Madeleine-leivokset
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Madeleine-leivokset ovat olleet leivontalistallani iäisyyden. En voi uskoa, että lopulta leivoin nämä ihanat simpukan muotoiset leivonnaiset alle puolessa tunnissa! Madeleine-leivoksien ”Petite Madeleine” juuret ovat Ranskassa, missä muuallakaan. Ihania madeleineja näkyi leipomoissa ja kahviloissa mielin määrin myös viime reissullani Pariisissa. Ei ole siis epäilystä näiden leivoksien suosiosta.
Madeleine-leivokset paistetaan pellillä, jonka ansioista pienet leivokset saavat kauniin simpukan muodon. Perinteiseen ranskalaiseen reseptiin kuuluu yleensä hienoksi jauhettua mantelia ja sitruunan kuorta. Maustoin itse madeleinet ystävänpäivään sopivasti kardemummalla ja mansikkajauheella. Näistä tuli ihania! Tuli mieleen, että madeleine-leivoksia voisi tehdä myös suklaisina ja niiden sisään voisi piilottaa yllätyksen ”sulan suklaasisuksen”. Perinteisesti madeleinet koristellaan vielä tomusokerilla, kuten itsekin tein. Käytin koristeluun ihanaa mansikkatomusokeria, josta sain hieman lisää mansikkaista makua leivokseen. Madeleinet voi myös dipata suklaaseen, näin leivoksiin saa vähän erilaisen koristelun ja kuka nyt ei suklaasta pitäisi?
Medeleine-leivokset ovat hienostuneita ja niitä on helppo ja nopea valmistaa – leivokset ovat uunissa korkeintaan 7 minuuttia! Ainoa kriteeri leivonnaiselle on tuo pelti, mitä ilman leivokset eivät synny. Toki voit tehdä tällä ohjeella myös muffinsseja, mutta kyllä perinteinen madeleine on aina simpukan muotoinen. Kauniin ulkomuodon sekä herkullisuuden takia madeleinet ovat mielestäni täydellinen lahja ystävälle kauniiseen rasiaan pakattuna!
Lennän huomenna Frankfurtiin etsimään uutta inspiraatiota vuoden 2018 leivontaan ja myös verkkokaupan valikoimaan. Frankfurtissa järjestetään joka helmikuu suuret messut ammattilaisille ja sinne suuntaan nyt jo kolmatta kertaa. Viime vuoden reissusta voit lukea täältä. Voit seurata lauantaina touhujani ja kaikkea näkemääni messuilla Instagramin kautta! Ilmoittelin teille eilen uutiskirjeen kautta arvonnasta. Postauksen lopussa lisätietoja, jos et saanut kirjettä!
Madeleine-leivokset
Laadukkaan madeleinepellin löydät esimerkiksi Cervera verkkokaupasta*.
Ohje
- 50 g voita
- 2 kanamunaa
- 0,5 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl kardemummaa
- 2 tl mansikkajauhetta (valinnainen – voi korvata sitruunakuorella tms.)
- tomusokeri
- Sulata voi ja jätä sivuun.
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
- Lisää jauho-seos siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti sekaisin.
- Lisää voisula lopuksi varovasti käännellen taikinaan.
- Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa.
- Siirrä taikina pursotuspussiin. Voitele madeleinepellin* syvennykset esim. vuokaspray.
- Pursota taikinaa pellin syvennyksiin. Noin 1 rkl per syvennys riittää hyvin.
- Paista leivoksia uunin keskitasolla 200 asteessa noin 6-7 minuuttia tai kunnes leivokset ovat kypsiä ja vaaleanruskeita.
- Irrota hiukan jäähtyneet leivokset vuoasta.
- Pyyhi syvennykset, voitele ja paista seuraava erä tarvittaessa.
- Sirottele jäähtyneiden madeleine-leivosten päälle tomusokeria.
Vinkki! Mausta taikina halutessasi sitruunan- tai appelsiininkuorella. Tee suklaisia madeleineja korvaamalla osa jauhoista kaakaojauheella!
Nämä Madeleine leivokset vievät mun makumuistoni pitkälle lapsuuteen asti, en ole ihan varma leipoiko äitini jo näitä vai ostettiinko me näitä jotain juhlia varten, kuitenkin ihan suurinta herkkua myös tänäkin päivänä.. Pitäisi varmaan tuollainen pelti hankkia ja koittaa itse leipasta :). Hei onnea Instan puolelle, nimäpä laitan tän postauksen seinälle, jos joku vaikka innostuisi. Hyvää viikonloppua sinulle Anni <3.
Kiitos Sari taas ihanasta kommentistasi 🙂 Minäkin muistan madeleinet jo pitkän ajan takaa, mutta nyt vasta ensimmäistä kertaa leivoin näitä herkkuja itse! Uskomatonta 😀 Ehkä se on juuri tuo pelti mikä täytyy hankkia, että saa aikaiseksi. Kiitos paljon jaosta <3 Aivan ihastuttavaa viikonloppua sinulle!
Voih mahtoiko tämä arvonta jo päättyä, mutta seurataan instassa 🙂
Suoritan arvonnan huomenna – 10 000 tuli täyteen tänään 🙂 Olet mukana, voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti <3
En ole koskaan näitä leiponut. Kuulostavat aika hienostuneilta leivoksilta. Voisi ottaa nämä työn alle. Nyt ei voi matkustaa, mutta onneksi voi harrastaa makumatkailua. ❤️
Ranskalaiset leivokset ovat aina jotenkin hienostuneita. Mutta nämä ovat myös helppoja! Pitää vain olla tuo pelti <3