Pikakakku: Vaniljainen Mansikkakakku
Sunnuntaina aamusta lähdettiin mansikkapelloille keräämään itse makeaa kesän satoa. Mikä olisi ihanampaa kuin kökkiä aamuauringossa mansikoita maistellen ja itselleen keräten juuri ne kauneimmat marjat? Kotona päätin leipoa kakun. Yksinkertaisen perinteisen mansikkakakun, jossa on myös omia suosikkejani pensasmustikoita piristeenä. Tavallisen kermavaahdon korvasin Dr. Oetkerin vaniljan makuisella kakkumoussella. Mikä muu kuin vanilja sopisi mansikoiden kanssa yhtä hyvin? Koristeena herkässä kakussa on sokerihelmiä.
Vaniljainen Mansikkakakku
4 munan sokerikakkupohja:
- 4 kananmunaa
- sokeria
- vehnäjauhoja
- perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhoa
- 1 tl vaniljasokeria
- Aloita voitelemalla ja jauhottamalla irtopohjavuoka (18 cm).
- Mittaa munat yhteen lasiin ja toiseen lasiin saman verran sokeria.
- Mittaa jauhot kolmanteen lasiin, niin että niitäkin on yhtä paljon kuin munia ja sokeria. Ks. kuva. Muistathan, että vehnäjauhoja on ainakin 50% jauhoista.
- Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää vaniljasokeri sokeriin.
- Vatkaa sokerit ja munat kuohkeaksi vaahdoksi monitoimikoneessa.
- Lisää jauhot siivilän läpi muutamassa osassa ja kääntele nuolijalla varovasti munavaahtoon.
- Kaada taikina jauhotettuun vuokaan.
- Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia riippuen uunin tehosta. Tarkista kypsyys puutikulla.
- Jäähdytä hetki vuoassa ja nosta sitten ritilälle jäähtymään.
- Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
Vinkki! Kun kakku on uunissa voit valmistaa täytteen ja kuorrutuksen:
Täyte, kuorrutus ja koristelu:
- 1 litra mansikoita
- 50 g pensasmustikoita
- 1 banaani
- 1 pussi Dr. Oetker kakkumoussea
Kostutus:
- 1,5 dl kevyt maitoa
- 1,5 tl vaniljasokeria
- Halkaise isoimmat mansikat kauniiksi lohkoiksi/viipaleiksi ja pilko banaani ohuiksi siivuiksi.
- Valmista kakkumousse ohjeen mukaan (vatkaa jauhe 2 dl kylmää maitoa ja lisää lopuksi sekaan 1,5 dl vatkattua kermaa). Laita kylmään odottamaan.
- Kostuta kakun alimmainen kerros vaniljamaidolla. Asettele puolet banaanisiivuista pohjan päälle sekä muutama mansikkasiivu. Lisää ohut kerros kakkumoussea ja tasoita.
- Nosta päälle toinen kerros kakkua ja toista täytteet.
- Nosta päälimmäiseksi siistein kakkupala ja kostuta se myös päältä.
- Laita loput moussesta kakun päälle ja levitä sitä kauttaaltaan kakun päälle ja sivuille. Käytä apuna veistä.
- Ripottele loput mansikat ja mustikat kakun päälle keoksi ja koristele sokerihelmillä.
- Kakku on valmis tarjoiltavaksi!
Vinkkejä: Voit halutessasi myös pursottaa kakkumoussen kakun päälle. Käytä mansikoita ja mustikoita oman makusi mukaan määrällisesti. Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan. Leikkaa silloin kakku vain kahteen osaan ennen täyttämistä.
Myös näillä sopii
Herkutella
Rentouttavaa Juhannusta – viimeinen matka kaksin
Vauvan Mustikkamuffinssit (ei lisättyä sokeria) (8 kk +)
Pääsiäiskakku – Päärynä-suklaakakku
Arkiruokavinkki: Kikhernetikkarit (G, Ve)