Gluteeniton tumma kakkupohja
Gluteeniton tumma kakkupohja
- 3 kanamunaa
- sokeria
- gluteenittomia jauhoja (Semper)
- kaakaojauhetta
- 0.5 tl leivinjauhetta
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. Laita kaakaojauhetta noin 30% kaikista jauhoista. Mittaa myös leivinjauho jauhojen sekaan – sekoita. (Kakkupohja on leivottu lasitekniikalla eli kaikkia aineita tulee saman verran saman kokoisiin laseihin munien suhteessa.)
4. Voitele alumiininen 15cm kakkuvuoka vuokaspraylla. Jos teet isompaan vuokaan lisää munia niiden suhteessa muita aineita paitsi ei leivinjauhetta. (Huom! Jauhotusta ei tarvita voitelun lisäksi, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
5. Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla.
(Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
6. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan.
7. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)
8. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.
(Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen, koska kakkupohja jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää joka puolelta)
Hei, kysyisin tuosta kakkuvuokasta. Mulla on tuo sama vuoka, Annin uunissa- kaupasta tilattu. Tein juuri eilen gluteenittoman kakkupohja sillä ja jäi vuokaan kyllä pahasti kiinni. Voitelun vuoan margariinilla ja jauhotin glut korppujauhoilla. Missähän meni vikaan?
Hei, käytän itse aina vuokasprayta, koska sillä kakku ei jää kiinni vuokaan ja edes jauhotusta ei tarvita. Margariinia en ole testannut. Sen osaan sanoa, että vuoka tulee olla joka puolelta todella hyvin voideltu. Uuneissakin on eroja ja liian pitkä paisto tai kuuma lämpötila voi paistaa kakun kiinni vuokaan. Suosittelen hankkimaan vuokasprayn – isoimmista marketeista löytyy nyykyään jo vaihtoehtoja. Mukavaa päivää!
Selvä, taidan ostaa vuokasprayn, kiitos vastauksesta 🙂
Ei kestä 🙂 Suosittelen lämpimästi!
Heippa, voisikohan gluteenittomat jauhot korvata perunajauhoilla? Tykkään erittäin pehmoisista kakkupohjista ja teen aina tavallisen sokerikakkupohjankin pelkillä perunajauhoilla, koska mielestäni siten tulee silkkisin lopputulos. Haluaisin nyt kokeilla ensimmäistä kertaa suklaista versiota ja jäin miettimään, että nuo gluteenittomat jauhot saattaisi muuten jäädä meillä käyttämättä. Ja toimiikohan perunajauhoilla lasitekniikka eli saman verran perunajauhoja?! Ja vielä kysyn, mitä kaakaojauhetta käytit? Kiitos muuten ihanasta blogista ja vastauksesta jo etukäteen! <3 -Jenni
Moikka Jenni, luulen kyllä, että voit korvata kokonaan perunajauhoilla ja lasitekniikalla 🙂 Pitää itsekin kokeilla. Olen kuullut, että tulee ihania pehmosia pohjia! Käytin Fazerin leivontaan tarkoitettua tummaa kaakaojauhetta – vastaavaa saa Rainbow merkkisenä ja Lidlissäkin on oma tuote.
https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/9639/fazer-cacao-200g/
Jos teen pohjan 23cm vuokaan niin monen munan pohja olisi sopiva? 🙂
Moi Petra, onko sinulla korkea vai matala vuoka? Tekisin ehkä riippuen vuoan korkeudesta 4-6 munan pohjan 🙂
Ihan tavallinen vuoka, ehkäpä kokeilen tuolla viidellä 🙂
Hei Anni, pitää ihan tulla kertomaan, kakkupohja onnistui täydellisesti! En voinut uskoa silmiäni, tuijotin kakkupohjaa pitkät tovit ihastellen. Ihana, ihana PME vuoka ? Taidan laittaa tilaukseen 20 cm vuoankin.
Hei Suklaasuu 🙂 Olipas ihana lukea kommenttisi! Mahtavaa ja oikein aurinkoista helatorstaita!
Heippa! Minäkin tilasin Annilta kaksi PME vuokaa ja tänään testasin sokerikakku pohjia. Wau niin upeat pohjat että ei ikinä ennen ole ollut niin tasanen lopputulos. Kiitos ihanista ohjeista ❤.
Hei Nanna! Kiitos sinulle <3 Olipa mukava lukea onnistumisestasi 🙂 Aurinkoista syksyä!
Hei, onnistuuko tämä irtopohjavuoalla?
Hei, tottakai voi kokeilla myös muilla vuoilla ja onnistua. Itse suosin alumiinia hyvän paistotuloksen vuoksi 🙂
Hei,
Jostain syystä ohjeessa ei näy kaikkien ainesosien määriä. Onkohan tuota mahdollista korjata?
Sekä kiitos ihanista ohjeista, olen löytänyt täältä monta lempparia ja hyviä vinkkejä myös. 🙂
Hei, kyseessä on lasiohje missä kaikkia aineita mitataan kanamunien suhteessa, joten määrät eivät näy aineosaluettelossa. Luetko koko ohjeen huolella, niin tämä selviää 🙂
2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. Laita kaakaojauhetta noin 30% kaikista jauhoista. Mittaa myös leivinjauho jauhojen sekaan – sekoita. (Kakkupohja on leivottu lasitekniikalla eli kaikkia aineita tulee saman verran saman kokoisiin laseihin munien suhteessa.)
Voi ei anteeksi! En tosiaan lukenut ohjetta huolellisesti. Kiitos vastauksestasi. 🙂
Moikka!
Kiitos hyvästä ohjeesta ja blogista, todella inspiroivaa! Kokeilen tätä reseptiä ensimmäistä kertaa ja osaisitko neuvoa. Tein eilen tällä reseptillä (4munaa) pohjan 20cm vuokaan ja sehän tuli yli paistovaiheessa todella runsaasti… Nyt sama homma, 4 munaa, mutta isompi vuoka (23cm) ja tuli hieman yli.
Mietin että onko taikina ”liian” kuohkeaa vai kannattaisiko tiputtaa leivinjauhetta?
Kiitos paljon & ihanaa syksyä!
Moi 🙂 Ihanaa kun seurailet, tykkäät ja testailet <3
Onhan sulla korkea vuoka käytössä? Jos tulee yli niin laita vaan 3 munaa. Muista myös, että munien koossakin on eroja. On niitä isoja ja pienempiä. Voit myös vuorata vuoan reunat leivinpaperilla ja saada näin lisää korkeutta vuoalle, niin taikina mahtuu kohoamaan.
Ihanaa syksyä!
Moi, ensinnäkin kiitos ihanasta blogista. Katson täältä aina kakkuohjeet. Kokeilin ensimmäistä kertaa tätä kakkupohjaa ja se jostain syystä lässähti keskeltä. Osaatko sanoa mikä siihen on syynä?
Kiitos ihanasta palautteesta <3 Linkitän alle sokerikakku-postauksen jonka lopussa on muistilista siitä mikä kaikki vaikuttaa sokerikakkupohjan onnistumiseen;
https://stg.anninuunissa.fi/taydellinen-sokerikakkupohja/