| |

Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus)

Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus)

Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus) on kakku ja resepti, jota olen pitkään hautonut mielessäni. Olen pyöritellyt moussereseptin raaka-aineita, määriä ja makuja ehkä vähän liikaakin. Lopulta päädyin makuna vadelmaan, koska kotimaiset vadelmat ovat sesongissa juuri nyt ja muutenkin vadelma on yksi lempimarjoistani. Päätin myös juuri ennen leipomista vaihtaa sitruuna + vadelma yhdistelmän suklaa + vadelma yhdistelmään. Ensinnäkin siksi, koska tässä reseptissä testasin suklaan makuista velvet kuorrutusta ensimmäistä kertaa ja toiseksi siksi, että tein muutama viikko sitten vadelma-sitruunakakun, joka oli muuten taivaallista. Katso resepti täältä.

Haluan sanoa muutaman sanan vadelmamoussesta. Se on tässä reseptissä unelman kevyt, kuohkea ja täydellinen! Miksi? Koska tein moussen ensimmäistä kertaa valkuaisista, kermasta ja itse keitetystä vadelmapyreestä. Ahh koostumus on täydellinen. Juuri sellainen unelman kevyt, jota joskus maistoin Tukholmassa konditoriassa, jossa tilasin palan sitruunamoussekakkua. Kysyin moussen ohjeesta ja sain vinkin valkuaisvaahdosta, jota halusin ehdottomasti testata itse. Ja se kyllä toimii täydellisesti!

Toiseksi haluan mainita suklaasprayn ja velvet kuorrutuksen. Luulen, että suklaasprayt ovat uusia tuttavuuksia monelle kotileipurille. Kaakaovoista tehty suklaaspray on suosiossa Ranskassa, jossa sillä kuorrutetaan pieniä kauniita leivoksia. Nyt voit siis loihtia yhtä ihania leivonnaisia kotona kuin Pariisin patisserioissa! Suklaasprayn avulla kakun pintaan voi loihtia täydellisen samettisen pinnan. Suklaasprayn maku on kevyt ja melko mauton, mutta tässä onkin kyse enemmän tyylilajista. Ajatuksena samettinen suklaapinta voi vaikuttaa vaikealta toteuttaa, mutta huoli on turha. Spraypullo kannattaa lämmitellä kuumassa vedessä ja jäisen kakun pintaan suihkutettuna kaunis pinta syntyy kakun päällimmäiseksi kerrokseksi kuin itsestään. Ulkonäön lisäksi kaunis samettinen suklaapinta pitää myös kakun kosteuden ja kuohkeuden kakun sisällä. 400 ml pullo riittää helposti jopa 5-6 kakun kuorrutukseen.

Lopuksi haluan hehkuttaa uutta ihanaa silikonista kakkuvuokaani. Queen kakkuvuoka on italialaisen valmistajan Pavonin kakkuvuoka, joka on suunniteltu ammattilaiskäyttöön. Vuoka ei irrota makua tai väriä leivonnaiseen (kuten jotkut silikonituotteet) ja se on helppo pestä. Pakastettu kakku irtosi vuoasta kuin unelma ilman voitelua tai muita niksejä. Rakastuin täysin vuoan helppokäyttöisyyteen! Seuraavaksi kokeilen saman sarjan Bombee kakkuvuokaa, johon teen ehdottomasti jotain vielä suklaisempaa!


Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus)

Riittävyys: noin 10 hlö.

Vadelmamousse:

  • 4 liivatelehteä
  • 250 g vadelmia
  • 1 dl tomusokeria
  • 3 dl kermaa
  • 2 valkuaista
  1. Laita liivatteet likoamaan 5 minuutiksi isoon kulhoon, jossa on kylmää vettä.
  2. Mittaa vadelmat ja sokeri kulhoon ja aja tasaiseksi.
  3. Kaada pyree siivilän läpi, niin että kuoret ja siemenet jäävät siivilään.
  4. Lämmitä siivilöity pyree ja sulata liivatteet kuumaan pyreeseen. Jäähdytä kunnolla.
  5. Erottele valkuaiset puhtaaseen kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi ja vaaleaksi.
  6. Vatkaa kerma myös kuohkeaksi, mutta ei liian kovaksi.
  7. Lisää vadelmasose 3 erässä kerman joukkoon ja kääntele hyvin nuolijalla.
  8.  Lisää valkuaiset neljässä erässä ja kääntele hyvin moussen sekaan nuolijalla.
  9. Kaada vadelmamousse Queen-kakkuvuokaan ja laita vuoka jääkaappiin noin tunniksi.

Vinkki! Voit tehdä tällä ohjeella moussekakun normaalisti hyydyttämällä kakun jääkapissa, jos et käytä suklaaspraytä. Kakku hyytyy noin 4-6 tunnissa. Jos käytät irtopohjavuokaa suosittelen 15-18 cm halkaisijaa tähän määrään moussea.  

Keksipohja:

  • 50 g keksimurua (digestive tai kaurakeksi)
  • 20 g voita
  1. Murenna keksit hienoksi ja lisää sekaan sulatettu voi.
  2. Painele keksimuru hieman hyytyneen kakun päälle varovasti taputellen ja siistien reunat.
  3. Laita kakku pakastimeen yön yli jäätymään.
  4. Ota kakku huoneenlämpöön vasta juuri ennen kuorrutusta.

Vinkki! Keksimurua saattaa jäädä yli, jos jätit vähemmän tilaa keksipohjalle kuin minä. Pohjasta voi tehdä todella ohuen. Voit tehdä kakun myös ilman pohjaa pelkkänä moussena halutessasi!

Koristelu:

  1. Irrota jäinen kakku silikonisesta vuoasta varovasti heti kun otat sen pakkasesta.
  2. Käsittele suklaasprayt ohjeen mukaan eli lämmitä 30 asteisiksi ja suihkuta 30 cm etäisyydeltä suoraan jäisen kakun pintaan.
  3. Saat liukuvärjätyn kakun suihkuttamalla alaosan ensin pinkiksi ja sen jälkeen yläosan vaaleanruskeaksi.
  4. Laita kakku jääkaappiin sulamaan muutamaksi tunniksi.
  5. Koristele kakku vadelmilla ja syötävillä kukilla juuri ennen tarjoilua.

Vinkki!  Irrota jäinen kakku hyvin varovasti vuoasta, jotta sen pinta on täysin sileä. Näin saat suklaakuorrutuksesta tasaisen. Jos pintaan jää koloja tai epätasaisuuksia, näkyvät ne helposti. 400 ml pullo suklaasprayta riittää varmasti 5-6 kakkuun, niin vähän sitä kuluu yhteen tämän kokoiseen. 

Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus) - Leivonta - Kakut

Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus)

Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus)

Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus)

Katso millaisen ihanan marjaisan velvetkakun KakkuKatri teki hetki sitten samalla Queen kakkuvuoalla!

Seuraatko minua jo:

 Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

32 Kommenttia

  1. Ihanan pehmoisen ja raikkaan näköinen kakku! Nams! 🙂

    1. Kiitos Taru 🙂 Kakku oli juurikin pehmoinen kuin pumpuli. Harmi ettei ole leikkauskuvaa. Mukavaa loppuviikkoa!

  2. Mari sanoo:

    Onnistuuko tämä ns tavallisena juustokakkuna eli ilman pakastamista (jos siis ei tee tuota suklaaspray-pintaa) ? Miten siis tuo valkuaisvaahto vaikuttaa hyytymiseen? Onnistuuko ihan tavalliseen tapaan jääkaapissa hyydyttämällä?

    1. Hei Mari,

      Voit tehdä tällä ohjeella hyydytetyn moussekakun myös hyydyttämällä jääkaapissa. Otin pienen määrän moussea sivuun ja testasin tämän asian reseptin yhteydessä, joten se toimii myös ja kakusta tulee ihanan makuinen 🙂 Valkuaisvaahto ei vaikuta hyytymiseen vaan tekee moussesta ihanan kevyttä ja kuohkeaa.

  3. tarja sanoo:

    Onnistuuko käyttää tätä täytekakun täytteenä

    1. Hei, kyllä onnistuu – sitten se on ikäänkuin kakkumousse ja voi hyydyttää jääkaapissa 🙂

  4. Jonsku sanoo:

    Mitenkä tuo spray lämmitetään? Olisi tarkoitus Itseisyyspäiväksi tehdä tätä vuokaa ja sprayta käyttämällä kakku ?

    1. Hei Jonsku,

      Sinun pitäisi saada ohjeet sprayn käyttöön kaupasta, josta olet sen hankkinut 🙂 Kannattaa tarkistaa tarkat ohjeet. Lämpimän veden alla lämmitys. Mukavaa leivontaa!

      1. Jonsku sanoo:

        Tänään juuri kävin hakemassa sinun verkkokaupasta tilatun paketin ? mutta siellä ei ainakaan tullut mukana ohjetta ?

          1. Jonsku sanoo:

            Vielä hölmö kysymys: mistä tietää kun purkki saavuttaa tuon tarvittavan lämpötilan?

  5. Jonsku sanoo:

    Voi minua pöljää, en huomannutkaan että tuolla tuotteen sivulla oli ohje. Pitääpi käydä taas Silmäasemalla ? Kiitos Anni ?

    1. No ei kaikkea aina huomaa 🙂 Muista olla huolellinen ja peitellä pinnat ennen suihkutusta! Mukavaa leivontaa!

  6. Kun pullo on kädenlämpöinen suurinpiirtein ja huomaat pulloa ravistellessa, että siellä massa liikkuu hyvin ja suihkuttamalla tulee kaunista jälkeä 🙂

  7. Martina sanoo:

    Hei! Oletko käyttänyt ohjeessa vispi- vai kuohukermaa? ?

      1. Martina sanoo:

        Kiitos pikaisesta vastauksesta 🙂

  8. Anni sanoo:

    Kuinka valmis kakku tulisi säilyttää, ettei pinta kärsi? Entä voiko suklaasprayn päälle käyttää vielä esim. Candy meltsejä, vai kärsiikö kuorrute?

    1. Hei Anni, kakku säilytetään jääkaapissa, kuten juustokakut ja muut hjyydytettävät kakut. Pinta ei kärsi jääkaapista ja pysyy kyllä pitkään hyvänä. Suklaaspray on kaakaovoita, joka kovettuu pakastetun kakun pintaan, joten se on kestävä muutenkin. En ole ihan varma mitä meinasit candy meltseillä tehdä pintaan, mutta lähtökohtaisesti suosittele. Itse olen käyttänyt vain pieniä koristeita myös sen takia, että kaunis pinta pääsee oikeuksiinsa 🙂

  9. Mamma sanoo:

    Minä tein tätä kakkua juuri tuohon ihanaan vuokaan ja maku oli aivan taivaallinen. Minun kakkuuni oli jäänyt pieniä koloja, suihkuttelin koloja piiloon suklaaspraylla. Olisikohan pitänyt pudottaa kakkua pöydälle ennen kuin laittaa sen pakastimeen? Kävihän se mielessä, mutta en uskaltanut 🙂

    1. Kiitos palauttesta 🙂 Pudottelu tai itseasissa vuoan varovainen heilutus/ravistelu voi auttaa tosiaan saamaan pienet ilmakuplat pois kakun pinnasta. Ihanaa joulun odotusta!

  10. Hanna sanoo:

    Käykö tähän pakastemarjat? Kohta 7, sekoitetaanko kermavaahtoon vadelmat nuolijalla vai sähkövatkaimella? Tämä on jo pakastimessa, mutta kyselen vastaisuuden varalta ?

    1. Hei Hanna,

      Oikein hyvin voi käyttää pakastemarjoja 🙂 Kohta 7 – sekoita nuolijalla. Lisään sen selkeyttämään reseptiä. Toivottavasti pidät kakusta! Tämä on yksi suosikkini moussekakuista 🙂

  11. Veera sanoo:

    Hei Anni!

    Suunnittelin tekeväni tästä moussesta ns. normaalin juustokakun. Jäin miettimään reseptissä mainittua kohtaa ”Jos käytät irtopohjavuokaa suosittelen 10cm halkaisijaa tähän määrään moussea.” Onko tämä tosiaan riittävä määrä vain 10cm halkaisijaltaan olevaan kakkuun vai puhutaanko tässä kenties vuoan korkeudesta? Mikäli mousse riittää halkaisijaltaan isompaan kakkuun, minkä kokoiseen uskoisit sen riittävän? 🙂

    1. Heippa Veera,

      Paino-virhepaholainen on nyt korjattu. Siellä pitäisi lukea 15-18 cm vuokaan 🙂 ja tietenkin tässä on taas makuasia haluaako korkean tai matalan kakun. Pieni halkaisija = korkea kakku ja iso halkaisija = matala kakku.

  12. Emmu sanoo:

    Moikka! 🙂

    Ajattelin synttäreilleni kokeilla tätä kakkua ja kohta pitäisi tilata tarvikkeita. Jäin miettimään kuitenkin tuota suklaasprayn väriä. Omaan silmään näyttää että olisi valkoista ja vaaleanpunaista 😀 en ole näitä siis ennen käyttänyt niin siksi mietin noita värejä 😅

  13. Hei, kiva kun kiinnostuit tästä kakusta 🙂 voit tottakai valita myös vaaleanpunaisen ja valkoisen sprayn tai käyttää vain vaaleanpunaista. Mukavaa leivontaa!

  14. Riina sanoo:

    Hei! Tein ohjeellasi silkinpehmeän vadelmamoussekakun. Tai siis yritin tehdä, mutta jostain syystä sain lopputulokseksi kokkareisen moussen. Missähän voisi olla vika?

    1. Kuulostaa siltä, että massa on juoksettunut. Siihen voi olla syynä jokin näistä:

      1. Liian nopea sekoitus varsinkin valkuaisvaahdon lisäämisen aikana.
      2. Vadelmasose ei ole kunnolla jäähtynyt.
      3. Jääkaappikylmä kerma (muutenkin massojen eri lämpötilaerot saattavat vaikuttaa lopputulokseen.

  15. Julia sanoo:

    Moi,
    Voiko tässä moussessa käyttää vadelmien sijaan mansikoita tai muita marjoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *