DIY Helppo Kotitekoinen Daim
DIY Helppo Kotitekoinen Daim – nyt sinäkin voit kokeilla Daimin valmistusta kotona!
Palasin toissapäivänä Tukholmasta missä olin jouluostoksilla ja ystäviä tapaamassa. Taas muistin kuinka suosittua kinuski tai toffee eli ”kola” on Ruotsissa jouluaikaan. Tuli osteltua muutamia joulumakeisia kotiinkin muun muassa Polka Kola –makeisia, jotka ovat kauniissa punavalkeisissa kääreissä. Ruotsalaisista suklaista olen ihan pienestä asti rakastanut Daimia yli kaiken ja vasta tänä jouluna tajusin, että sitä voi tehdä itse! Tässä siis oma taidonnäytteeni tästä rapeasta ja makeasta unelmasta. Ja tämä ihan oikeasti maistuu Daimilta, hampaisiin jäävän tahmean tunteen kera!
DIY Helppo Kotitekoinen Daim
Ohje:
- 2 dl vaaleaa siirappia
- 2 dl kermaa
- 2 dl sokeria
- 2 rkl mantelirouhetta tai jauhetta (itse käytin mantelijauheen sihtaamisessa jääneet suuremmat palat tähän)
- 2 rkl voita
- 150 g maitosuklaata (marabou)
- Mittaa siirappi, kerma, mantelirouhe ja sokeri kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä 130-140 asteiseksi (mitä korkeampi aste sitä kovempaa ja rapeampaa daimia saat). Lisää voi sulattamalla se seokseen. Sekoita seosta koko ajan (varsinkin loppupuolella) ja varo polttamasta. Seos paksuuntuu keittämisen aikana, johon menee noin 20 minuuttia.
- Levitä/kaada kinuski ohuelti leivinpaperilla vuoratulle pellille/vuoalle lastaa apuna käyttäen. Halutessasi vedä ohuet viillot kinuskiin ennen kuin se jähmettyy, jotta sinulla on valmiita paloja, kun kinuski on kovaa. Seos jämähtää melko nopesti, joten ole tarkka. Viillot eivät ole välttämättömyys, voit taitella palat myös jähmettymisen jälkeen mielesi mukaan.
- Sulata maitosuklaa vesihauteessa ja voitele kinuskipalat sulalla suklaalla pensseliä/sutia apuna käyttäen.
- Laita suklaalla voidellut Daimit nyt jääkaappiin jähmettymään.
Vinkki! Halutessasi lisää reseptiin 1 tl kaakaojauhetta ja lisää se kiehautusvaiheessa seokseen. Jos et halua suklaan sulavan sormiin helposti, niin temperoi suklaa ennen kuin levität sen Daim-palojen päälle.
Uijui, daimi on herkkua, enpä olisi itsekään keksinyt että sitä voisi valmistaa itse. Näyttää kyllä tosi herkulliselta.
Kiitos kommentista 🙂 Tämä oli kyllä ihan mahtava havainto ja hyvää on!
Oi nami nami!! 😛 kuinka paljon daimia tästä ohjeesta suunnilleen syntyy? 🙂
Reseptistä tulee juuri tuossa kuvassa näkyvän pellin verran Daimia. Pelti on minulla 15cm X 10cm, mutta uunipellille tämä onnistuu myös. Tulee vähän ohuempaa Daimia, mutta enemmän. Tai sitten teet 1,5 kertaisen annoksen ohjeesta uunipellille niin varmasti riittää 🙂
Kävisköhän näihinglukoosisiirappi?
Kysyy Jope ��
Hei, kiitos kommentista. Täytyy myöntää etten tiedä miten glukoosisiirappi käyttäytyy tässä ohjeessa. Itse olen käyttänyt sitä ainostaan jäätelön tekemiseen. Kokeilemalla tämäkin mysteeri selviää 🙂 Kerro minullekin miten kävi, jos päädyt testaamaan.
Hei, kokeiltiin kaverin kanssa tänään tätä,mutta meillä ei jähmettynyt ollenkaan toffee pohja. Mikäköhän meni vikaan, muuten reseptiä noudatettiin..
Moikka, jos toffee ei jähmety on sitä keitetty liian vähän aikaa ja toffee ei ole saavuttanut oikeaa astetta (140) eli jää kinuskiksi. Pidempi keittäminen varmistaa aina kovemman toffeen 🙂 Käytittekö mittaria?
kauanko säilyy? jääkaapissa?huoneelämmössä?
Säilytys jääkaapissa ja säilyy noin viikon parhaana, mutta ei ole syömäkelvotonta senkään jälkeen 🙂
Kuinka kauan keitetään?
Seosta keitetään kunnes se on 130-140 asteista, noin 15-20 minuuttia.
Miten muuttuu, jos käyttää esim. Fazerin sinistä suklaana?
Hei Arja, maku muuttuu. Oikeassa daimissa on maraboun suklaata, mutta tottakai voit käyttää Fazerin sinistäkin.
pitääkö kerma vatkata ???
pitääkö kerma vatkata ???vastaisitko nopeasti
Kermaa ei tule vatkata. Jos jotain aineita vatkataan lukee se ohjeessa aina erikseen.
Daim on kyllä tuttu minulle, mutta ei ole minun makuuni.
Kokeilin tänään tehdä näitä ihania daimeja ystäville joululahjoiksi. Tein ihan ohjeen mukaan mutta minulla ei vaan seos jähmettynyt. Mittaria minulla ei ollut joten en pystynyt mittaamaan seoksen lämpötilaa mutta keitin seosta 40min ja se jäi siltikin löysäksi. Mikäköhän meni vikaan? 🤔
Kyllä se on nyt tuo keitto missä on jotain mennyt vikaan. Karkkien tekeminen on vähän kuin kemiaa. Korkemmat lämpötilat takaavat karamellin kovettumisen, joten sinun seoksesi on jäänyt liian alhaiseen lämpötilaan. Suosittelen mittaria, koska ilman sitä lopputulos on usein tämä 🙁 Painotan vielä, että seos ei muutu kattilassa kovaksi vaan kovettuu vuoassa kun se jähmettyy.
Moikka,
Missä vaiheessa lisää voin seokseen. Ei ihan selvinnyt ohjeesta? Testasin tätä tänään, mutta no siitä tulikin toffeeta eikä rapeaa daimia 😅 No hyvää toki sekin on. Täytyy testailla uudestaan ja antaa hetken pidempää olla siinä 140 ennen kuin kippaan seoksen leivinpaperille.
Hei Liisa, voi lisätään keittämisen loppu päässä. Jos daimisi jäi pehmeäksi ei sitä ole keitetty tarpeeksi kauan tai oikeaan asteeseen. Karkkien teossa lämpötilat ovat hyvin tärkeitä koostumuksen kannalta. Älä mittaa lämpötilaa kattilan pohjasta vaan itse massasta, jolloin se on varmasti saavuttanut oikean lämpötilan.
Hei voiko tähän käyttää tummaa siirappia? 🙂
Kyllä voi.
Moi,
Tein näitä herkkuja perheelle yllätykseksi kun kotiin tulevat. Itse keittelin ensin kovalla lämmöllä 5min ja 10min keskitasolla, lisäsin voit joukkoon, annoin sulaa ja sen jälkeen keitin taas täysillä 7minuuttia ja onnistui hyvin sekä rapeita tuli!
Mahtavaa! Kiva kuulla <3
Hei! Tuleeko tätä daimia säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä ja kauanko se säilyy.
Heippa,
kyllä pitäisin jäääkaapissa aina kaikki itsetehdyt karkit ja suklaat 🙂 Säilyvyys on aistivarainen, mutta yleensä puhutaan noin viikosta.