Sitruuna-Vadelmajuustokakku Vadelmamarengilla
Sitruuna-Vadelmajuustokakku Vadelmamarengilla – Apua, en kestä miten ihana tästä tuli! Ensimmäiset sanat, jotka pääsivät suustani kun kakku, jonka resepti syntyi tehdessä oli valmis. Pidin Pop Up kahvilaa Kauniaisissa kukkakauppa Ihana Kukkasessa ja tämä kakku oli suosituin kaikista kahdeksasta kakusta, joita kahvilassa oli tarjolla. Se myytiin loppuun ensimmäisen vartin aikana ja moni asiakas jäi harmittelemaan, ettei saanut omaa palaa. Minä olin yksi näistä harmittelijoista. Olisin halunnut oman kakkupalan.
Tässä kakussa kaikki menee täydellisesti yhteen makujen ja tekstuurin osalta. Rapea pohja, pehmeä täyte ja oi niin samettinen marenkihuntu. Vadelma ja sitruuna – no ne vaan sopii yhteen. Vieläkin haaveilen palasta tätä unelmaa. Taidan leipoa uuden.
Sitruuna-Vadelmajuustokakku Vadelmamarengilla
Noin 8-10 hlö
Pohja:
- 150 g digestive keksejä
- 50 g voita
- ripaus fariinisokeria (valinnainen)
- Pingota leivinpaperi 20 cm irtopohjavuoan pohjalle.
- Aja keksit esimerkiksi blenderissä hienoksi.
- Sulata voi kattilassa ja yhdistä kaikki aineet ja sekoita kunnolla.
- Painele keksipohja irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.
Täyte
- 200 g tuorejuustoa
- 3 dl vispikermaa
- 2 dl tomusokeria
- 1 sitruunan mehu + kuori
- 3-4 liivatelehteä
- 1 tl aitoa vaniljasokeria
- kotimaisia vadelmia
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (5min).
- Purista ja raasta sitruuna.
- Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata puristetut liivatelehdet mehuun. Jätä jäähtymään.
- Vatkaa tomusokeri ja vaniljasokeri tuorejuuston kanssa notkeksi.
- Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa.
- Vatkaa liivateliemi tuorejuustomassan sekaan ohuena nauhana.
- Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto ja sitruunan kuoriraaste.
- Aseta irtopohjavuoan reunoille reunakalvo halutessasi siistin pinnan kakun reunoille.
- Kaada täyte keksipohjan päälle ja asettele vadelmat täytteen päälle.
- Laita hyytymään jääkaappiin ainakin 5 tunniksi tai yön yli.
- Tee marenki vasta kun kakku on hyytynyt.
Vadelmamarenki
- 3 valkuaista
- 2.5 dl sokeria
- 1 dl vettä
- 3 tl aitoa vadelmajauhetta
- 1 tippa pinkkiä geeliväriä
- Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi kovaksi vaahdoksi.
- Kuumenna kattilassa sokeri ja vesi 115-120 asteiseksi.
- Kaada sokeriliemi valkuaisten joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
- Jatka vatkaamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.
- Lisää tippa geeliväriä sekä vadelmajauhe ja vatkaa tasaiseksi.
- Kaavi marenki hyytyneen kakun päälle ja viimeistele palettiveitsellä nätiksi.
- Polta marengin pintaa kevyesti tohottimella.
- Tarjoile kakku!
Moikka! Onpa vallan suloinen kakku!
Mulla olisi yksi kysymys prinsessakakusta ja ajattelin kääntyä puoleesi tässä. Olisin siis tekemässä vegaanista prinsessakakkua ja mietin, että miten marsipaanin voisi välttää kokonaan.. En ole koskaan sitä käyttänyt ja luin, että kakun pinta saattaa alkaa hikoilemaan, jolloin marsipaani olisi hyvä laittaa vasta syöntipäivänä. Olisiko mitään vaihtoehtoista tapaa? Tietty tavallinen täytekakku varmaankin toimisi, mutta haluaisin kokeilla jotakin muuta.
Hei Roosa, Kiitos paljon <3 Minun mielestäni perinteiseen prinsessakakkuun marsipaani kuuluu olennaisena osana, jotta sitä voidaan sanoa prinsessakakuksi 🙂 Voithan kuorruttaa toki kakun jollain muulla tavalla, niin että se näyttää prinsessakakulta, mutta maku ei ole silloin sama 🙂
Kiitos pikaisesta vastauksesta! 🙂 Tiedän, ettei kakkua voi prinsessakakuksi kutsua ilman marsipaania, en vain ole koskaan käyttänyt sitä, joten hieman jänskättää mitä siitä tulee. Jos teen kakun muuten valmiiksi edeltävänä päivänä ja laitan marsipaanin vasta syöntipäivänä, onko tämä siis ok?
Mielestäni marsipaani on helppoa käsitellä. Tekisin itse juuri noin. Eli muuten voit tehdä kakun kokonaan valmiiksi, mutta kuorrutus tarjoilupäivänä. Harjoitus tekee mestarin. Ks. linkki prinsessakakun resepti:
http://stg.anninuunissa.fi/2015/04/kevaiset-prinsessakakut-aidille.html
http://stg.anninuunissa.fi/2016/06/valkoiset-prinsessakakut-valmistujaisiin.html
http://stg.anninuunissa.fi/2014/08/prinsessakakku-eli-prinsesstarta.html
Toimiiko tämä marenki myös pursotettuna? Mietin uunijäätelön päälle ja myös sivuille.. voisiko marengin tehdä valmiiksi muutamaa tuntia ennen ja säilyttää pursotinpussissa jääkaapissa ennen jäätelön päälle lisäämistä?
Hei Johanna, marenki mitä tässä kakussa on on italialainen marenki, mutta maustettuna ja värjättynä. Sitä voi pursotella. Sen voi tehdä valmiiksi ja pakastaakin, joten vastaus on kyllä. Olen huomannut, että marengin koostumus on parasta heti kun se on valmis, mutta tosiaan voi tehdä valmiiksi ja pursottaa myöhemminkin. 🙂
Ok, kiitos ? Tarvitsisin vadelmajauhetta jo huomenaamulla, osaatko sanoa myykö tätä pk-seudulla kukaan kivijalkaliike?
Hei Johanna, en ole tietoinen, että tätä jauhetta olisi muilla myynnissä. Voit tilata verkkokaupastani ja valita kassalla noudon varastolta, joka sijaitsee Espoossa Tapiolassa. 🙂
Ok, kiitos ? Tarvitsisin vadelmajauhetta jo huomenaamulla, osaatko sanoa myykö tätä pk-seudulla kukaan kivijalkaliike?
Hei, valitettavasti en ollut huomannut tätä viestiäsi aiemmin. Vadelmajauhetta en tiedä myytävän muualla kuin minun verkkokaupassani.
//Anni
Moikka Anni!
Toimisiko mielestäsi tämä marenki täytekakun kuorutteena? Ja jos kuoruttaisin halk 26cm kakun niin olisiko määrä esim tupla tästä reseptistä?
Miten kyseinen marenki kestää säilytystä jääkaapissa?
Kiitos avusta jo etukäteen <3
Moikka,
Hei kyllä toimii myös kuorrutteena! Olen käyttäny esim tässä ks. linkki alla kakussa 🙂
http://stg.anninuunissa.fi/2016/08/sitruuna-mustikkakakku.html
Tuon reseptin määrä varmasti riittää kuorrutukseen – tässä juustkakun päällä on iso "kasa" marenkia, kuorrutuksen ei tarvitse olla yhtä paksu. Marenki kestää hyvin jääkaapissa kakun päällä, mutta laittaisin sen kakun päälle heti kun sen olen vatkannut. Ei tykkää siitä jos sen jättää kulhoon odottamaan.
Kiitos vinkeistä ❤️
Ole hyvä 🙂
Hei! Ihanan näköinen kakku!? Pystyisiköhän tämän tekemään ilman liivatetta tai miten sen voisi korvata?
Hei Hanna,
Kiitos <3 Voit hyydyttää juustomassan vege-gelillä tai agarilla (ks. pakkauksen ohjeet käyttöön). Valitettavasti suhteita minulla ei ole itselläni antaa, koska en ole tähän reseptiin testannut. Mukavaa sunnuntaita!
Tarviiko marengin pintaa välttämättä käsitellä tohottimella? Kakku näyttää ihanalta ja haluaisin kokeilla, mutta tohotin puuttuu..
Hei Susna 🙂 Ei tarvitse, se on vaan ulkonäkö seikka. On ihan yhtä hyvää ilman käsittelyä. Mukavaa viikonloppua!
Minkälaista tuorejuustoa käytit tässä? Mietin kun itselläni löytyy valmiiksi sitruunatuorejuustoa että voiko sitä käyttää vai pitääkö olla normaali? ”
Hei Sonja, mainitsen aina erikseen, jos ohjeessa pitää käyttää vain tietynlaista tuorejuustoa – itse käytän aina Philadelphiaa, koska maultaan ja rakenteeltaan se on minusta parasta. Mutta voit siis korvata tuotejuuston. Kannattaa tarkistaa kuinka paljon maustettu tuorejuusto sisältää sokeria, että kannattaako sinun jättää ohjeessa lisättävästä sokerista osa pois 🙂
Kiitos aivan mahtavasta reseptistä. Tämä juustokakku vei koko perheen kielet mennessään pääsiäisen jälkiruokana ja maistui hyvältä vielä pari päivää myöhemminkin. Epäilin sitä kuorrutuksen takia. Pääsin vieläpä leikkimään uudella toholla. Ostin valtavan sitruunan ja ensi kerralla riittää pienempi. Nam!
Hei Marjut, kiitos mukavasta viestistäsi. Tämä ohje on tosiaan ihana ja ihastuin kakkuun itsekin!Mukavaa kevättä!
Hei. Ajattelin kokeilla reseptiä viikonloppuna. Haluaisin vielä varmistuksen, että voiko vadelmat laittaa kakkuun jäisinä ??
Ehdit varmaan jo tekemään kakun. Minä laitoin jäisiä vadelmia, jotka ensin sulatin ja siivilöin liian nesteen pois. Onnistui loistavasti.
Hyvä vinkki Marjut 🙂 Kiitos kun kävit kommentoimassa!
Hei, laitoin itse tuoreita, koska oli kesä. Pakasteet voivat vetisyttää täytettä hieman, mutta en näe miksi niitä ei voisi laittaa 🙂
Hei,
testasin reseptiä ja kakku oli aivan todella hyvää. Kiitos reseptistä! Olen suunnitellut tekeväni tätä juhliimme, mutta marenki pitäisi pursottaa mielellään jo edellisenä päivänä. Onko mitään vinkkiä, jolla marengin sulamisen voisi estää? Koekakussa nimittäin näin kävi.
Hei Marianne 🙂 Ole hyvä, tämä kakku kuuluu omiin suosikkeihini! Minulle käy välillä myös niin, että marenki sulaa. Nyt joudun kertomaan, etten tiedä ihan tarkkaan mistä se johtuu. Marenki saattaa reagoida lämpöön ja kosteuteen, joka vaikuttaa koostumukseen. Se riski siis on että marenki sulaa, mutta olen tehnyt tämän kakun itse onnistuneesti myös edellisenä päivänä ilman sulamista. Voit toki tedä marengin valmiiksi, mutta lisätä sen kakun päälle vasta ennen tarjoilua.
Kauan tämä kakku(marenkikuorrute) säilyy valmiina? Vai pitääkö syödä heti?:)
Hei Elina,
Kakku säilyy kuten muutkin juustokakut 2-4 pv kylmässä säilytettynä. Parhaillaan ja kauneimmillaan kakku on tietenkin tekopäivänä 🙂
Hei,
Ohjeessa ei ollut fariinisokerin määrää, eikä vadelmien määrää. Kuinka Paljon näitä mahtaa tulla?
Hei Jipsu,
Jätän aina vähän soveltamisen varaa resepteihin 🙂 Fariinisokeria ripaus tai ei ollenkaan pohjaan. Vadelmia voi asetella täytteen päälle oman maun mukaan noin 5-10 kpl. Mukavaa päivää!
Hei! Voisiko tähän tehdä tavallisen marengin, eli ihan vain valkuaisia ja sokeria? Jonka sitten maustaa vadelma-aromilla ja värjää pastavärillä. Mikähän olisi hyvä valkuaisten ja sokerin määrä jos näin tekee?
Ja vielä lisäyksenä, minulla on 23cm irtopohjavuoka, voisikohan ohjeen tehdä 1,5kertaisena?
Voit toki tehdä marengin myös kypsyttämättä sitä 🙂 Alla linkki helppoon ohjeeseen millä olen itse tehny:
https://stg.anninuunissa.fi/helppo-raparperi-marenkitorttu/
Tekisin 23 vuokaan tuplana tai 1.5 kertaisena. Riippuu kuinka korkean kakun haluat 🙂
Heippa!
Pystyisikö marengin sokerin korvaamaan maustetulla tomusokerilla? 🙂
Kakku näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta, että pakko päästä testaamaan!
Heippa Janina,
En ole tehnyt ikinä italialaista marenkia tomusokerilla.. tässä ohjeessahan sokeri sulatetaan veden sekaan ja kuuma sokeriliemi kaadetaan valkuaismassaan, jolloin se kypsentää marengin. Valitettavasti en osaa kokeilematta sanoa miten käy tomusokerilla. Kakku on taivaallista muuten! <3
Aah totta! Olimpa hölmö, en ajatellut loppuun asti. Kiitos vastauksesta! :’)
Monelle hengelle tästä kakusta riittää? 🙂 upea kakku!
Tämä on ihanaa! Kakusta riittää noin 8-10 hengelle. Päivitän sen myös ohjeeseen 🙂
Hei, tein eilen itse kakun valmiiksi tämän päivän juhliin. Huomasin kuitenkin vasta nyt, että tuon italialaisen marengin valmistus vaatisi lämpömittaria, jossa lämpö nousee 120 asteeseen. Meillä on vain teeveden keittoon tarkoitettu mittari, jonka asteikko loppuu n. 110 asteeseen. Pohdinkin tässä nyt, kannattaako kakku tehdä sittenkin ilman marenkia, ettei vaan menisi piloille, jos marenki ei onnistukaan ilman. Kaipa se on ihan hyvää ilmankin, vaikka tietysti marenki on tässä kai vähän se koko jutun juju. 🙂
Osaatko sanoa, miten tarkka tuo lämpötila on, eli täytyykö liemen lämmön olla juuri tuo 115-120 kun se kaadetaan valkuaisvaahtoon? Tai toisaalta haittaako, jos lämpötila nousee yli sen? Onko idea, että marenki tuolla tohottimella polttamalla kovettuu myös alta, vai jääkö se ”sisältä” raa’aksi? Entä kuinka paljon etukäteen marengin voi pintaan laittaa? Kestääkö se odottaa jääkaapissa esim. 2h vai ehtiikö jo tuossa ajassa sulaa?
Kiitos tosi paljon vastauksista jo etukäteen! 🙂
Moikka Ani,
Vastaus tulee nyt liian myöhään – viikonloppuisin pidän itsekin välillä vapaata leipomisesta ja kysymyksiin vastaamisesta 🙂 Toivottavasti kakkusi onnistui ja oli herkullista.
Leivonnassakin voi soveltaa, moni tekee marengin ilman mittaria mututuntumalla – tosin se on silloin hiukan vaikeampaa. Se että lämpötila jää vähän alle tai yli ei haittaa. Marengin kypsyyden voi kokeilla ottamalla vaahtoa sormien väliin, jos sokerikiteet ovat sulaneet on se valmista.
1. Marenki ei sula kun se on tehty näin. Marenki jää pehmeäksi eikä siitä ole tarkoitus saada edes kovaa. Kakun päälle laitettava pehmeä marenki on eri asia kuin kuvat rapeat marengit.
3. Kuuma sokeriliemi lisätään siksi, että valkuainen kypsyy. Tohottimen käyttö on vain ulkonäkö asia – ei vaikuta enää kypsentämiseen.
Hei,
Tämä kakku on nyt alkanut kiehtoa ja aion tehdä. Kuulostaa juurikin kirpeän ja makean suloiselta yhdistelmältä. Mutta kysyisin, että millä mittarilla tuon veden lämpötilan voi mitata? Entä voiko kakun tehdä pienempään vuokaan, 16 cm? Tykkään sellaisista pienemmistä ulkonäöltä. Mutta en tiedä, kuinka hyvin sitten hyytyy…?
Tarkennus, 18 cm vuokaan:)
Hyvä! Tämä kakku on ihanaa 🙂 Ja voit tehdä pienempään vuokaan, ihan yhtä hyvin hyytyy, kun on liivatetta. Marengin lämpötila mitataan keittiö käyttöön tarkoitetulla digitaalisella lämpömittarilla.