Lohipiirakka graavi- ja kylmäsavulohesta
Nyt on meidän joululohetkin hyötykäytetty parhaalla mahdollisella tavalla. Voin kertoa, että tästä piirakasta tuli jumalaista! Melkein sitä lohta kannattaa hankkia sen verran jouluksi, että siitä riittää ainakin yhteen lohipiirakkaan joulun jälkeen tai miksi ei joulunakin.
Lohipiirakka sopii erinomaisesti uudenvuoden juhlien suolaiseksi tarjoiltavaksi. Olen tykästynyt sämpyläjauhojen käyttöön piirakkapohjissa. Sämpyläjauhot tuovat erilaista rapeutta ja makua koko piirakkaan. Piirakkaan voit käyttää mitä tahansa lohta mitä kaapista löytyy. Itse käytin graavi- ja kylmäsavulohen loput. Oikein herkullista ja hauskaa uudenvuoden aattoa teille lukijoille!
Lohipiirakka graavi- ja kylmäsavulohesta
noin 8:lle
Pohja
- 100 g voita
- 2,5 dl sämpyläjauhoja (tai vehnäjauhoja)
- 2 rkl kylmää vettä
- ruohosipulia
- ripaus suolaa
- Nypi jauhot ja voi murumaiseksi taikinaksi.
- Lisää suola ja saksi ruohosipuli joukkoon.
- Lisää vesi nopeasti ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Painele taikina pyöreään (noin 24-28 cm) tai suorakulmaiseen vuokaan.
- Pistele pohjaan haarukalla reikiä.
- Esipaista pohjaa 200 asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.
Täyte:
- 200 g lohta (graavi- ja kylmäsavu)
- 1 prk kermaviiliä
- 2 kananmunaa
- 1 rkl sinappia
- 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
- suolaa
- pippuria
- ruohosipulia
- kirsikkatomaatteja
- 1 dl mustaleima-juustoraastetta
- 1 dl parmesanraastetta
- Sekoita kermaviili, munat, sinappi, valkosipulisilppu, suola ja pippuri isossa kulhossa.
- Raasta juustot ja silppua ruohosipuli sivuun.
- Levitä esipaistetun pohjan päälle ensin kerros parmesanraastetta, lohta, ruohosipulia ja mustaleimaraastetta.
- Kaada puolet kermaviiliseoksesta päälle ja toista täyttö.
- Jätä hieman lohta ja ruohosipulia koristeeksi kirsikkatomaattien kanssa piirakan päälle.
- Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja täyte hyytynyt.
Ihana resepti, kahdesti testattu ja hyväksi havaittu!
-Virpi
Kiitos kommentista Virpi 🙂 Tämäkin resepti syntyi joulun jämistä! Kiva, että maistui teillekin. Meillä ei piirakka kauaa lojunut pöydillä.
Minkä kokoiseen pyöreään piirakkavuokaan tämän piirakan voi tehdä?
Hei Minna, muokkasin ohjetta ja kirjasin vuokakoon myös sinne 🙂 eli 24-28 cm vuoka on hyvä. 28 cm vuokaan tulee hiukan ohuempi pohja 🙂
Kokeiltiin tänään ja tykättiin kovasti! 🙂
Ihana kuulla <3 Upeaa uutta vuotta!
Tämä on kyllä herkullinen ohje, yksi lemppareita. Osaisitko antaa ohjetta gluteenittomana? 😊
Kiva kun olet pitänyt ohjeesta 🙂 Tekisin gluteenittoman piirakan gluteenittomiin kaurajauhoihin (esim. Risenta) ja lisäisin taikinaan myös 0.5 tl psylliumia 🙂
Kiitos 🤗