Gluteeniton tumma kakkupohja

Gluteeniton tumma kakkupohja

Olen leiponut viime aikoina kakkupohjat gluteenittomina. Olen ensinnäkin halunnut testailla miten gluteenittomat jauhot käyttäytyvät, miltä kakkupohja maistuu ja miten se käyttäytyy leikattaessa, kostuttaessa jne. Kotona saatu palaute gluteenittomista kakuista ja etenkin kakkupohjasta kuului näin ”Ihanan kuohkeaa ja kevyttä kakkua. Taidan tykätä enemmän näistä gluteenittomista kakkupohjista”. Ja minä siis taidan leipoa enemmän näitä. On totta, että gluteeniton pohja on kevyempi ja pehmeämpi – se vaatii myös hiukan enemmän kostuketta, jotta ei jää kuivaksi mielestäni.

Tällä kertaa kokeiluun pääsi gluteeniton tumma kakkupohja, joka saa värinsä ja makunsa kaakaojauheesta. Tämä kaakaoversio oli aivan loistava! Pian näette ja kuulette mitä moussea sen väliin pääsi. Muistatteko Bravo-jäätelön? Siinä hiukan vinkkiä makumaailmaan!

Gluteeniton tumma kakkupohja

Ohje:
  • 3 kanamunaa
  • sokeria
  • gluteenittomia jauhoja (Semper)
  • kaakaojauhetta
  • 0.5 tl leivinjauhetta

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. Laita kaakaojauhetta noin 30% kaikista jauhoista. Mittaa myös leivinjauho jauhojen sekaan – sekoita. (Kakkupohja on leivottu lasitekniikalla eli kaikkia aineita tulee saman verran saman kokoisiin laseihin munien suhteessa.)

3. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen tai kulhoon ja vatkaa munasokerivaahto oikein paksuksi, vaaleaksi ja kuohkeaksi. Tähän menee noin 10 minuuttia.

4. Voitele alumiininen 15cm kakkuvuoka vuokaspraylla. Jos teet isompaan vuokaan lisää munia niiden suhteessa muita aineita paitsi ei leivinjauhetta. (Huom! Jauhotusta ei tarvita voitelun lisäksi, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)

5. Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla.
(Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)

6. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan.

7. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)

8. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.
(Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen, koska kakkupohja jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää joka puolelta)

9. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaa kakkusahalla. (Vinkki! Pakasta kakku ja leikkaa se hieman kohmeana, mikä helpottaa kakun elikkaamista ja estää murustumista!)

Gluteeniton tumma kakkupohja

Lisää kakkupohja-ohjeita löydät täältä.

Voit seurata minua Facebookissa tai Instagramissa.

Hae myös Inspiraatiota Pinterestissä.

Myös näillä sopii

Herkutella

22 Kommenttia

  1. Katariina sanoo:

    Hei, kysyisin tuosta kakkuvuokasta. Mulla on tuo sama vuoka, Annin uunissa- kaupasta tilattu. Tein juuri eilen gluteenittoman kakkupohja sillä ja jäi vuokaan kyllä pahasti kiinni. Voitelun vuoan margariinilla ja jauhotin glut korppujauhoilla. Missähän meni vikaan?

    1. Hei, käytän itse aina vuokasprayta, koska sillä kakku ei jää kiinni vuokaan ja edes jauhotusta ei tarvita. Margariinia en ole testannut. Sen osaan sanoa, että vuoka tulee olla joka puolelta todella hyvin voideltu. Uuneissakin on eroja ja liian pitkä paisto tai kuuma lämpötila voi paistaa kakun kiinni vuokaan. Suosittelen hankkimaan vuokasprayn – isoimmista marketeista löytyy nyykyään jo vaihtoehtoja. Mukavaa päivää!

  2. Katariina sanoo:

    Selvä, taidan ostaa vuokasprayn, kiitos vastauksesta 🙂

  3. Anonyymi sanoo:

    Heippa, voisikohan gluteenittomat jauhot korvata perunajauhoilla? Tykkään erittäin pehmoisista kakkupohjista ja teen aina tavallisen sokerikakkupohjankin pelkillä perunajauhoilla, koska mielestäni siten tulee silkkisin lopputulos. Haluaisin nyt kokeilla ensimmäistä kertaa suklaista versiota ja jäin miettimään, että nuo gluteenittomat jauhot saattaisi muuten jäädä meillä käyttämättä. Ja toimiikohan perunajauhoilla lasitekniikka eli saman verran perunajauhoja?! Ja vielä kysyn, mitä kaakaojauhetta käytit? Kiitos muuten ihanasta blogista ja vastauksesta jo etukäteen! <3 -Jenni

  4. Petra sanoo:

    Jos teen pohjan 23cm vuokaan niin monen munan pohja olisi sopiva? 🙂

  5. Moi Petra, onko sinulla korkea vai matala vuoka? Tekisin ehkä riippuen vuoan korkeudesta 4-6 munan pohjan 🙂

    1. Petra sanoo:

      Ihan tavallinen vuoka, ehkäpä kokeilen tuolla viidellä 🙂

  6. Suklaasuu sanoo:

    Hei Anni, pitää ihan tulla kertomaan, kakkupohja onnistui täydellisesti! En voinut uskoa silmiäni, tuijotin kakkupohjaa pitkät tovit ihastellen. Ihana, ihana PME vuoka ? Taidan laittaa tilaukseen 20 cm vuoankin.

    1. Hei Suklaasuu 🙂 Olipas ihana lukea kommenttisi! Mahtavaa ja oikein aurinkoista helatorstaita!

  7. Nanna sanoo:

    Heippa! Minäkin tilasin Annilta kaksi PME vuokaa ja tänään testasin sokerikakku pohjia. Wau niin upeat pohjat että ei ikinä ennen ole ollut niin tasanen lopputulos. Kiitos ihanista ohjeista ❤.

    1. Hei Nanna! Kiitos sinulle <3 Olipa mukava lukea onnistumisestasi 🙂 Aurinkoista syksyä!

  8. Eeva sanoo:

    Hei, onnistuuko tämä irtopohjavuoalla?

    1. Hei, tottakai voi kokeilla myös muilla vuoilla ja onnistua. Itse suosin alumiinia hyvän paistotuloksen vuoksi 🙂

  9. Taina sanoo:

    Hei,
    Jostain syystä ohjeessa ei näy kaikkien ainesosien määriä. Onkohan tuota mahdollista korjata?
    Sekä kiitos ihanista ohjeista, olen löytänyt täältä monta lempparia ja hyviä vinkkejä myös. 🙂

    1. Hei, kyseessä on lasiohje missä kaikkia aineita mitataan kanamunien suhteessa, joten määrät eivät näy aineosaluettelossa. Luetko koko ohjeen huolella, niin tämä selviää 🙂

      2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. Laita kaakaojauhetta noin 30% kaikista jauhoista. Mittaa myös leivinjauho jauhojen sekaan – sekoita. (Kakkupohja on leivottu lasitekniikalla eli kaikkia aineita tulee saman verran saman kokoisiin laseihin munien suhteessa.)

      1. Taina sanoo:

        Voi ei anteeksi! En tosiaan lukenut ohjetta huolellisesti. Kiitos vastauksestasi. 🙂

  10. Rige sanoo:

    Moikka!
    Kiitos hyvästä ohjeesta ja blogista, todella inspiroivaa! Kokeilen tätä reseptiä ensimmäistä kertaa ja osaisitko neuvoa. Tein eilen tällä reseptillä (4munaa) pohjan 20cm vuokaan ja sehän tuli yli paistovaiheessa todella runsaasti… Nyt sama homma, 4 munaa, mutta isompi vuoka (23cm) ja tuli hieman yli.
    Mietin että onko taikina ”liian” kuohkeaa vai kannattaisiko tiputtaa leivinjauhetta?
    Kiitos paljon & ihanaa syksyä!

    1. Moi 🙂 Ihanaa kun seurailet, tykkäät ja testailet <3

      Onhan sulla korkea vuoka käytössä? Jos tulee yli niin laita vaan 3 munaa. Muista myös, että munien koossakin on eroja. On niitä isoja ja pienempiä. Voit myös vuorata vuoan reunat leivinpaperilla ja saada näin lisää korkeutta vuoalle, niin taikina mahtuu kohoamaan.

      Ihanaa syksyä!

  11. Sanna sanoo:

    Moi, ensinnäkin kiitos ihanasta blogista. Katson täältä aina kakkuohjeet. Kokeilin ensimmäistä kertaa tätä kakkupohjaa ja se jostain syystä lässähti keskeltä. Osaatko sanoa mikä siihen on syynä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *