Rapea Raparperipiirakka kauramannasta
Kesän ensimmäinen raparperipiirakka on tässä! Se on rapea, kinuskinen ja sopivasti hapan.
Palstani raparperit venähtivät viikossa niin pitkiksi, että pääsin vihdoin nostamaan ensimmäiset mullasta. Nukutan Onnia päivän ensimmäisille unille jo aamulla (ollaan nimittäin aamuvirkkuja). Meillä on tullut tavaksi kävellä aamuisin palstan ohi kurkkimassa miten luonto herää eloon ja mitä kaikkea päivän sekä yön aikana on noussut maasta esiin. Toissapäivänä otin kameran mukaan ja kun vaunuista alkoi kuulua tuhina, otin muutaman kuvan palstalta ja nappasin raparperit korikassiini.
Isovanhemmat hakivat Onnin hoitoon ja päätin leipoa heti. Pohdin hetken minkä raparperipiirakan leipoisin. Niin monta hyvää versiota on tullut leivottua viime vuosina. Katso kaikki raparperiohjeeni täältä. Halusin kuitenkin jotain erilaista tänä vuonna ja muistin kauramannapaketin, jonka olin juuri käynyt ostamassa kaupasta Onnin puuroja varten. Miten kauramanna sopisi makeaan piirakkaan?
Tästä piirakasta tuli ihanaa! Käytin taloussokerin tilalla fariinisokeria, joka antoi piirakalle ihanan karamellimaisen vivahteen ja tumman värin. Rapaperia kannattaa laittaa reilusti, oman maun mukaan. Itse laitoin paksuja varsia 3-4 ja mieheni sanoi, että oli liian vähän. Siksi korjasin reseptiin määrän hieman suuremmaksi. Raparperia kannattaa käyttää kuitenkin aina omaan suuhun sopivasti.
Rapea Raparperipiirakka kauramannasta
noin 8-10 hlö
Pohja
- 2 dl kauramannaa
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl fariinisokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 75 g voita sulana
- 1 kananmuna
- 1 dl maitoa
- 5-6 paksua raparperin vartta (tai oman maun mukaan enemmän/vähemmän)
Muru
- 2 dl kauramannaa
- 0,5 dl fariinisokeria
- 50 g sulaa voita
Lisäksi
- vaniljajäätelöä
- Voitele ja jauhota piirakkavuoka (halk. 24-28 cm) kauramannalla.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
- Vispaa muna ja sula voi maidon kanssa.
- Yhdistä seokset ja kaada löysähkö taikina vuokaan.
- Pese ja pilko raparperinvarret. Ripottele raparperit taikinan päälle.
- Valmista muru sekoittamalla kaikki aineet keskenään ja ripottele se päällimmäiseksi.
- Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
- Tarjoile lämmin piirakka vaniljajäätelön kanssa.
HUOM! Osalla on ollut ongelmia piirakan rapeuden kanssa. Rapea osa muodostuu päällisen murusta ja rapeus katoaa säilytyksen aikana hieman. Rapeammillaan piirakka on siis vielä lämpöisenä.
Tämä piirakka kannattaa herkutella lämpimänä vaniljajäätelön kanssa!
Ihania raparperihetkiä!
/Anni
Lisää raparperiohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Hei
Voinko käyttää tavan mannaryynejä kauramannan sijaan?
Kyllä, joku oli jo käyttänyt ja kuulemma hyvää tuli! 🙂
Teinköhän jotain väärin, kun murusta ei tullut lainkaan rapsahtavaa… Makeuttakin olisi voinut olla enemmän.
Jos kaikkia samoja raaka-aineita oli oikea määrä ja uunin lämmötkin, kuten ohjeessa niin kyllä pitäisi kauramanna -päällisen olla rapeaa 🙂 Sokeriahan kannattaa aina lisätä oman maun mukaan. Itse tykkään kirpeästä, enkä niin sokerisesta raparperipiirakasta, nimittäin myös jäätelö antaa makeutta.
Testasin toisenkin kerran, ei tullut rapeaa, vaikka ainekset olivat ihan oikein mitattu. Vein työkavereillekin ja kaikki moittivat kuivaksi koko piirakan 😆. Noh, makuja on monia.
On se ihme, kun täällä rapisi hampaissa. Meillä piirakka syötiin heti kun se tuli uunista.
Ei vitsi, mitäköhän tein väärin kun ei tullut yhtään rapsakka😭 ei ole kyllä noin tumma vaikka pidin uunissa pitempään, mutta jos olisi ollut enää kauemmin niin pohja olis ollut toosi kuiva. Olisikohan murun voi pitänyt sulattaa? 🙂
Nyt en osaa sanoa, mitä tässä osalle käy kun ei tule rapeaa. En ymmärrä mitä muuta voi näilllä aineilla tulla. Piirakka ei ole rapea kauttaaltaan, vaan tuo päällisen muru pitäisi olla se rapea osa. Äitini testaa ohjeen viikonloppuna, niin katsotaan tuleeko hänellä rapeaa. Voin voi sulattaa, mutta se sulaa kyllä uunissakin.