Sugar Cookies – Sokerikeksit perusohje
Sugar Cookies – Sokerikeksit perusohje on ohje, jota on kyselty usein. Taas ollaan ihan tavallisten asioiden äärellä, mutta ne ovatkin yleensä niitä kinkkisimpiä. Hyvä sokerikeksien perusohje on jokaisen herkullisen pikkuleivän alku. Miten saat juuri sopivasti makealta maistuvaa taikinaa, joka pysyy kasassa ja jota voit maustaa ja muuntaa mielesi mukaan? Päätin tehdä hieman kokeiluja omalla koekeittiölläni ja näin syntyi tämä helppo resepti. Halusin löytää sen kaikkeen sopivan perusohjeen – joulua silmällä pitäen. Tänä vuonna nimittäin leivotaan keksejä!
Tein tällä perusohjeella saman taikinan gluteenittomana – se toimii, mutta taikinasta tulee hieman murenevaisempi kuin vehnäjauhoilla. Vaihtamalla voin margariiniin saat maidottomia keksejä ja taikinasta tulee yhtä hyvin käsiteltävää. Kananmunan keltuaista en testannut vaihtaa vielä mihinkään, joten vegaanista ohjetta en päässyt testaamaan. Täytyy palata tuohon vielä uudestaan.
Värjäsin massaa myös pastaväreillä ja toin uusia makuja taikinaan aromeilla. Leivoin taikinoista kaksivärisiä keksejä ja cookies tyyppisiä keksejä. Kuulette niistä vielä myöhemmin. Nyt reseptiin!
Sugar Cookies – Sokerikeksit perusohje
OHJE (noin 20 kpl keksejä)
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl siro sokeria
- 1 keltuainen
- 1 tl vanilja-aromia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1/4 tl leivinjauhetta
- 1/4 tl suolaa
- Mittaa voi isoon kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa kuohkeaksi sekä vaaleaksi.
- Lisää keltuainen sekä vanilja-aromi ja vatkaa tasaiseksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voivaahtoon vähän kerrallaan, koko ajan vatkaten miedolla teholla.
- Kun taikina näyttää tasaiselta, lopeta vatkaus ja kippaa taikina jauhoitetulle alustalle.
- Taputtele taikina litteäksi ja kiedo kelmuun – laita taikina jääkaappiin 2 tunniksi tai yön yli.
- Voit myös pakastaa taikinan halutessasi ja ottaa käyttöön kun aloitat keksiprojektisi.
- Kaulitse taikina jauhoitetulla alustalla, ota muotilla taikinasta noin puolen sentin paksuisia keksejä.
- Paista keksejä 185 asteessa reilu 10 minuuttia tai kunnes ne saavat kevyesti kultaista väriä pintaan.
- Jäähdytä keksejä 5 minuuttia pellillä ja siirrä sen jälkeen ritilälle jäähtymään.
- Kuorruta keksit lopuksi haluamallasi tavalla.
Vinkkejä! Vaihda voi halutessasi maidottomaan margariiniin. Vaihda jauhot gluteenittomiin – vaikuttaa hieman murenevaisuuteen, joten keksitaikinaa ja valmiita keksejä täytyy käsitellä varoen! Käytä sirosokeria, jotta sokeri sulaa paremmin taikinaan. Tuplaa taikina kun haluat suuremman määrän keksitaikinaa!
Lisäksi
- aromeja
- pastavärejä
- Voit maustaa keksimassaa erilaisilla aromeilla oman makusi mukaan.
- Korvaa vanilja-aromi vatkausvaiheessa mieleiselläsi aromilla.
- Ennen keksimassan käärimistä kelmuun värjää se pienellä tipalla pastaväriä.
- Lisää tippa valitsemaasi pastaväriä keksitaikinan keskelle ja kääntele taikina tasaiseksi.
- Kääri keksimassa normaalisti kelmuun.
KEKSIVINKKEJÄ
- Lisää taikinaan pähkinöitä, rusinoita, suklaahippuja, karkkimurua tms. herkkuja ja tee cookies tyyppisiä keksejä.
- Mausta taikinaa myös mausteilla kuten kardemumma, kaneli ja muut jouluiset mausteet!
- Tee keksipalleroita, joita voit pyöritellä esimerkiksi kanelisokerissa.
Sokerikeksit perusohjeen raaka-aineet: voi, sokeri, jauhot, vanilja, leivinjauhe ja keltuainen.
Kuvassa näkyvä punainen keksitaikina on värjätty pinkillä pastavärillä.
Ihanaa kyllä! Tätä ohjetta oon kaivannut ja etsinyt. 🙂
Jes mahtavaa! 🙂 Pian tulee erilaisia reseptejä tänne blogin puolellle, joissa olen käyttänyt tätä taikinaa!
Saako tästä taikinasta tehtyä ns 3D-keksejä, joiden pintaan saa näkyviin kuvioita vai häviääkö kuviot paiston yhteydessä?
Hei Miuku,
Onnistuit kysymään juuri sitä ainoaa asiaa, jota en tällä taikinalla ole vielä kerennyt testata. En siis osaa vastata vielä. Aion kokeilla tätä ja muokkaan ohjetta sen mukaan sitten 🙂
Mukavaa viikonloppua!
Onnistuisiko ilman kananmunaa?
Hei Anna, en ole testannut ilman kananmunaa. Se on tärkeä sidosaine, jotta keksit pysyvät koossa, joten en voi suositella ennen testaamista jättämään keltuaista pois.
Moi ☺ootko tehnyt taikinaa gluteenittomana mitenkä se toimis kun on niin haurasta taikinaa
Hei Marianne, tätä reseptiä en ole koittanut gluteenittomana. Laittaisin sekaan ainakin psylliumia, jotta pysyisi paremmin kasassa. Kokeilemalla selviää pysyykö kasassa 🙂
Hei,
Voiko siro sokerin korvata tomusokerilla? Vaikuttaa hyvältä ja yksinkertaiselta ohjeelta, juuri sellaista keksiohjetta olen hakenutkin ?
Moikka Miia,
En ikinä vastaa 100% kyllä, jos en ole itse testannut. Eli en voi siis olla varma miten taikina toimii tomusokerilla. Oletan, että toimii hyvin, mutta se selviää tosiaan tstaamalla. Jos testaat niin kerro minullekin toimiko hyvin 🙂
Täytyy kokeilla, ajattelin kokeilla miten kaakaotomusokeri tai mansikkatomusokeri sopisivat kekseihin mutta ensin kokeilen tavallisella tomusokerilla ☺
Kuulostaa hyvältä, näin keksimassaan saa erilaisia makuja. Myös ihan tavallista kaakaojauhetta voi lisätä/korvata jouhojen joukkoon niin saa suklaista. Sen juuri äskettäin testasin. Taikinaan voi myös laittaa aromeja ja marjajauheita 🙂
Heissan, osaisitko vinkata miten kananmunan voisi tässä korvata? Tai vaihtoehtoisesti onko tiedossasi jokin vastaava keksiohje ilman kananmunaa. Haluaisin niin kokeilla keksikakkua!
Hei Roosa,
Yleensä kananmunan voi korvata banaani- tai omenasoseella. Keksitaikinassa en usko soseiden sitovan taikinaa kuitenkaan tarpeeksi. Minulla on munaton keksiohje, jolla voisi kokeilla, jos vaikka tekee vähän paksummat keksit:
https://stg.anninuunissa.fi/varikkaat-confettikeksi/
Kauanko nämä säilyvät? Voiko säilyttää huoneenlämmössä?
Hei Aurora,
Keksit säilyvät myös huoneenlämmössä ilmatiivissa rasiassa noin 3 viikkoa, joten voit leipoa keksit huoletta etukäteen. Valmiit keksit voi myös pakastaa esimerkiksi pakastepussissa ja ne säilyvät myös noin 3 kk hyvinä.
Hei! Kiitos reseptistä. Tein sillä keksejä, ja tuli oikein hyviä. 😊 Mutta etsisin niksiä tai lisäneuvoja tuohon taikinan värjäämiseen. Sain taikinaan hienot värit pastelleillla, mutta uunista lila tuli ulos suklaanruskeana ja pinkki voitaikinan värisenä. Mikähän mulla meni pieleen?
Moikka, kiva kun pidit ohjeesta 🙂
En ole mikään expertti taikinan värjäämisen kanssa, mutta kaksi asiaa ottaisin huomioon:
1. Väri muuttuu jos keksit saavat paistoväriä.
2. Käyttäisin syväpigmenttisiä värejä kuten ProGel geelivärit, jotta väri ei muutu kuumassa.
Tällä ohjeella kekseistä tuli todella, todella murenevia. Maku oli kohdillaan, mutta en usko että nämä kestäisivät ns. leimaamista tai juuri muuta kuviointia.
Erikoista. Itse olen käyttänyt tätä taikinaa esimerkikisi näihin kekseihin:
https://stg.anninuunissa.fi/candy-cane-cookies-piparminttukeksit/
Itse en ole saanut tällä ohjeella liian murenevaa taikinaa. Olisikohan sinun taikinaasi tullut liikaa jauhoja?
I would like to make the heart shaped cookies with the fruit filling shown in the photo. How do I make the hole for the filling? Do you cut it out or just push down in center so there is cookie under the filling? Is the filling added at beginning of baking or is it added after the cookie is done baking? I m not a cookie maker as you can tell! Thank you!!
Could you link the picture you mean? Or do you mean this:
https://stg.anninuunissa.fi/mureat-sydanpikkuleivat-kukkataidetta/
You have to make 2 times heart cookies and for the other one use smaller cookie cutter to make heart inside the cookie. After baking spread the jam to the other cookie and put other on top 🙂
Hei Anni! Haluaisin päällystää ja koristella keksit sokerimassalla eli keksit ei sais paiston aikana kauheesti muotoaa menetää tai suurentuu.Onnistuuko se sillä,et leivinjauhe jätetää pois vai onko sul jotain vinkkejä?
Jättäisin leivinjauheen pois ja olen itse onnistunut myös tällä ohjeella 🙂
Okei,kiitos💋pakastettu taikina vaa otetaa huoneen lämpöön sulaa ja se on käyttövalmis?entä kauan paistetut keksit säilyvät?ja miten niitä kannattaa säilyttää?
Kyllä, otat sulamaan ja kun on sulanut niin on käyttövalmis. Voit sulattaa myös jääkaapissa esimerkiksi ottamalla edellisenä päivänä sinne sulamaan. Keksit säilyvät useamman viikon leivosrasiassa.
Kokeilin tätä meidän erityiselle korvaamalla jauhot Finmixillä, voin maidottomalla margariinilla ja keltuaisen Organin eggreplacerillä. Taikina on nyt jääkaapissa. Toivotaan parasta. 🙂
Mahtavaa! Toivottavasti kekseistä tuli onnistuneita ja herkullisia. Gluteenittomat keksit ovat aina hankalia.
Hei!
Pitääkö taikinan antaa lämmetä huoneenlämmössä jääkapissa olemisen jälkeen? Taikinani halkeili vain, kun yritin kaulia jääkaapin jälkeen.
Hei, taikina on aluksi vaikeasti käsiteltävää, sitä voi pehmittää hiukan. Jos jauhoja menee taikinaan liikaa voi se halkeilla enemmän.
Hei, kauanko sanoisit, että valmiit keksit säilyvät? Tulisiko niitä säilyttää suljetussa rasiassa huoneenlämmössä?
Keksit säilyvät viikkoja juurikin suljetussa rasiasssa huoneen lämmössä. Aistinvarainen arviointi mukaan 🙂
Hei voiko vanilja aromin korvata jollakin muulla esim vaniliasokerilla? Miten saisi osasta taikinasta tummaa voiko esim lisätä kaakaojauhetta ja jos lisää niin pitääkö osa jauhoista korvata sillä vai voiko vain lisätä ohjeeseen?
Vanilja-aromin voi aina korvata vaniljasokerilla tai vaniljatangon siemenillä – kun se on mauste voi sitä helposti säädellä. Voitkorvata osan jauhoista kaakaoauheella.
Hei, kun keksit laitetaan pellille kuinka pitkä väli kekseissä pitää olla eli leviääkö keksi uunissa?
Eivät leviä – reilun sentin olen itse jättänyt kuitenkin 🙂