|

Piparipulla – Joulupulla

Piparipulla - Joulupulla

Kenen muun jouluun kuuluu pulla?

Tänä vuonna harkitsin jo että olisin leiponut Ruotsista tuttuja sahramipullia eli Lucia-pullia tai Lussepullia, mikä nyt on oikea termi täällä Suomessa. Lucian päivänä näitä pullia jaettiin aina työpaikalla, jokaiselle yksi, ja Lucian päivä oli muutenkin tärkeä traditio, joka näkyi siis työpaikallakin. Ensin minulla oli opettelemista sahramin maun kanssa, mutta kun totuin siihen niin nam kuinka ne pullat olivatkaan herkullisia. Tällä kertaa päädyin itse leipomaan jotain tutumpaa ja monen mielestä myös parempaa pullaa näin joulun alla.

Piparipulla eli joulupulla on ihana kanelikierrepullan sukulainen. Ainoana erona tässä pullassa on se että kanelin tilalla on piparkakkumaustetta. Cinnamon rollssien tyyliin kuorrutin pullat vielä vaniljaglazeella. Paistoin pullat vuoassa, jossa ne pysyvät erityismehevinä.

Mitäs muuta? Täällä jouluaskareet etenevät hyvää tahtia. Piparikranssit on leivottu ja pakattu (jaan teille vielä viime hetken vinkkinä kranssijuttuja), fudget keitelty, joulukuusi koristeltu ja lahjat hankittu. Silti sata asiaa on tekemättä ja vähän ahdistaa kerkeänkö kaiken ajoissa. Ihanaa on kuitenkin se, että olen pysynyt rauhallisena ja osannut nauttia joulun tekemisestä ja suunnittelusta. Tänä vuonna saimme myös etelään ihanan lumen (toivottavasti se kestää vielä jouluun asti). Niin ja on tässä jotain aivan erityistä mitä odottaa.. nimittäin häämatka, jonne lähdemme pian ♥


Piparipulla – Joulupulla

(noin 8-10 pullaa)

Pullataikina: 

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita (+ sulaa voita voiteluun)
  • (1 kananmuna voiteluun)

Täyte:

  • piparkakkumaustetta
  • 1 dl fariinisokeria
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
  2. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri sekoittaen maitoon.
  3. Lisää jauhoja n. 3 dl (puoli desiä kerrallaan) koko ajan taikinaa sekoittaen.
  4. Lisää lopuksi 1 dl kerrallaan loput jauhot ja alusta käsin tai monitoimikoneella taikinaa muutaman minuutin ajan.
  5. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppuvaiheessa.
  6. Kun taikina irtoaa sormista, kulhon reunoista ja on kimmoisaa, se on valmista.
  7. Anna taikinan kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin tunti (esim. mikrossa).
  8. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.
  9. Kauli taikinasta ohut iso levy jauhotetulla alustalla.
  10. Leikkaa sopivan kokoinen leivinpaperi brownievuoan pohjalle ja voitele reunat.
  11. Levitä voi tasaisesti nuolijalla taikinalevylle, ripottele päälle piparkakkumauste ja sokeri.
  12. Pyöritä taikinalevy rullalle ja leikkaa rulla paloiksi (8-10 pullaa).
  13. Nosta pullat vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Brownievuokaan mahtuu täydellisesti 10-12 pullaa aina 3 vierekkäin.
  14. Anna pullien kohota vielä noin 30 minuuttia liinan alla.
  15. Voitele pullat lopuksi kananmunalla ja paista uunin alatasolla 185 asteessa noin 30 minuuttia.

Vaniljaglaze

  • 2 dl tomusokeria
  • 0.5 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl voita sulana
  1. Mittaa tomusokeri, vaniljasokeri ja maito kulhoon, vispaa tasaiseksi.
  2. Lisää sula voi vispaten.
  3. Anna pullien jäähtyä hetki ja kaada glaze lämpimien pullien päälle.
  4. Herkuttele!

Piparipulla - Joulupulla Piparipulla - Joulupulla


Lisää jouluherkkuja löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

8 Kommenttia

  1. En keksi yhtään tilaisuutta, johon pulla ei sopisi. Uunituore pulla on ihan parasta <3 Piparipulla kuulostaa ihanalta. Mukavaa jouluviikkoa Anni <3

    1. Jes tässä asiassa olet siis ihan samaa mieltä kuin minäkin <3 Kiitos sitä samaa sinulle Peggy 🙂

  2. Ooh, miten kauniin ja herkullisen näköisiä piparipullia <3. Vaikka meillä ei yleensä tarjota pullaa jouluna, niin viimeistään pyhinä voivin näitä leipoa.
    Enää 5 yötä jouluun, elämme jänniä aikoja :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *