| |

Mehevät Mini-Sitruunakakut

Mehevät Mini-Sitruunakakut veivät sydämeni. Paljon leipovana olen melko ankara arvostelemaan omia leipomuksiani. Kun vieraat, ystävät tai perhe, joille herkkuja tarjoillaan eivät välttämättä huomaa mitään moitittavaa itse saatan analysoida koostumusta: liian kuiva, liian vähän makua tai sitten jokin leivonnaisen ulkomuodossa ei mennyt nappiin. No sitten on niitä kertoja kun kaikki menee täydellisesti nappiin ”ihan vahingossa” ja vielä uutta reseptiä kokeiltaessa. Tämä on se resepti.

Sain inspraation sitruunakakuista aamulla, suunnittelin reseptin ja ryhdyin leipomaan. Lopputuloksena syntyi täydellisen meheviä mini-sitruunakkuja, joissa yhdistyy keveys, mehevyys ja kirpeys! Luulen, että yksi taika näiden ihanien mini-sitruunakkujen mehevyyteen on sitruunasiirappi, jolla kakut kostutetaan ennen kuorrutusta. Ihanaa, ihanaa ja vielä kerran ihanaa!

Testasin uutta 12 -koloista minikakkupeltiäni, jolla voi leipoa hieman suurempia mini-kakkuja kuin 24 -paikkaisella. Kakun ollessa hieman isompi, se ei myöskään kuivu niin herkästi. Nämä kakut ovat suurinpiirtein normaalin muffinssin kokoisia eli edelleen pieniä tavalliseen kuivakakkuun verrattuna. Voit leipoa tällä reseptillä myös yhden ison kakun halutessasi.


Mehevät Mini-Sitruunakakut

Ohje: (noin 16 minikakkua)

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl  leivontasoodaa (tai 1 tl leivinjauhetta)
  • 0,5 tl suolaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 100 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 2 sitruunan kuori + mehu
  • 1,5 dl piimää tai maitoa
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele minikakkupelti vuokaspraylla.
  3. Sekoita isossa kulhossa jauhot, sooda ja suola.
  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (noin 4 min.)
  5. Lisää munat yksi kerrallaan vaahtoon koko ajan vatkaten.
  6. Sekoita keskenään piimä/maito ja sitruunamehut + kuori.
  7. Lisää osissa voisokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja sitruunaseosta.
  8. Vatkaa koko ajan miedolla teholla, kunnes taikina on tasaista.
  9. Pursota tai lusikoi taikina minikakkupelllin koloihin.
  10. Paista kakkuja uunissa noin 15 minuuttia ja tee sillä aikaa siirappi.
  11. Nosta pelti jäähtymään hetkeksi, kippaa kakut jäähdytysritilälle ja jäähdytä kunnolla.

Vinkki! Tarkista kakkujen kypsyys puutikulla! Uuneissa on eroja. Lisää taikinaan makua halutessasi sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla. 

Siirappi:

  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  1. Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Siirrä pois liedeltä ja lisää sitruunamehu – sekoita.
  3. Laita jäähdytysritilän alle leivinpaperi ja sivele siirappi kakkujen päälle kuumana.
  4. Anna kakkujen vetäytyä ja valmista kuorrute sillä aikaa.

Vinkki! Lisää siirappiin makua halutessasi sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla. 

Kuorrute

  • 1 dl sitruunatomusokeria
  • nokare sulaa voita
  • 2 rkl vettä
  • keltaisia confetteja
  1. Sekoita pienessä kulhossa tomusokeri, sula voi ja mehu.
  2. Lusikoi kuorrute kakkujen päälle ja ripottele confetit lopuksi.

Vinkki! Jäikö siirappia yli? Sekoita tomusokeri sitruunasiirappiin ja lisää sula voi, niin saat kuorrutteen! Voit käyttää myös tavallista tomusokeria ja maustaa kuorrutetta sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla toki myös sitruunamehulla ja kuorella. 


Lisää minikakkuja löydät täältä.

Seuraatko minua jo somessa?

Myös näillä sopii

Herkutella

16 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    hei,voiko nämä tehä donitsipellillä?

    1. Hei, kyllä nämä kakut paistuvat donitsipellilläkin 🙂 Sitten ne ovat sitruuna-donitseja. Kannattaa kokeilla – tarkkailisin paistoaikaa, riippuen donitsipellin koosta.

  2. Anonyymi sanoo:

    Moikka! Onnistuisiko nämä pienillä muffinivuoilla? 🙂

    1. Moikka, tämä resepti kyllä muokkautuu moneksi ja voi paistaa monessa eri muotissa. Muffinipeltiä kuitenkin suosittelen – en pelkästään paperisia vuokia. Jos teet pieniä muffinsseja niin lyhennä paistoaikaa vähän. Ihanaa päivää! 🙂

  3. Teinpä näitä tänään ja vaihdoin jauhot päittäin gluteenittomiin. Maidon määrästä puolet korvasin sitruunamehulla ja joukkoon raastoin yhden sitruunan mehun. Tulipa muuten aivan järkyttävän hyviä! Eli onnistuu gluteenittominakin.

    1. Oi mahtavaa! Kiitos kun kävin kommentoimassa 🙂 On niin hienoa, että reseptit muuttuvat helposti gluteenittomiksi. Täytyy itsekin kokeilla. Nämä ovat kyllä ihan unelman ihania! <3

  4. Anonyymi sanoo:

    Miten nämä kannattaisi säilyttää jos perjantaina leipoisin sunnuntain juhliin? Vai kannattaako leipoa vasta lauantaina?

    1. Hei, laittaisin rasiaan ja jääkaappiin ja ottaisin hyvissä ajoin ennen juhlia huoneenlämpöön. Kakut olivat ehdottomasti parhaimmillaan tekopäivänä ja seuraavana päivänä eli, jos millään kerkeät niin leivo vasta lauantaina 🙂

  5. Ansku sanoo:

    Pystyykö tän pakastaa? Ja jos paistaa isossa kakkuvuoassa niin mikä on paistoaika?

    1. Hei Ansku! Voi pakastaa ennen kostutusta. Paistoaika noin 45 min, jonka jälkeen puutikulla testi. Jos ei jää kakkua tikkuun on kypsä. 🙂

  6. Heini sanoo:

    Hei. Löysin tämän ihanan reseptin ja ajattelin huomenna leipoa näitä pakkaseen toukokuun kihlajaisiamme varten. Eli nämä pakastetaan ilman kostutusta ja kostutetaan sekä kuorrutetaan sitten sulatettuina? Ettei näitä kannata tehdä ns. kokonaan valmiiksi ja pakastaa sitten?

  7. Heidi sanoo:

    Saako noita peltejä mistä? Kokeilin painaa linkkiä niin tuli ”error” 🤔
    Testasin näitä silikonisella muffinivuokalla, tuli hyviä ja menivät parampiin suihin hetkessä 😄 laitoin vain päälle tomusokeria en muuta 👌

    1. Googleen minikakkupelti niin löytyy varmasti. Myin aikoinaan näitä peltejä omassa kaupassani, jota ei enää ole ja siksi linkit eivät toimi. Pitääkin päivittää linkit pois postauksesta.

  8. iisaliisa sanoo:

    Hei Anni!

    Ihania kuvia ja todella kauniit minikakut, olet taitava 🙂 Haluaisin kysyä, toimisivatko nämä kakkuset myös ilman kuorrutusta? Haluaisin viedä näitä lahjaksi ystävälle ja pakata nätisti läpinäkyvään sellofaanipussiin, mutta epäilen että kuorrutteen kanssa menisivät varmasti helposti epäsiistin näköisiksi polkupyörän korissa toisiaan vastaan liiskaantuessaan?

    Samalla kysyisin, miten nämä kannattaa säilyttää? Jääkaapissa varmaan säilyy parhaiten, mutta kestääkö jonkun aikaa myös huoneenlämpöä? Mitä arvioisit, montako päivää säilyy hyvänä?

    Kiitos paljon avusta! 🙂

    1. Hei, kiitos palautteesta ja kommentistasi 🙂 Varmasti toimivat myös ilman kuorrutusta, mutta kyllä se antaa intensiivisemmän maun. 2-3 päivää ja aistinvarainen arviointi. Säilyy hyvin pakattuna jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *