Kurpitsansiemen Pataleipä
Kurpitsansiemen Pataleipä on minun henkilökohtainen leipäsuosikkini. Se on rapeaa, mehevää, aromikasta ja tästä sysytä täydellistä uunituoreeena. Maistoin kurpitsansiemenillä maustettua pataleipää vanhempieni luona. Äidin leipoma pataleipä oli niin herkullista, että pyysin heti reseptin. Tässä siis teillekin äitini resepti, jolla tulee takuu rapeaa ja huokoista pataleipää keraamisessa padassa paistettuna.
Mitä se pataleipä siis olikaan? Aromikasta kotona tehtyä leipää, jonka maku tulee pitkästä kohotusajasta ja rapea pinta öljytystä padasta, jossa leipä paistuu. Padaksi kelpaa kannellinen keraaminen, lasinen tai valurautapata. Kaiken lisäksi tataleivän leipominen on helppoa. Sekoita taikina illalla ja paista seuraavana päivä. Ei vaivausta tai pyörittelyä! Nam!
Suureksi ongelmaksi muodostui taas leivän ahmiminen, ihan oikesti koko leivän ja yksin! Tämä on todella niin herkullista.
Katso myös toinen suosikkini: Juustoinen Pataleipä.
Kurpitsansiemen Pataleipä
Ohje:
- 3,5 dl vettä
- 3 dl vehnäjauhoja
- 3 dl sämpyläjauhoja
- 1 dl siemeniä (kurpitsa, pellava, sesam, auringonkukka yms.)
- 0,5 tl kuivahiivaa
- 1-2 tl ruususuolaa (myös tavallinen käy)
- 3 rkl öljyä
- Sekoita siemenet, suola ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä missään nimessä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikina, sitä maukkaampaa siitä tulee).
- Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.
- Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele kurpitsansiemeniä päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.
- Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua ritilälle jäähtymään.
Vinkki! Lisää taikinaan hieman vahvaa juustoraastetta esim. emmental mustaleimaa ja saat erittäin maukasta ja mehevää leipää, joka ei kaipaa päälle mitään muuta. Nam!
Oi, pataleipä on niin hyvää! Ja Se on kyllä ihan totta ettei sitä voi syödä vain yhtä tai kahta viipaletta 🙂
Niin on Sinikka! Paluuta ei enään ole, tästä lähtien teen kaikki leivät kotona padassa 🙂 Pitää vaan hillitä niitä himoja, kuten sanoit näitä ei syödä vaan yhtä tai kahta viipaletta. Täällä ei riittänyt leipää seuraavalle päivälle ja meitä on täällä taloudessa vaan kaksi 😀
Heippa Anni,
Nyt kun olen pari päivää vapaalla niin meinasin tehdä pataleivän! Tuota mikä sämpyläjauho on ruotsiksi? Yritin googlata ja se sanoo "semlemjöl", en ole koskaan kuullut tästä! Kiitti avusta 🙂
Hei Petra, oli sinua jo ikävä tänään 😉
Sämpyläjauho on hieman täysjyväisempää tai rouheisempaa jauhoa kuin tavallinen vehnäjauho ja sitä käytetään juuri sämpylöiden (fralla) taikinaan. Jos et löydä sopivaa jauhoa niin voit tehdä taikinan laittamalla myös pelkästään vehnäjauhoja. Oi vitsit! Pataleipä on mun lemppari. Varoitan siihen jää koukkuun 🙂
Voi, sä olet niin ihana 🙂
Hm ok, käytän sitten grahamsmjöliä, se on täysjyväisempää kuin tavallinen vehnäjauho ja sitä mulla on kotona!
Joo grahamjauho käy varmasti tosi hyvin tähän! 🙂 Kerro sitten mitä pidit leivästä!
näyttää niin…täydelliseltä!
Ja maistuu täydelliseltä 🙂 Kiitos Anni.
Näyttää kyllä niin hyvältä. Oma tekeleeni on parhaillaan liinan alla kohoamaan. Toivottavasti onnistun.
Kiitos! Tässä on vaikea epäonnistua, varmasti leivot maukasta pataleipää. Ja leipä ei vain näytä hyvältä, vaan on sitä! Nam. Ihania pataleipähetkiä teille 🙂
Hei! Tuleeko tähän oikeasti vain 1/2 tl kuivahiivaa? Ajattelin kokeilla ohjetta kun kuulostaa niin hyvältä. 🙂
Heippa, kyllä vain 1/2 tl. Pataleipään ei tule koskaan paljon hiivaa – sitä kohotetaan huoneenlämmössä pitkään, joten osa ei laita ollenkaan, siinä se taika 😉 Mukavaa leivontaa!
Taikinaan ei tule öljyä? Minähän laitoin ja koko taikina oli aamulla ihan vetelää. Nyt uunissa, katsotaan saako siitä syötävää. Pitää tehdä uusi kokeilu.
Hei,
Taikinaan ei tule öljyä muuten kuin padan voiteluun 🙂 Pataleivän taikina on hieman tavallista löysempää paistoon mennessä! Toivottavsati leivästäsi tuli hetkullista 🙂