Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)
Äidin Raparperipiirakka (pellillinen) on luotto-ohjeeni ja tuttu minulle jo mummolasta.
Sain juhannustuliaisina äidin puutarhasta jättimäisiä raparpereja. Osa oli yli metrin mittaiseksi kasvaneita. Omat raparperini käytin jo alkukesästä kun tein tätä aivan ihanaa Raparperi-juustokakkua. Nyt on aika leipoa jotain perinteistä ja nappasinkin äidiltä lapsuudesta tutun ohjeen siihen tarkoitukseen. Tämä piirakka valmistuu nopeasti; jopa 45 minuutissa!
Tämä pellillinen ihanan pehmeää ja mehevää rapaperipiirakkaa kannattaa tarjoilla vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Leivot tämän piirakan kaiken lisäksi myös gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot gluteenittomiin!
Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)
EDIT: Ohjetta on selkeytetty pyynnöstä 12.6.2018.
Ohje
- 8 dl vehnäjauhoja
- 4 dl sokeria
- 250 g sulaa voita
- 1 tl soodaa
- 1 tl vaniljasokeria
- Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä 1/3 taikinasta toiseen kulhoon (piirakan päälle tuleva murukerros) ja jätä sivuun. Lisää suurempaan puolikkaaseen seuraavat aineet:
- 2 dl kermaviiliä
- 1 kananmuna
- Sekoita kananmuna ja kermaviili hyvin keskenään ja lisää taikinaan – sekoita.
- Levitä taikina pellille, jossa on leivinpaperi. Käytä jauhoa apuna, jos taikina tarttuu sormiin
- 500 g raparperia (pohjan päälle)
- Pese ja pilko raparperit. Kotimaisia ei tarvitse kuoria!
- Lisää raparperit pohjan päälle.
- Lisää taikinamuruseos päällimmäiseksi.
- Paista 200-asteisessa uunissa 30min.
Vinkki! Tämä piirakka on tehty 32 x 40 cm kokoiselle pellille. Jos sinulla on isompi pelti tai haluat paksumman piirakan älä levitä taikinaa koko pellille – piirakka pysyy kyllä kasassa. Toinen vaihtoehto on tehdä ohje 1.5 kertaisena.
GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisää sekaan 1 tl psylliumia.
Ihanaa kesäkuuta!
/Anni
Lisää raparperireseptejä löydät täältä.
Piirakka oli tosi hyvää, vieraatkin kehuivat kovasti, vaikka teinkin pakastetuista raparperin paloista.
Hei, kiitos komentista ja palautteesta 🙂
Oletko tehnyt tätä gluteemittomana? Meille tulossa gluteeniton viera ja haluaisin tarjota tätä myös hänelle
En ole valitettavasti kerennyt kokeilla piirakkaa gluteenittomana. Luulisin kyllä, että pohjan voisi tehdä gluteenittomiin jauhoihin. Kokeilemalla se selviää. Laitan itsellenikin sen listalle 🙂
Muuttaa vaan jauhot gluteenittoman ja lisää 2tl psylliumia niin ohje toimii!
Mahtavaa! Lisäsin reseptiin 🙂
Mie tein piirakan niin että korvasin vehnäjauhot (olivat päässeet loppumaan, mitä ihmettä) kaurajauhoilla, pohja mureni hieman tavallista helpommin mutta päällä oleva muru oli ehkä vehnäjauhoversiotakin herkullisempaa 🙂
Piirakka oli erittäin hyvää, työkaverit kehuivat kovasti.
Ihana kuulla 🙂 Mukavaa kesää! Kiitos kommentista.
Piirakka näyttää todella hyvältä! Selkeä ohje, aion kokeilla tuota tänään! 🙂
Kiitos kommentistasi 🙂 Toivottavasti piirakka maistuu! kohteessa Pellillinen Äidin Raparperipiirakkaa
vastauksena tekstiin Piirakka näyttää todella hyvältä! Selkeä ohje, aion kokeilla tuota tänään! 🙂 , jonka kirjoitti Anonyymi.
Poista sisältö | Poista | Roskaposti
Annis
15.6.2017
Ikinä en ole näin hyvää raparperipiirakkaa syönyt, kiitos Anni jälleen yhdestä luottoreseptistä <3
Kiitos Mia pelastit päiväni 🙂 Ihana kommenttisi oli parasta lukea heti aamusta!
Tää oli niin hyvää! Tosin laitoin puolet vähemmän sokeria ja juoksevaa rasvaa puolet ja rypsiöljyä puolet rasvamäärästä. Mutta hurjan hyvää!!!
Hei Johanna! Eli äitini vanha resepti toimii noinkin! Mahtavaa, kiitos kun kävit jättämässä kommentin 🙂
Laitanko kermaviili ja muna taikinan päälle, ja sen päälle raparperi? Vai sekoitetaanko kermaviili ja muna taikinaan? Ja sitten raparperi..
Hei Cathrine,
Lue ohje uudestaan huolella. Muna ja kermaviili sekoitetaan taikinaan ja sen päälle lopuksi raparperi ja muruseos 🙂
Tulipa hyvää! 1,5 kertainen ois vaan pitäny taikinan olla jotta ois saanu paksumman ja koko pellillisen kokoisen. Nyt tein vajaan pellin ja taikina hieman levisi ja reunat kuivui.
Mutta todella hyvänmakuinen, suosittelen!
Hei Mira, kiitos kommentistasi 🙂 Voisin lisätä tuon vinkkisi ohjeeseen. Uunipeltejä tosin on eri kokoisia ja itselläni ehkä standardia hieman pienempi. Mutta ihana kuulla, että maistui 🙂
Tämä raparperipiirakka oli pienoinen pettymys kaikkien noiden ylistävien kommenttien takia. Seurasin ohjetta, mutta mielestäni piirakasta tuli kuiva ja turhan makea. Raparperin ihanuus hukkui murujen sekaan. Vaniljajäätelö on ihan välttämätön piirakan kanssa muuten tosiaan kuivakka sokeripiirakka. En sano, että tämä on pahaa, mutta en valitettavasti aio leipoa tätä uudestaan.
Hei Jonna,
Harmi ettei sinun piirakkasi onnistunut. Paistolämpötila voi vaikuttaa piirakan kuivuuteen – uuneissa on aina hieman eroja. Toki meillä kaikilla on hiukan eri maku 🙂 jokin toinen piiraakka on varmasti sinun makuusi sitten parempi.
Mun makuun on myös turhan makea, vaikka en laittanut edes ohjeen mukaista määrää. Muuten on kyllä aivan ihana piirakka, todella mehevä vaikka ohueksi jäikin! Ensi kerralla vähennän sokerin määrän puoleen 🙂
Hei Henna, meillä on kaikilla erilainen maku. Kannattaa tosiaan vähentää sokeria, jos itselle tuntuu liian makealta. Jos peltisi on isompi niin tee taikina 1.5 kertaisena ettei jää matalaksi! 🙂
Kiitos ohjeesta!
Tuli todella hyvää piirakkaa, perhe tykkäsi! 😉
Kiitos mukavasta kommentista 🙂 Kiva kuulla, että piditte ohjeesta. Aurinkoista kesää!
Tein tällä ohjeella tänään piirakan. Tuli todella hyvää, hiukan muokkasin ohjetta ja laitoin rapareien alle maitorahaa kerroksen jonka olin maustanut vanilijalla. Tuli tosi kiva lisä hyvään peruspiirakkaan, suosisttelen molempia, joko Annin ohjetta tai mun inan muokattua.
Hei Milla 🙂 kuulostaa hyvältä tuunaukselta. Pitääkin kokeilla 🙂 Aurinkoista päivää!
Maukas piirakka. Vieläkin paremman saat, kun hörytät raparperejä, ja käytät 2 purkkia kermaviiliä, sekä 2 kananmunaa.
terveisin Tiina
Kiitos kommentistasi ja vinkeistä 🙂 Hyvää viikonloppua!
Tuli ihan törkeen hyvää 😮
Kiitos ohjeesta!!!
Ihana kuulla 🙂 Ole hyvä!
Hyvää oli mutta taisin tehdä vähän vasemmalla kädellä.Kaadoin munakermaviiliseoksen kerralla jauhoseoksen päälle ja oli aika hankalaa saada kaikki paakut tasaiseksi.Onko joku vinkki?
Hei Kepa, en täysin ymmärrä missä sinulla tuli virhe. Suosittelen lukemaan reseptin vielä kerran huolella. Sitä on hiukan selkeytetty nyt.
Ensimmäistä Annin piirakkaa mutustelen paraikaa…mutten viimeistä!
Eipä uskoisi että voi olla noin helppo ja silti herkullinen.
Ihan mun suosikkiohjeeksi pääsi.
-Eija-
Hei Eija 🙂 Olipas mukava lukea kommenttisi. Kiitos kun jätit sen minulle. Makoisaa kesäkuuta!
Erinomaista piirakkaa tulee ,nam?
Kiva kun tykkäsit 🙂 <3
Voin kertoa että mieheltäki. Onnistui tämä resepti ja oli todella hyvää piirakkaa. ?
Voi miten kiva kuulla positiivista palautetta ohjeesta myös mieheltä 🙂 Herkullista Juhannusta!
Tänään tein rapamperi-mustikka piirakan tällä ohjeella tuli oiken hyvää.
Hienoa kuulla 🙂 kannattaa kokeilla syksyllä myös omenasta! Ihanaa kesää!
Kiitos resptistä 🙂 Ainakin tosi helppo resepti ja nopea tehdä. Piirakka meni juuri uuniin joten makua en vielä tiedä. Sokerina käytin intiaanisokeria niin väriltään tummempaa ja makukin varmasti hiukan erilainen. Toista aloin tekemään johon laitan vaniljatuorejuustoa raparperien alle. Pian selviää maut yms.
Hei Minna 🙂 Kiva kun piirakka maistui. Tein tätä tänään taas itsekin. On se niin herkkua! Toimii varmasti vaniljatuorejuustolla myös <3
Kiitokset herkullisesta ja äärimmäisen helposta reseptistä! Tästä tuli mun lemppari tälle kesälle!
Ihana kuulla Hanna! Oikein hyvää Juhannusta! 🙂
Kiitos !
Hyvää tuli ja helppo ohje.
Onnistui tällaiselta vähän leipojaltakin.
Hyvää Juhannusta kaikille.
Hieno juttu 🙂 Herkullista kesän jatkoa!