Silkinpehmeä Mansikkajuustokakku (vegaaninen – liivatteeton)
Olen tehnyt paljon liivatteettomia juustokakkuja, mutta vielä kertaakaan en ole uskaltanut lähteä hyydyttämään juustokakkua kasviperäisellä liivatteella. Siis ennen tätä kokeilua. Tehdessäni tätä silkinpehmeää mansikkajuustokakkua mietin että voi rähmä, jos tämä menee pilalle, niin meillä ei ole kakkua illanistujaisiin. Hypin tasajalkaa ilosta kun:
- Tajusin kakun hyytyneen täydellisesti.
- Maistoin kaurapohjaista (täysin vegaanista) juustokakkua, joka on taivaallista!
Minulla ei ole edelleenkään mitään syvempää empiiristä tietoa agar agarin käytöstä hyydyttämisaineena. Joulumarmeladien teossa jo olen koittanut ymmärtää tätä ainetta syvemmin ja miten se toimii. Silti sen kanssa on tullut yllätyksiä. Testaamalla ja hyvällä tuurilla olen löytänyt oikeat mittasuhteet. Niin kävi varmasti myös tämän kakun kanssa. Käytän Funcakesin agar-jauhetta ja siksi en voi mennä takuuseen muista merkeistä tai esimerkiksi hiutaleista tai siitä miten ne toimivat, jos niitä soveltaa tähän reseptiin. Suurimmat kompastuskivet agarin käytössä ovat samat kuin liivatteen kanssa eli tuloksena liian löysä kakku (liian vähän agaria) tai liian kumimainen kakku (liikaa agaria).
On ollut hauska haastaa itseään reseptien suunnittelussa ja maistella vegaanisia vaihtoehtoja, vaikka olenkin sekasyöjä. Näitä resepti-sovelluksia tulee varmasti tänne blogiin enemmänkin jatkossa. Koitan kuitenkin antaa teille aina vaihtoehdon muuntaa resepti moneen suuntaan. Tämänkin kakun voit siis tehdä ihan ”tavallisena” versionakin käyttämällä liivatetta (määrät mainittu reseptin yhteydessä) ja vaihtamalla kauratuotteet vastaaviin maitotuotteisiin. Gluteenittoman saat tästä reseptistä valitsemalla gluteenittomat keksit kakun pohjaksi (edit. Huomioi myös kauratuotteiden gluteenittomuus).
Ihan muutama sana vielä tuosta kakun koostumuksesta. Silkinpehmeä mansikkajuustokakku kuvaa hyvin tätä kakkua, koska koostumus todella on silkkinen, pehmeä, täyteläinen ja ahh jotenkin niin taivaallinen! Maisteluraati kehui kakun makua vuolaasti ja myönsi ettei välttämättä olisi arvannut kakun vegaanisuutta ilman, että siitä oli kerrottu etukäteen.
Silkinpehmeä Mansikkajuustokakku (vegaaninen – liivatteeton)
Pohja
- 150 g kaurakeksejä (vegaaninen)
- 50 g margariinia (maidoton)
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle.
- Asettele reunakalvo vuokaan. Vinkki: saat reunakalvon tarttumaan vuoan reunoihin esim. vuokaspraylla.
- Murenna keksit blenderissä tai murskaamalla ja sulata margariini.
- Yhdistä margariini ja keksimuru ja painele seos kevyesti irtopohjavuoan (18-22 cm) pohjalle.
- Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
Vinkki! Voit käyttää minkä kokoista vuokaa tahansa. Pienempi halkaisija = korkeampi kakku ja isompi halkaisija = matala kakku.
Täyte
- 4 dl kasvipohjaistavispiä (HUOM! Eroja merkeissä – Kaslink kauravispiä riittää noin 2 dl)
- 300 g kauratuorejuustoa (Oatly)
- 1 dl makeuttamaton mansikkapyre (Bonne)
- 0.75 dl hienoa sokeria
- 4 g agar agar -jauhetta
- Vaahdota kauravispi vaahdoksi, laita jääkaappiin odottamaan.
- Vatkaa sokeri ja kauratuorejuusto notkeaksi.
- Mittaa mansikkapyre ja agar kattilaan, sekoita ja anna olla 5 minuuttia.
- Kiehauta mansikkapyre koko ajan sekoitellen, ettei se pala pohjaan. Keittele vielä 3-4 minuuttia.
- Anna mansikkapyreen jäähtyä ihan hetki ja kaada se sitten ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon koko ajan vatkaten.
- Kääntele sekaan kauravispi ja kaada seos nopeasti vuokaan keksipohjan päälle.
- Ravistele ja kopauta vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu kunnolla ja ilmakuplat häviävät.
- Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Vinkki! Jos et halua käyttää agaria voit hyydyttää kakun liivatteella. Tähän ohjeeseen tarvitset 4-6 liivatetta. Voit korvata myös kauratuotteet tavallisella vispikermalla ja tuorejuustolla.
LUKIJAVINKKI! Kakku hyytyy myös kahdella pussilla Vegegel -hyydytysaineitta. Tämän on testannut lukija onnistuneesti.
Kiille:
- 3 dl mansikkapyrettä
- 0.5 tl agar agaria
- Kiehauta mansikkapyre koko ajan sekoitellen, ettei se pala pohjaan. Keittele vielä 3-4 minuuttia.
- Anna jäähtyä kunnolla ja kaada hyytyneen kakun päälle lusikkaa apuna käyttäen.
- Laita kakku jääkaappiin ja anna hyytyä noin 2 tuntia.
Vinkki! Jos et halua käyttää agaria voit hyydyttää kiilteen liivatteella, tarvitset 2 liivatetta.
Koristelu:
- mansikoita
- sokerihelmiä
- Koristele kakku ennen tarjoilua mansikanviipaleilla ja muilla koristeilla.
Hyvä ohje! Kakku onnistui, vaikka agar agaria käytin ensimmäistä kertaa. Pidin siitä, että kakku ei ollut liian makea 🙂
Kiitos kommentistasi Satu 🙂 <3 Tykkään tehdä vähän vähempi-sokerisia kakkuja. Yleensä kehotankin lisäämään sokeria, jos haluaa makeampaa. Kiva kun pidit! Ihanaa kevättä ja alkavaa kesää sinulle!
Kokeilin tätä ohjetta siskoni ylioppilasjuhlissa. Tein kakun Vegegel:illä lukijavinkkien mukaan ja se onnistui loistavasti! Kakku keräsi myös paljon kehuja vierailta. Kiitos paljon mahtavasta ohjeesta, suosittelen sitä ehdottomasti myös muille. 🙂
Kiitos Venla kun jätit kommenttia, tosi kiva kuulla, että kakku onnistui ja siitä pidettiin. Mukavaa kesää! 🙂
Tein kakun 20cm vuokaan ja täytettä tuli (Alpron vaahtoutuva soija) tosi paljon. Tehtiin ylimääräisestä täytteestä jälkiruokakulhoihin vielä omat versiot. Kakku jäi suht pehmeäksi/moussemaiseksi, vaikka tein agaragarin ohjeen mukaan ja punnitsin määrän digivaakalla. Kehuja sateli kaikilta maistelijoilta, vegaanit santsasivat useaan otteeseen. Onnistuminen siis! 😁 Erittäin maukas myös omasta mielestäni!
Ihana kuulla Leena 🙂 Mahtavaa! Agarin käyttö on vaikeaa ja mielestäni eri merkkien jauheet vaihtelevat hiukan (kuten liivatteetkin). Agarin käytön oppii testailemalla ja harjoittelemalla. Siksi on tosi vaikea kirjoittaa toimivia ohjeta. Laita ensi kerralla siis hiukan enemmän agaria mitä ohjeessa 🙂 Mukavaa kesää!
Tein tällä ohjeella muuten mutta vaihdoin vegegeliin agar agar sijasta. Olen ennen onnistunut vegegelin kanssa mutta tämä oli kieltämättä ihan pahaa, liekö oatlyn syytä vai vegegelin missä aika voimakas maku. Myös bonnen mansikkasose oli mielestäni huonoa, suosisin itse survottua ja siivilöityä. Hyytymisen kanssa ei ongelmia mutta maku👎 edellisessä ohjeessa täytteessä oli kookosmaitoa mikä peitti vegegelin maun alleen. Pitää kokeilla tuota agar agaria myös jos olisi maultaan parempi. (:
Hei Maiju,
Ohjeessa vinkataan, että esimerkiksi Bonnelta löytyy valmis pyree. Itsetehty on tietty aina parempaa. Myös makuasiat on aina makuasioita. Minusta Bonnen sose on oikein hyvää, jos ei itse jaksa pyreetä valmistaa alusta asti. Olen kuullut myös, että agarin ja vegegelin mausta ei aina pidetä. Itse en ole huomannut näissä kummassakaan mitään makuja. Agarista usein sanotaan että se on hajuton ja mauton, joten ehkä se on sitten sopivampi vaihtoehto seuraavaan kakkuusi.
Komppaan, Kaslinkin kauravispi vaahtoutuu sata kertaa paremmin kuin Plantin, joten lopullinen voluumi on tällöin aivan eri. Eipä tainnut kakku minulla oikein nyt onnistua kun käytin Kaslinkiä, tuntui täysin mauttomalta ja koostumuskin on kysymysmerkki. Olisi pitänyt käydä lukemassa nämä kommentit ennen kun tein mutta…
Ehdotuksena tulevaisuutta varten Annille, että ”vegaanituotteiden” kohdalla kirjoittaisit tarkkaan minkä merkkinen/niminen tuote oli jota käytit. Se kun on vaan niin, että vaikka lehmänmaidosta tehty kerma on hyvin samanlaista merkistä riippumatta, voi kaura- ja muissa vegaanituotteissa olla hyvin suuria eroja merkkien välillä sekä koostumuksessa että maussa. 🙂
Samoin agar agar voi olla merkistä riippuen vähän eri kokoisina hiutaleina ja vaatia pidemmän keittoajan, kuten tuote jota itse nyt käytin (mutta sen onneksi sentään tiesin aiemmasta kokemuksesta).
Tämä kommenttini ei nyt tainnut tulla siihen väliin kun oli tarkoitus (vastauksena edelliseen kommenttiin kauravispin merkistä)
Suosittelen aina lukemaan kommentit myös, jos ohjeessa jokin on epäselkeää. Osa resepteistäni on tehty ennen Kaslinkin vispiä, joten siksi se ei tässä esimerkiksi lue. Pitääpä käydä muuttamassa ohjetta. Pyrin tekemään ohjeista aina mahdollisimman selkeitä, mutta hiukan jää myös leipurin pääteltäväksi. Agarista on tuolla muuten alussa mainttu, että käytin jauhetta 🙂
Kiitos vinkeistä 🙂
Meillä tuli niin paljon täytettä kun käytink aslinkin kaurakermaa että pikaisesti väänsin toisen kakun 20×30 cm astiaan. Eka oli 20 cm irtopohjavuoka..
Hei. Voiko tuorejuuston korvata jollain tai jättää pois? Meillä on pakko olla gluteeniton kaura enkä ole löytänyt gluteenitonta kaura-tuorejuustoa. Sojatuotteet ei myöskään sovi eikä kakao(vegaaninen valkosuklaa).
Kookos käy mutta se ei taida toimia kakussa? 🤔
Hei, kakusta ei kyllä tule ”juustokakkua” ilman ”tuorejuustoa”. En tiedä miten pysyy koossa tai miten käy maulle. Valitettavasti en osaa sanoa millä vegaanisella tuotteella voisit korvata tämän ainesosan, jos soijakin on poissuljettu.
Löysin kyllä tällaisen tuotteen, joka on gluteeniton:
https://www.foodie.fi/entry/violife-creamy-200g-maustamaton/5202390013836
Minä tein koevedoksen viikonloppuna käyttäen tuota violife creamy original ”tuorejuustoa” ja kermana käytin kookoskermaa maustettuna vaniljasokerilla. Liivatetta käytin massaan 4 lehteä ja kiilteeseen kaksi lehteä. Massa jäi hieman löysäksi (pysyi kyllä kasassa) eli kannattaa lisätä 1-2 lehteä. Kiille ei hyytynyt liki lainkaan, eli lehtiä lisättävä varmasti se kaksi! Massassa kookoskerma teki tietenkin kookoksisen maun, jolloin mansikka hukkui liki kokonaan, eli kokeilen seuraavan kerran mansikkaehutiivistettä tms (onko muita vinkkejä?). Kehuja tuli mausta kuitenkin ja ihana pehmeä koostumus!
Tein tämän ohjeen 20cm kakkuvuokaan Kaslink Kauravispistä. Varsin pian huomasin, että täytettä on ihan jäätävä määrä. Pikaiseen tein uuden keksipohjan 10cm vuokaan, että sain loput täytteestä käytettyä. Paitsi että täytettä jäi edelleen yli. Uusi pikainen keksipohja ja uusi 10cm kakkuvuoka. Tämänkin jälkeen täytettä jäi yli. Loput täytteestä meni roskiin.
Ohje on ajalta, jolloin Kaslinkin kauravispiä ei ollut vielä markkinoilla. Kaslinkin vispi käyttäytyy eri tavalla kuin muut kaurapohjaiset kermat, olen sen itsekin huomannut ja siitä löytyy keskustelua, myös tämän postauksen kommenteissa. Plantia käytin tässä ohjeessa, täytyy päivittää ohje sen osalta. Näissä kasvipohjaisissa tuotteissa on melkein poikkeuksetta eroja.
Voisiko tuon laittaa ohjeeseen että kaslinkiä tarvii vain 2dl? Jäi aika mauttomaksi tuo täyte..
Ohjetta on nyt päivitetty.
Onnistuukohan tämä, jos mansikkapyreen korvaa soseutetuilla pakastemansikoilla? 🙂
Kyllä! Sehän on pyreetä 🙂 Käytän usein itsekin juuri sitä.
Hei.
Mistähän tuota Agar Agaria voi ostaa?
Kajaanissa en ole löytänyt mistään kaupasta.
Keskonkaan valikoimissa ei ollut kuin jättipakkauksia, joten en raskinut tilauttaa.
Vegegeelillä oon tehnyt jotain, mutta tuo kiilteen tekeminen arveluttaa.
Ohjeessa lukee, että pitää nopeasti käyttää ettei hyydy ennenaikojaan.
Kuumana kun kiilteen kaataa, niin taitaa kakku sulaa 😉
Tarkoitus olisi kokeilla, kun on hääpäivä ja synttärit ensi viikonlopulla.
Muuten ohje kuulosti tarpeeksi helpolta minullekin.
Hei,
Hmm erikoista, agaria pitäisi löytyä suurempien ja täällä pääkaupunkiseudulla myös pienten markettien leivontaosastoilta. Meiralla on oma ja voin suositella sitä:
https://meira.fi/tuote/agar-agar-hyyteloimisjauhe/
Täällä lisää agarin käytöstä ja Meiran sivuilla vaihekuvia:
https://stg.anninuunissa.fi/vegaaninen-mansikka-raparperijuustokakku-g/
Kiitos tästä ohjeesta. Tein Itsenäisyyspäiväksi mustikoista. Sain onnistumaan, vaikka käytin ensimmäistä kertaa agaria. Hyvä ohje, kaikki kehuivat👍
Voi miten ihana kuulla 🙂 Herkullista Itsenäisyyspäivää!
Kuinka kauan pohjan pitää antaa olla jääkaapissa täytteen kanssa ennen kuin kiilteen uskaltaa kaataa päälle?
Pidän yleensä 1-2 tuntia. Koitan moussen pintaa sormella hiukan ja valutan kiilteen lusikan avulla täytteen päälle.
Ihana resepti, kiitos! 🙂 Ensimmäistä kertaa tämän reseptin myötä tuli ostettua ja testattua agarin käyttöäkin.
Ihana kuulla 🙂
Onko tämä kakku monelle hengelle suurinpiirtein? Olisin tekemässä brunssille, jossa 12 henkeä.
Heips, tämä on juurikin 10-12 hlö kakku. Pitääkin lisätä tuohon ohjeeseen!
Hei ! Tuohon kakkuun tulee 4 g agar agar jauhetta en omista vaakaa paljonko se määrä on tl :koissa.
Agar on merkitty grammoissa, jotta reseptissä on varmasti oikea hyydyttävä määrä. Mittakäsi kun meillä kaikilla on vähän erilainen. Yhden lukijan mukaan hyytyy myös 4 tl hyvin. Voit koittaa sitä. Agar agar merkeissä on aina myös hiukan eroja.
Kiitos !
Hei. Juuri on kakku hyytymässä😊
Huomasin, että ohjeessa lukee kai vahingossa 4g agar agaria, vaikka kai pitäisi lukea 4tl?
4tl kuitenkin laitoin😅
Kiitos ohjeesta😊
Eikun täytyy nyt korjata. Kyllä tuo 4g sittenkin taitaa olla oikein, sehän on n. 1tl? Tuolla 4tl tuli liian paksua mansikkapyreestä ja se hyytyi täytteen joukkoon yksinään. No, korjasin asian niin, että siirsin hälkiruokakulhoihin. Hyvää oli silti, eikä maistunut yhtään vegeltä 🙂