juttu täällä. Tulee kyllä leivottua ystäville ja pyynnöstä gluteenittomia. Hyvä osata nämä gluteenittomt kun niille on koko ajan kysyntää enemmän ja enemmän. Minäkin rakastan pinkkiä <3 Olikohan se ylläri 😀 Mukavaa vapun odotusta sinnekin!

  4. Maija sanoo:

    Näyttääpä herkulta! Onnistuukohan nämä ilman donitsivuokaa? Ei tekisi mieli ostaa vuokaa kaapintäytteeksi kun donitseja teen niin harvoin 🙂

    1. Heips, toki voit paistaa taikinan muutenkin, mutta donitsin muotoa on hankala saada ilman peltiä. Ilman vuokaa taikina ei pidä muotoaan 🙁

  5. Herkkusuu sanoo:

    Hei! Kiitos kivasta ohjeesta. Miten näiden säilytys? Ajattelin tehdä donitsit etukäteen synttäreille ja pakastaa ne. Synttäriaamuna tai edellisenä iltana sulatus ja Salted caramel kuorrutus. Onnistuukohan?

    1. Moikka Herkkusuu 🙂

      Tekisin juuri noin kuin kirjoitit 🙂 Muista pakata donitsit vaan hyvin pakastimeen etteivät saa makuja ja etteivät kuivu. Mukavaa leipomista!

  6. Henkka sanoo:

    Hei, kysyisin olisiko sinulle mitään ehdotusta millä korvaisi maidon/kerman jos haluaisi tehdä ohjeesta myös maidottoman? muuten näyttää hyvältä ja kiinnostavalta ohjeelta kokeilla, vaikka en tiedäkkään tuon donitsi vuuan hankkimisesta 🙂

    1. Hei Henkka, maidon tai kerman tilalle voit laittaa hyvin kauratuotteen eli kauramaitoa tai kaurakermaa. Toimii yhtä hyvin! Mukavaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *