Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja
Mehevä vaalea vaniljakakkupohja on helppo ja nopea leipoa. Kaikki ainekset sekoitetaan nopeasti keskenään isossa kulhossa ja kakkupohja on valmis paistettavaksi. Tässä reseptissä sinun ei tarvitse vatkailla munia, voita tai sokeria. Sokerikakkupohjaa kiinteämpi ja maukkaampi mehevä vaniljakakkupohja sopii varsinkin korkeiden kakkujen ja paksujen jämäköiden moussekerrosten pohjaksi. Kakkupohjasta tulee helposti leikattava, kiinteä ja mehevä vaniljalta maistuva peruskakkupohja.
Tein veljenpojan synttärikakuksi pienen korkean kakun, josta söi melkein kymmenen henkeä. Halusin testata sokerikakkupohjaa kiinteämpää vaaleaa kakkupohjaa ja suunnittelin ihanan vaniljaisen kakkupohjan juuri tätä synttärikakkua varten. Pohjasta tuli yllättävän mehevä ja kiinteä. Painoa pohjalla on sokerikakkupohjaa enemmän ja siitä syystä korkea, halkaisijaltaan 15 cm kakku piti hyvin muotonsa myös leikattaessa.
Ihastuin tähän kakkupohjaan täydellisesti. Voi ja maito antavat kakkupohjalle vaniljan kanssa täysin erilaisen koostumuksen ja maun mihin sokerikakkupohjia leipoessa olen tottunu. Tästä tulee ehdottomasti reseptin helppouden takia uusi suosikkini! Varsinkin, jos kakun täytteenä on raikkaita mousseja kuten sitruuna, passion tai ananas.
Kakkupohja sai jo sitä paistettaessa kehuja tuoksustaan ja jouduin vahtimaan jäähtyvää kakkupohjaa innokkaiden maistajien sormilta ja suilta. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä reseptiä! Tuplaa ohje, jos leivot kakkua esimerkiksi 20 hengelle. Muista myös pidentää paistoaikaa, joka vaihtelee uuneittain. Kannattaa kokeilla kypsyys puutikulla, jotta varmistut kypsyydestä!
Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja (15 cm vuoka)
- 4.5 dl jauhoja
- 3 dl sokeria
- 1.5 tl leivinjauhetta
- 0.5 tl suolaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 100 g voita
- 2.5 dl maitoa
- 3 kanamunaa
- 1 tl Vanilja-aromia (tai muu vanilja)
- Sulata voi ja jätä jäähtymään.
- Voitele halkaisijaltaan 15 cm korkea kakkuvuoka.
- Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita.
- Vispaa kanamunat kevyesti voin joukkoon.
- Lisää maito sekä vanilja-aromi ja sekoita kunnolla.
- Lisää voi-maitoseos jauhojen joukkoon nuolijalla käännellen.
- Kääntele taikina tasaiseksi nopeasti nuolijalla – kaada taikina kakkuvuokaan heti kun taikina on tasaista.
- Paista 165-170 asteisessa uunissa noin 55-60 minuuttia.
- Anna jäähtyä noin 15 min vuoassa ja kippaa kakku jäähdytysritilälle jäähtymään ennen leikkausta.
Vinkki! Tarkista kypsyys puutikulla: kun tikkuun ei jää yhtään taikinaa, on kakku valmis. Uuneissa on eroja, joten paistoaika voi vaihdella alle tunnista yli tuntiin. Voit peittää kakun pinnan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, jos kakku ottaa liikaa väriä uunissa. Voit pakastaa kakkupohjan samalla tavalla kuin tavallisenkin sokerikakkupohjan.
HUOM! Jos muutat kakun raaka-ainemääriä (tuplaus tai puolitus voi olla ettei kakku onnistu. Tällaisissa raskaissa kakkupohjissa on tärkeää seurata ohjetta tarkalleen.
EDIT: Olen saanut lukuisaä kysymyksi koskien tätä kakkupohjaa. Lue kysymykset ja vastaukset ennen kuin jätät oman kysymyksesi, sillä luultavasti olen jo vastannut siihen 🙂 Kiitos.
Pystyyköhän tästä taikinasta tehdä muffinseja? Kuinka paljon taikinan määrää kannattaisi pienentää?
En tekisi tästä muffinsseja, varsinkin jos aiot muuttaa raaka-aine määriä. Toki voit koittaa haluatessasi. Jos haluat tehdä vaniljamuffineja niin tekisin tällä ohjeella jättäen marjat pois:
https://stg.anninuunissa.fi/parhaat-mustikkamuffinssit/