Rapeaa rapeampi siemenleipä

Rapeaa rapeampi siemenleipä

Rakastan leipää, varsinkin uunituoretta leipää. Välillä eksyn lounastunnilla Stockmannin leipäosastolle nuuhkimaan ja ihastelemaan tuoreiden leipien, sämpylöiden ja patonkien aromeja. Yleensä sieltä lähtee aina jokunen leipä kotiin (ja lounaalle) mukaan. Tuoretta leipää voisin syödä vaikka kokonaisen kerralla. Sipaisu voita tai maukas juustoviipale päälle ja nam!

Tällä kertaa tein leivät itse. Paistoin 2 rapeaakin rapeampaa siemenleipää itse omassa uudessa uunissani. Ei ollut hankalaa ollenkaan. Onko se sitten tuo kohottaminen miksi en kovin usein viitsi leipähommiin itse ryhtyä? Ehkä tästä lähtien kerran viikossa? Helppoakin helpompi ohje olkaa hyvät:


Rapeaa rapeampi siemenleipä

Ohje: (2 leipää)

  • 5 dl vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
  • 2 tl ruususuolaa (tai muus suola)
  • 4 dl neljänviljan hiutaleita
  • noin. 7 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl siemensekoitusta (seesam, auringonkukka, pellava)
  • 3 rkl öljyä
  1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon.
  2. Lisää kuivahiiva ja liuota se kunnolla veteen.
  3. Lisää suola ja neljänviljan hiutaleet, anna turvota 10 minuuttia.
  4. Alusta taikina käsin lisäämällä vehnäjauhoja vähitellen taikinaan.
  5. Lisää siemenet, kun olet lisännyt yli puolet jauhoista.
  6. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikina loppuun yleiskoneella (noin 5 min).
  7. Anna taikinan kohota 30 minuuttia liinan alla lämpimässä paikassa.
  8. Vaivaa ilmat pois taikinasta ja muotoile leivät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota vielä tunti.
  9. Voitele leivät kylmällä piimällä ja vedä leipien päälle viillot, ripottele siemeniä viiltoihin.
  10. Pasta leipiä 225 asteisessa uunissa alatasolla noin 25 minuuttia.
  11. Leipä on kypsää, kun pohjaa kopauttaessa kuuluu ontto ääni.
  12. Anna jäähtyä rauhassa hetken ja nautiskele.

Vinkki! Halutessasi vielä rapeamman tuloksen laita uunin pohjalle astia, joka kestää uunin kuumuuden, mittaa astiaan noin 2 dl vettä. Muodostuva vesihöyry tekee leivän pinnasta entistäkin rapeamman. Jäähdyttäessä leipiä älä peitä niitä liinalla, jotta rapeus säilyy. 


Lisää leipäohjeita löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Kommenttia

  1. Sulla on kaikki leivonnaiset ja ohjeet niin herkullisen näköisiä ! Olet uskomattoman taitava 🙂

    1. Voi kiitos Salla! Nyt kyllä toit auringon tähän harmaaseen maanantaipäivään tuolla kommentillasi 🙂 Ihana kuulla, että olet tätä mieltä.

  2. Nam! Ajattelin itsekkin kokeilla, mutta mietin millä tuon piimän voisi korvata?

    1. Hei Alina, voit voidella leivän myös vedellä tai maidolla 🙂 Mukavaa sunnuntaita!

  3. Anonyymi sanoo:

    Nam! ja kerran kun siemet olivat lopussa laitoin tilalle pähkinäpussin ja joululta jääneen manteli-rusinapurkin pohjat. Herkkua tuli tästäkin.

  4. Marjaana sanoo:

    Mikä on tuon piimällä voitelun idea? Olen siis innostunut nyt kovasti leipomisesta taas pitkästä aikaa ja kysyn puhtaasti mielenkiinnosta tuoko se kovasti eri maun leipään kun esim. maidolla voitelu?

    Ja kiitos kovasti mahtavista resepteistä! Oli ilo löytää sun sivut. 🙂

    1. Ihana kuulla, että olet löytänyt sivuni ja viihtynyt reseptejä selaillen 🙂

      Tottakai piimä tuo hieman erilaista makua, koska se on paksumpaa ja hapanta, mutta halutessasi voit käyttää yhtä hyvin maitoa. Pitäisi tehdä testi, että kummasta tulee rapeampi – siihenkin se voi vaikuttaa.

  5. Olen kokeillut muutamia reseptejäsi. Kaikki ovat suussa sulavia!!!!!!!! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *