Vaniljainen Helppo Fudge
Vaniljainen Helppo Fudge teki minusta ikuisesti fudgen ystävän! Se tosin ei ole mikään ihme, sillä rakastanhan kinuskia yli kaiken.
Pitkään olin etsinyt sitä itselle sopivaa, täydellistä ja parasta fudge-ohjetta, joka on samaan aikaan yksinkertainen ja helppo valmistaa sekä tietenkin taivaallisen hyvän makuista. KakkuKatri teki Fudgea, toi sitä minulle maistettavaksi muutama vuosi sitten ja pääsin herkkutaivaaseen. En ole koskaan maistanut yhtä hyvää, täyteläistä ja pehmeää Fudgea – ihan oikeasti. En tainnut tietää, että fudge voi olla näin hyvää.
Päätin kokeilla ohjetta itsekin, pienillä muutoksilla. Myöhemmin ymmärsin tuon ”helppo” sanan olevan hieman huono, koska fudgen valmistuksessa pitää olla muutama perusasia kunnossa, jotta sen tekeminen on helppoa. Onnistuin ensimmäisellä kerralla itse täydellisesti ja ajattelin valmistuksen olevan ihan ”piece of cake”. Nyt viisastuneena ja teidän kommenttitulvasta johtuen päivitin ohjetta lisää ja kirjasin tämän ohjeen loppuun varmat ohjeet onnistumiseen!
HUOM! Tätä ohjetta muunneltu 23.12.2019 niin, että aineksien mittaaminen onnistuu myös ilman vaakaa. Lisäsin vinkkejä onnistumiseen ja maustamiseen, löydät ne ohjeen lopusta.
Vaniljainen Helppo Fudge
noin 40 palaa
Ohje
- 4 dl (350 g) sokeria
- 1,5 dl (150 g) fariinisokeria
- 2 dl (200 g) glukoosisiirappia
- 3 dl kuohukermaa
- 100 g voita
- ripaus merisuolaa
- vaniljatangon siemeniä
Tarvitset valmistamiseen digitaalisen lämpömittarin.
- Mittaa isoon paksupohjaiseen kattilaan sokeri, fariinisokeri, glukoosisiirappi, kerma ja voi.
- Lämmitä seosta liedellä miedolla teholla ja seuraa lämpötilaa – sekoittele tasaiseksi.
- Kun lämpötila ylittää 100 astetta voit nostaa tehoa hieman. Älä sekoittele seosta enää, anna sen kuplia rauhassa.
- Lämmitä fudgemassa 117 asteeseen (aikaa menee noin 20 minuuttia -malttia).
- Kun massa on 117-asteista, siirrä kattila pois liedeltä, lisää ripaus suolaa ja vanilja-aromi.
- Siirrä seos isoon teräskulhoon ja vatkaa seosta sähkövatkaimella, niin kauan että se muuttuu mattamaiseksi, noin reilu 5 min.
- Kaada valmis massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (koko noin 28cm x 18 cm).
- Jäähdytä fudge jääkaapissa (tähän menee pari tuntia). Pilko fudge ja pakkaa lahjapusseihin.
Vinkkejä onnistumiseen!
- Karkkien teossa ei oikein voi oikaista joten: älä lämmitä massaa liian nopeasti ja liian kuumalla liedellä.
- Käytä lämpömittaria. Mistä muuten tiedät, koska massa on tarpeeksi kuumaa?
- Aloita keittäminen miedolla teholla ja nosta tarvittaessa lämpötilaa loppua kohden, kunnes saavutat toivotun 117 asteen.
- Massan lämpötila on se joka vaikuttaa fudgen koostumukseen. Mitä korkeampi lämpötila, sitä kiinteämpi fudge.
- HUOM! Yleisin ongelma: Jos rasva erottuu vatkatessa, kaada massa takaisin kattilaan, lisää loraus kuohukermaa ja kuumenna koko seos uudelleen kasaan. Keitä sen aikaa kunnes seos on taas tasaista. Voit vatkata halutessasi vielä hetkisen tai kaataa massan suoraan vuokaan.
- Säilyvyys: Fudge säilyy hyvin suojattuna jääkaapissa parisen viikkoa.
- Voit maustaa fudgen useilla eri tavoilla. Lisää suoraan massaan mausteita, kuten kanelia, kardemummaa tai pippuria. Sihtaa fudgen päälle kaakaojauhetta, lakujauhetta tai ripottele piparimurua, karkkikeppejä tms. rouheena päälle.
Katso myös muut fudge-ohjeeni:
Herkullista joulua!
♥ Anni
Hei! Kiitos ohjeesta, olen aikeissa tehdä tätä täksi jouluksi 😊 toivottavasti onnistun, en ole ennen tehnyt fudgea.
Kysyisin vain että minkä verran noita vaniljatangon siemeniä pitäisi laittaa, yksi tangollinenko?
Heippa, lue ohje huolella ja vilkaise myös kommentteja niin tiedät missä voi mennä pieleen 🙂 Laitan itse yhden vaniljattangon siemenet.
Kiitos vastauksesta sekä vinkistä! Olen jo lukenutkin kommentteja läpi 😊
Äh, fudgeni jäi kiiltäväksi ja venyväksi toffeeksi, joka huoneenlämmössä sulaa yhteen eli kävi kuin kommentoijalle elli viime vuonna. Pitää yrittää joskus myöhemmin uudelleen 🙂
Mittasin seosta keskeltä, mittari vaikutti vähän epätarkalta kun noustessaan asteen se saattoi vielä heilahdella asteen tai puoli alaspäin. Annoin seoksen kiehahtaa niin pitkään että mittarissa ehti vilahtaa 120 astetta, jolloin otin sen pois liedeltä. Missäköhän vika? Onko minulla huono mittari (clas ohlsonin), onko mahdollista että keitin massaa liian nopeasti? Lämpötilan nousussa sadasta siihen tavoitteeseen meni arviolta 15min. Tai onko se voinut vaikuttaa lopputulokseen jos sekoitinkin alussa liikaa?
Moikka, se että massa jää löysäksi viittaa siihen ettei massa ole saavuttanut oikeaa lämpötilaa. Voi olla, että keitit myös liian nopeasti. Liika sekoittaminen vaikuttaa myös lopputulokseen. Olen pahoillani, mutta en tiedä vastausta kaikkeen – varsinkaan näissä karkkiohjeissa 🙁
Ei se mitään, kiitos silti vastauksesta! Mukavaa joulunaikaa 🙂
Uskaltaako tätä tehdä kerralla paljon reilummin, esim 5x määrän😂
Oletko kuinka plajon keitellyt fudgea? osaatko sen vaikka silmät kiinni ja tiedät mikä vaikuttaa onnistumiseen? Aloittelijana en lähtisi testaamaan. Ja löytyyhän sulta tarpeeksi iso kattila 😀