Herkullinen vuokaleipä

Sunnuntai-illan kunniaksi kotitekoista vuokaleipää.

Taikina:

1/2 litraa vettä
2 tl suolaa
2 tl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
noin 6 dl sämpyläjauhoja
1 ps kuivahiivaa
30 g sulatettua voita tai 0,5 dl öljyä

Sekoita kaikki jauhot keskenään kulhossa. Laita toiseen kulhoon sokeri, suola ja kuivahiiva sekä puolet jauhoseoksesta. Lisää jauho-hiiva seokseen vesi sekoittaen koko ajan pallovatkaimella. Lisää myös puolet sulasta voista ja sekoita. Anna kohota 30min. Lisää tämän jälkeen loput jauhoista ja alusta taikinaksi. Mitä enemmän jaksat vaivata sitä mehevämpi leivästä tulee 🙂 Anna kohota liinan alla vielä toiset 30 minuuttia.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja nosta voideltuihin vuokiin. Nostata taikinaa vielä 25 minuuttia vuoissa. Laita tässä vaiheessa uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Pinnalle:

Kurpitsansiemeniä
Seesaminsiemeniä
Merisuolaa
Loput voisulasta

Kun leivät ovat kohonneet voitele ne voisulalla ja ripottele päälle siemenet ja merisuola. Nosta vuokaleivät uuniin. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia. Nosta leivät uunista ja anna levähtää hetki. Poista sitten vuoista.

Myös näillä sopii

Herkutella

5 Kommenttia

  1. vuokko sanoo:

    Hei Anni! Olen tehnyt vuokaleipää kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla leipien keskusta painui kasaan. Ensimmäisellä kerralla tein yhden leivän ilman kiertoilmaa ja tänään tein kaksi leipää kiertoilmalla. Maku on hyvä, mutta osaatko sanoa miksi leipien keskus ”lätsähtää?” terv. Vuokko

    1. Hei Vuokko,

      jos leivän keskusta lässähtää, niin kuulostaa siltä ettei leipä ole ollut täysin kypsää keskeltä. Ohjeiden paistoajat ovat viitteellisiä, koska uunimme ovat erilaisia tehoiltaan. Tämä on vanha ohje. Taidankin testata tämän ohjeen viikonloppuna ja voin palata sinulle, kun olen viisaampi. Minulla on nyt myös uusi uuni. Tarkistan pitääkö paistoaikaa vähän virittää.

  2. vuokko sanoo:

    Kiitos viestistä Anni! Viestittele, kun joskus ehdit vuokaleipää tehdä, onko paistoaikaa lisättävä. Sinulla on mielenkiintoinen blogi ja estetiikka kohdallaan! Vuokko

  3. Hanne sanoo:

    Miksi ei heti ohjeen alussa mainita että ohjeesta tulee kaksi leipää? Yksi olisi riittänyt 🙂

    1. Voih ohje on tosi vanha, vuodelta 2013 kun vasta harjoittelin reseptiikan tekemistä. Pitääkin päivittää tämä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *