Itse tehty mantelimassa (laskiaispulliin)
Miksi ruotsalaiset laskiaispullat maistuvat aina paremmalta? Varsinkin ne versiot missä on mantelimassaa? Ne ovat kuin eri pulla. Välttelin niitä aiemmin, koska en tiennyt miten hyvää itse tehty tuore mantelimassa voi olla. Mitä ihmettä!?
Viime vuonna olin alkuvuodesta Tukholmassa ja söin laskiaispullia tutkien tuota mantelimassaa tarkemmin. Päätin tehdä kotona mantelimassaa itse. Kannatti, koska tästä lähtien meillä leivotaan vain ruotsalaisia laskiaispullia eli ne täytetään tällä IHANAlla itse tehdyllä mantelimassalla. Lääh.
Oi semlor (semla). Kun puhutaan mantelimassalla täytetyistä laskiaispullista haluan juuri ruotsalaisen version. Sellaisen missä mantelitäyte on valuvaa, rouheista ja tummaa. Siinä maistuu manteli kunnolla! Ei se marsipaanimaisen karvas manteli, josta en itse tykkää. Suunnittelin kuitenkin tämän ohjeen niin, että te jotka haluatte karvasmantelia makuun mukaan, niin onnistuu niinkin.
Paahdoin mantelit ensin uunissa (kannatti – kuola valuu näppäimistölle). Käytin ohjeessa kuorellisia manteleita, mutta voit tehdä mantelimassan tällä ohjeella myös kuorettomista. Ihania mausteita voi lisäillä massaan oman maun mukaan. Minusta kardemumma ja ripaus suolaa teki massasta vielä parempaa.
Itse tehty mantelimassa (laskiaispulliin)
reilu 2 dl valmista massaa
- 2 dl manteleita
- 1,5 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- (ripaus sormisuolaa)
- ripaus kardemummaa
- 4 rkl kermaa (joissain ohjeissa valkuaista)
- 2 rkl maitoa
- Paahda manteleita 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
- Aja mantelit tasaiseksi esim. blenderissä. Lisää tomusokeri ja aja vielä kerran tasaiseksi.
- Siirrä manteliseos kulhoon ja mausta vaniljasokerilla, ripauksella sormisuolaaa ja kardemummalla.
- Lisää nyt kermaa ja maitoa vähän kerrallaan sekoitellen kunnes massa on tasaisasta ja sopivan valuvaa.
Vinkki! Voit käyttää myös valmista mantelijauhetta halutessasi, mutta itse paahdetuista manteleista tulee parempaa!
Vinkki! Lisää karvasmanteli-aromia, jos se on makuusi. En laittanut sitä ohjeeseen, koska en pidä siitä itse.
SÄILYVYYS: Säilytä kannella suljetussa purkissa jääkaapissa (säilyy noin viikon). Ilman kermaa, valkuaiseen tehtynä säilyy pidempään.
Katso parhaan pullataikinan ohje täältä.
Herkullista laskiaista!
Anni
Laskiaispulla-reseptejä löydät täältä.
Myös näillä sopii
Herkutella
Kesäinen pieni nakukakku mansikoilla
Marjapuuro Punaherukoista
Täydellinen Suklaakakku
Fantastiset Gourmet-Hodarit